[quote author=szepcik link=topic=37442.msg1835888#msg1835888 date=1374783077]
Jutro będą wrapy z burgerami z cieciorki, bakłażanem, pomidorem i sosem tzatziki. O mamo, jakie pyszne... 😎
Szepcik, podziel się sposobem na cieciorkę? bo podchodzę, jak do jeża a jak czytam, to mi ślinka... 😉
[/quote]
Burgery z cieciorki robiłam z cieciorki surowej, namoczonej w wodzie (ok. 3 razy tyle wody co cieciorki) przez przynajmniej 12 h (tylko im dłużej moczysz, tym bardziej śmierdzi... 😉).
Potem cieciorkę gotowałam 45 minut, a potem ugniotłam blenderem z fetą, jedną cukinią startą na tarce, jajkiem i przyprawami. Z tej masy formowałam burgery, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam, ale uwaga, łatwo się rozwalają.
Można też kupić cieciorkę w puszcze - wtedy od razu jest gotowa.
Potem zawijałam w tortilli z plasterkami pomidora, podpieczonymi plastrami bakłażana i sosem tzatziki - no, takim pseudo tzatziki, ogórek, jogurt, czosnek, przyprawy i szczypior. Ale było meeega pyszne!
Z cieciorki fantastyczny jest też hummus i falafel, ale to musiałabym poprosić P. o przepis, a akurat jestem słomianą wdową 😉
A może dacie mi przepis na coś smacznego i taniego, co może przygotować kulinarna lebiega? 👀
Wrapy z tortilli 😉 do środka np. łosoś, szpinak i serek 😉
dar Młode ziemniaki z koperkiem i kefir! 😀 U mnie to dzisiaj + bób. 😉
sandrita, kefir odpada ;P
a bóba nie jadłam ani razu, jeszcze jakieś pomysły ?
No to zrób sobie chłodnik z ogórków świezych, jesli lubisz! 🙂 Pokrój cebulę w kostkę, rozgnieć ją z solą, włóż do lodówki na chwilę żeby sok oddała (lub nie wkładaj), zatrzyj ogórka bez skórki na dużych oczkach (możesz więcej niż 1 dużego, możesz dodać np. rzodkiewkę), zalej zimną wodą, dodaj śmietany lub jog. nat, żeby zabielić, dosól i popieprz do smaku, daj duuuużo koperku, jeśli lubisz i wcinaj! Ja kocham chłodniki. Na upały idealne! Podaję z ziemniakami i koperkiem (można polać skwarkami lub zeszkloną cebulką albo przygotować np. kiełbasę w piekarniku lub z patelni do tego). Polecam! 🙂
U mnie dzisiaj naleśniki. Z kasą krucho, więc też szukam ekstra tanich przepisów. Ktoś, coś? A naleśniki też proste danie, więc Dar, próbuj 😉
a bóba nie jadłam ani razu
Padłam 😂 Dar - bobu 😉
U mnie dziś lasagne ze świeżym szpinakiem zapiekane w kamionkowych kokilkach pod rozmarynowym obłoczkiem 😉
A ja jeszcze chcę się nacieszyć resztką truskawkawek, zatem zrobię sobie ryż właśnie z sosem truskawkowym 😍
Smażone talarki cukinii w panierce 🙂
Canneloni ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym 🙂 Jami!
Macie jakiś sprawdzony przepis na kuciaka w miodzie? 😀
Dostałam cały słój eko miodu i szukam sposobów żeby to przejeść 🙂
Zapiekane pieczarki z orzechowym farszem, hummus z suszonymi pomidorami i pieczone ziemniaki z pietruszkowym pesto i sałatką.
A na deser arbuuuuz 💃
mmmm... ovca, brzmi bardzo smakowicie 🙂
A u nas pierś indycza z grilla, frytki i sałatka coleslaw z serem- niestety znów na szybko i średnio zdrowo 😡
schabik w sosie, ziemniaki (ja tylko jednego bo nie przepadam, za to mąż 6 haha) i ogórek w talarki z pieprzem. Do picia kefir, a deser to arbuz🙂
U mnie szaszlyki, ziemniaczane łódeczki mocno paprykowe i sałatka z ogórków i pomidorów.
a u nas ziemniaki i pulpeciki z sosem koperkowym
Dzisiaj kolejna lekcja gotowania czyli:
-barszcz ukrainski na żołądkach, roladki z pierśi z indyka, surówka z buraczków czerwonych i kiszonych ogórków. 😍
Roladki własnie dochodzą w garze zaraz będzie uczta na 102 🙂
Flaczki, serca, żołądki mnie strasznie odrzucają. Ja dziś chłodnik ogorkowy.
cavaletti, podasz jakiś sprawdzony przepis? 🙂
Ja planuję na dziś pierś z kurczaka podana na smażonej cukinii i nadziewane pieczarki (ovca :hihi🙂 z pesto, plus może ziemniaki do tego dla J.
A ja się dziś nie wyrobiłam i już cierpię, bo będzie schabowy. 🙁
Fasolowe muffiny pomidorowe z bazylią.
Bigos z kabaczka z pomidorami i papryką i puree z pęczaku i orzechów włoskich 😍
Ovca, przepisy dawaj a nie chwal się! Ten bigos sama bym sobie zjadła 😀
Oj chciałabym umieć gotować takie cuda- siostra tworzy, ja jestem na końcu ogniwa jako konsument niesprzedanych porcji 😁 ale podpytam, podpytam 🙂
Mielone z indyka z fetą, kasza gryczana i ogórki konserwowe z chilli (te akurat spod ręki mojej teściowej). Mmm.
makaron z sosem porowo-szpinakowym, z czosneczkiem i serem Lazur 😍