Co mnie wkurza w jeździectwie?
Tania, jesteś BOSKA! (te wpisy na poprzedniej stronie)
a Smok10, chyba faktycznie bardzo młodziutki, jeśli nie realnie to w główce 🙂
Taki problem ze sportem, że wymaga idealistów (a raczej opętanych ideą), a idealiści, cóż, są "durnowaci"w różny sposób. Pragmatyk racjonalista zawsze wyjdzie na swoje, i tylko idealista może wierzyć w "postęp humanitaryzmu" gdy w grę wchodzi duża kasa a szansa przyłapania znikoma.
Nie idealistów a realistów. Zobacz co się porobiło z WKKW . Zobacz jak się zmieniły przepisy . Nawet większość na forum podaje bardziej drastyczne i częstrze przypadki które mają miejsce w rekreacji poza kontrolą niż w sporcie . Sport zaczyna być bardzo kontrolowany .Ja nie twierdzę wcale że jest idealnie i zapewne jest bardzo dużo do zrobienia ,ale najwięcej do zrobienia jest z przestawieniem skostniałych mózgów na pozytywne myślenia . Najlepiej jakby wymarło pokolenie ,tych co mieli opisane wyżej podejście do treningów jak i ci co pamiętają jeszcze czasy kiedy koń był narzędziem w rękach zawodnika i trenera. Inaczej to można sobie pogadać .Moę się założyć że w niedługim czasie zostanie wprowadzone monitorowanie pracy koni sportowych tak jak ma to mieć miejsce z monitoringiem koni pracujących w dorożkach . I to nie jest idealizm ,ale realne myśli w głowach FEI.
Jeszcze żeby ludzie mięli więcej odwagi żeby pewne rzeczy zgłaszać. Chociaż może odwaga by była, gdyby to nie groziło tym, ze zamiast osoby zgłaszanej, szykanowana jest osoba, która zgłosiła. Bo kasa kasa kasa i rączka rączkę myje. A jak się komuś nie podoba to trzeba go szybko zniszczyć, co by za dużo nie wyszczekał. Ehh... Tylko koni żal, a te cierpią w milczeniu... 😵 I to mnie wkurza najbardziej! 👿
Można to zrobić anonimowo. Choć nie jestem zwolennikiem anonimów to w tym wypadku uważam to za sluszne. 🙁 Tak jak powinno się nagłasniać naganne zachowania w sporcie . Tak samo powinno sie naglasnić naganne zachowania w rekreacji. 🤬 Parę la temu głosna była sprawa brutalnego zachowania wobec konia i kilkuletniej dyskwalifikacji zawodnika. Jeżeli sprawa drąga z gwoździemi to temat sprzed wielu lat ,to lepiej go nie poruszać bo wszyscy wiedzą że kiedyś bywalo różnie ,ale w czasach gdzie konie bada się termowizją przed zawodami gdzie sprawdza się czy koń nie ma niedozwolonych ochraniaczy ,gdzie dyskwalifikowani są ludzie za nadużycie pomocy . Powinno się nagłaśniać tematy żeby wyciągac wnioski i konsekwencję . Wtedy nikt nie dorabiał by łaty porządnym ludziom którzy startują w sporcie i dobrze traktują swoje konie ,bo to jest nie fair. 🙄
Sprawa z drągami jest sprzed 2-3 lat więc raczej świeża i nie wierzę w to, że coś się zmieniło do tej pory 😉
Najlepiej jakby wymarło pokolenie ,tych co mieli opisane wyżej podejście do treningów jak i ci co pamiętają jeszcze czasy kiedy koń był narzędziem w rękach zawodnika i trenera.
Wszystko z tobą ok, skoro życzysz mi śmierci? (bo pamiętam - moja wina?). I życzysz szybkiej śmierci części współczesnych dzieci, bo nadal są ludzie, dla których koń to narzędzie i uczą tak dzieci. W ogóle, jakim trzeba być człowiekiem, żeby innym żywym ludziom życzyć śmierci!
I mam uwierzyć, że ktoś kto jest do tego stopnie bezmyślny/niefrasobliwy/pozbawiony empatii będzie dobrze traktował konia??? No chyba, że go "sprawdzą" <brak emotikonki>
To właśnie mnie wkurza w jeździectwie: banda zakłamanych buców, bez skrupułów rozjeżdżająca wszystko co niewygodne, z totalnym sianem we łbach, co gorsza wkładanym tam celowo przez im podobne, już nieco starsze pokolenie.
I mam uwierzyć, że ktoś kto jest do tego stopnie bezmyślny/niefrasobliwy/pozbawiony empatii będzie dobrze traktował konia??? No chyba, że go "sprawdzą" <brak emotikonki>
To właśnie mnie wkurza w jeździectwie: banda zakłamanych buców, bez skrupułów rozjeżdżająca wszystko co niewygodne, z totalnym sianem we łbach, co gorsza wkładanym tam celowo przez im podobne, już nieco starsze pokolenie.
Ja nikomu nic nie życzę . Życzę sobie tylko żeby ci co tak traktują zwierzęta i ci co innych uczą takiego traktowania dali sobie już siana .
I myśle że nagłasnianie takich przypadków ( nie na PW ) jest ze wszechmiar celowe. I nie dorabianie historii przez rozchisteryzowanych animalsów tylko przez ludzi którzy mają trochę rozumu i odrobinę zdrowego rozsądku. I nie widze nic w tym złego ażeby takie rzeczy kontrolować . Jeżeli nie da się inaczej to doraźnie jest to rozwiązanie . Jeździectwo to nie tylko sport. Bo na 1 sportowca przypada 100 rekreantów i niech mi nikt nie wmawia że w rekreacji jest lepiej ,bo nie było by takich tekstów o dzikich galopach w terenie prosto ze stajni, czy skakaniu przez szlabany. Żaden z normalnych ludzi nie narazi zdrowia konia sportowego wykonując na nim takie ewolucje. Cena takich koni oraz koszty leczenia skutecznie blokują zapędy takich idiotów. Choć może to nie brzmi
jak miłość do zwierząt ,to w pewnym sensie chroni je przed głupotą .
P.S Nie życzę nikomu źle ale też nie życzę sobie odświeżania starych kotletów w postaci podawania informacji sprzed 30 lat ,tak jak to robią fundacje animalsów pokazując filmy z transportów koni do rzeźni z lat 90-tych tylko po to żeby zarobić jeszcze parę złotych i przetrwać na rynku i trzymać etat . 😤
Wkurza mnie to, ze moje cialo juz nie nadaza.
I ze mam mnostwo ograniczen, ktorych na chwile obecna nie jestem w stanie pokonac, bo w tym sporcie potrzebna jest regularnosc i czestotliwosc, wieksza niz moje mozliwosci.
Wkurza mnie ze nie widze wyjscia dla pewnych spraw i nie wiem co zrobic.
Zdecydowanie mam jezdziecki kryzys.
faith przestań wymagać od siebie i konia i pojeździj sobie:
a) do lasu
b) na sznurkach
c) jakkolwiek, just for fun
Toć z autopsji wiesz , że to działa 🙂
wkurza mnie moja lewa ręka.no robie z nia tak dziwne rzeczy,ze chyba ją sobie zagipsuje 👿
ja tak mam z prawą nogą , żyje własnym życiem, i nawet jak do niej mówię to nie rozumie ... 🤔
ja tak mam z prawą nogą , żyje własnym życiem, i nawet jak do niej mówię to nie rozumie ... 🤔
Złamana była ? 😉 Moja prawa też żyje, ale na koniu stoi w miejscu, czasem zapominam, że ją mam 😉
no właśnie nie była, mam wrażenie że na koniu robi mi się za krótka, po czym od tej krótkości zaczyna sama żyć
😉
no właśnie nie była, mam wrażenie że na koniu robi mi się za krótka, po czym od tej krótkości zaczyna sama żyć
😉
Czyli siedzisz na lewnej stronie konia skoro prawą nogę masz "za krótką"
Przynajmniej jest spora szansa, ze tak się dzieje...
zapewne, tak myślę że z racji lat już jestem na tą stronę tak krzywa że tak się dzieję
ale najgorsze jest to że próbuję się na tą stronę prostować i nic i nic
[quote author=Ktoś link=topic=885.msg1836110#msg1836110 date=1374819269]
wkurza mnie moja lewa ręka.no robie z nia tak dziwne rzeczy,ze chyba ją sobie zagipsuje 👿
[/quote]lepiej amputować i jechać na Paraolimpiadę 😁
niektórym przydałaby się transplantacja mózgu 😀iabeł:
ale tam tylko deptanie kapusty Kochanie 🙁
przecież to jawny przykład dyskryminacji! gdzie tolerancja, empatia... etc, że bez ręki nie można dostać medalu paraolimpijskiego i prezentu od Ministry Sportu ? 😉
Bez ręki to nawet stypendium nie dostaniesz. Mało opłacalny biznes... Taki korysindex4 lepiej by na tym wyszedł, pozbywając się nogi 😁
ja juz mówiłam,że ja do Rio na żółtych papierach pojadę,a tam cudnie ozdrowieję 😁
hiszpańscy koszykarze w Sidney byli pierwsi 😂
Wqr.ia mnie to, że nie można nikomu zaufać. Oddajesz konia niby w dobre ręce a nie mija parę tygodni i koń ląduje w szpitalu z kolką, której nikt przez cztery dni nie zauważył.
Wqr.ia mnie, że lekarze nie mogą postawić jednoznacznej diagnozy. Jeden (ponoć wybitny) mówi: nie ruszać czipa. Jest w bezpiecznym miejscu, ładnie się zalewa, kontrolować co kwartał, po 10mcach (oczywiście z kontrolami) okazuje się, że odprysk jest jednak w stawie i już narobił takich spustoszeń, że nie wiadomo czy w ogóle się poprawi, a sama rehabilitacja trwać będzie przynajmniej do wiosny.
Wqr.ia mnie to , że wszystko wali się na raz. Koń pojechał do szpitala na kolkę, potem okazało się, że noga jest do natychmiastowej artroskopii.
Dopiero jedną kobyłę kończymy rehabilitować po wielkanocnej operacji a tu drugi koń ląduje w szpitalu. Jestem pewny, że przy lepszym dozorze, szpitala można byłoby uniknąć.
Załamka 😕
Wkurza Cię Pan Wojtek, czy osoby komentujące?
Osoby komentujące. Oraz sens zachęcania do takich "słownych bójek"
A mnie wkurza pan Wojtek wklejający niejednokrotnie filmiki na poziomie "słit kuniarek". Czasami zastanawiam się, czy w ogóle je oglądał 🤔wirek:
A mnie wkurza pan Wojtek wklejający niejednokrotnie filmiki na poziomie "słit kuniarek". Czasami zastanawiam się, czy w ogóle je oglądał 🤔wirek:
Oj tak ! Ja mam wrażenie, że on lubi takie kłótnie.... na pewno umiejętnie podsyca 🤬
[quote author=Orzeszkowa link=topic=885.msg1844757#msg1844757 date=1375850748]
Oj tak ! Ja mam wrażenie, że on lubi takie kłótnie.... na pewno umiejętnie podsyca 🤬
[/quote]
nudzi mu się bo na jego nibyforum pies z kulawą nogą nie zagląda 😂
[quote author=Orzeszkowa link=topic=885.msg1844757#msg1844757 date=1375850748]
[/quote]
o właśnie!