Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

honey, dzięki dobra kobieto  :kwiatek: niepotrzebnie mnie postraszyli tymi kartonami. Mam nadzieję, że znajdę wersję nawilżająca,a najlepiej obie, zaraz sprawdzę skład tej drugiej 😀
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
06 kwietnia 2013 14:16
cavaletti dzięki, jak pojadę kupić i zrobię to wrzucę efekty :P
Na co dzień staram się pielęgnować moje włosy naturalnie,szampon bez sls itd. Byłam dzisiaj u fryzjera i wiadomo tam moje włosy zostały potraktowane różnymi oblepiaczami. Myć dalej szamponami bez sls, czy teraz lepiej 2/3 dni barwa żeby się tego jakoś pozbyć ?
Pilnie potrzebuje czegoś naprawdę nawilżającego, jest coś wartego uwagi?

I drugie pytanko, czy są jakieś kosmetyki do pielęgnacji włosów w UK, na które powinnam zwrócić uwagę? 🙂
ovca   Per aspera donikąd
06 kwietnia 2013 20:55
Myć dalej szamponami bez sls, czy teraz lepiej 2/3 dni barwa żeby się tego jakoś pozbyć ?

jedno porządne oczyszczenie barwą powinno wystarczyć. Wbrew pozorom fryzjerzy nie używają aż takich okropności, np w kosmetykach u mojej fryzjerki (zawsze daje mi miniaturki) są tylko lotne/zmywalne wodą czy lekkim detergentem silikony 🙂
chomcia, ja postawiłabym na porządne oczyszczenie SLSem.

Pialotta, siostra jest w UK i niestety tam nic zgodnego z CG w normalnej cenie nie znalazłyśmy...
Dzięki dziewczyny, tak zrobię :kwiatek:
Pialotta ewentualnie odżywki alberto z tego co pamiętam one są z UK.
Alaska dziękuje, już szukam info  :kwiatek:
Pialotta: wejdź na yt tam jest kanał niesia25, ona jest Cg i o ile się nie mylę jest z uk.
Dostałam od fryzjerki trochę odżywki do przetestowania - Inebrya, Professional, Ice Cream, Banana Mask Dry-T
Nie wiem, co o niej myśleć. Tzn. jeszcze nie testowałam, ale może któraś coś mi opowie na podstawie doświadczeń własnych albo składu?
Ma szansę wyjść na dobre czy niekoniecznie?

Skład spisałam ze średniego zdjęcia, więc z góry przepraszam za literówki... Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Cyclomethicone (Cyclopentasiloxane), Dimethicone, Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Hydrolyzed Wheat Gluten Hydrolyzed Wheat Protein, Methylchloroisothiazolino ne, Hydrolized Silk Protein, Methylisothiazolinone.
Teodora: szału nie ma, nic odżywczego, kilka silikonów po zapachu, na początku środek myjący. Ja bym wywaliła, nic dobrego w niej nie ma.
Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Cyclomethicone (Cyclopentasiloxane), Dimethicone, Hydrolyzed Sweet Almond Protein, Hydrolyzed Wheat Gluten Hydrolyzed Wheat Protein, Methylchloroisothiazolino ne, Hydrolized Silk Protein, Methylisothiazolinone

Nie zawsze ubogi skład przekłada się na na słabe działanie maski/odżywki. Dobrym przykładem jest Kallos Latte, który skład ma bardzo podobny do powyższej odżywki. W moim przypadku sprawdza się fantastycznie. Wszystko tak naprawdę zależy od stężeń.

Działanie nawilżające i zmiękczające, a także uelastyczniające zapewni humektant oraz emolient. Te dwa składniki świetnie się uzupełniają - humektant zwiąże wodę zapewniając bezpośrednie nawilżenie, a emolient zapobiegnie jej szybkiej ucieczce tworząc okluzyjny film. Działanie antystatyczne, wygładzające łuskę i ułatwiające rozczesywanie zapewni detergent kationowy. Dzięki niemu można by pokusić się także o próbę umycia włosów tą odżywką. Detergent w odżywce brzmi odstraszająco, ale nie działają niekorzystnie, a ich "siła myjąca" jest stosunkowo niewielka.
Po zapachu, w ilościach śladowych (co nie znaczy, że nie mają one w ogóle wpływu na włosy, bo niewielki mają) są dwa silikony - jeden z nich lotny, a drugi zmywalny detergentami amfoterycznymi (obecnymi w większości łagodnych szamponów). Podobnie jak alkohol cetylowy wygładzą włos i zapobiegną nadmiernemu odparowywaniu wody. W odżywce obecne są też proteiny, które zadziałają raczej na powierzchni włosa delikatnie go zmiękczając.

Odżywka powinna sprawdzić się na włosach suchych i zniszczonych, ale pozytywny efekt utrzyma się tylko do kolejnego mycia. Nie ma co liczyć na regenerację. Włos po niej będzie miękki, elastyczny i "mięsisty".

Ale... to tylko teoria. Sprawdź sama, jak działa i podziel się efektami 🙂 Zawsze ciekawi mnie to, jak teoria przekłada się na praktykę.
cavaletti, a jak się sprawdza wcierka/ olejek FellogenHerbs? Zakladasz fabrykę? 😀

Skalp mnie dzis trochę swędzi, wczoraj walnęłam taką maskę przed myciem, że włosy piękne, ale swędzi :/
Heval, czekam z wcieraniem aż mi się skóra uspokoi 😉 Pewnie po maturkach dopiero. Ale sprawdzę i dam znać! 🙂
kujka   new better life mode: on
08 kwietnia 2013 12:05
wyprobowalam maske biovax do blond wlosow i... TAK! to jest to! po innym biovaxie nie bylo tak fajnie 🙂
moje wlosy byly po niej porownywalnie fajne jak po naturvita z aloesem 🙂
A ja dziś poczyniłam zakupy:
Poszłam po maskę, a wyszłam z maską i szamponem.  😍
W ogóle polecam krakowiankom drogerię Jaśmin przy nowym kleparzu. Spory wybór produktów bingo spa.
Była też moja upragniona maska ziołowa ( ale w 1 litrowym opakowaniu) był też wybór kilku rodzajów 0,5 litra, widziałam też coś ciekawego jogurt latte czy coś takiego, też była 1l. Nie naoglądałam się dokładnie, bo panie dziwnie na mnie łypały spode łba, jak kucając wgłębiałam się w etykiety i zapachy.
Idę chyba zaraz myć włosy, bo jestem ciekawa.   😜
cavaletti, oczekuję z niecierpliwością 🙂

Powinni robić maturę z CG 😁

Też muszę się wybrać do Jaśmina (/u?) w końcu i do hebe i jezu, mam taką listę kosmetyków do kupienia, że chyba w życiu nie uzbieram na to wszystko.

Co będzie lepsze?
1. http://www.doz.pl/apteka/p10962-Joanna_Rzepa_wzmacniajace_ampulki_do_wlosow_10_ml_7_szt
2. http://www.doz.pl/apteka/p10963-Joanna_Rzepa_kuracja_wzmacniajaca_do_wlosow_100_ml
🙂
cavaletti, no to będę królikiem. Dam znać, co włosy powiedzą.
Polecicie jakąś dobrą odżywkę proteinową ds? Chyba po tych nieudanych olejowaniach, silikonowaniach, witaminowaniach przyszedł czas na wypróbowanie proteinek. Kiedyś, u fryzjera miałam  nałożoną jakąś odżywkę mleczną. Efekt mnie powalił, ale zakład jest już zamknięty i nie mam się jak dowiedzieć, co też mi wtedy wtarli we włosy...
różowa keratynowa Artiste, do kupienia w Naturze. Tylko pamiętaj żeby ją zmieszać z odżywką emolientową, tudzież dodać trochę oleju do porcji Artiste 😉
Dziewczyny, która Alterra (szampon i odżywka) będzie najlepsza do przetłuszczających się włosów?
Scottie   Cicha obserwatorka
08 kwietnia 2013 18:49
Do przetłuszczających się włosów najlepsze jest olejowanie! 🙂 Alterra ma tylko jeden rodzaj maski/odzywki w Pl 🙂
Scottie- Nie wiedziałam, że tylko jeden. Dziś widziałam w Rossmannie kilka rodzajów szamponów tej firmy dlatego wydawało mi się, że odżywki też są różne.
A szampon który byłby bardziej odpowiedni z tej serii (ewentualnie inna firma w podobnej cenie i łatwo dostępna)?
Bierzecie udział w akcji Anwen? Ja dzisiaj zaczynam pić drożdże, do tego regularnie biorę skrzypowitę i olej z wiesiołka. Długość pasma kontrolnego - 28cm.
Heval - nie wiem jak ze skutecznością, ale ta duża butla ma najlepszy na świecie aplikator!
PonPon, obie zamówiłam, będę miała porównanie jak z działaniem 🙂
Ja biorę udział skromnie - siemię lniane, pasmo kontrolne 37cm (wzięłam najkrótszy, pozostałość grzywki, łatwo mi będzie kontrolować), bo jakoś nie mogłam się przemóc do tych drożdży, tak wyszło.
Ja z drożdżami nie mam problemu (nawet je lubię 😉 ). Mam za sobą jedną kurację - 2 miesiące. Nie wiem jak było z przyrostem, ale miałam miliard bejbików 😍 Zaliczyłam też klasyczny wysyp. To było na początku mojego włosomaniactwa i zastanawiam się jak będzie teraz. Cerę mam jednak w duuuużo lepszym stanie.
Miał ktoś styczność z odżywką Revlona FLEX keratin? Przejrzałam pobieżnie skład w sklepie i wydawał się w miarę.
PonPon, ja się tak już któryś raz przymierzam, ale jakoś się boję. A jeszcze przechodzę na dietę i nie wiem czy drożdże są odpowiednie przy niej, a już na pewno nie cukier / miód, którym bym słodziła :/
Heval, ja mam kuracje juz od 3 miesiecy i nie widze efektow... ale butelka swietna, to fakt 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się