Maści i odmiany

A my mamy serduszko .  🏇
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
23 sierpnia 2013 20:40
Po powrocie z pastwiska jestem w ciężkim szoku. U swojego karego dwulatka zauważyłam w okolicach miejsc, gdzie zazwyczaj idzie popręg (nie, młody nie chodzi w siodle, ale tak jest łatwiej zobrazować), na łopatkach i w okolicy kolan, duże, siwe plamy, które są coraz większe.
Możliwe jest, żeby młody jednak siwiał mając takich rodziców? matka, ojciec.

Papierowo jest wszystko ok, młody jest mojej hodowli.

Pomęczę Was jeszcze chwilkę moim źrebakiem, bo przyszła mi do głowy pewna teoria, ale nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe. Siwienie młodego nie daje mi spokoju. Może Wy byli byście w stanie ocenić słuszność mojej teorii.

Jego matka była zainseminowana nasieniem ogiera Kingsten KWPN, który gdzieś tam coś siwego u przodków miał. Jednak po miesiącu od inseminacji miała ruję, więc bez potwierdzania ewentualnej źrebności, pokryliśmy ją naszym karym śl. Klacz przyjęła ogiera, ale na trzeci dzień już odbiła. Wiem, że u klaczy zdarza się czasem ruja pomimo źrebności.
Dla przypomnienia, odmiany młodego wyglądają tak [url=http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,1848.msg1802216.html#msg1802216]KLIK[/url]. Czy jest to w ogóle możliwe? Pobawić się w badania krwi, tak dla zaspokojenia własnej ciekawości? Czy raczej doszukiwać się jakiejś choroby skórnej? Pod siwą sierścią młody nie ma żadnych podrażnień, nic mu się nie łuszczy, jest normalny, gładki.
kosteczka ten KWPN nie jest siwy, więc nie mógł przekazać maści siwej. Nie wyklucza to jego ewentualnego ojcostwa, ale tropem maści się do niego nie dojdzie.
26 sierpnia 2013 16:16
A ja mam pytanko, skąd biorą się białe plamy, podobno za źrebaka ich nie było, pojawiły się później, tak jak u tej kucki na "udzie":
klik
Może zauważycie, a jak nie to zrobię lepsze zdjęcia.
Moja siwa ma brązowe plamy, które są wyraźnie "zaznaczone". Wcześniej ich nie zauważyłam, bo klacz była ciemniejsza niż obecnie. Aktualnie sukcesywnie siwieje, ale plamy pozostają. Mam nawet wrażenie, że ich przybywa.
Ale nie jestem do końca pewna czy to hreczka... Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie, proszę.

Chodzi o te male, jasnobrazowe plamki? Wyglada mi to raczej na hreczke. Moglabym prosic o zdjecie np konskiej glowy z tymi plamkami? Lub calego konia? Chcialabym zobaczyc jak to wyglada, jakiej wielkosci sa te plamki i gdzie sa oraz ile ich jest. Jesli oczywiscie zechcesz tu wstawic te zdjecia. Nie narzucam sie. 🙂
Wstawie kilka fot z neta koni w hreczce 🏇 
Dostałam odpowiedź, że najprawdopodobniej to hreczka, ale mam obserwować.
Porobię więcej zdjęć to wkleję.
Witam, pierwszy raz jestem w tym wątku. Mam pytanko, czy maść konia na załączonej poniżej fotografii to: Silver Dapple ?
emptyline   Big Milk Straciatella
04 września 2013 18:29
karol, nie, toz to zwykły siwek jest. Nie widzisz różnicy? Przecież silver dapple ma jasną grzywę i ogon. 🙂
emptyline naprawdę zwykły siwek? 😲 on jakiś taki jednolity, a ja na końskich maściach tak się nie znam  😉 dziękuję za info  🙂
04 września 2013 19:16
Jeszcze zjaśnieje z wiekiem 😀
Na moje oko, to konik dopiero ,,rozkreca sie" z siwieniem. Chyba siwieje z gniadego.  😉
Mam więcej zdjęć mojej kobyły, ale wstawię dopiero wtedy jak wzbogacę je o fotki pyska i okolice uszy, albowiem tam też pojawiły się plamy!
Co to za masci?
13 września 2013 11:09
1 i 3 tarant a 2 siwy? 👀
13 września 2013 11:11
1-szy jest srokaty, drugi ma ten wzór żyrafy, a siwy swoją drogą też chyba jest, było już to w tym wątku, trzeci tarant.
Ale ten trzeci nie ma nakrapianego pyska, a po tym sie podobno rozpoznaje taranty. Jesli ten pierwszy to srokacz, to bardzo nietypowe ma te laty.
Wie ktos jak to jest z tymi ,,zyrafowymi" cetkami? Chodzi mi o to, kiedy moze taki kon sie urodzic, czy te cetku znikaja mu z wiekiem- jak jablkowitosc u siwkow?

Jeszcze jedno pytanko: czy masc srebrna i silver dapple to to samo?
13 września 2013 11:28
Pierwszy to srokaty sabino. Łapy sobie za to uciąć nie dam, ale zdecydowanie tak wygląda. Trzeci jest na mur beton tarantem, to widać na pierwszy rzut oka. Nie tylko nakrapiany, żabi pysk jest cechą charakterystczną, ale tutaj naprawdę nie ma co gdybać. O drugim masz TU. Możliwe, że związane są z infekcją.
Dziekuje 😉
13 września 2013 11:39
Co do silver dapple, to nie jest to przypadkiem angielska nazwa na gen 'srebrny'?
Swoją drogą, zerknijcie sobie na ten link, masa cudnych umaszczeń (sporo byków w podpisach niestety znalazłam):
http://www.pinterest.com/kolekcjonerka6/
Znalazlam w necie takie 3 zdjecia. Nie jestem pewna masci. Wydaje mi sie, ze 1 i 3 to kasztany, a 2 szampanski. Dobrze mysle?
Biczowa   tajny agent Bycz, bezczelny Bycz
14 września 2013 11:27
3 to jak dla mnie ogolony kasztan, 1 i 2 nie jestem pewna ale może szampany.
3 to na bank ogolony kasztan - widać po nogach przecież
Wlasnie najbardziej nie jestem pewna tego 1. Troche wyglada jak szampan, troche jak kasztan.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
14 września 2013 18:44
Co do silver dapple, to nie jest to przypadkiem angielska nazwa na gen 'srebrny'?

dokładnie tak.

1 i 2 to są szampany :3
A to mój osioł 😀 Kocham tą odmianę na chrapkach  😍
14 września 2013 20:02
Jezusie, po co ten kasztanek z 3-ciego zdjęcia ma tak wygolony/zapleciony ogon, okropieństwo.
U skoczków, szczególnie z Belgii i Holandii często tak golą ogony. Nie wiem po co. Okropnie to wygląda, a jak koń ma sztywny włos, to nawet nie chcę myśleć, jak taka szczota odrastająca się w tyłek koniowi wbijać musi przy każdym machnięciu ogonem...
Bok huculskiej klaczy Cisawa (Piaf - Czacza), oficjalnie gniadej.

Co to jest, te czarne ciapki na niej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się