Jakie pasze dajecie swoim koniom?

777
Mój prawie dwulatek dostaje granulat Pavo Podo Grow (możesz poczytać tutaj www.pavo.pl)
Na efekty nie narzekam 😉
dzieki choć boję sie podawać granulaty
troche sie nasluchalam o ich produkcji ale ... skoro nie narzekasz a wręcz polecasz warto to przemyślec bo trudo znależć cos dla 2 latka
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
17 lutego 2009 12:51
777 D&H ma ogólnie bardzo dobre produkty i jeszcze się na nich nie przejechałam.

A ja postanowiłam przetestować Hovelera - przemówiły do mnie ich opisy, a ceny mają bardzo korzystne.
Koniczka, co z hovelera będziesz testowała?
17 lutego 2009 13:09
Musli Vollkorn-D Mix: http://www.sklep.animavet.pl/produkty.php?cat=19&id=24 Mają mi w tym tygodniu przywieźć worek, no ale mam jeszcze trochę poprzedniego musli, także na efekty testów trzeba będzie jeszcze trochę poczekać 😉
My zaczeliśmy HÖVELER Original Terabb - E ale też zbyt wcześnie na ocenę.
Koniczka, dla mnie Baileys All-Round Competition Mix no.9 był "bardziej"

kurcze ja w dalszym ciagu nie potrafie sie przełamać i przekonac  do bayleysa po tych "wpadkach"
- mole w paszy i ON w oleju sojowym
777, ja bym raczej powiedziala ze zapach ON, testow nikt nie robił składu
A co nie tak z granulatami jest? Nie zauwazyłam jakichkolwiek minusów po koniu. Na cos powinnam zwrocic uwage?
ciiiiii wszystk ok
ja sie po prostu za dużo nasłuchałam a propo produktów jednej z firm - i nie jest to pavo 🙂
Zbyt dużo marchwi powoduje zarobaczenie !
17 lutego 2009 14:34
Sznurka Baileys jako marka jakos mnie do siebie nie przekonuje, a poza tym to musli no. 9 nie wydaje mi sie zeby bylo optymalnym rozwiazaniem dla Kuca - w opisie ma wyraznie podane, ze jest to pasza dajaca szybko uwalniana energie i dodatkowego kopa. A przy pracy ujezdzeniowej lepiej sie sprawdzaja pasze dajace wolno uwalniana energie. Dodatkowo Kuc nie potrzebuje kopiacych pasz, bo na brak checi do pracy nie narzeka.
Dodson robi dobre pasze, choć polecałabym coś z większą ilością włókna. Albo dawać to i dokupić jakąś sieczkę z siana(z Dodsona są bardzo fajne sieczki, jest w nich dużo włokna). Wtedy myślę nie ma konieczności dawania dodatkowych witamin i minerałów - ale gdyby młodzian miał jeśc też owies i to np w większej ilości niż musli, to bym radziła jeszcze jakiś preparat witaminowy dokupić i dawac np w połowie dawki zalecanej.

Ale przede wszystkim młody koń potrzebuje pastwiska i siana i żadna pasza tego nie zastąpi. Jak nie masz dostępu do wybiegów trawiastych to warto zainteresować się ile siana koń dostaje i jakie, bo od jakości zależy też częściowo ilość. W każdym razie siano to dla każdego konia podstawa, a szczególnie młodego. W dobrym sianie jest większość minerałów i witamin, które koń potrzebuje, w dobrym sianie z perspektywy takiego konia(czyli nie bardzo wcześnie zbieranym) będzie dużo waznego dla konia włókna. Jeśli siano jest "przeładowane" odżywczo, to wtedy nalezy dawac go mniej, a właśnei np zaopatrzyć się w sieczkę jakąś(z Dodsona czy Spillersa są bardzo dobre).

Czyli spróbuj zorientować się jakie jest siano - jak wygląda, kiedy było zbierane(jeśli np w czerwcu-lipcu to będzie się bardzo dobrze nadawało - jak wcześniej, to nie należy przesadzić z ilością). Dawaj tego siana odpowiednio dużo. I do tego ustal co jeszcze koń ma jeść - jeśli masz siano wcześnie zbierane, bogate w skłądniki odzywcze, to koń będzie potrzebował mniej paszy treściwej.
Koniczka, ja od Baileys tez wolę Hoevelera, aczkolwiek tylko pasze tych firm Holda wymyslaczka je bez gadania

Branka z sieczką trzeba uwazac zeby konia nie przeładowac cukrem a niestety wszystkie sieczki są melasowane
branka chyba czytałysmy te samą książkę
ja koni nigdy nie karmiałam paszami
aczkolwiek chce urozmaicic troche im żywot
poza tym mam konia po operacji skrętu okrężnicy takze potrzebuję czegos łatwo strawnego
i wkurza mnie strasznie ze jak dodaje  do owsa witaminy i chce np teraz podawac dodatkowo wiecej wapnia to wszedzie jest on z duzym dodatkiem witamin - tylko wybranych
a ja potrzebuje samego wapnia  😤
wiec moze lepiej podac poł na pół - owies + pasza z witaminami (na dodatek lepiej strawna niz owies) + ten wapń w połowie zalecanej dawki
sznurka No mi chodzi właśnie o te sieczki bez melasy. Te z dużą ilościa włókna, szczególnie jeśli w sianie jest dużo cukru, co często ma miejsce.
O ile wiem i Dodson i Spillers nie robią sieczek z melasą.
Ja w tym co mam - Happy Hoof Spillersa mam zawartość skrobi 4% - najmniej ze wszytskich produkowanych pasz chyba. Jest też granulat z tej serii, ale go nie próbowałam. Naprawdę świetna i wydajna pasza, koń po niej wygląda najlepiej w swojej historii(choć mamy tez dobre siano w tym roku, więc nie przesądza to sprawy). Może droga bo płacę 90zl za 20 kg - ale 20kg sieczki schodzi długo. Ceneowo mi wychodzi tak samo jak kupowałam musli Equi First jakieś z tych podstawowych(kosztowało 55zł za 25kg), także ta sieczk ajest ekonomiczna(ale mój koń też dostaje odrobinkę jęczmienia i owsa).
Ale są inne ze Spillersa o ile pamiętam sieczki, nie tylko te z serii Happy Hoof. Jest za 95 zł fajna sieczka z serii Cool - jest w niej troszke wiecej energii bo to dla koni pracujących, ale wciąż mało cukru(chyba 16 % czy jakoś tak).
Ale Spillersa niełatwo chyba dostać. Dodsona pewnie prędzej. Tam są z tego co pamiętam 3 rodzaje sieczek. Mój koń jadł Fibergy - bardzo fajna pasza, to ze Spillersa co mam Happy Hoof ma prawie identyczny skład, tylko jeszcze mniej skrobi. Zmieniłam na Spillersa na próbę, by porównac je i po Spillersie wydaje mi sie, ze się wiele nie różnią. Ale po prostu mam zaufanie do firmy Spillers, spotykałam się z nia za granicą, bardzo różnymi paszami tej firmy były skarmiane konie, gdzie pracowałam, dawali je tam do analizy i rzeczywiscie w środku jest to co pisze na opakowaniu, a produkty działają tak jak mają działać. I to firma, w której paszach jest najmniej cukru ze wszytskich dostępnych  w Polsce. Ja ze względu na kopyta musze dbać o niską zawartość cukru i odpowiednie minerały, które w tych paszach są.

777

No to strawne sieczki będą🙂 Jest też pasza Eggersmana dla koni po operacjach - u nas kobyła po bardzo cieżkiej operacji to jadła i wygląda i czuje się świetnie, nic ze zdrowiem nie szwankuje. Też jest tam mało cukru 😀 I jest tam dużo potrzenych witamin i minerałów.

Sporo wapnia jest w witaminach dla zwierząt hodowlanych o nazwie Mik, z tego co pamiętam. Jest tam wszystko co koniowi potrzeba poza biotyną. Można to kupić w hurtowniach weterynaryjnych lub poprzez weterynarza(przynajmniej ja przez swojego moge dostać). Ja akurat Miku teraz nie daję, ale się w niego zaopatrzę, bo w sieczce która daję, jest trochę tego co potrzebuję, ale nei wszystko.  I zacznę teraz troche ziół mieszać(w konsultacji z wetem oczywiście).

Mogłabyś spóbować kupić Mik i dawać trochę owsa, trochę musli(czy granulatu) i pół dawki miku(chyba, ze gotowej paszy byłoby mało witamin to całość dawki). Oczywiście są i inne witaminy dostępne na rynku, ale Mik jest najtańszy i najlepszy, co powie niejeden dobry wet 😉 Ja kupiłam moją kobyłe pare lat temu w skandalicznym stanie, nieproporcjonalną, małą, krzywą itp - dawałam Mik i wszystko wyszło na prostą - oczywiscie siano i pasza się tu najbardziej przyczyniły, ale witaminy myślę że też 🙂

Albo możesz dawać troche owsa a trochę sieczki zamiast paszy. Tylko trzeba by to jakoś wywazyć, bo to młody koń, czyli rośnie - więc nie może zjeść za mało tego co mu potrzeba ani za dużo.
Chyba się cieszę, ze mója konia jest dorosła, bo łatwiej takie dorosłe zwierze karmić 🙂
Dziewczyny o co chodzi z tymi molami w Baileysie, bo ja od dawna używam i nie zauważyłam ❓  W Polsce były robione badania pasz i Baileys wypada w nich bardzo dobrze. Wyniki na www.horsemarket.pl
Koniczka, ja od Baileys tez wolę Hoevelera, aczkolwiek tylko pasze tych firm Holda wymyslaczka je bez gadania

wracając do tej 9 to Holda zjadła 4 worki, dawałam jej nieduzo do niewielkiej ilosci owsa, była fajna energiczna a przy tym skupiona i bardzo chętna do pracy
17 lutego 2009 22:21
Sznurka a którego Hoevelera dawałaś? I jak efekty?
Musli Vollkorn-D Mix, zresztą Holda aktualnie tez go je
Wczesniej dawałam pasze znacznie mniej energetyczne
Original KräuterMüsli było fajne ale bez ochow i achow ze lecznicze
a najzwyklejszy  Reformhafer  był po prostu świetny, kon jadł chętnie, błyszczał sie jak złoto i miał cudne jabłka
18 lutego 2009 08:13
No to zobaczymy co Kucyk na to musli powie 🙂 Już nie mogę się doczekać 😉
pozna odpowiedz na pytanie o musle dla cielat-ale dopiero teraz bylam w tym skladzie pasz.aktualnie byly jedne-firmy de heus,pasza ma certyflkat HACCP i ISO(wszystkich prod.ktore opisze sklad procentowe skladnikow mozna uzyskac telefonicznie) sklad-ziarna zboz,prod.frakcyjne i uboczne nasion oleistych, prod.zbozowe frakcyjne i uboczne,prod.frakc. i uboczne roslin straczkowych,materialy paszowe poch mineralnego,produkty pelne i uboczne procesu wytwarzania cukru, oleje i tluszcze w tym z nasion soi. bialko og.19.1 % wlokno sur 6.4% wapn0.9% tluszcz 2.9% popiol 6.6% fosfor og.0.58%,wit A 22200 ju/kg wit D3  2600ju/kg wit E26mg/kg siarczan miedzi pieciowodny(Cu) 10mg/kg,cena 30zl za 15 kg,duza zawartosc granulatu,widoczny gnieciony jeczmien,kukurydza,preparpwana pszenica,zapach jakby czekoladowy🙂  inna dostepna u nas tania psza a wcale nie zla to superkonik produkowany przez kojpasz na bazie receptury i witaminach Schaumanna. sklad-produkty zbozowe frakcyjne i uboczne,drozdze suszone,susz z traw,substancje mineralne,wit.subst.smakowo-aromat. energia str.10.7mjwapn0.68%fosfor0.70%sód0.30%bialko og.12%popiol sur6%tluszcz sur.3%wlokno sus6.1% witA 25000jm wit E 150mg wit D3 2000jm biotyna 192mcg cena ostatnio 28zl za 25kg-jest to jedyna znana mi pasza ktora staniala jak spadly ceny zboza w ub.roku! stosowalam jako dodatek-bez zastrzezen,znam sporych hod.kolo lublina stosujacych ja. zima i na przedwiosniu stosuje tez srute slonecznikowa,ostatnio firma zamienila ja na koncentrat slonecznikowy-sklad-sruta poekstrakcyjna slonecznikowa,weglan wapnia,fosforan jednowapniowy. energia metab.10,15mj(nie wiem jak to sie ma do ogolnej) bialko og 34%oleje i tluszcz sur.2.5% wlokno sur 17% popiol sur7% lizyna 1.2%metionina 0.73% met+cyst 1.3% cena 35zl za 40kg (ta pasza (a raczej dodatek paszowy)podrozala 0ostatnio) mozna to porownac z innymi paszami skladowo.w duzych hodowlach jak moja raczej nie ma zabawy z paszami za ponad stowke za worek,nie ukrywajmy one sa nie tyle dla naszych koni co dla nas..kon z natury nie potrzebuje tego dla zdrowia i dobrego samopoczucia starcza mu pastwisko,dobre siano,dodatek koncentratu witamin lizawka solna i jakas marchewka czy jablko.nowe smaczki z coraz to innej firmy nie sluza jego florze bakteryjnej 😉dopoki sie nie przegina z pasieniem konia gotowymi paszami zamiast sianem to nie ma problemu mila i kosztowna zabawa wlascicieli-co tu kryc.i prosze nie porownywac z nami bo to calkiem co innego.NIE pisze tego jako krytyke tylko obserwacje!!wiec prosze tego tak nie odbierac.ktos tu szukal paszy z duza iloscia wapnia-ten slonecznik ma sporo,poza tym dobrej jakosci sianokiszonki(nie za mokre) maja wysoka zaw.wapnia.stosuje od 5 lat jako podstawowa pasze bez absolutnie zadnych zlych skotkow-ale sa to moje pasze a nie kupione.
Boswell - a gdzie można kupić te pasze?
Co do stwierdzenia, że koniowi wystarczy pastwisko i dobre siano, a pasze gotowe i suplementy to wymysł właścicieli - ile znacie stajni sportowych, które dysponują pastwiskiem dla koni i dobrym sianem? Bo ja żadnego...
No właśnie pastwisk mało, albo jak są to nie takie jak być powinny. Albo konie są za krótko na nich. Oczywiscie zamiast pastwiska moze byc dobre siano - ale wtedy powinno być w dowolnej ilości - a tak nigdzie nie ma. Bo albo oszczędza właściciel stajni, albo konie chodzą  w sporcie i na samym sianie nie skoczą parkuru 140. Albo właściciele chcą by konie miały więcej energii. itp.
Pasze gotowe skądś powstały. Maja miec wszystko to co koniowi jest potrzebne. Ale tak naprawde niewiele  z nich to ma😉 Albo ma tylko w złych proporcjach. Ilośc włókna w większości pasz jest strasznie malutka - za mała! Za to cukrów jest nieraz po 30-40%. Czasem jeszcze więcej. A koń do spożywania cukru jest mniej przystosowany jak człowiek... I potem jest zdziwienie, że koń bryka, ponosi i rozwala boks... WItaminy i minerały tez są często źle zbilansowane. Ogólnie pasze sa podobne jak dla krów, a to nie jest dobre - bo koń i krowa to zupełnie inne zwierzęta i zupełnie do czego innego przystosowane.
ale co do cen pasz końskich a cielęcych się zgodze, ze to absurd - szczególnie ze większośc gotowych pasz ma bardzo podobny skład! Ja akurat uważam, że jest nieodpowiedni dla koni - no ale można by co nieco pozmieniac i byłby odpowiedni i to nie oznacza ze cena miałaby wzrosnąć.  Te różnice w cenach sprawiają, że będę zła kupując następny worek mojej paszy 😤

Żeby usunąć post, nalezy napisac do moda 😉 Usunęłam.
jasne ze tak,kazdy sportowiec potrzebuje odpowiedniej diety,ale gro koni nie skacze 140cm a dziewczeta kupuja im smaczki po prostu dlatego ze to bardziej urozmaicone i mile dla nich niz codziennie tylko owies i witaminy i nie dziwie im sie wcale tak bardzo!!ale to wszystko firmy robia w wiekszosci dla nas,malo ktore pasze roznia sie tak ze moznaby je uznac za odmienna diete-bo przeciez jak cos ma w skladzie jeczmien,pszenice kukurydze witaminy i melase to rozni sie tylko tym kolorowym opakowaniem i markowoscia 😉 od zgniecenia tego samemu.nie neguje potrzeby istnienia pasz,ale to komercha ze zdziera sie z nas jezdzcow-hodowcow pieniadze kilkakrotnie wieksze niz od takich hod.bydla ktorzy sa silnym lobby-oczywiscie sklad moze byc nieodpowiedni jesli chodzi o proporcje(choc niekoniecznie-wypis pow.),ale mnie chodzilo ewidentnie o ta nieszczesna cene,bo nie sadze ze technologia jest inna i cena zboza ta sama..i to mnie strasznie wkurza-to jakis mit ery PRL ze kon to burzuazyjny wybryk i wobec tego trzeba cene pakowac jak najwyzej,bo co drogie to lepsze.SRUTE slonecznikowa sciaga mi sklad pasz w Strzyrzewicach(lublin)-biore z reg od razu 200kg wiec nie ma problemow ze sprowadzeniem(zawsze mozna sie przeciez zlozyc na zamowienie),pasze schaumanna dystrybutor dowozi pod dom. tel.moge dac.co do braku pastwisk to niestety blisko miasta smutny fakt choc troche skubania nawet najwiekszemu sportowcowi daloby male odreagowanie,skandalicznego oszczedzania siana w pensjonatach nie komentuje,mam nadzieje ze zdrowa konkurencja i wymagania klientow wymusza tu zmiany,w koncu jak wymagacie hali tak chyba mozna wymagac dostatecznej ilosci tej podstawowej paszy.nie znam pensjonatow ale jak piszesz ze nigdzie nie ma obfitosci siana to zgroza 👿 i co sie dziwic wrzodom i kolkom? A stosujecie tansze pasze typu Cargill czy Besterly-bo to u nas widze w sklepach?
Szukałam pasz uspokajających... ale nie znalazłam nic zadowalającego więc właśnie zaczęłam podawać Hartoga Balance i dodatki uspokajające. Pasza ładnie wygląda i pachnie a koń je... niezbyt chętnie ale to i tak sukces ze w ogole je. Bo to straszny niejadek jest.
Ja chciałam podawac Besterly ale.... nie mam gdzie kupic  🤔
Pasze uspokojające to pasze "cool" i każda firma je produkuje - są z obniżoną zawartością cukru. Sieczki z siana, bez melasy i dużej ilości lucerny działają tak samo. Pasze "cool" zazwyczaj mają najbardziej przyjazny dla konia skład 😉 Mają też zawsze magnez, który ma działać uspokojająco, ale czy tak w istocie jest niewiadomo, bo to niepotwierdzone naukowo. Za to można magnez wbrew pozorom przedawkować(moja wet badając krew u osowiałego konia jednego to zauważyła), także jak ktoś daje pasze z magnezem, to ostrożnie z ewentualnym dawaniem magnezu oprócz tego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się