żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

xxagaxx, czyli taki właśnie dziurkowy? Tego się obawiam, bo na cienkiej dziurkowanej podkładce nie ma aż tyle miejsca na uginanie się żelu, ale taki wysoki tył to będzie raczej miękki :/

tak, tu widać jak to wyglądało:
Też bym polecała Mattesa bez futra.

Sankaritarina, tak dokładnie to były 2 żele.
xxagaxx, i faktycznie ten zestaw aż tak mocno pracował?
olek, u nas była masakra. Koń miał wytarte plecy, obolałe. Wróciłam szybko do mattesa correction, ale na krótkim futrze.
Ja właśnie zamówiłam żel z postu quantanamery, acavallo. Także zdam relację w tym tygodniu.
A ta praca żelu była wyczuwalna w czasie jazdy? Sama korzystam z takiego zestawu i nie zauważyłam żeby coś niepokojącego się działo, tymczasem trochę zaczęłam się zastanawiać po Twojej wypowiedzi nad 'skutkami ubocznymi' takiego połączenia  😉
olek, u nas była masakra. Koń miał wytarte plecy, obolałe. Wróciłam szybko do mattesa correction, ale na krótkim futrze.

Mój koń miał obolałe plecy i wytarte jak stosowałam żel pod za wąskie siodło które leciało do tyłu. Jak siodło poszerzyłam i wkładam żel bo dalej trochę leci do tyłu jest ok.
olek, ja nic nie czułam. Pewnie z boku było widać, ale nikt mi na to uwagi nie zwrócił. Końskie plecy same pokazały, a mój to raczej z tych nie wrażliwych. Może po prostu dla nas taki zestaw się nie sprawdził? Siodła tamtego już nie mam, korekty tyłu też nie potrzebuję. Teraz mi wszelkie poprawki Bogdan robi i żele z korektą dzięki bogu już nie potrzebne.

Dramka, ja nie miałam za wąskiego siodła, a wręcz ciut za szerokie. Z żelem i czaprakiem było ok, ale raczej w stronę szerszego niż za wąskiego.
Przyszła moja podkładka pod siodło acavallo, podnosząca tył. Dla nas po pierwsze za duża, z tyłu boki wystają i klapią.Ogólnie nie podoba mi się efekt. Także doprowadzam do stanu idealnego, obieram  z pojedynczych włosków , pakuje i odsyłam.
Dlatego mam też pytanie. Czy pod siodło 16 cali mattes L będzie dużo wystawał? A S będzie za małe?
Kayra   Kucusiowy wariat :P
06 marca 2013 20:53
Donia Aleksandra, ja miałam pod joy jumpera Skę i była za mała, tył siodła opierał się na futerku. Zaś mierzyłam M i była ciut za duża, Lka zdecydowanie za duża 🙂 Mogę jutro fotkę zrobić jak wygląda siodło 16" pod Lką.
Donia Aleksandra mattes będzie wystawał i to duuużo. Mam siodło 17-17,5 i na poprzednim koniu używałam podkładki L mattesa z korektą tyłu. Sporo mi wystawała.
Ja mam siodło prestige silver star 17 cali i mattes L z korektą tyłu pasuje idealnie, pod 16 chyba raczej M będzie lepsze. Ogólnie zawsze podkładki z korekta tyłu mattesa wychodzą trochę mniejsze pomimo tego że mają taką samą długość. Miałam też mattesa L bez korekty pod to samo siodło i był jednak ciut za duży, ale nadal leżał w miarę ok. 🙂

L bez korekty:

L z korektą: (na zdjęciu pierwsze założenie, po kilku jazdach się uklepuje i trochę mniej podnosi ten tylni łęk i w ogóle całe siodło bardziej osiada)

Dzięki dziewczyny :kwiatek:
narvvana a ta podkładka to nówka? bo strasznie podnosi siodło.
xxagaxx, ale Ty chyba miałaś zestaw - żel z dziurkami + osobno do kompletu podkład żelowy podnoszący tył (też z dziurkami), nie?
Mam wrażenie, że te żele z dziurkami są dość hmm... "lejące się", cienkie. Wprawdzie sama miałam tylko taki "active soft gel", niespecjalny, ale za to np. cavallo są solidniejsze. Za to te wszystkie podkłady korekcyjne na takie żele w końcu dość szybko "siadają".

quantanamera, jakiej firmy jest ten pierwszy żel?
zastanawiałam się nad takim czarnym cavallo z dziurkami i korektą tyłu, pytałam nawet w tym wątku i ktoś pisał, że te żele z korekcją są dość solidne, "bardziej twarde" i faktycznie jakąś różnicę robią, ale chyba sama musiałabyś w sklepie zobaczyć. Za to widziałam taki żel w typie pierwszego, też z korekcją, i wydawał mi się dobrze spełniającym swoją rolę- faktycznie to siodło z tyłu podnosił.

Miałam w łapkach, oraz widziałam użytkowanie jednego i drugiego. Zestaw jaki miała xxagaxx faktycznie pracuje, ugina się. Natomiast czarny żel pracuje minimalnie.  😉 Mogę jeszcze raz pomacać pomacać i sprawdzić jak bardzo.
Hej, czy możecie mi polecić jakiś żel pod siodło w fajnej cenie?
olga96 najfajniejsze są acavallo, ale tańsze i dokładnie takiej samej jakości są CSO (mają nawet identyczne kartony różniące się tylko napisem z nazwą marki). Mam oba, wnioski wysuwam z użytkowania obu żelów
W jakim sklepie moge je najtaniej dostać 🙂 ?
Donia Aleksandra Tak, to nówka. Tak jak pisałam w poprzednim poście, to było jej pierwsze założenie, teraz się już uklepała trochę i siodło osiadło. 🙂
olga96 ja moje kupowałam w okserze (tym nakło-bydgoszcz-sopot). Ale CSO kupiłam w czerwcu zeszłego roku. Wiem, że wtedy mieli w sklepie na stanie anatomiczny żel CSO, czarny. Ja kupiłam czarny kwadrat, bo ładniej taki czarny wygląda pod siodłem, na czapraku, niż ten przezroczysty.
Siwa953   przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro.. :)
18 marca 2013 17:49
hej
zastanawiam sie nad żelem z dziurami podszyty medycznym futrem, ma ktoś? wart swojej ceny?
Siwa953, miałam kiedyś żel obszyty futrem (nie podszyty w całości) i dwie uwagi:
- kształt żelu musi bardzo dobrze pasować do siodła, bo pomiędzy grubością futrzanego rantu (obszycia) a samym żelem jest duża różnica grubości/wysokości. Jeśli całe poduszki pod siodłem nie zmieszczą się na żelu, to będą leżeć na takim wysokim uskoku krańcami na futrze.
- dodatkową zaletą żelu jest bardzo jego lepkość, a do tego trzeba żelik uprać albo wymyć. Futerku częste moczenie nigdy nie służy.

Edit: jakaś bzdurka.

Nie wie ktoś z Was gdzie mogę w jakiejś okazyjnej cenie dostać podkładkę z korektą przodu? Moje siodło jest ciutkę przyszerokawe. Niby konia nie obciera, ale nie jest też jakoś super dopasowane. Mam na razie taką hand made gąbkę, ale na dłuższą metę wolałabym coś bardziej profesjonalnego.
Koń jest szeroki i potrzebujesz podkładkę z korekta przodu?  🤔
Dramka a gdzie napisałam że koń jest szeroki ?
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
24 marca 2013 14:00
Dziewczyny, jak wygląda sprawa pielęgnacji podkładki Acavallo żel + futro? Faktycznie można prać w pralce bez uszczerbku dla futra czy żelu?
http://www.equiversum.pl/acavallo-acavallo-zelowa-podkladka-pod-siodlo-futrem-p-1652.html
Czy wszyscy są niezadowoleni z żelu podnoszącego tył ten typu acavallo? Doklejany do gluta? Wszystkie konie bolały plecy? Czy to źle, że taki żel się ugina?
http://allegro.pl/podkladka-korekcyjna-pod-siodlo-futro-medyczne-hit-i3141885866.html

PAR FORCE zrobił podkładki z korektą 🙂 te zwykłe jego są bardzo dobre, ciekawe jak te będą się sprawować. Do mnie już idzie jedna, zobaczymy co to będzie 🙂
olga96, ale to podkładki nie mają tunelu pośrodku, takie chyba ciężko ułożyć...
emptyline   Big Milk Straciatella
05 kwietnia 2013 20:26
Czy ktoś miał może taką podkładkę Horze? Jakieś opinie?
Witajcie🙂
Pewnie podobne pytanie było już wcześniej, ale wolę się upewnić (po za tym nie chce mi się całego tematu czytać 😀).
Obecnie mam taką podkładkę. Jest zdecydowanie za duża pod moje siodło Prestige Michael Roberts 17. Zdecydowanie za bardzo wystaje i źle się układa. Wygląda to tak. Niestety nie mam lepszego zdjęcia, bo założyłam ją tylko dwa razy.
Chciałabym kupić sobie Mattesa Standard Plus, ale nie wiem czy L-kę czy M-kę.
Moje pytanie jest takie: Jak myślicie która będzie bardziej pasować pod to siodło? Tak żeby dobrze się układała, przedewszystkim nie wystawała. Ponadto nie chcę żeby siodło leżało na futrze.
Nie wiem czy Ci pomoże, ale pod ujeżdżeniówką 17-17,5 futerko tego typu: http://allegro.pl/podklad-podkladka-pod-siodlo-futro-medyczne-okazja-i3148717746.html wygląda tak:

Natomiast mattes standard plus L ( DR) wygląda tak:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się