DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie
azzawa, u mnie jest właśnie stopka do zawijania krawędzi, taka do przyszywania guzików, specjalny uchwyto-wskaźnik, który pomaga przy równym pikowaniu, albo zachowaniu równych odległości przy szwach, stopka do obrzucania dziurek. Mam przy maszynie trochę tego ustrojstwa i przede wszystkim, mam książeczkę z instrukcją 😎 - Łucznik 449 To maszyna w zasadzie do wszystkiego.
Muszę w niej jeszcze rozpracować haftowanie. I mam zamiar pobawić się też podwójną igłą, którą ostatnio znalazłam.
A daje radę przy grubych partiach materiału jak przy czapraku? 🙂
Equestrienne, szyję nim czapraki z 1 cm gąbki + alcantara, bawełna i parciana taśma - daje radę i pod stopką ma jeszcze sporo luzu. Ale koniecznie igła 120, przy cieńszej rwie nitkę. Ostatnio uszyłam grubą podkładkę futerkową, gdzie z wierzchu był sztruks, w środku 1 cm gąbka, a od spodu grube futerko. Oprócz tego, że futerko oplatało mi stopkę i blokowało maszynę, nie było żadnych problemów.
Teraz mam małą awarię, bo jeden z głównych tłoków maszyny wadzi mi o osłonkę kabelka od żarówki i maszyna się blokuję. Mąż ma jutro naprawić, więc wracam do roboty.
u mnie ta stopka do zawijania niestety da rade tylko z cienkimi materiałami, takimi a'la prześcieradło :/ wiec musiałam radzić sobie ręcznie
a co do igieł, to mi pani w pasmanterii poleciła igłę do jeansu (nawet miała taki szaro granatowy kolor) i bardzo dobrze się spisywała, a była 90 albo 100
próbowałam też igły do strechu (Pani poleciła do szycia rzeczy ugniatających sie, typu gąbka) i z tego co pamiętam też bez zarzutu śmigała
Moj nowy padzik 🙂. Zdecydowanie nie mój kolor, ale czego się nie robi dla dzieci 😀
Miał być w rozmiarze pony, ale wyszedł nieco większy, chyba będzie zbyt duży na kucyka córek....
Mam problem z wszywaniem sznurków ozdobnych... chciałam zamaskować nieco krzywy szew lamówki i mam krzywe sznurki 🤣 Fastrygowałam je, później przyszywałam maszyną i strasznie się przy tym przesuwały...może ma ktoś pomysł jak to zrobić by było równiutko...?
Marlena82 chciałabym mieć taką mamę! Super padzik!
marlena82, adoptujesz nas?
Świetny pad 😀 kolor przyjemny (jedyny odcień różu jaki toleruję :P) a gdzie dostałaś jeśli można wiedzieć? Sznurek to musisz po prostu wzrokowo ocenić w trakcie szycia, żeby szedł prosto czasem kosztem lamówki, ale tak żeby ukryć wszelkie niedociągnięcia 😉 ja tam nic nie fastryguję i po prostu szyję, a wychodzi całkiem równo 😉
Ładnie wyprofilowany tak w ogóle 🙂 ja jakoś nie mam do tego talentu hehehe
[quote author=horse_art link=topic=88.msg1712824#msg1712824 date=1363079623]
marlena82, adoptujesz nas?
[/quote] nie ma sprawy 🙂
pszczolka90, dzięki
okunka, dzięki Tobie mnie olśniło..... popełniłam straszny błąd fastrygując sznurek.... nie mogłam go przez to naprężyć i przesuwał się na wszystkie strony.... człowiek musi się na własnych błędach uczyć 🙂
też mnie ten róż pozytywnie zaskoczył. Naprawdę przyjemny odcień. Kupiłam u tego sprzedawcy :
http://allegro.pl/alcantara-sztucznu-zamsz-welur-gruba-tkanina12-kol-i3065882590.html
Znalazłam nieiwelki kawałek super materiału w owieczki ^^ na czaprak nie starczy, mysle nad podkładkami pod owije;D macie jakies inne pomysły ^^?
Fallada99 jaki taki miękki a la polar to na futerko na nachrapnik, na nakładkę na siodło, na jakąś aplikację do czapraka 😉
czy ktoś z Naszych DIY Re-voltowiczów robi legowiska dla psów? Wydaje mi się, że kiedyś widziałam tu zdjęcia, ale wyszukiwarka mi nie wypluwa niczego.. :kwiatek:
escada na pewno robiła legowiska 🙂
Hejka ma któraś z Was taką stopkę? I starszą maszynę? Bo kupiłam ją specjalnie do mojej (łucznik 451) i pisało że pasuje itd. ale ja nie potrafię jej założyć 😕 wiecie może jak ją założyć?
Za to polecam ogromnie stopkę do zaprasowanej lamówki jak ktoś nie ma czasu na jej specjalne przyszywanie 😉
Posiada ktoś może jakiś magiczny program lub sposób do prostego tworzenia połączeń kolorystycznych czapraków? 😉
Myślę, że do doboru kolorów to przyda się ta strona
https://kuler.adobe.com/#themes/mostpopular?time=30 😉
Kolejna wypalanka na zamówienie _wiki poszła dziś w świat 💃
Jutro wstawię kolejne dwie tabliczki forumowej Fazy 😎
Kamilaa, ja też mam starego Łucznika 466. Kupiłam właśnie stopkę do zaprasowanej lamówki i strasznie nisko jest ta stopka. Ledwo tam sam materiał wchodzi, z wypełnieniem nie ma szans.... Jak u Ciebie to wygląda?
Stopka z Twojego zdjęcia jest do haftowania bądź pikowania, nie mam pojęcia jak jej używać
marlena82 no u mnie do lamówki też jest strasznie nisko ale po stębnowaniu jakoś ten brzeg wchodzi. Sam uchwyt matic jest źle przykręcony ale się trzyma - spowodowane jest to przez inny trzon do którego się to wszystko przykręca 😤 szkoda że tego nie wzięli pod uwagę. Jednak szyć to się da i jestem z tego zadowolona. Jednak muszę wymienić ten trzon jeśli chcę szyć innymi bardzo przydatnymi stopkami.
Jak będziesz chciała to mogę zdjęcia dodać (mówię to bo ich jeszcze nie zrobiłam 😉)
A i czy któraś z Was mogłaby mi podesłać stronę z instrukcją szycia na drutach? Jakąś taką bardzo uproszczoną dla początkujących 😀
W końcu się odwazyłam i pokażę co ja od jakiegos czasu tworzę :-)
są w 3 wzorach i przeróżnych kolorach i karabinki PH zwykle lub każde inne 🙂
Miałam więcej zdjęć różnych rodzajów ale aparat na którym były zdjęcia ktoś mi ukradł więc jak będę miała nowe fotki to wkleję 🙂
Zobaczyłam to zdjęcie na którejś stronie i po prostu... 😍
Nie wiecie może czy emka nie wstawiała gdzieś tego przepisu na taki uwiąz? Bo szukałam w stronach po tym zdjęciu, ale tam już rozgorzała dyskusja na inny temat 😉
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Cytowanie form graficznych
Jak wiadomo paka nie należy do najtańszych,a na taki zakup jak na razie mnie nie stać i wpadłam na pomysł,aby wykonać ją sama -jakaś większa szafa,nie koniecznie pakopodobna ; ) Macie jakieś pomysły ?
animalia masz cały temat o pakach (w tym DIY też)- miłej lektury 😉
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,89.0.html
Kolejna próba ze sznurkiem, tym razem nie fastrygowałam, i jest o niebo lepiej.
yeah, w końcu się zmobilizowałam i uszyłam pierwszy czaprak 😅
więc się chwale 😀
(w rzeczywistości wygląda ładniej 😀 )
Dziewczyny, mogłaby któraś z Was zmierzyć pad wszechstronny i ujeżdżeniowy? Zależy mi na tym, gdyż mam czapraki York ale nie wiem jaki to profil bo na oko wygląda na VS, ale wydaje mi się że to jednak DR... Pomożecie?
hszonszcz,
eskadron sripe ma:
- po grzbiecie 59
-wysunięcie przodu 4 cm, tyłu 1 cm
-wysokość 58
kuna...coraz ładniejsze te czapraki na tej stronie... co jeden.
kształtne, równe, kolorystycznie i materiałowo fajne....
no szok... to serio nie takie trudne?
horse_art i to ujeżdżeniówka tak? Bo mój pad ma 50 cm(wysokość) to DR czy VS? Pierwszy mój padzik, więc nie jestem pewna co i jak...
tak tak, dr. wszechstronne są krótsze , w domu wszechstronny mam tylko taki wyciety, rozmiar nieznany (ma arabskie napisy 😀) ma 45 cm wys.
i takie coś mam ....
Ło, to lipa.. Zamówiłam pad, który myślałam ze będzie wszechstronny, ale niestety wychodzi na to że bedzie to ujeżdżeniowy... :/
Hello wszystkim 🙂
my z koleżanką na jesień pokusiłyśmy się na szycie czapraków - pomysłów było pełno, a idea zrodziła się dlatego, że zawsze szukałyśmy tego czegoś w czaprakach, nudziły nas standardowe fasony z ozdobą typu sznureczek i tyle 🤔 a z kolorystyką też bywało różnie. Stworzyłyśmy limitowaną serię, pojedyncze sztuki tak, by każdy czuł się indywidualistą; materiały wysokiej jakości, naturalne i przyjazne dla końskiego grzbietu - bo konie też chcą czuć się komfortowo 🤣
Jak Wam się podobają? Oceńcie sami 😉
Co firma to różny rozmiar dlatego najlepiej zamawiać u dziewczyn na revolcie bo zrobią Ci taki jaki chcesz.
Kamilaa- do czego ta stopka na zdjeciu- bo wyglada jak do haftu ale to podczepione z tyłu to co to?
Hana jest to stopka do pikowania dla starszych maszyn 😉 a to z tyłu to taki a la amortyzator (bo ta stopka unosi się ze skokiem igły)