wrzody żołądka
mam pytanie bo dokopałam się dziś do informacji że otręby pszenne zakwaszają żołądek, a tyle materiałów przekopałam i nigdzie wcześniej nie widziałam takiego info
w takim razie co z meszem z otrąb ??? 🤔
mesz jest dobry zawsze, nie tylko dla wrzodowca. Podstawowym składnikiem meszu są otręby pszenne, które głównie zawierają włókno, nie słyszałam nigdy, żeby zakwaszały.
dlatego z nóg zwaliła mnie ta informacja
czytałam w artykule oznaczanie kwasowości -> "otręby pszenne wykazują dużą kwasowość"
kurde, zgłupiałam. może to chodzi o inną "kwasowość"?
czytam szukam, jak coś znajdę to wrzucę jakiś artykuł
ale sama zdębiałam :/
nie wiem czy tej sytuacji nie lepsze będą otręby owsiane w porównaniu było że te mają dużo mniejsze właściwości kwasowe
Czy udalo Wam sie zamowic saszetki omeprazolu? Prosze o informacje czy moze ktos by chcial raz jeszcze, Bardzo chetnie dolacze sie do zamowienia. Znowu mamy atak wrzodow🙁
maab dopuki nie masz omniprazolu moze warto podawac zierzakowi ranigast lub ranitydynę. Ranitydyna to w zasadzie to smao co rangast a zdaje się ,ze dużo tańsza.
Moja Sonia miała wrzody (miała robiona gastroskopię) i wet zarządizł podawanie ranitydyny , dostawała 2 x dziennie po 20 tabletek. Zapytaj swojego weta.
Faza, po 20 tabletek to nic nikomu nie mówi
na konia o średniej wadze 550 kg ranitydynę trzeba podawać 2 razy dziennie po 3000 mg
maab jeśli chodzi Ci o ten omeprazol z USA to ja robiłam ostatnio zbiorowe zamówienie na 400 saszetek. Wysłali to zamówienie w 4 osobnych paczkach z różnych krajów, 3 z nich doszły po niecałym miesiącu, czwartej jeszcze nie ma, ale powinna dojść na dniach. Ogólnie polecam, póki co jeśli chodzi o zamówienie to wszystko ok, jest z nimi dobry kontakt, odpisują szybko na pytania, ale jeśli potrzebujesz czegoś na już to raczej musisz poszukać czegoś w Polsce bo na te paczki jednak trochę trzeba poczekać.
hmm . Ja kupowałam w aptece w tabletkach. Kazano mi rozpuszczac w wodzie i wlewac do pyska konia.
Taką miałam podaną instrukcje i tak podawalam. Wrzody udało się zaleczyć.
maab, jeśli potrzebujesz szybkiej kuracji to poproś weta o receptę na ranitydynę , bez recepty nie kupisz
Ranitydyna Sanofi 300 mg tabl. powl. 300 mg 30 tabl. koszt opakowania około 10 zł , na konia o wadze 550 kg 10 tabletek na raz , rano i wieczorem
tańszej kuracji na wrzody nigdzie nie znajdziesz
a ranitydyny nie powinno się podawać 3 razy dziennie co 8 godzin ?
Powinno się dawać trzy razy dziennie, ale jak się nie ma co się lubi....
u mnie kuracja ustalona przez weta 2 razy dziennie
na dzień dzisiejszy kończymy 6 tygodni leczenia
Dziekuje dziewczyny za odpowiedz. Kon jest leczony od wystapienia pierwszego objawu. Ranitydyna + Ulgastran, wg zalecen weta.
To drugi nawrot choroby. Czuje sie winna, bo 2 lata temu po gastroskopii, leczylam go wg zalecen, potem dwa razy do roku cortaflex u garde, codziennie weglan wapnia do paszy i nie wiedzialam po prostu, ze raz do roku nalezy konia przeleczyc od poczatku. Teraz juz wiem. 🙁
Moje pytanie o te saszetki bylo przyszlosciowe, za rok musze mu zrobic pelna kuracje, czy wystapia objawy czy nie. A nie ukrywam, ze podanie 1 saszetki do paszy ulatwi zycie stajennemu. Teraz to masakra przez miesiac 3xdziennie dwa preparaty strzykawka do pyska. Bo szanowny Pan Kon zezrec Ranitydyny w paszy nie raczy.
no to faktycznie, ciężko jak koń nie chce jeść w paszy
mój na szczęście wyjada wszystko co do żłobu dostanie, pluje tylko wtedy jak trafi na tabletkę i przegryzie
ulgastran ja też zakupiłam, do tego mam w kuferku 10 opakowań ortanolu max tak na w razie co
najważniejsze to pilnować zmian pogody bo to one mają duży wpływ na końskie wrzody, cieszyłam się że już ciepło a tu dziś koszmarna pogoda
najgorsze okresy dla wrzodowców to wiosna i jesień wtedy trzeba konia zabezpieczać
Ranitydyna jest bardzo gorzka, wiec nauczyl sie ja omijac, a jak w meszu dostawal, to obrazal sie na jedzenie, bo tabletki sie rozpuszczaly i wszystko bylo gorzkie, .... ulgastran lubi chociaz 🙂
Mialam Ranitydyne dyzurnie i od razu po ataku bolu i podaniu lekow rozkurczowych mu podalam. Biedny ten zwierzak moj, klopot taki zawsze cos 🙁
maab, wrzody są bardzo bolesne dla konia, teraz pilnuj leków a będzie wszystko dobrze
maab Ja mojemu Siwemu taką omeprazolową kurację chcę robić dwa razy do roku, na wiosnę i jesień, także jeśli potrzebujesz tych saszetek dopiero w następnym roku to ja będę znowu robić zamówienie zbiorowe jakoś we wrześniu/październiku, to możesz się wtedy podłączyć. 🙂
maab moja kobyła za nic ani w meszu ani w paszy nie chciała jesc ranitydyny. Zastrajkowała i już , wogóle przestała jeśc jak wyczuwała leki. W koncu rozpuszczałam leki i podawałam w strzykawce wprost do pyska (tak jak odrobaczasz konie). Trudno , nie miałam innego wyjscia.
Raz jeszcze dziekuje za rady. :kwiatek:
Troszke sie u nas sytuacja zmienila. W sobote kon mial kolejny atak bolowy mimo trwajacego od srody leczenia. W ciagu calego dnia 3 razy dostawal leki przeciwbolowe i rozkurczowe. Wieczorem byl wet (dr Strypikowska - bardzo polecam, opanowala moja histerie przez telefon w minute).
Przestawilysmy konia na znany omeprazol w saszetkach....(tylko ta wersja plus z probiotykiem) 14 dni po 2 saszetki dziennie. do tego Ulgastran 50ml dwa razy dziennie przed posilkiem.
Po 14 dniach powrot do Ranitydyny 2xdziennie po 15 tabletek.
Tak jak Faza napisala, musze rozbijac Ranitydyne w mozdzierzu, rozpuszczac i podawac strzykawka do pyska, innej opcj nie ma.
Nie pisalam jeszcze o tym, ale tak jak poprzednim razem (2 lata temu) tak i teraz kon na miesiac jest wykluczony z jakiejkolwiek pracy.
narrrvana bardzo chetnie sie dolacze do zamowienia 🙂
To jak ktoś będzie robił zamówienie na saszetki, ja się też piszę. Wykorzystaliśmy już z rodziną i znajomymi wszystkie możliwości dostania recept na Helicid, trzeba szukać innych źródeł dostępu do omeprazolu. Proszę tylko o informację kto, gdzie, jak i kiedy, z góry dziękuję.
maab, póki leki nie zaczną działać to kilka ataków jeszcze może się zdarzyć
pamiętaj tylko o sprawdzaniu jedzenia i kontrolowaniu siana bo wszelkie zmiany w jedzeniu niestety powodują ataki wrzodów
u nas mam nadzieję że też już z górki, właśnie kończymy leczenie prochami , teraz dojdzie kuracja wspomagająca Pronutrinem osłonowo, i chłopak pomału wraca do roboty, wczoraj dostał pierwszy raz po 3 miesiącach siodło na grzbiet i robiliśmy spacerki
mój wrzodowiec już dwa razy był na słuzewcu w klinice z przemieszczoną okrężnicą... to podobno dość częste
i wszystko się zdadza..późną jesienią ( koniec listopada ) i dwa tygodnie temu ( zimno, mokro, ponuro)
leczymy się ranitydyną
i na jesień tez się przeleczymy profilaktycznie, bo te kolki-nie-kolki to właśnie takie "wrzodowe" są
maab, gosiamakosa zapisałam sobie wasze nicki, jak będę robić zamówienie to się odezwę, ale myślę, że najwcześniej będzie to w okolicach sierpnia, bo mój koń teraz dopiero jest w połowie kuracji. 🙂
Dla zainteresowanych zamawianiem Abprazolu - jeśli chodzi o czas dostarczania paczek to dzisiaj doszła nam ostatnia paczka, dokładnie po 28 dniach roboczych od zamówienia, poprzednie 3 doszły 2 tygodnie temu, także można powiedzieć, że akcja zakończyła się sukcesem. :P
narrrvana, super, ja w sierpniu też się podepnę 🙂. Ale to pewnie będziesz ogłaszać
narrrvana Pamietaj prosze o mnie!
epk ok, już jesteś zapisana w moim kalendarzyku. 🙂 maab ty też już tam jesteś. 🙂 w wątku też będę informować jeszcze jak coś.
Szykuje nam się duuuże zamówienie. 🙂
to ja też chętnie się dopiszę wstępnie oczywiście
bo u mnie wszystko zalezy od finansów
narrrvana, a jakie mniej więcej koszty tych saszetek ?