praca
🏇 🏇 dostałam nową pracę 🙂 🙂 🙂
a ja wczoraj zostałam zwolniona. Byłam w takim szoku że się nie zapytałam o świadectwo pracy. Czy mogę powiedzieć, żeby mi wysłali pocztą?
Czy muszę coś podpisać? Czy jeszcze jakieś dokumenty muszą mi dać? Jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji a wczoraj jak to usłyszałam
chciałam po prostu z tamtą d wyjść...
Witam
Od dłuższego czasu bezskutecznie szukam pracy i mam do Was pytanie dotyczące cv.
Od lipca 2010 mam lukę (siedzę w domu z dzieckiem), opłacam KRUS, teoretycznie jestem rolnikiem ale nie prowadzę żadnych ''interesów'', mam trochę zwierząt. Czy warto w takiej sytuacji wpisywać działaność rolniczą"? Czy lepiej nic nie pisać i zostawić lukę?
z góry dziękuję za odp. pozdrawiam
betty, a do jakiej pracy konstruujesz cv?
betty, Niee, to nie jest działalność rolnicza. Ja bym nie pisała, zostawiła jak jest, ewentualnie poprawiła cv ogólnie.
Jara, jak tam żyjesz ze swym 'bardzo żywotnym' kolegą? 😉
Wolny jak sanki w maju. Do pchania, zero inicjatywy. Trzeba mu mówić co ma robić, bo sam na nic wpaść nie może. Rozwalił się jak prezes w fotelu, znudzony, ziewa, a mnie po prostu coś trafia. W końcu przyszła szefowa i powiedziała mu, że ma tak pracować żeby nie usnąć. Nie zrobiło to na nim chyba żadnego wrażenia albo nie potrafi już szybciej. W ogóle to okazało się, że rzecz, którą robi od miesiąca wcale nie jest oczywista. Przy okazji jakiegoś jego błedów wyłapałam, że 10 dokumentów nie jest w ogóle podpisanych.
Spodobała mi się dziewczyna z innego działu i chyba myśli, że ma jakieś szanse u niej, bo jak tylko przyjdzie to aż słów w gębie zapomina i co powie Monika jest święte 😁
A swoją drogą mamy już dziewczyne na jego miejsce.
Lunitari Ale przykro! 🙁 Redukcja etatów? Świadectwo pracy wysyłane jest pocztą, nie trzeba do tego żadnych Twoich podpisów. 🙂
sandrita szczerze to nie znam powodu. Nic nie napsułam, nie popełniłam błędu, ale usłyszałąm że powinnam być bardziej samodzielna i wykazywać więcej zaangażowania. Czyli same ogólniki. Gdybym nie była samodzielna to by mnie zwolnili wcześniej. Więc podejrzewam że powody były niezależne od mojej pracy.
Czyli tylko świadectwo pracy powinnam dostać i to wszystko?
Lunitari
Podpisalas "porozumienie stron" czy "wypowiedzenie" ?
Jesli to drugie, to firma powinna na nim umiescic uzasadnienie.
Wypowiedzenie, ale nie ma na nim żadnego uzasadnienia właśnie. Coś jest nie tak wtedy?
To zalezy jaka mialas umowe o prace.
Zerknij do Kodeksu pracy
Sprawdz czy np. ponizszy zapis dotyczy Twojej sytuacji ?
§ 4.
W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę zawartej na czas nie określony lub o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinna być wskazana przyczyna uzasadniająca wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy.
http://www.pip.gov.pl/html/pl/html/k0000000.htm
hmm ja miałam umowę na czas próbny trwający dwa miesiące, wcześniej parę miesięcy zkecenia. Mnie to szczerze już nie interesuje jaki był powód, bardziej mnie interesuje jak to będzie wyglądało jak zacznę nowej pracy szukać. Sorki za laickie pytania, ale nowemu pracodawcy się pokazuje tylko świadectwo pracy poprzedniej, zgadza się?
hmm ja miałam umowę na czas próbny trwający dwa miesiące, wcześniej parę miesięcy zkecenia. Mnie to szczerze już nie interesuje jaki był powód, bardziej mnie interesuje jak to będzie wyglądało jak zacznę nowej pracy szukać. Sorki za laickie pytania, ale nowemu pracodawcy się pokazuje tylko świadectwo pracy poprzedniej, zgadza się?
Rozumiem, ze skończył ci sie okres próbny i nie dostałas przedluzenia umowy??
Świadectwo pracy powinnam otrzymać w ciagu 7 dni. To obowiązek pracodawcy.
Domagaj sie.
Dodofon nie, miałam umowę na czas próbny od 1 lipca do 31 sierpnia, zwolnili mnie w piątek. Czyli byłam na umowę o pracę na czas próbny.
Jesteś pracodawcą, obchodzi Cie tylko świadectwo pracy kandydata prawda? A tam pewnie nie będzie podanego powodu zwolnienie, tylko zapis
że umowa została rozwiązana przez pracodawcę. Mam rację?
🏇 🏇 dostałam nową pracę 🙂 🙂 🙂
jakzes to uczynila szczesliwa kobieto 😉
gratulacje 🙂
dziękuję za odp
wysyłam i rozworzę dokumenty do różnych miejsc, na różne stanowiska, (sekretarki, asystentki, pracownicy banków, sprzedawcy, listonosze, itp.) właściwie co się ukazuje a nie wymaga wielkich predyspozycji.
Lunitari Na świadctwie jest wpis na temat sposobu rozwiązania umowy. Ale tu jest też kwestia dogadania, bo zazwyczaj pracownicy dogadują się z pracodawcą i na świadectwie jest napisane, że stosunek pracy ustał za porozumieniem stron. Następny pracodawca nie zawsze będzie chciał Twoje świadectwo pracy z poprzedniego miejsca. Najlepiej idź i porozmawiaj z nimi. Też chyba powinnaś podpisać swoje zwolnienie z pracy, tak mi się wydaje...
sandrita wypowiedzenie podpisałam, zadzwonię jutro do kadrowej się zapytać kiedy dostanę świadectwo pracy i co w nim będzie, czy np. jest szansa żeby nie było tam napisane, że to pracodawca wypowiedział umowę. Pierwszy raz mnie coś takiego spotyka, i to znienacka, dlatego jeszcze nie mam pojęcia z czym to się je.
A w momencie zwalniania szef ani myślał przekazać mi jakiś informacji a kadrowej nie było.
Lunitari Takie wiadomości to nic przyjemnego, współczuję! :/ Właśnie najlepiej zadzwoń i dopytaj, a narazie nie martw się na zapas! :kwiatek:
Lunitari, jesli pracowalas dobrze, a zostalas zwolniona i szef chcialby to ujac w swiadectwie pracy, domagaj sie uzasadnienia dlaczego zostalas zwolniona. Trzymam kciuki abys znalazla nowa, lepsza prace! :kwiatek:
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i za podtrzymywanie na duchu. Atmosfera tam była bardzo specyficzna, żeby nie powiedzieć "mobbingowa", więc już sobie daruję dochodzenie, chciałabym to tylko tak załatwić, żeby nie było problemów przy szukaniu nowej pracy.
Słuchajcie, czy pracodawca może mnie straszyć zwolnieniem wtedy, kiedy przebywam na urlopie ?
Słuchajcie, czy pracodawca może mnie straszyć zwolnieniem wtedy, kiedy przebywam na urlopie ?
generalnie NIE może w ogóle straszyć....
Generalnie sytuacja jest bardzo "ciekawa", ponieważ wysłano mnie na urlop, a obecnie ma sie do mnie pretensje, że na tym urlopie przebywam (bo sezon). Na urlop iść nie chciałam (bo sezon, bo poszłabym np zimą ), pracodawca się uparł.
Jak żyć?... Człowiek dostaje 100zł podwyżki brutto i ma z tego do wypłaty 28zł... 😵
sandrita, jest na waciki 🙂
sluchajcie mam pytanie. poszukuje pracy w UK w stajni. czy moze macie jakies pomysly gdzie szukac poza yardgroom i careergroom? interesuja mnie okolice Londynu, z bardziej zachodniej czesci. moze znacie kogos typu posrednika pracy w tamtych okolicach? albo macie jakiekolwiek inne pomocne namiary? za wszystko bede bardzo wdzieczna, pozdrwiwam serdecznie ;-)
nienawidze tumiwisizmu 😤 😤 😤
właśnie okazało się,że trzymam statek w blokach startowych przy nabrzeżu po nic...że mógł sobie w nocy popłynąc a nei czekac na towar,który dziś nie dojedzie 👿
prosiłam wczoraj,wydzwaniałam,potwierdzałam mailami - wysyłka towaru wczoraj z dostawą na dziś do 9 rano 🙄 o 8.30 dostaję maila z automatu - własnie wysłalismy Państwa towar 👿
nosz ku*** wcozrja miał byc,a o 8.30 miał się pakowac na statek 👿
cżłowiek staje na głowie,projekt za kilka mln $,a przez nieudolnego PM zabraknie towaru za kilkaset złotych,bo zapomniało się PM, zapomniało się kontrahentowi, a Ty cżłowieku stawaj na głowie 👿
będzie postój,będą straty,ale spoko,przeciez PM może zapomnieć. dostawca może się spóźnić. tylko kontraktacja musi na wczoraj 🤔wirek:
Osiołkowi w żłoby dano... U mnie jak sie wali to wszystko na raz, jak jest dobrze to też wszystko na raz i nie wiadomo co wybrać 🙂 Pojawiła się opcja wyjazdu do Francji, praca w zawodzie ale trudna do przebicia się. Jeśli wyjdzie to bedzie to coś o czym nawet nie śmiałam marzyć ale jest opcja , że coś się nie uda. Po jakimś czasie będę musiała wrócić i nie będę miała do czego. Tutaj mam stabilną i dobrą pracę ale wyjazd kusi. 🤔wirek: