Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

a widzisz, a ja mam odmienne doświadczenia z ziołami tz. pozytywne . klacz je i nie grymasi 😉 Może to kwestia doboru odpowiedniej mieszanki albo po prostu organizm twojej kobyłki ziół nie potrzebuje 😉
a widzisz, a ja mam odmienne doświadczenia z ziołami tz. pozytywne . klacz je i nie grymasi 😉 Może to kwestia doboru odpowiedniej mieszanki albo po prostu organizm twojej kobyłki ziół nie potrzebuje 😉

dostałam ostrzeżenie za ten post -proszę o oficjalne uzasadnienie dlaczego , pozdr 🏇
Gillian   four letter word
25 marca 2013 08:22
ganasz, dostałaś ostrzeżenie za wielkość zdjęcia 🙂
"moja małopolanka Wadera po walewickim Łowiczu wbryknęłą wczoraj w 27 rok"
o a myślałam, że za zioło, bo tak mnie poinformowano 😲, to zmniejszam foto-dzięki za oświecenie :kwiatek: nie miałam info, że zdjeciej jest za duże.
wbryknięte w 27 rok życia
Gillian   four letter word
25 marca 2013 08:39
a cofnij się o stronę do swojego posta ze zdjęciem 🙂
cofnełam  😉 foty usunięte,rozumie że to prezent urodzinowy od revolty dla mojej małopolanki 😜- to dla przypomnienia Wadera 27l rozpoczęte 😍
z ciekawości - czy ona jeszcze pod siodłem śmiga? wygląda super, liczę na to samo w przypadku mojego małopolaka. mam wewnętrzną wiarę w konie tej rasy 😉
Wadera tak regularnie chodzi pod siodłem, jak podłoże kiepskie ruszam ją z ziemi. Dla konia w tym wieku ruch to podstawa. Kto ma seniora ten wie, że każdy rok po dwudziestce to rok darowany. Ale to też zasługa genów. Abebe małopolaki to mocna rasa🏇
widzę, że mamy podobne spojrzenie na ruch u seniorów. mój ma 21 lat a ja w ciąży więc załatwiłam mu zastępstwo. nie jedna osoba mi sugeruje, że w tym wieku to mógłby sobie poleniuchować. a właśnie, że nie. ma się ruszać i czuć się potrzebny 🙂
ganasz
Świetnie się babcia trzyma !
Rasa faktycznie wyjątkowo długowieczna, wytsarczy spojrzeć na Emetyta niemal 26 lat na karku, a wygląda  😜 😜
Tak samo jak moja, baba w sierpniu będzie miała 21 lat, i ma przez weta zalecany ruch i to jak najwięcej , ma padoku wygląda jak koń sterany życiem 😉, po prostu się nudzi, odbija to sobie  na jazdach. Z wiekom całkiem jej odwaliło, kiedyś mogłam jechać w teren na oklep, teraz nawet żeby mi dopłacono, życie mi miłe.
armara-jaka babcia 😤 to klacz pełnoletnia 😅
Wartusia bo to szalone dwudziestki są :winko:
ganasz,  a żebyś ty wiedziała 🙂
O przperaszam  😎 Stooo lat tak czy siak 😉
Nie mogę się doczekać lepszej aury niż błotno-śnieżna, żeby cyknąć coś mojej dziewiętnastce. Nie zwalnia tempa póki co  😜
Watrusia na poligon z nią! Może jak się wyszaleje konkretnie to spokojniejsza będzie 🙂 my dotychczas potrzebowalismy tego raz na jakis czas bo na placu chłopak jakoś nie tracił nadmiaru energii.
Abeba, broń boże, jak ta wariatka wystartuje, to nie wiadomo gdzie się zatrzyma i nie koniecznie ze mną na grzbiecie, bo ona lubi tak sobie dowalić, co przy jej budowie, łatwo się całuje matkę ziemię, a ją takie ogromne przestrzenie napalają.  Wolę kontrolowane miejsca, jak jakieś łączki. Ona na starość ma zepsuty system hamujący.
Wartusia ja myślę, że sprawę nadaktywności naszych dwudziestek poskromiłby przystojny ogier 😉
to ja mam ten komfort ze praktycznie zawsze Addis jest do zatrzymania chocby nie wiem jak sie nakrecil. Dzieki temu pozwalam mu szalec az sie wyladuje bo czuje ze w razie czego zawsze moge sie zatrzymac. Moze kiedys sprobujemy razem 😉
ganasz, haha być może, ostatnio zakochała się w kucyku, ale miała pecha bo to wałach. Myślę nad zmianą wędzidła , ona chodzi na oliwce z miedzianymi rolkami, myślę co zrobić żeby było troszeczkę ostrzejsze, tyle że nie chcę go zmieniać  🤔
galopada_   małoPolskie ;)
28 marca 2013 17:24
nasze stateczne osiemnastki i dziewiętnastka  😂

Mój Ritek dziś przeżył przeprowadzkę do innej stajni. Wszystko przebiegło niespodziewanie bezproblemowo, transport ok 50km przebył bez problemów. Na miejscu został wypuszczony na padok, na którym czuje się świetnie, biega jak młodzian 😉. Bardzo się cieszę z tej zmiany, stoi w końskim raju, wśród cudownych ludzi, w pięknym miejscu  😍.

Strasznie ten czas leci, w czerwcu będzie miał 21 lat, w lipcu minie 10 lat od kiedy jest mój. Rany..

Kilka fotek z radochy: 😍

Teraz czas odpaść to, co stracił stojąc w błocie w poprzedniej stajni...

Mama mojego Dzionka, lat 24:

Mam nadzieję, że z nim będzie podobnie za te 14 lat 🙂 Rosyjska krew to dobra krew! Zdjęcia pożyczone ze strony KJ Plejada.
Dzionka, wygląda świetnie! Aż mi się zamarzyło wsiąść jeszcze kiedyś na Ritka...
Dzionka
Mamuśka wygląda pięknie !  😜
rtk
Szybkiego powrotu do formy życzę i...wsiadaj na Ritka 😉
armara, naprawdę myslisz, że mogę wsiadać? Od 2010 roku nie miał jeźdźca na grzbiecie. Nawet nie chodził na lonży.
Stanął teraz w stajni z karuzelą, może się z nią zaprzyjaźni, będzie miał więcej wymuszonego ruchu. Będzie baza do prób 😉
Nie wiem czy możesz, bo nie znam jego "historii". Ja na swoje klacze hodowlane wsiadam - a zdarza się, że nie chodzą 1,5 roku i lepiej (ciąża + odchowywanie źrebaka). Oczywiście na spacery, bo nikt na takich koniach nie będzie uprawiał wyczynowych jazd 😉
Nie odważyłam się tylko na jedną, ma 15 lat, kupiliśmy ją 1,5 roku temu, a ostatnio ktoś na niej siedział jakieś 12 lat temu (na torach). Teraz źrebna nie jest możnaby ją w zasadzie poruszać, ale jakoś nie ma chętnego  😁
Mój chyba zdrowy, właściwie to dawno go wet nie oglądał. Biega raczej czysto, tylko kompletnie mięśni nie ma. Może warto go czasem zabierać na spacerki. Nawet nie pozbyłam się jego ogłowia, przez ten cały czas wożę je w aucie z nadzieją, że jeszcze kiedyś je użyję.
Teraz mamy lepszą stajnię, lepsze warunki, mam nadzieję, że Ritkowi będzie służyć w powrocie do kondycji 😉
to był taki piękny koń jeszcze parę lat temu...()
rtk nabierze mięśni i obowiązkowo ruszamy na spacero - terenik
swoją drogą - Ritek naprawdę bardzo ładnie wygląda 🙂
i jest jak zawsze kochany 🙂
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
30 marca 2013 18:18
rtk, Ritek ma 21 lat? 😲 Przecież pamiętam jak go kupowałaś jakby to wczoraj było 😵
Koniczka, mi też trudno w to uwierzyć. Ja pamiętam jak jeździłaś na Humorku! 🙂 i stałaś w stajni, która miała wypasioną stronę internetową z możliwością wirtualnego spaceru po niej 😉
echh, nieźle czas zapiernicza 🙂 Do tego moja "młoda" Parisa ma już skończone 7 lat...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się