Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.

bajerqa1992   "Jedziemy, galopujemy tak przez życie całe"
21 lipca 2013 20:01
Nie mam wyboru, muszę czekać... Smoku- przestań się unosić! Ja też mam prawo błędnie myśleć! Nie mogłam uwierzyć w to, że instruktor rekreacji ruchowej nie istnieje, będąc nadawany przez ośrodki. Uwierzyłam, jak pogrzebałam w ustawach i przyznaję się do błędu. Co nie zmienia faktu, iż przesadzasz momentami.
Nie musiałas grzebać w ustawach ,bo tu wszystko masz podane jak na tacy z powołaniem przepisów prawa , wystarczy tylko przeczytać . A trudno się nie unosić jak ( tak jak napisała Ela Pe ) za moment przyjdzie następny który przeczyta góra 3 ostatnie posty i historia zacznie się od nowa !!!  🤣
Trzeba mieć nerwy ze stali ,zwłaszcza jak na początku miałaś ciut inne podejście do tego tematu .  🤣 🤣 🤣
Smoku ależ na prawdę nie musisz odpowiadać na kolejne posty, skoro tych nerwów ze stali nie masz

Twoje posty czyta się wyjątkowo trudno i nieprzyjemnie, nie dziwi mnie zatem, że niektórzy mogą je pominąć...  Wartość merytoryczna to nie wszystko - trzeba umieć ją jeszcze przekazać... 🤣
bajerqa1992   "Jedziemy, galopujemy tak przez życie całe"
21 lipca 2013 20:29
Jak już wcześniej napisałam- nie do końca wierzyłam, że to prawda 🙂 Ale mniejsza. Wyjaśnione i po sprawie. Wiemy jedno- IRR się nie opłaca.
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1832088#msg1832088 date=1374434821]
Smoku ależ na prawdę nie musisz odpowiadać na kolejne posty, skoro tych nerwów ze stali nie masz

Twoje posty czyta się wyjątkowo trudno i nieprzyjemnie, nie dziwi mnie zatem, że niektórzy mogą je pominąć...  Wartość merytoryczna to nie wszystko - trzeba umieć ją jeszcze przekazać... 🤣 [/quote]

Zwłaszcza jak moje posty są niepopularne i nie na rękę wielu ludziom . No cóż nie liczę na splendor i uwielbienie ale mam szczere nadzieje że dzieki temu że przekazałem trochę informacji i wiedzy ,nie jeden nie da się nabić w butelkę a i pare firm będzie musiało wykazać się ciut większą inwencją , niż samo kombinowanie ,wykorzystywanie niewiedzy i wprowadzanie w błąd żeby zdobyć klienta . Tak jak już pisałem ,minęły 3 lata i jak widać niewiele osób zdawało sobie sprawę z aktualnego stanu prawnego dotyczącego szkolenia kadr w sporcie i rekreacji .

Gaga- Natomiast mogę tylko stwierdzić z twoich postów raczej wynika fakt że nie wykazujesz zbyt wielkiego entuzjazmu  propagowanej przez mnie polityce informacyjnej  🤣 🤣 🤣 Odnoszę wrażenie że taki stan niewiedzy jaki był do tej pory bardziej ci pasował  😉 🤣 🤣 🤣 Skąd ta niechęć ?! mogę się tylko domyślać  🤣
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
21 lipca 2013 21:07
Nie wiem jednak dlaczego tak bardzo oczerniasz organizatorów kursów IRR. Na prawdę tak wielu / wszyscy kuszą nadaniem wymaganych przepisami uprawnień? 

jakie znów oczernianie. Pierwsze z brzegu wyplute przez google info o kursach IRR

No i organizatorzy nadal radośnie wprowadzają sobie ludzi w błąd:

http://www.galopuje.pl/konie,kurs-instruktora-rekreacji-ruchowej-ze-specjalnoscia-jazda-konna-kj-lalin,15418.html

Ukończenie szkolenia oraz zdanie egzaminu zgodnie z aktualnym stanem prawnym (!!!!) jest podstawą do nadania państwowych uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością 'jazda konna' i upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp.

http://www.toporzysko.pl/default,artykul,42.aspx

Ukończenie cyklu szkoleniowego oraz zdanie egzaminu zgodnie z aktualnym stanem prawnym (!!!!) jest podstawą do nadania uprawnień zawodowych instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością „jazda konna” i upoważnia do samodzielnego prowadzenia zajęć w ośrodkach jeździeckich, klubach itp.
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1832048#msg1832048 date=1374433009]

Edit : Smoku10 deregulacja nastąpiła dopiero co, chociaż Ustawa o sporcie ma już ze 3 (?) lata... [/quote]

Widzisz gago ,nie tylko że jesteś niechętna polityce informacyjnej ,ale nawet nie chcesz czytać i zagłębić się w temat 😕 😕 😕

Deregulacja uprawnień INSTRUKTORA REKREACJI nastąpiła 25 cerwca 2010r kiedy to rekreacja nie została uwzględniona w Ustawie o Sporcie

Natomiast :

Deregulacja uprawnień INSTRUKTORA I TRENERA SPORTU nastąpiła 19 kwietnia 2013r kiedy to Ustawa Deregulacyjna została przyjęta przez sejm

Było to wielokrotnie pisane i wyjaśniane ,ale fakt ,trzeba było czytać coś więcej niż ostatni post  🙁

P.S Elu Pe ,wstawiałem i takich modeli co jeszcze dają uprawnienia IRR  podpisane przez Ministra Sportu  😀 😀 😀
Pomijam już tych co za podstawę prawną nadawanych uprawnień  podają Ustawę o klasyfikacji zawodów  🤣 🤣 🤣
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
21 lipca 2013 22:20
Pomijam już tych co za podstawę prawną nadawanych uprawnień  podają Ustawę o klasyfikacji zawodów

no, to też jest arcycudowne posunięcie.  😂  Bo i tak ludzie czytają i nic a nic rozumieją co czytają.
Tęczusia   Po małym sporcie pozostał już tylko kac.
22 lipca 2013 22:57
Przeczytałam parę stron wątku i nie wiem co myśleć. Jestem zainteresowana zrobieniem kursu IRR spec. jk (najlepiej jeszcze w tym roku), ponieważ (jak z mojej dotychczasowej wiedzy wynikało) dzięki niemu nie tylko się doszkolę, ale i zdobędę uprawnienia (dalej moje pytanie w tej sprawie), a na ich podstawie możliwość ubezpieczenia się od odpowiedzialności finansowej w razie wypadków itd.
Szczerze mówiąc trochę się pogubiłam, wyłapując interesujące mnie informacje z... kłótni. Z tego co zrozumiałam wynika, że nie potrzeba robić kursu, by móc uczyć jazdy konnej na poziomie rekreacji. Jednak planuję pracować w pełni legalnie i odpowiedzialnie, stąd moje pytania: czy bez uczestnictwa w kursie mogę się również ubezpieczyć? Czy obecnie organizowane kursy dają uprawnienia do wykonywania tego zawodu (jeśli tak to w jakiej formie-np. legitymacja z Ministerstwa Sportu, czy zostanę gdzieś zarejestrowana itp)? I najważniejsze: Jak mogę się upewnić, że kurs oraz nabywane podczas niego kwalifikacje są uznawane przez PZJ?
Co dokładnie jest wymagane na egzaminie, jeśli ma być na poziomie srebrnej odznaki?
Myślę konkretnie o kursie w Dąbrówce Małej.
Może znajdzie się ktoś na tyle uprzejmy, aby rozwiać moje wątpliwości, czy tutaj, czy poprzez kontakt prywatny :kwiatek:
Gaga- Natomiast mogę tylko stwierdzić z twoich postów raczej wynika fakt że nie wykazujesz zbyt wielkiego entuzjazmu  propagowanej przez mnie polityce informacyjnej  🤣 🤣 🤣 Odnoszę wrażenie że taki stan niewiedzy jaki był do tej pory bardziej ci pasował  😉 🤣 🤣 🤣 Skąd ta niechęć ?! mogę się tylko domyślać  🤣

Nie wykazuję żadnego entuzjazmu wobec Twojej osoby, ponieważ nie lubię ludzi z gruntu nieuprzejmych, oraz takich, dla których "polska jezyk trudna jezyk"
Ciekawa jestem (przy okazji) czego się tak usilnie domyślasz

Tęczusia kurs IRR nie daje aktualnie (od 3 lat) uprawnień a kwalifikacje
Uprawnienia zgodnie z prawem - nie są potrzebne, ale często pracodawcy wymagają kwalifikacji (czyli właśnie kursu)
Ich brak i prowadzenie jazd rekreacyjnych jest jednak jak najbardziej legalny
WS ubezpieczeń nie odpowiem, bo nie wiem...
PZJ nigdy nie uznawał kursu IRR. Jedynym "ukłonem" ws rekreacji było dopuszczenie IRR do skróconego kursu i egzaminu na stopień instruktora PZJ
Poziom srebrnej odznaki sprawdź sobie na stronie PZJ (program ujeżdżenia i skoków, oraz pytania teoretyczne)
Nie chodziło mi o uprzejmości .bo te z twojej strony mi latają . Tylko że bronisz jak Rejtan tego co w twojej głowie siedzi , pomagasz wprowadzać ludzi w błąd ,a swoimi krasomówczymi wypowiedziami i zafałszowywaniem rzeczywistości doprowadzasz tylko do tego że ludzie czytają temat i dalej nic z niego nie wiedzą . Rozmydlasz temat ,nie prowadzisz konkretnej rozmowy i skupiasz się na dosrywaniu i pierdołach. Tak ciebie postrzegam !!!
Bo nawet odpowiedź udzielona tej dziewczynie nie pozwala przeciętnemu i nierozgarniętemu odbiorcy który pisze że przeczytał kilka stron i nic z nich nie zrozumiał ,zapoznać się dokładnie z tematem . ( chciaż wątpię czy przeczytała ,bo tam jest wszystko napisane )
Włącznie z adresami i stronami internetowymi firm w których mozna się bez problemów Ubezpieczyć .
Jak chcesz komuś udzielać rad ,to chociaż zrób to konkretnie i zgodnie z prawdą ,powołując się na przepisy a nie swoje preferencje.

Prawda jest taka że zrobiłaś sobie ten gówniany papierek który ci zderegulowali i za cholerę nie chcesz się z nim rozstać , boisz się utraty prestiżu w środowisku albo czegoś podobnego. Więc zamiast profesjonalnie podejść do tematu ,starasz się podnieść range lub wskrzesić relikt minionych czasów ,dając dobre rady od serca ale nie od rozumu i wsadzasz ludzi na minę . Nie potrafisz przekazać konkretnej wiedzy ,tylko swoje widzimisię . Jeszcze 2 posty powyżej nie zdawałaś sobie sprawy co zostało zderegulowane kiedy i dla czego ,a teraz już jesteś ekspertem od porad prawnych. Gratulacje ! 🙄

P.S Nawet już nie wspomnę że twoje działania są na rękę organizatorom kursów którzy do tej pory wprowadzali ludzi w błąd i już dobrze kombinuja jak ten temat ,zneutralizować i zacząć od początku jako sierotki Marysie z głupimi pytaniami . Tak jak napisała Ela Pe ,za chwilę będą się pytać o wykładnie Trybunału Konstytucyjnego żeby znowu namotać ludziom w głowch. Bardzo skutecznie im w tym pomagasz. Więc dodatkowo myślę że też jesteś zainteresowana w rozmydlaniu tego tematu i motaniu ludziom w głowach .
Nie chodziło mi o uprzejmości .bo te z twojej strony mi latają .
A to już jest chamskie, ale luzik

Prawda jest taka że zrobiłaś sobie ten gówniany papierek który ci zderegulowali i za cholerę nie chcesz się z nim rozstać , boisz się utraty prestiżu w środowisku albo czegoś podobnego.

To już totalny kretynizm. Nie pracuję w zawodzie. Papierek jest i leży sobie, obok kilku innych jeździeckich... Nie wiem jakiż to prestiż miałby on dać?  😲

Niestety nie umiem dyskutować z kimś, kto jest do szpiku kości chamski. Nie potrafi używać języka polskiego. Za to świetnie... krzyczy. Co więcej odnoszę wrażenie, że wręcz mieszkasz na forum , co pozwala Ci się dowartościować... jakieś kompleksy?  🤣 🤣 🤣
Generalnie dyskusja z Tobą dla mnie nie ma sensu, szkoda nerwów...
Jakoś nie lubię być obrażana - szczególnie w sytuacjach w których pomimo różnych słów cisnących się na usta - staram się zachować umiar...  😵 Moze gdybym użyła kilku inwektyw , ponarzekała na PZJ, Ustawodawców, ośrodki jeździeckie itp. byłabym dla ciebie dobrym partnerem do dyskusji...  🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1833137#msg1833137 date=1374557421] Moze gdybym użyła kilku inwektyw , ponarzekała na PZJ, Ustawodawców, ośrodki jeździeckie itp. byłabym dla ciebie dobrym partnerem do dyskusji...  🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
To już totalny kretynizm. Nie pracuję w zawodzie. Papierek jest i leży sobie, obok kilku innych jeździeckich... Nie wiem jakiż to prestiż miałby on dać?
[/quote]
Oprawiony w złote ramki za kryształową szybką 
Nie musisz na nikogo narzekać .Wystarczy żebyś w tak ważnym temacie potrafiła przekazać fakty. Rozmydlasz temat ,nie prowadzisz konkretnej rozmowy i skupiasz się na dosrywaniu i pierdołach. Tak ciebie postrzegam !!! to trzeba było wybrać z tekstu . 😉

do tej pory nikt nic nie wiedział i każdy słuchał ciemnoty którą  wciskali mu inni

ależ nadal tak jest. Podane przez ciebie fakty są proste i zrozumiałe wydawałoby się. Ale założę się że ludzie nawet nie chcą wierzyć w to że tak jest, i zaraz się będą doszukiwać 2 dna i prosić o interpretację, niemalże o opinie prawne w kwestii tych zapisów.

No i jak widać to były prorocze słowa .!!!
Po pierwsze wielokrotnie GRZECZNIE prosiłam abyś nie krzyczał, ale co tam
Nie wybieram z tekstu tego jak mnie postrzegasz, bo Twoje zdanie i mnie nie wnosi nic merytorycznego do dyskusji...
W przeciwieństwie do Ciebie nie "dosrywam" , starając się odpowiedzieć na pytania zadawane przez INNYCH użytkowników forum
Nie podpieram się konkretnymi zapisami prawa , bo Ty to robisz - po co miałabym to powtarzać?  😲
Oczekuję cytatów , lub chociaz pokazania w którym miejscu kłamię - bo nazwałeś mnie kłamcą...
Ja jakoś nie widzę abym w którymkolwiek z postów podawała informacje nierpawdziwe...
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1833173#msg1833173 date=1374562195]

Nie wybieram z tekstu tego jak mnie postrzegasz, bo Twoje zdanie i mnie nie wnosi nic merytorycznego do dyskusji... [/quote]

Nie podpieram się konkretnymi zapisami prawa , bo Ty to robisz - po co miałabym to powtarzać?  😲[/quote]

To się wzajemnie wyklucza !!!

Oczekuję cytatów , lub chociaz pokazania w którym miejscu kłamię - bo nazwałeś mnie kłamcą... [/quote]
Je też oczekuję na taki konkretny cytat. Rozmydlanie tematu to nie kłamstwo a przekaz może być rózny ,np : taki że podany jest fakt ,ale obok własna interpretacja nie koniecznie prawdziwa bądź nogąca sugerować zupełnie co innego.
Fakty to fakty ,a interpretacje to dywagacje .
Wzajemnie wyklucza się to, że nie podejmuję tematu jak mnie postrzegasz , oraz nie podaję przepisów bo Ty je podajesz?  🤔
Chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem zatem

Je też oczekuję na taki konkretny cytat.

Proszę bardzo:
zafałszowywaniem rzeczywistości doprowadzasz tylko do tego że ludzie czytają temat i dalej nic z niego nie wiedzą (...)
[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1833193#msg1833193 date=1374563656]

Chyba nie umiem czytać ze zrozumieniem zatem

Je też oczekuję na taki konkretny cytat.
Proszę bardzo:
zafałszowywaniem rzeczywistości doprowadzasz tylko do tego że ludzie czytają temat i dalej nic z niego nie wiedzą (...)
[/quote]

Czy się opłaca , czy nie - zależy po co chcesz robić kurs
Jeśli chcesz już pracować w zawodzie - to bez tego będzie ciężko znaleźć pracę
Jeśli myślisz o tym ew w przyszłości - to jak pisał (lub pisała) Smok10 - rozsądniej poczekać jak to aktualnie zinterpretuje PZJ, czyli minimum do września br.

Edit : Smoku10 deregulacja nastąpiła dopiero co, chociaż Ustawa o sporcie ma już ze 3 (?) lata...
Kurs daje kwalifikacje do pracy w zawodzie IRR. Kwalifikacje to oczywiście nie to samo, co uprawnienia. (można być wykwalifikowanym kierowcą bez prawa jazdy - wygrywa się to w konkursie: "zdobądź 26 punktów", mają ponoć dołączać rower  😉)

Nie wiem jednak dlaczego tak bardzo oczerniasz organizatorów kursów IRR. Na prawdę tak wielu / wszyscy kuszą nadaniem wymaganych przepisami uprawnień?  🤔
[/quote]

Może ortografię to ty znasz ,ale czytać ze zrozumieniem Cie nie nauczyli . 🤣 Gdzie tu nazwałem Ciebie  kłamcą  ???

A tak pięknie potrafisz wytłumaczyć i rozmydlić temat  ,że większość pytających nic z tego nie rozumie i zaczynają pytać od nowa. ???

To są konkretne przykłady i będzie i dzięki tobie będzxie jeszcze takich bardzo wiele .!!! Z konkretów i faktów zrobiłas mydło i powidło !

[quote author=Tęczusia link=topic=71.msg1833100#msg1833100 date=1374530277]
Przeczytałam parę stron wątku i nie wiem co myśleć.
[/quote]

Szczerze mówiąc sama już się w tym wszystkim gubię- nie przeczę, ale Smok10 też przesadza. Z 2 strony brałam pod uwagę opinie wg mnie osoby kompetentnej- a nie ludzi z forum (sami wiecie, że często można wyczytać bzdury) Mój błąd, że sama się nie zagłębiłam...
No i po sprawie . W dniu dzisiejszym Ustawa Deregulacyjna została podpisana przez prezydenta . Tym to sposobem ,zakończył się proces legislacyjny i ustawa wchodzi w życie. 🤣

Proszę uprzejmie - sam napisałeś, ze deregulacja nastapiła "dzisiaj"

Za Słownikiem Języka Polskiego: fałszować - przedstawiać coś niezgodnie z prawdą. Co takiego niezgodnego z prawdą napisałam?  🤔

edit (po zmianach Smoka):
[A tak pięknie potrafisz wytłumaczyć i rozmydlić temat  ,że większość pytających nic z tego nie rozumie i zaczynają pytać od nowa. ???

A NIE POMYŚLAŁEŚ, ŻE TO RÓWNIEŻ TWOJE POSTY SPRAWIAJĄ, ŻE "NIKT NIC Z TEGO NIE ROZUMIE"

TROCHĘ SAMOKRYTIKI PANIE NAJMĄDRZEJSZY NA ŚWIECIE (BIJCIE MI POKŁONY JAM WASZ MISTRZ)  🤔wirek:

Nie wspomnę o fakcie, że nawet własnej płci nie potrafisz określić ... cały czas mam wrażenie, ze jednak masz jakiś problem

Edit : Smoku10 deregulacja nastąpiła dopiero co, chociaż Ustawa o sporcie ma już ze 3 (?) lata...

Widzisz gago ,nie tylko że jesteś niechętna polityce informacyjnej ,ale nawet nie chcesz czytać i zagłębić się w temat 😕 😕 😕

Deregulacja uprawnień INSTRUKTORA REKREACJI nastąpiła 25 cerwca 2010r kiedy to rekreacja nie została uwzględniona w Ustawie o Sporcie

Natomiast :

Deregulacja uprawnień INSTRUKTORA I TRENERA SPORTU nastąpiła 19 kwietnia 2013r kiedy to Ustawa Deregulacyjna została przyjęta przez sejm

Było to wielokrotnie pisane i wyjaśniane ,ale fakt ,trzeba było czytać coś więcej niż ostatni post  🙁

P.S Elu Pe ,wstawiałem i takich modeli co jeszcze dają uprawnienia IRR  podpisane przez Ministra Sportu  😀 😀 😀
Pomijam już tych co za podstawę prawną nadawanych uprawnień  podają Ustawę o klasyfikacji zawodów  🤣 🤣 🤣
[/quote]

Błagam naucz się czytać !!!!!!!! Mieszasz 2 różne sprawy i 2 różne Ustawy , a co za tym idzie ludziom w głowach i dziwisz się że ktoś ci wytyka fałszowanie faktów. 🤣 🤣 🤣

P.S Nie pomyślałem , bo staram się podawać fakty ,a ty własne interpretacje . To chyba ogromna różnica. !!!

To są konkrety w twoim wykonaniu ,dużo wnoszące do tematu !!!!

[quote author=_Gaga link=topic=71.msg1833231#msg1833231 date=1374566421]

A NIE POMYŚLAŁEŚ, ŻE TO RÓWNIEŻ TWOJE POSTY SPRAWIAJĄ, ŻE "NIKT NIC Z TEGO NIE ROZUMIE"

TROCHĘ SAMOKRYTIKI PANIE NAJMĄDRZEJSZY NA ŚWIECIE (BIJCIE MI POKŁONY JAM WASZ MISTRZ)  🤔wirek:

Nie wspomnę o fakcie, że nawet własnej płci nie potrafisz określić ... cały czas mam wrażenie, ze jednak masz jakiś problem
[/quote]

P.S Smok jest rodzaju męskiego . Rodzaj żeński reprezentowała by Smoczyca.  🤣 🤣 🤣
P.S Smok jest rodzaju męskiego . Rodzaj żeński reprezentowała by Smoczyca.  🤣 🤣 🤣

Jasteś za świeżym uzytkownikiem forum aby wiedzieć, że była tu użytkowniczka Smok...

Polemika z resztą Twoich wypocin nie ma sensu i do niczego nie prowadzi... zatem nie będę kontunuować przepychanek
To nie polemika tylko zderzenie faktów z gadaniem po próżnicy !!! Proponuje otwórz magiel ,zarobisz fortunę !!!
Jak widać jedyny konkret jaki wyłapałas z dyskusji , to  jakiego rodzaju jest Smok a nie co konkretnego zostało ci wytknięte. . Tak się własnie rozmydla temat ! Gratulacje . 🤣
23 lipca 2013 11:48
Bo nawet odpowiedź udzielona tej dziewczynie nie pozwala przeciętnemu i nierozgarniętemu odbiorcy który pisze że przeczytał kilka stron i nic z nich nie zrozumiał ,zapoznać się dokładnie z tematem . ( chciaż wątpię czy przeczytała ,bo tam jest wszystko napisane )

Smoku, pisząc kilka stron mam na myśli kilka, a nie ponad 50 (czyli wszystkie). Zrezygnowałam z dalszego czytania tylko dlatego, że większość wypowiedzi to przepychanki słowne, które są tylko pozornie na temat... A mnie nie interesuje kto z Was kogo cytuje/niecytuje, szanuje/nieszanuje, oczernia i jakimi słowami. Interesują mnie konkrety na temat kursów IRR które ciężko momentami wyskrobać spomiędzy Waszych złośliwości.
Poza tym, zarzucasz Gadze że mi nie pomaga swoimi postami... Ona podejmuje się chociaż tej próby, Twój post tym bardziej nie odpowiedział na moje pytania i mi nie pomógł. Nawet próbujesz mnie wciągnąć w te niezwykle dojrzałe spory. Jednak jako że nic do Ciebie osobiście nie mam, nie dam się w to wciągnąć. W każdym razie post Gagi mnie satysfakcjonuje. Choć oczywiście chętnie usłyszę więcej na ten temat, również od innych i od Ciebie, jednak ogarnęła to co najważniejsze. 🙂

_Gaga, dziękuję za odpowiedź. :kwiatek: Wolałam się upewnić czy dobrze rozumiem to, co było napisane między wierszami, a Ty to fajnie ogarnęłaś.

Zastanawia mnie w takim razie w dalszym ciągu, co oznaczają wszystkie zapewnienia, że kurs jest organizowany "pod patronatem PZJ". Chwyt marketingowy? 😉 Choć podejrzewam, że nie mogą sobie ot tak napisać, że PZJ popiera/wyraża zgodę na nadawanie kwalifikacji w ten sposób.

No i cytat ze strony: http://pzj.pl/modules/news/article.php?storyid=2692 :
"(...) kurs może uzyskać  akceptację  Polskiego Związku Jeździeckiego i autoryzację wydanych uprawnień pod warunkiem bezwzględnego przestrzegania wszystkich punktów wspólnie podpisanego porozumienia (...)"
W takim razie podkreślony zwrot to po prostu zły dobór słów?
Nie kochana . Wystarczyło się cofnąć o 3 góra 4 strony i tam jest wszystko napisane !!!

Przepisy przepisami, ale nikt nie robiłby takich kursów jakby nie można było po nich uczyć ludzi! A PZJ kombinuje na wszystkie strony, żeby ściągać od ludzi kase. I myślę, że pan KOMOSA jest wystarczająco kompetentny w tych sprawach.

Śmieszna jesteś do bólu  🤣 🤣 🤣 Każdy będzie robił kursy kto będzie mógł wydoić frajerów na kasę . !!!

Poczytaj sobie trochę ten wątek to może zrozumiesz dlaczego i jak to wygląda.
Chociaż z drugiej strony nie mogę pojąć ,jak piszesz że studiujesz .!!!! Aż płonę z ciekawości ,co !!!  🙄

SPECJALNIE DLA STUDENTÓW ODPORNYCH NA WIEDZĘ ALBO LENIWYCH !!! CYTUJĘ Z POPRZEDNIEJ STRONY !!!

Instruktor Rekreacji- ,nie potrzebuje żadnych uprawnień , ponieważ jest to zawód nieregulowany przez prawo

Instruktor Sportu - Ukończone 18 lat , wykształcenie średnie , wiedza instruktorska ( niesprawdzana formalnie ) i niekaralność .

Trener Sportu - Ukończone 18 lat ,wykształcenie średnie ,wiedza Trenerska ( niesprawdzana formalnie ) i niekaralność.

Z definicji : wiedza niesprawdzana formalnie . W interpretacji Ministerstwa Sportu ,dotyczy to np:

Zawodników ,którzy nabyli taką wiedzę w trakcie własnej kariery zawodniczejj . ( bez precyzowania jaka to kariera )

do tej pory nikt nic nie wiedział i każdy słuchał ciemnoty którą  wciskali mu inni

ależ nadal tak jest. Podane przez ciebie fakty są proste i zrozumiałe wydawałoby się. Ale założę się że ludzie nawet nie chcą wierzyć w to że tak jest, i zaraz się będą doszukiwać 2 dna i prosić o interpretację, niemalże o opinie prawne w kwestii tych zapisów.

Święte słowa Elu Pe !!!  🤣 🤣 🤣 🤣

Tęczusia - Wszystko w tym temacie jest opisane jak na dloni ,wystarczy tylko poczytać ! Przepraszam za ton ,ale ile by nie tłumaczyć ,to tak jak zaznaczyła Ela Pe i tak pojawią się te same pytania. A to że Gaga tobie odpowiedziała to chwała jej za to . Ale nie zmienia to postaci rzeczy że swoimi dyskusjami rozmydla temat ,i tworzy podstawę do tego by ludzie po 10 razy pytali się o to samo i dalej nic z tego nie wiedzieli .  😉 Myślę że jakbyś komuś napisała czarno na białym a ktoś dalej by się doszukiwał drugiego dna ,to też by cie to zirytowało . 😉
23 lipca 2013 12:17
Smoku: Wypowiedź bajerqi czytałam. Jednak nie odpowiada ona na moje pytanie, bo to czy jest regulowana przez prawo, czy nie, nie wnosi nic do kwestii czy kurs jest wymagany do uzyskania odpowiedniego ubezpieczenia.
Druga sprawa o której piszesz: póki co kiedy grzebię w internecie na ten temat, na forum słyszę jedno, a na PZJ.pl czytam coś co można inaczej zrozumieć. Próbuję też brać pod uwagę hierarchię tych stron, że tak to nazwę. 😉 Ale najwidoczniej faktycznie padłam ofiarą tego, o czym pisze ElaPe! 🤣
Dla mnie sprawa tego, czy prawnie wymagany jest kurs jest już w 100% jasna. Ostatecznie i konkretnie podsumowała to _Gaga w odpowiedzi na mój post.
Jednak nadal interesuje mnie sprawa odpowiedzialności w razie wypadków, a konkretnie różnicy w uczeniu/prowadzeniu jazd bez, a z kursem (także czy w obu przypadkach można się ubezpieczyć). Bo dobrze wiemy, że w razie szkody na zdrowiu nie skończy się na wyrzutach sumienia.😉 Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć, nie unosząc się przy tym i nie wszczynając zbędnego sporu? :kwiatek:
Widzisz ,wszystko to jest jasno opisane na stronie numer 52 . Czyli 4 strony do tyłu . 😉

Tak. MGZ Gama sprzedaje OC dla instruktorów . Firmy Lloyds. dodatkowo można rozszerzyć o rażące niedbalstwo i rozszerzyć o konie będące pod opieką Instruktora. Cena ok 150 zł . Nie ma Uprawnień i nikt ich nie żąda  ,zniżki za złotą odznakę PZJ

Podane tam są także linki do innych firm Ubezpieczeniowych . Wystarczy chcieć i wszystko tu można znaleźć  😉

Jest tylko dyskomfort ,bo dzięki durnym pyskówką o niczym ,trzeba szukać i oddzielać ziarno od plew.  😉

Trzeba było się cofnąć o 2 strony i tam jest jasno powiedziane że 9 września zbiera się komisja i ma przedstawić nowe warunki uzyskiwania uprawnień PZJ.
Rekreacyjnych - Także !!!
23 lipca 2013 12:44
Smoku, wybacz, jednak zwątpiłam że znajdę coś sensownego, kiedy to co czytałam (w tym również Twoje wypowiedzi) to było jedno wielkie cytowanie, co kto źle do kogo powiedział i kłótnie, kto coś pisze podając ustawy na których się opiera i kiedy one były, kto nie popiera swoich odpowiedzi cytatami, kto coś napisał z błędem ortograficznym a kto z interpunkcyjnym i inne bezsensowne licytacje typu "moje posty są bardziej wartościowe od Twoich, więc najlepiej to się nie wypowiadaj", a pomiędzy nimi tylko część interesujących mnie, powtarzających się wciąż informacji (w dodatku jedynie wykorzystywanych w przepychankach).
Edit żeby nie dublować: Jest tylko dyskomfort ,bo dzięki durnym pyskówką o niczym ,trzeba szukać i oddzielać ziarno od plew.  😉

Dokładnie o tym mówię! To nie tylko dyskomfort, ale znacznie utrudnia sprawę niestety.

W każdym razie dziękuję również Tobie za - tym razem - cenną odpowiedź i za nakierowanie mnie na odpowiedni post. :kwiatek: Za chwilę przestudiuję go superdokładnie.
Zacznij sobie od strony 48 -ej ,i poświęć chwilę czasu pomijając przepychanki i bzdety ,znajdziesz tam wszystkie interesujące ciebie informacje . 😉
A potem podziel się z nami wątpliwościami. Jeżeli będzie problem ,to chętnie ci to wytłumaczę . Tylko prosił bym o konkretny problem jaki cie interesuje .
Postaram się wtedy znaleźć odpowiednie przepisy PRAWA i przedstawić je tobie w jasnym świtle . 😉

Przepraszam ,ale żeby dowiedzieć się wszystkiego odnośnie aktualnych przepisów ,prawa ,ubezpieczeń , i wszystkiego odnośnie uprawnień IRR IS TS trzeba rozpocząć studiowanie tematu ,minimum od str  48 -ej. Chcesz się dowiedzieć ważnych i interesujących w temacie faktów masz  8 stron do przebrnięcia .  🙄
witam,mam pytanie do osob ktore robiły kurs IRR (w Lalinie),czy to zaświadczenie od lekarza o braku przeciwskazan do uprawiania jazdy konnej,ma być od lekarza sportowego czy wystarczy od rodzinnego
gdzie we wrześniu/październiku będą prowadzone kursy ? bardzo proszę o pomoc i odpowiedź  :kwiatek:

oraz czy po tych zawieruchach , mogę przystąpić do kursu bez brązu ?
Naciau to zależy tylko od organizatora kursu. Kurs na przełomie września i października jest na pewno w Toporzysku.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się