wypieki i słodkości domowej roboty

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 lutego 2013 16:51
mery, jakby był sezon na jagody to moje wypieki ma fantastyczny przepis na tarte, najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam.
ma ktoś może porządny przepis na sernik na zimno? szukam jakiegoś "tradycyjnego" sprawdzonego przepisu z serem białym, jajkami, a nie na serkach homogenizowanych.
Dzisiaj z chłopakiem bawiliśmy się w robienie tortu dla mojego bratanka.
Oto efekty (w linkach bo nie mam jak zmniejszyć zdjęć a są dość duże):

w środku jest żółty i zielony krem.
Pierwszy raz miałam do czynienia z masą marcepanową i spodobało mi się to 🙂
Fajne możliwości daje
Ja dziś zrobiłam tort kokosowy z moichwypieków.
Tzn biszkopt zrobiłam własny, ale to chyba mało ważne.

Spostrzeżenia moje:
-śmietany jest za mało, musiałam dać dużo mniej mascarpone i dodałam jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego, bo nie dało się wymieszać.
-za dużo cukru pudru do kremu - tu to w sumie jak kto lubi, ale polecam dawać po trochu, dawłam mniej a tak się zasłodziłam, że nie mogłam jednego kawałka skończyć 😉
-dałam likier kokosowy, nie malibu, trochę "omskła" mi się ręka i polało się za dużo - nikt nie narzekał, w ogólnej opinii bardzo dobrze 🙂

Tego kokosa to wg mnie w ogóle tak naprawdę nie czuć, ot tort ze słodkim kremem. Ale bardzo dobry 🙂
Ja wczoraj zrobiłam 3 bita z moich wypieków. Zdjęcie tego co mi wyszło wstawiam poniżej 😉 dobre, ale okrutnie słodkie. Nawet mój mąż, który uwielbia słodkości powiedział, że dużo na raz zjeść się nie da 😉
Martolina- uwielbiam to !
Martolina, moje dzieci zjadaja po 3-4 kawalki na raz 🙂

Ale ten 3 bit z moje wypieki ma kiepski budyn, za duzo i za plynny, lepsza masa budyniowa jest w domowe wypieki.
Ja jeszcze robiłam krem budyniowy do 3BITa tak:

Masa
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2l mleka
    kostka margaryny
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami i mieszając wlewamy resztę mleka zmiksowanego z mąkami. Chwilę gotujemy. Studzimy. Następnie budyń ucieramy z margaryną na puszystą masę.

Ale jednak wygrywa ten z domowych wypieków.
Ja nie narzekam na budyń z moich wypieków. Był smaczny i nie był płynny 🙂
26 lutego 2013 09:44
A to między budyniem, a herbatnikami to mleko skondensowane ?
JARA, kajmak z puszki, ale otrzymuję się go właśnie też z mleka skondensowanego. Ja kupiłam gotowe 😉
Dzisiaj urodziny mojej córci.Wczoraj wieczorem skleciłam taki torcik.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
27 lutego 2013 18:27
Kochane!
W piątek mam zamiar zrobić przyjaciółce tort, macie jakieś rady, pomysły co i jak zrobić? 🙂
Muszę zrobić ciasto, dla kolegi wegetarianina, w ramach podziękowania za przysługę.
Ważne, żeby składniki były niedrogie i nie bylo mocno skomplikowane. Macie coś w zanadrzu? 😉
Jeśli zrobisz kruche bez jajek i na margarynie (jeśli to weganin), to będzie OK. Możesz to potraktować jako spód do tarty. To taki przykład, gdzie nic nie trzeba zmieniać, możesz użyć standardowego przepisu. (Co do góry: pamiętaj, że żelatyna do galaretki - gdybyś chciała uzyć- jest nie-wege).

Jakbyś chciała przykład jakiegoś bardziej "prawdziwego ciasta", to mogę coś wieczorem podrzucić.
Hermes nie wiem, w jakich smakach gustujecie, ale ja kilka dni temu zrobiłam mamie na urodziny taki torcik:

Upiekłam jasny biszkopt, obficie nasączyłam go likierem amaretto, przełożyłam kremem z ubitej kremówki z serkiem mascarpone, polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady. Wyszedł super - lekki i nie słodki, o charakterystycznym gorzko-migdałowym posmaku.
Hermes, kilka postów wyżej pisałam o torcie kokosowym, bardzo dobry, słodki co prawda, ale może koleżanka lubi? 😉
teodora, dzięki! Kolega je jajka więc myślę ze.mogę.mu zrobić coś prostego. Muszę tylko wymyślić cos, co wytrzyma 40minut w aucie bez rozplyniecia się 🙂 any ideas? Ja niestety jestem tylko masterem serników ale to nie wchodzi w grę..
Czyli jaka tak, a mleko nie? To wystarczy w dowolnym przepisie pozamieniać masło na margarynę (tę twardą). I jeśli użyjesz czekolady, to musi być czarna (sprawdź skład). Gdyby miał być krem, to niby można użyć margaryny, ale jak dla mnie gra nie warta świeczki.

Bananowiec, brownie, tarta z owocami - proste, trwałe.

Jakbyś chciała zostać masterem serników bezmlecznych, to też pole do popisu 😉
Dzięki za pomoc! :kwiatek:

Przepis autorski😉 miodowe kruche ciasto, orzechy w karmelu, budyn, kremowka itepe😉
02 marca 2013 07:06
Jak zrobilas te orzechy?
kamkaz najlepiej to wrzuć cały przepic  😜 😜
Właśnie zrobiłam te babeczki http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowe-brownies-z-malinami (tylko z truskawkami)
W smaku są mega ale szkoda, że po upieczeniu tak opadają. W piekarniku były śliczne 🙂
Espana jak zrobiłaś tą polewę na torcie taką ładną i gładką? Zawsze się zastanawiałam jak to zrobić, żeby nie spłynęła zanim zastygnie i żeby nie było grudek czy innych niespodzianek.
Alaska - polewę zrobiłam z tego przepisu:

Polewa czekoladowa:

100 ml mleka
  100 g czekolady (70% kakao)
  15 g cukru
  15 g masła

Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.

Polewa jest dość gęsta, nie spływa i trzeba szybko ją rozsmarowywać, bo szybko zastyga.
hej hej mam pytanko. Za niedługi czas planuje zrobić mały torcik (moje skromne urodziny, dawno nie miałam torku, więc postanowiłam sobie zrobić, tym samym przygotowując się do zrobienia tortu dla mojego ukochanego Ł., któremu w grudniu stuknie okrągłe 30). Biszkopt powinnam jakiś ukręcić. chcę go ładnieprzykryć marcepanem, mam już na oku bloki marcepanowe, jednak marcepan jest słodki, wiec szukam jakiegoś krem-kremów, które nie będą zbyt słodkie, żeby ciasto nie mdliło za bardzo. Macie coś takiego? gdzies? na dnie szafy? 🙂
JARA, masa kajmakowa podgrzana i do niej orzechy. Nawet trzy bita chyba zrobie z orzechami, bo troche zabija slodkosc karmelu. Poza tym ja uwielbiam ciasta z orzechami. A przepis bedzie ciezko skompletowac, bo ciasto z miodownika (mw), budyn z 8 zoltek, kremowka z trzy bita😉

Jutro musze sie za cos wziasc😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się