Ogłowia

sei chcesz mieć punkt odniesienia, żeby moc wyliczyć rozmiary karolanego łba?  😀iabeł:

Cookie, masz moc 🤣 Na taki łeb to tranzelkę z siodlarni wozimy na taczce i potrzeba z dwóch osób, żeby ją założyć 😀iabeł:

sei, Kingstony mają 4,5 cm. Najszersze nachrapniki w BR, z jakimi się spotkałam, miały 5 cm, ale to już są niezłe kombajny (jak na Karola!) :P
Miałam takiego grubasa na kasztana, ale ale poszedł na sprzedaż z uwagi na rozmiarówkę (boczne paski zapinały się na najkrótsze dziurki, a ogłowie było rurkowe, więc nic już z tej rurkowości nie zostawało, bo i tak wszystko było przykryte płaskimi końcówkami pasków z dziurkami).
Teraz na rudzielca mam cieńszy nachrapnik (Brentwood), ale mam ochotę zrobić składaka z grubszym nachrapnikiem. Z BRa można kupić osobno wszystkie paski - potyliczne, wędzidłowe, nachrapniki itd. Jak nie, to następnym zakupem na Czerwonego Lucka będzie Faringdon 🙂
Laski a co dla nas? Meksyk? hanower? cieniutki angielski?? Szweda mamy ale nie widzi mi się na niej. musi być czarne
sei   . let's grow old together & die at the same time .
12 lutego 2013 11:45
quanta, 3 - 3,5 potrzebne jest na zwierzaka o bardzo szlachetnej, delikatnej główce (nie to co Karola :P) jest obawa, że w grubym straci ten urok. natomiast dla mojego własnego konia potrzebuję wersji kombajn, ponieważ... tak to wygląda przy nachrapniku 4,5...

spróbuję w wolnej chwili popatrzeć na poszczególne 'części', wtedy jest szansa, że stworzę dzieło idealne  😀iabeł: cenowo pewnie gorzej wypada kupowania 'po kawałku'?  👀
delilahh koń ma mieć nachrapnik, w którym dobrze chodzi i mu pasuje a nie taki, jak nam się podoba.... hanower ma inne działanie niż np. angielski.....
edit ja bym w tej sytuacji próbowała cienki angielski  po prostu 😉 albo np Horze Florencja
sei, o faktycznie na tym zdjęciu jest 4,5 cm? 😲 Wygląda na cieniutki...
Kompletowanie z części wyjdzie podobnie jak gotowe ogłowie. Najdroższe są oczywiście naczółki, więc zależy, czy się poprzestanie na czymś prostym, czy dobierze powalającego blinga 😁
Najgrubszy BR nachrapnik kosztuje koło 150 zł:

Ja bym sobie wreszcie złożyła ogłowie z cobowymi paskami wędzidłowymi, bo u Rudego to albo pierwsza, albo nawet dorabiam dziurki :/

delilahh, piszesz o tak różnych nachrapnikach, że to trochę jak pytanie: "Ej laski, a jakie siodło kupić? Ujeżdżeniowe, skokowe, czy może kulbakę?"
Koń ma chyba zgrabny i nieduży łebek, więc chyba faktycznie coś z cienkimi paskami. Horze Florence jest faktycznie niebrzydka 🙂
ash   Sukces jest koloru blond....
12 lutego 2013 13:50
quantanamera, o matko! ale czad! Marzy mi się taki mega grubas lakierowany dla Księcia. Super, że można zamówić sam nachrapnik. Bedziesz je miała u siebie ?! 🙂
Karmelek1700   Go Go Power Rangers!
12 lutego 2013 13:56
Czy to nachrapnik 'z ogłowia' Kingston (Br)?
Zbliża się marzec, obiecałam sobie sprawić jakiś drobny prezencik... a to ogłowie od dawna mi się marzy 😀 Aczkolwiek, jeżeli są jeszcze szersze to głęboko zastanowię się nad skompletowaniem całości...
asds   Life goes on...
12 lutego 2013 14:11
Quanta

NIedobra kobieto! Ten przecudny nachrapnik dopinany z obydwóch stron by mi pasował do mojego chamberlaina z montowaniem... 😵
To taki sam nachrapnik, jak w ogłowiach Kingston. Jest w wersji czarnej z czarnym i czarnej z białym podszyciem.
Przestrzegam jednak przed popadaniem w zbyt duży entuzjazm, bo
- BR robi ogłowia tak, że mają wszystkie części symetryczne. W związku z tym nachrapnik ma sprzączki z dwóch stron do zapięcia w ogłowiu. Więc trzeba albo od razu kupić BRowy nagłówek, żeby mieć do czego dopiąć nachrapnik (i pewnie jeszcze pasek podgardlany, bo on też jest dopinany z dwóch stron), albo dorobić u rymarza tą górną część do nachrapnika.
- z dostępnością nietypowych albo popularnych rzeczy jest różnie. Na zamienne paski do ogłowia czekałam trzy miesiące, a hanowerski nachrapnik w ogóle sobie odpuściłam 🙁 Na pewno prościej i szybciej jest wybierać gotowe ogłowia. Mimo wszystko jednak Holendrzy starają się wyprodukować towar, którego nie mają na stanie, pewnie jeszcze w lutym zamówię sobie składaka, to dam znać, na ile rzeczywiście mają zamienne części.

ash   Sukces jest koloru blond....
12 lutego 2013 14:49
Za pięknie by było, gdyby wszystko idealnie pasowało.
Kurde szkoda! Już widziałam ten nachrapnik na Karym.
Szukam ogłowia z takim nachrapnikiem. Czegoś w cenie mniej morderczej niż nowy Stubben.  😁
sei   . let's grow old together & die at the same time .
12 lutego 2013 16:00
quanta, to jest serio 4,5. nawet w ręku jak trzymasz wydaje się gruby, po czym zakładasz na despa i...nic. jakiś cienki się robi.
zostaje mi albo składak BR, albo p.Marek 😉

nie mogę się zdecydować czy w ogłowiach BR podoba mi się ta 'symetryczność' zapięć czy nie  🤔wirek:
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
12 lutego 2013 17:17
Quanta jaki szałowy nachrapnik  😍
Kasix1997   My little Princess
12 lutego 2013 17:40
miał ktoś stycznośc z tym Waldhausenem? http://www.decathlon.pl/ogowie-strass-id_8219679.html jaka jakość skóry?
ma ktoś pomysł co zrobić z takim ogłowiem?  😵
Hansbo używane może 2 miesiące, około 15-20 razy na koniu. Czyściłam je takim [url=http://www.mainzoo.de/PFERDE-SHOP/Pflege-Putzzeug/Lederpflege/Horse-fitform-Sattel-und-Lederseife::6651:600.html?referer=preissuchmaschine]mydełkiem[/url] (jak zresztą wszystkie siodła i ogłowia) i smarowałam veredus curium balsam. Cała farba schodzi po przejechaniu miękką gąbeczką 🙁 Cena nie była zabójcza ale żeby po 3 myciach zaczęła schodzić farba. Może jakieś brązowidło do skóry?

kujka   new better life mode: on
14 lutego 2013 11:34
pantofel, 2 miesiace? hmm, nieciekawie... moze sprobuj reklamowac?
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
14 lutego 2013 11:38
Z reklamacja parę razy smarowanego może być kłopot, ponieważ mogą powiedzieć, że pantofel używała niewłaściwych środków do czyszczenia. Ale próbować zawsze można  😉 Może jakąś farbą do skór spróbuj pociągnąć?
Szkoda, że sprzedawca nie informuje jakie są właściwe środki do czyszczenia. No ale z innych wyrobów skórzanych farba nie schodzi 🙁 Nie polecam nikomu tego ogłowia... tylko się człowiek denerwuje.
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
14 lutego 2013 11:57
Ano nie zawsze. Faktem jest, że NIE POWINNO się coś takiego przydarzyć podczas stosowania preparatów do skórzanego sprzętu jeździeckiego, tak to nazwijmy. Ale producent może stwierdzić, że to przez niewłaściwą konserwację. Gdyby tak się stało bez wcześniejszego smarowania ogłowia, to spokojnie mogłabyś ogłowie reklamować, bo podczas codziennego użytkowania, po tak krótkim czasie nie powinno się stać to co się stało.  końcu ogłowie nie służy do powieszenia w szafie i patrzenia na nie, tylko do jazdy. Także co do reklamacji możesz spróbować, ale obawiam się, że Ci tego nie uznają
dlatego nawet nie próbuje reklamować bo szansa, że nie uznają reklamacji jest ogromna a tracić kase na wycieczke ogłowia niewiadomo gdzie mi się nie uśmiecha. Postanowiłam tutaj napisać w nadziei, że ktoś farbował swoje ogłowie i może się podzielić doświadczeniem np jakiego brązowidła użyć, czy to się potem rozmazuje czy zostawia slady itd itd. W sumie to nawet w którym wątku takie pytanie mogłabym zadać 🙁
"Konserwacja sprzętu" 🙂. Można pomalować. Nawet wilbra dałaby radę - poszukaj na allegro farb do skóry. Kłopot, że przy tym kolorze musisz chyba wymieszać brąz z odrobiną czerni, porobić próbki (zanotować jakie proporcje) i poczekać aż wyschną. Nie od rzeczy użyć wcześniej zmywacza do skór. Może i zmatowienie drobnym płótnem ściernym by się przydało (550? 800?). A potem (sądząc po zachowaniu tej... skóry) zabezpieczyć krawędzie szelakiem?
Wbrew pozorom roboty nie jest dużo, tylko staranności trzeba. No i ciuchów "roboczych" (miejsca bezpiecznego) bo farbki do skór potrafią być "złośliwe" i nagle może być ich wszędzie pełno.
Może szewc/kaletnik je uratuje. Ja zaniosłam czapsy właśnie do reanimacji i podmalowania, ładnie wyszło. Tylko pojęcia nie mam, ile to kosztuje, bo robiłam kilka napraw jednocześnie, ale raczej nie jakieś straszne pieniądze.
o właśnie, szewc to jest dobry pomysł 😀 Dzięki za rady 🙂
Ja sie zakochałama w kingstonie BR i teraz szukam go dla swego siwka! Cze nie wiecie kto moze chce sprzec czarne rozm full?😀
Jak jakosciowo wyglądaje te ogłowia bo nigdy nie macałam 😀
Znacie jakiegoś rymarza porównywalnie dobrego do p. Marka? P. Marek robi wszystko super, tylko niestety często nie tak jak trzeba.. Mimo, że wszystko ma napisane/rozrysowane.. Tyczy się to również innych rzeczy niż ogłowii, ale nie wiedziałam, gdzie napisać. Okolice Warszawy/Mińska maz itd.
anetakajper   Dolata i spółka
15 lutego 2013 10:18
Szukam tego ogłowia w brązie -ktoś widział  :kwiatek:
http://www.horsehouse.pl/pl/Produkt/Oglowie-Zparkel-Horze.html
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
15 lutego 2013 10:22
Szukam tego ogłowia w brązie -ktoś widział  :kwiatek:
http://www.horsehouse.pl/pl/Produkt/Oglowie-Zparkel-Horze.html

ja tez go długo szukałam na Grote, a widziałam je tylko raz i to w ogłoszeniach Quanta sprzedawała
anetakajper   Dolata i spółka
15 lutego 2013 10:28
Wszędzie są czarne 🙁 ehhh
anetakajper, chyba nie ma go dostępnego już w brązie.
Nawet na stronie horze jest tylko czarne

horze.com
Chciałabym zamówić brązowe ogłowie BR Adlington. Na animalia.pl jest tylko czarne. Czy ktoś się orientuje gdzie mogę dostać brązowe?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się