Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)
Sisisa masz na myśli Carrefour na Witosa? sporo kosmetyków Joanny widziałam w takim małym sklepiku w Stokrotce na Felinie, w tym tą serię arganową 🙂 koniec końców nie poszłam tam dzisiaj :P
dzięki dziewczyny za rozjaśnienie, chciałam dokarmić trochę włosy proteinami ale ciężko im dogodzić, bo od razu jest susza i puch a z jedwabiem się lubią ale już wiem dlaczego 👿
honey, podcinaj sukcesywnie 🙂 Póki co nie poszalejesz z długością włosów, ale lepiej mieć krótsze zdrowe niż długie siano. Opiszesz w skrócie czego używasz, w jakim czasie i kolejności? 🙂
Fog, jeeej, ale mi miło! Tak, to mój naturalny skręt. Generalnie na głowie mam od 2a do 3a 😉
ovca, http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=26972032&postcount=48
cavaletti: to się bardzo cieszę bo skręt mamy bardzo podobny, a jak u Ciebie z porowatością?
P.s mam do Ciebie małą prośbe, nie napisałabyś na blogu posta o hennowaniu twoim sposobem. Masz piękny kolor i jak pisałaś długo Ci się trzyma, a to najważniejsze. Myślę, że nie tylko ja bym była takim postem zainteresowana 🙂
cavaletti, bardzo chętnie, tylko potrzebuję na to trochę czasu. Myślałam o tym, żeby pogadać z tobą na privie, ale może komuś jeszcze się przyda parę słów w tym wątku, więc jak się przygotuję, to napiszę :P
edit: o Bożenko! Znalazłam
zdjęcie z zeszłego roku, jaka włosowa maskra!
Fog, porowatość średnia w kierunku niskiej 🙂 Wpis o hennie na pewno popełnię, ale jeszcze nie teraz. Chciałabym tak 2-3 razy sprawdzić, czy faktycznie kolor będzie się długo trzymał, a to kwestia kilku miesięcy (do 4 nawet). Ale obiecuję niebawem tutaj wrzucić krótki poradnik 🙂
honey, to będę cierpliwie czekać 🙂 A z włosami nie jest tragicznie :P Przy skalpie całkiem zdrowe :P A niżej już... troszkę gorzej 😉
Strzyga joanne naturie miałas? u mnie to narazie bezkonkurencyjne SLSowe myjadlo 🙂
safie- jeszcze wczoraj napisałam siostrze smsa, żeby porównała oba składy ze sobą i mi odpisała, źe właśnie tak zrobiła i dzięki temu dowiedziała się o zmianie składu. Sama sprawdzała na stronie doz.pl i sanosan.com.pl składy i powiedziała, że tam są jeszcze stare składy. Powiedziała, że jak wróci z pracy to zrobi zdjęcie etykiety i mi wyśle- jak będzie wyraźne to tu wrzucę.
Czyli niestety na 100% sanosan zmienił skład 🙁 ale może jeszcze jakieś apteki mają butelki ze starym składem, warto poszukać.
safie Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym termin
17 kwietnia 2013 08:35
Smutne wieści. Mam jeszcze jedną butelkę w zapasie, ale czas zacząć szukać czegoś na zmianę.
Co ich pokusiło o zmianę 🤬
cavaletti: kiedy przewidujesz dodać ten poradnik?
Wczoraj dodałam skrobii do maskí i zrobiłam płukanke z l-cysteiną i w końcu odzyskałam skręt 🙂
honey - co tam włosy, ile szczurków 😜
Ja kombinuję teraz z odżywianiem przed myciem. Nie umiem do końca określić u siebie porowatości, zimą była średnia. Teraz kiedy nie używam od kilku dni suszarki się obniżyła i kręci się koło niskiej. Czyli trzeba zmienić przyzwyczajenia 😉
szalonakobyła - każdą? Miałam teraz evę naturę z czarną rzepą.
swego czasu testowalam chyba wszystkie ale najfajniejszy jest z pokrzywą i zieloną herbatą 🙂 za tę cene mozna próbowac 🙂
E nie, czesc tej masakry odrosla i zostala scieta. Po jutrzejszym myciu sprobuje namowic chlopaka na zrobienie fotki, ale dziad nie wspolpracuje...
A szczury - no coz zalapaly sie w kadr :P
No to będę poszukiwała. Ostatnio w kiosku widziałam :P
i w kiosku i markecie, kolejny plus 🙂 a tego jedwabiu GP juz probowalas?
Nie, jedwab mam z biowaxu.
Ja w ogóle mam mało nowych kosmetyków, bo mam tak cienkie włosy, że szampon pół roku zużywam, odżywki jeszcze dłużej. A mama zabrania mi trzymać więcej niż 5 odżywek i 2 szampony =(
a robisz coś zeby zagescic? drożdże, cp? ja bym z checią troche wlosow oddala, bo to marnowanie odzywek jest 😀
Skrzypy, drożdże, jantary, masowanie. Ja mam po prostu bardzo cienkie włosy. Jak moja mama. Chętnie bym przyjęła...
fruity_jelly, tak, tak.
Eh, czego wycofali tą cholerną Isanę... Była dla mnie idealna i do tego w niskiej cenie.
bylam w aptece po olejek rycynowy, mieli taki zwykly i jako nafta kosmetyczna (?) nie wiedzialam jaki i wzielam ten zwykly 😀 na butelce jest napisane, ze jest na wzdęcia 😁
chcialam tez maske do wlosow biowaxu, ale mieli innej firmy i jeszcze kosmiczna cena, to nie wzielam :/
Ładne falki Cavaletti. Widać, że są w dobrych rękach😉
Ja muszę z moimi moherami zrobić w końcu porządek, czekam tylko do maturki z bioli i chemii i ścinam 10 cm, jak nic. Nigdy nie wierzyłam w takie zabobony, ale w zeszłym roku ścięłam i matura nie poszła tak jak miała 😁 Są już prawie do pasa, ileż można 😂 Końcówkom przyda się takie odświeżenie.
Kinia, zwykły jest ok 😉 odwołując się do Twojej ostatniej wypowiedzi - musisz stosować odżywkę, nawet po BD! Ja myję na codzień mieszanką Hipp+Alverde przeciwłupieżowy (nie sugerujcie się nazwą, ma cudny skład oparty na łagodnych detergentach, używam go aby przedłużyć świeżość włosów. Myjąc samym Hippem na drugi dzień wyglądają już średnio, a z Alverde wytrzymują mi 3 dni w dobrym stanie). Nie stosuję podziału na maski i odżywki - wszystko zależy od tego jak długo je trzymam na włosach, jaki mają skład, jakie bajery do porcji dorzucę. Staram się obserwować włosy i serwować im to, czego akurat potrzebują, czy to proteiny, czy nawilżacze (może lepiej powiedzieć, daję im to co mi się akurat wydaje że potrzebują 😁 zazwyczaj jednak zgaduję dobrze).
maracuja, tylko ze aktualnie mam odzywke timotei a z tego co kojarze ona jest z SLS .. ? to nie przeszkadza? kupilam ten BD zeby zobaczyc, ale na dniach chce sobie kupic jakis inny lagodny .. moze GP, albo Alterre. W jakim sklepie dostane ten Alverde ? 🙂 Z Kaliny czekam na zamowienie, przyjdzie mi mocniejszy szampon..
A olejek rycynowy nakladac na skore glowy, czy tylko na wlosy ?
SLS to detergent, chodzi Ci zapewne o to że nie jest zgodna z CG? W sensie ma oblepiacze, silikony/polyquaternium. Nawet jeśli to nie szkodzi, lepiej używać takiej niż żadnej 🙂 Jeśli chcesz przejść na pielęgnację bezsilikonową to po zakupie dobrej odżywki zmyjesz nadbudowane substancje powłokotwórcze szamponem oczyszczającym.
Alverde jest niestety dostępne tylko za granicą, w sieci drogerii DM. Mi tata ten szampon przywiózł właściwie przypadkiem a okazał się strzałem w dziesiątkę.
Olej rycynowy może wysuszać, więc lepiej nakładać go tylko na skalp. Dodatkowo jest dość ciężkim olejem, więc jeśli nie masz wprawy możesz mieć problem ze zmyciem. I spokojnie, łagodny szampon typu BabyDream go zmyje, na początku spróbuj może umyć dwukrotnie żeby mieć pewność, że nie będziesz miała strąków na głowie 🙂 zmywanie olejów to kwestia wprawy, niektóre dziewczyny dają radę zmywać je nawet odżywką 🙂 tego przyznam się jeszcze nie próbowałam, ogólnie mycie odżywką mi średnio służy, bo włosy szybciej tracą świeżość.
Nalozylam 😀 potrzymam go troche i pozniej sprobuje zmyc i po tym odzywke naloze 🙂 mam nadzieje, ze chociaz troche pomoze, zobaczymy 😀
tyle wlosow teraz trace, ze az zal 🙁
Kinia, weź przeczytaj pierwszego posta i wejdź w wizażowe faq, będzie ci łatwiej, bo czytając twoje pytania to wnioskuję, że bardzo byś chciała się połapać w tej pielęgnacji, ale na razie nie masz pojęcia o żadnych podstawach, więc nie ma sensu tak bardzo na oślep się poruszać...
I myślę, że rycyna to kiepski wybór na początek, idź do kuchni po oliwę z oliwek i zobacz co twoje włosy na to 😉
maracuja a właśnie, że mogło chodzić o to, że ma SLS, ostatnio koleżanka pokazała mi swoją odżywkę z Elseve żebym rzuciła okiem na skład i jak amen w pacierzu było tam SLS gdzieś na początku składu 😵 5 razy sprawdzałam czy aby napewno mam w rękach odżywkę a nie szampon 🤔wirek:
honey, wiem wlasnie :/ staram sie duzo czytac, tylko gubie sie w tym wszystkim i chcialabym wszystko naraz najlepiej na wlosy nalozyc 😁
orientujecie sie moze w ktorym sklepie internetowym dostane to:
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=22031 szukam i nigdzie nie ma.
Kinia, najlepiej zacząć od oczyszczania, a potem tego, co się ma w kuchni. Miód, cytryna, oliwa, jajka, ocet, drożdże, rumianek, skrzyp, pokrzywa...
[quote author=fruity_jelly link=topic=88123.msg1751944#msg1751944 date=1366220426]
maracuja a właśnie, że mogło chodzić o to, że ma SLS, ostatnio koleżanka pokazała mi swoją odżywkę z Elseve żebym rzuciła okiem na skład i jak amen w pacierzu było tam SLS gdzieś na początku składu 😵 5 razy sprawdzałam czy aby napewno mam w rękach odżywkę a nie szampon 🤔wirek:
[/quote]
To ładnie, kto wymyśla te składy 🤔wirek: Pomyśleć, że większość z nas też była kiedyś taka nieświadoma....
Nie wiem ale poszła od razu do kosza 🙄 wolę nie myśleć jak zareagowałyby włosy jakby takie coś walnąć na te pół godzinki pod folię i ręcznik 😲