Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

Teli super wieści! Mocno trzymam za niego kciuki  😅
desire   Druhu nieoceniony...
01 maja 2013 08:32
Teli, siedem tygodni minie jak z bicza strzelił, rehabilitacja koniowatego pewnie też. 🙂 trzymam kciuki  😅
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
02 maja 2013 09:29
Pan Starszy przeżył wczoraj swoje pierwsze porwanie przez kosmitów - przynajmniej był święcie o tym przekonany jak zobaczył lampy i usłyszał pracujący silnik nawiewu 😉 na szczęście po kilku minutach stwierdził, że chyba jednak 'człowieki' go obronią 😉

Teli   Koń to zwierzak. Animal.
Rży i wierzga. Patrzy w dal.
Konstanty Ildefons Gałczyński

02 maja 2013 13:53
milenka, my na owsie też mieliśmy ciągle kolki gazowe,ale nam właśnie Spillers pomógł.Kolki się skończyły,a pan starszy ładnie się zaokrąglił. Ja przestałam dawać owies w ogóle,mój teraz dostaje tylko żarcie z wora i już kolki mi nie straszne.

milenka, desire, Kopyciak, dzięki Wam za wsparcie.

bjooork, przeżył? Grzecznie stał? 🙂
02 maja 2013 21:35
teli nie miał wyjścia musial - ja jestem znana z tego, że 'mój utrzymanek' raczej ze mną nie dyskutuje - choć dziś próbowałam go przechytrzyć i dałam mu mix muesli z granulatem w wiaderku - jak tylko opuszczało się solarium to delikwent miał wielki życiowy dylemat - uciekać przed 'ufo' czy jeść  - w końcu poszedł po rozum do głowy i zdecydował się na jedzenie.
Dawaj znać jak się Twój chłopak czuje !

Milenka- mój na Spillersa też się 'wypiął' , red millsa jeszcze nie próbowaliśmy- bo podpasował mu nieco tańszy masters (uffff), a jak tam babcia Falbana się czuje?
Naszemu starszemu dziadkowi (28 lat) z wiosną zbiera sie na figle i facecje. Schudł przez zimę, ale dla niego to dobrze, bo nic nie robiąc i łażąc całymi dniami po pastwisku, mocno się upasł. Teraz wygląda jak koń, nie jak misiek, ale sezon pastwiskowy przed nimi, więc pewnie i Samar i Drink znów się utuczą.

Samar sam się tak ubrał, nikt go nie zmuszał:
😀
desire   Druhu nieoceniony...
04 maja 2013 08:54
Cień na śniegu, 28 lat?!  wow !  😀  piękny wiek 🙂 mój 23latek to dzieciuch jednak.  😁 😂
Met   moje spore
04 maja 2013 09:52
wczoraj odwiedził nas właściciel Lipicany i się dowiedziałam, że szukał jej pochodzenia po paleniach (papier zaginął, zanim do niego trafiła). wg tego, czego się dokopał, kobyła jest z udorza i powinna mieć ok. 24 lata. w związku nie uznali paleń jako dokumentacji pochodzenia i dziewczyna dostała paszport NN. mamy tu kogoś, kto potrafi z paleń czegoś się dowiedzieć?

Ruda_H   Istanbul elinden öper
04 maja 2013 13:22
o to brzmi jak historia z poszukiwań papierów mojego konia 🙂

Podobnie miałam do dyspozycji tylko małopolskie palenie wstępne na udzie i imię konia. Wszystkie podane informacje co do wieku i rodziców uzyskane od poprzedniego właściciela okazały się fałszywe ( z resztą nie ma co się dziwić skoro uważał, że Rudy jest arabem 😉).
Udało mi się po latach trafić na przemiłą osobę z lubelskiego związku, która na podstawie opisów koni zidentyfikowała mojego zwierza i pomogła przywrócić mu "papier"

Jeżeli ma numery paleń to teoretycznie nie powinno być problemu z ustaleniem skąd jest ten koń ... z mojego doświadczenia mogę poradzić tylko szukać, dzwonić po wszystkich związkach, czasami się udaje 🙂
Met   moje spore
04 maja 2013 13:55
w naszym związku powiedziano, że księgi z udorza są już zlikwidowane i nie mogą dojść do tego, co to jest za koń. dobrze wiedzieć, że sprawa jednak nie jest stracona 🙂 interesuje mnie to głównie ze względu na ustalenie jej prawdziwego wieku, bo do tej pory zakładałam, że ma ok. 17 lat
Ruda_H   Istanbul elinden öper
04 maja 2013 15:23
podobnie odbiłam się we wrocławskim związku gdzie początkowo szukałam, na szczęście trafiłam przypadkowo na Lublin i udało się ... także trzymam kciuki, żeby i Wam się udało.

ps. a co do wieku to mi razem z odnalezieniem papierów koń postarzał się o 6 lat, taka drobna różnica zdaniem jego właściciela 😉
Mam nadzieje, że w tym przypadku kobyłka nie dozna tak szybkiego postarzenia  😁
A do mnie zawita po wakacjach chłopina blisko 30 letni ! 😀  🏇
dodam zdjęcie jeszcze z czasów mojej i jego młodości.
met gdzie ona ma te palenia i jakie?
Na kłębie po prawej stronie jest palony nr stadniny, po lewej nr kolejny źrebaka. Na udzie sa palone symbole rasy. Na szyi nr licencji, w przypadku koni wpisanych do księgi.
Met   moje spore
05 maja 2013 03:42
oba palenia na kłębie ma. nie wiem, jak z udem. nr stadniny bodajże 10? ze spisu wynikałoby, że to Walewice. nie dam rady jej wygolić, bo to niewspółpracujące zwierzę, jeśli o wszelkie wynalazki ludzkości chodzi 😉 trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać na pełną wylinkę...
10 Walewice🙂 met skontaktuj się z Anią Piętą albo Kasią Michałek-One walewickie konie znają lepiej niż ktokolwiek inny i pomogą na bank🙂
Met   moje spore
05 maja 2013 08:28
o, dzięki za radę! będę jutro wydzwaniać
jedną i drugą możesz "przyatakować" na fb 🙂

Addis na rozruchu. Jestem w ciąży i nie mogę wsiadać ale w czerwcu... w czerwcu powinniśmy być już w formie! nie sądziłam, że tak będę za tym tęsknić. Całe szczęście są osoby, które pomagały mi i jemu przetrwać te kilka miesięcy. Nie sądzę, żeby dobrze znosił padokowanie bez urozmaiceń. A ja mogłam cieszyć oko chociaż.
opolanka   psychologiem przez przeszkody
05 maja 2013 14:02
u nas pierwszy od tygodnia piękny, słoneczny dzień. trzeba było to wykorzystać 🙂
opolanka, super padoki, gdzie stoicie?
Gniadości widać zadowolone 🙂
opolanka   psychologiem przez przeszkody
06 maja 2013 06:11
Był tak zadowolony, że nawet się mną specjalnie nie przejął, musiałam gonić za nim, żeby strzelić kilka zdjęć 😉
Stoimy kilkanaście km od Opola 🙂
Moja emerytka na wypasie hehehe

20 maja 2013 10:42
Chyba dziewczyny oszukujecie. Po żadnym z tych koni na zdjęciach w tym kąciku nie widać, żeby to były seniory.
to chyba dobrze :P
Moja Brenda ma już skończone 21 lat. Raczej nie wygląda idealnie ale też wydaje mi się , że nie najgorzej. Nie chodzi jakoś specjalnie pod siodłem, od czasu do czasu troche na ujeżdżalni lub w teren tak żeby się poruszała. Aczkolwiek chciała bym teraz troche więcej na niej pojeździć by troszeczkę mięśni nabrała i wyglądała lepiej, bo wiadomo same objadanie się aż tyle nie daje (więcej rozumiem pod może 2 razy w tygodniu po 30 min, takiej regularnej rekreacyjnej  pracy )
Koń mimo wieku też lubi sobie bryknąć i pokazać jaka to ona nie jest , ogólnie lubi kopać i gryźć to u niej specjalność nie wspominać już o straszeniu w czym jest najlepsza. Niestety od dłuższego czasu borykamy się z problemem skóry, na początku nie było wiadomo co to jestm teraz prawdopodobnie jest to grzybica i się leczymy .

To ja dorzucam naszą 17 latkę, jak na razie  ma tyle samo energii co kilka lat temu 😉 Obecnie jeździ na niej juniorka i zaczynają pierwsze starty 😉
Wrzucam film z towarzyskich zawodów z LL i z pechową zrzutką na ostatniej przeszkodzie, ale i tak jestem z dziewczyn zadowolona biorąc pod uwagę, że to ich tak naprawdę pierwsze wspólne zawody (było sporo stresu 😉) no i kobyła przez całe życie chodziła N, to jak na starość kazali jej skakać 80 to się trochę zdziwiła  😎 Niedługo jadą na następne już L-kowe 😉

I dwie foty baby z zawodów stajennych i padokowania 🙂

21 maja 2013 22:25
Nuavar, świetnie, oby tak dalej!
Miranda, takiego dzieciaka w seniorach pokazujesz 🙂
Wieści z frontu: Zgiduch czuje się świetnie, nic sobie nie robi z nakazu ograniczenia ilości wykonywanych ruchów złamaną kończyną, postanowił sobie nawet wyrywać się i sobie galopnac. Nie mam juz na niego siły,pomysłów zaczyna brakować jak dziadka poskromić. Jeszcze trzy i pół tygodnia!!
Kobyła będzie miała w tym roku 18, a więc dzieciakiem już na pewno nie jest, fakt przy koniach 30 paro letnich ma jeszcze przed sobą trochę 😉
22 maja 2013 00:14
Kobyła będzie miała w tym roku 18, a więc dzieciakiem już na pewno nie jest, fakt przy koniach 30 paro letnich ma jeszcze przed sobą trochę 😉
  eeeee tam toż to dzieciak! po 18 dopiero zaczyna się życie 😉

Teli super wieści, znaczy się chłopak czuje się dobrze. Z poskramianiem seniorów lekko nie jest - mój ostatnio dostał strzała w staw skokowy i skończył na oprowadzankach w ręku, które sprowadzały się momentami do jazdy na butach.

mam nadzieje, że przy dobrym użytkowaniu jeszcze spokojnie 5-6 lat pod siodłem pochodzi 😉 ale lepiej niech po 18 nie odżywa za bardzo, bo i tak z wiekiem energii coraz więcej 😉

bjooork gratulacje za plecy u Twojego już prawdziwego seniora 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się