Ochraniacze

lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
28 lutego 2013 09:49
bjooork mam tak samo z tymi treningami... Niedługo święta, może króliczek coś przyniesie  ?  😁
Czy ktoś z was ma ochraniacze kontaktowe (neoprenowe) HKM takie jak te : http://www.amigo-konie.pl/06b-hkm-ochraniacze-kontaktowe-neoprenowe-para.html
Jak się sprawują? Jaka rozmiarówka?
dziewanna , ja mam identyczne i jestem zadowolona, ale testuję je dopiero 2 miesiące, więc okaże sie za jakiś czas jak z trwałością potem, ale na razie jak nowe.
Może ktoś wie jak się ma rozmiar ochraniaczy veredus M do S ?
Moja kobyła ma rozm. M ale są troszke wielkie. Jest duża różnica między M i S?
będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Bacik90, ja dla swojego konia mialam olimpici s i m. S dopinalo sie ma styk stykow, skorupa prawie nic nie zaslaniala, za krotkie byly. M skorupa byla leciutko przy duza, zapinalam na srodkowe lub na najciasniejsze dziurki.
Nirv dziękuje za odpowiedź 🙂 equishop wystawił fajne białe w dobrej cenie ale S , ale z tego co napisałaś to raczej u mnie podobnie by to wyglądało i chyba się nie zdecyduje 🙂
Bacik90 , S-ki są malutkie, typowo kucykowy rozmiar.
Bacik90, zależy jakiego masz konia. Ja mam drobną małopolankę i na nią Ski są akurat - kiedyś mierzyłam wysokość skorupy i jeśli dobrze pamiętam to było 23 cm razem z neoprenem, czyli jednak troszkę więcej niż na małego kucyka 😉
Ja mam S-ki na przody dla araba. Na tyły M-ki, bo S są za malutkie.
Mówiąc kucykowe miałam na myśli poniaka, wybaczcie brak precyzji  😉
Kasia Konikowa   "Konie mówią...po prostu słuchaj..." Monty Roberts
10 marca 2013 07:25
Ochraniacze Horze Memphis, przód rozmiar M, tył rozmiar L.

Kasia Konikowa fajnie to wygląda jak koń jest tak ogolony- futrzaste podkolanówki i kozaczki również z futerkiem  😂
A tak serio wyglądają zjawiskowo.  😜
Kasia Konikowa   "Konie mówią...po prostu słuchaj..." Monty Roberts
10 marca 2013 08:37
Cookie mi też się tak bardzo podoba  😀 Koń golony pierwszy raz w życiu  🙂 A co do ochraniaczy - ja jestem nimi zachwycona, nie dość, że pięknie wyglądają, to fajnie się na nodze trzymają (bałam się, że mogą się przekręcać, bo są jeszcze dosyć sztywne z nowości), zakładałam je dopiero na jedną jazdę i jestem bardzo zadowolona. Futerko się trochę "uklepało", także jestem ciekawa jak będą wyglądać i się sprawować po dłuższym użytkowaniu.
Widział ktoś gdzieś ochraniacze HKM Comfort, ale w wersji brązowej ?? W katalogu występują, ale nie mogę znaleźć w żadnej ofercie sklepu a zamawiać coś czego nie mają wpisane do oferty to się boję, bo dostanę za 2 lata zapewne.
Louisa, o !! Super, dzięki za link.

I teraz pytanie, czy zna ktos rozmiarówkę tych Hansbo ?? Chodzi mi o wymiary rozmiaru L i XL ??
Klami, Petit ma Lki 👀
ja mogę wymierzyć Mki, kurcze teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam, że wzięłam na przody i tyły ten sam rozmiar.
milusia   czas na POZYTYWNE zmiany!!!
10 marca 2013 16:22
Klami-jeśli Ci to pomoże to ja WW mam dla Rudego na przody M, na tył L i tak samo wzięłam te Hansbo i pasują  🙂
fruity_jelly, M to mi nie robią, ale dzięki. Obstawiam, że weszłyby ogórkowi na ucho conajwyżej. 😉

milusia, hmmm.. a jakie nogi ma rudy ?? Na mojego Veredus L pasuja tak na styk, w sensie mogłyby byc minimalnie większe jednak. To L na przód i XL na zad z tych Hansbo chyba dałby radę ??

Amek ma 170 wzrostu, wzięłam L-ki na przód i tył tak jak poleciła mi Pani w horsehouse.
XL-ki są na nogę gdzie pęcina ma ponad 32 cm w obwodzie.
Pani w sklepie powiedziała mi, że w tych ochraniaczach bierze się ten sam numer na przód i tył. Ale w razie czego zmierzcie sobie tylą pęcinę, czy nie jest o wiele grubsza od przedniej.

od siebie dodam, że rzepy są doszyte do gumki
Mam do was pytanie jakie ochraniacze skokowe polecacie ?
Lepiej kupić skórzane czy zwykłe strychulce ? mam na oku te http://www.kantar.sklepna5.pl/pokaz_produkt.php?idprod=419&cow1=1 😀 ma je ktoś ? jakby co kupuje te ochraniacze dla kuca 🙂

Klami, ale Kajtek ma przy tym dość krótkie te nogi, więc nawet jak Lka będzie dobra na szerokość, to czy nie będzie z kolei za długa?

anetakajper   Dolata i spółka
12 marca 2013 13:16
Nie cierpię tych wszystkich ochraniaczy grala z tych linków.
Miałam yorki jedne i drugie - gumy naciągnęły się szybko i zjeżdżały z nóg konia :/
Ja z tanich mam horze : http://cztery-kopyta.pl/index.php?route=product/product&product_id=233 jak dla mnie najlepsze i żywotne 😉 Chyba, że chcesz do skoków/terenu to radzę inne.
Dziewczyny!
Warto kupić takie ochraniacze dla kuca szetlandzkiego?
http://www.loesdau.de/Mini-Neopren-Gamaschen..htm?websale7=loesdau&pi=60516&ci=04-gamaschen
xxagaxx, rozmiarówka uwzględnia tez rozmiar XL, więc nie wydaje mi się żebym mogła brac pod uwagę M. Obstawiam raczej L przód i XL zad. Zamówię sobie parę L i zobaczę co z nimi.
Mi ściągnęłi brązowe XL ki dosyć szybko w pasikoniku (tydzień dwa, zależy jak trafisz na ich zamówienie od hkm). Mój ma L ki przód, XL ki tył i jest idealnie.
Ale krótkich ńog on nie ma raczej, tak że musisz jakoś mierzyć.
Które ochraniacze będą najlepsze dla konia, który wraca do lekkich jazd po naderwaniu ścięgna? Do tej pory używałam ochraniaczy Villa Horse z wkładami magnetycznymi i pianką "memory", ale teraz zastanawiam się, czy nie lepiej zmienić na neoprenowe kontaktowe, czyli takie owijające nogę?
sei   . let's grow old together & die at the same time .
13 marca 2013 10:26
dziewczyny a jak jest z BRami - skorupami? chodzi mi jakościowo i rozmiarowo. na konia S/M veredusa, gdzie M jest trochę wysokie, zapinane na najciaśniejsze/środkowe dziurki, full BR będzie ok? eskadrony są flexi soft są za duże nieco.

rozważam te lub te (+tyły oczywiście)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się