konie fryzyjskie

beraiter gratulacje 🙂😉)

A kto wygrał IBOP? I z jakim wynikiem?

Ygrain Equus Nergus
wawrek - to są wartości minimalne?

ztartaku - Gratulacje
Tak. Przed 2009 rokiem wartości te były nieco niższe.
ztartaku serdecznie gratuluję i życzę jeszcze więcej sukcesów, bo z tego co śledzę to fajnie Wam idzie 🙂

A co Cię tak zdziwiło w pochodzeniu mojego malucha? Ann jest bardzo szanowanym ogierem w Holandii...

Owszem, i popularnym. Glownie z racji naprawde bardzo przystepnej ceny nasienia.
Nie podam tu statystyk bo za wczesnie a i tak  wiekszosc jego tegorocznego potomstwa nie byla oceniana, ale Twoj  Żołciutki 💘 Czempion znalazl sie w elitarnej grupie ok 5 sztuk potomstwa Aan'a( NIE ANNA!!! litosci!!! ANNE to w USA...) z pierwsza premia ( liczac zrebieta i konie dorosle oceniane w tym roku, na swiecie). Biorac pod uwage powyższe, nie byl bitym faworytem, nieprawdaz ?  od razu przypominam ze mowie to z pozycji osoby ktora GO NIE WIDZIAŁA!!!!

Gdyby ktos rozwazal Aana ogiera do krycia, to cena jest niska, serwis niezly, nalezy sie spodziewac duzego, nowoczesnie zbudowanego konia, z bdb gorna linia, kiepskim spodem, malo szlachetna glowa.
No i  jest to propozycja dla ludzi, ktorym kolor konia i bujnosc jego grzywy nie przesłania reszty . 😀

Amarotsa- wyraźnie robisz coś źle...
Dzięki, próbuję jeszcze raz.
Aan kosztuje ok. 700euro, z wysyłką nasienia i z weterynarzem cena rośnie do 3400zł... Dla mnie to wysoka cena, ale sie na fryzach nie znam...
Mojego ogierka ocenili inaczej, niż piszesz, wychwalili jego głowę, ruch, budowę... Więc chyba statystyki statystykami, a życie, życiem...
Ile jest źrebaków z I premią po Waszym ogierze z papierem żólto- zielonym?
Chciałam róznież zapytać, czy w ocenie koni rasy fryzyjskiej najważniejszy jest rodowód? Bo Twoja ocena wyłącznie opiera się na rodowodzie, nie na samym koniu, tak się mi wydaje... No i czy zasadnicze znaczenie ma cena nasienia ogiera?
beraiter - Wiesz kiedy są wyhodowane przez Ciebie zwierzęta są najlepsze? Wtedy gdy popatrzysz na takiego malowanego słońcem i powiesz "to jest to, lubię to, takie konie chce hodować". Znam ludzi wielbiących Norberta (chociażby ja sama) ale znam też takich, którzy uważają go za jamnika z doklejonym przedpiersiem. Trzeba trzymać się pewnych zasad, ale to Ty wiesz najlepiej co chcesz, a skoro sędziowie Twoją pracę nagrodzili to znaczy, że w dobrym kierunku zmierzasz. W pełni przekonasz się o tym czy to dobra droga jak kolejne konie z Twoim przydomkiem również staną tak wysoko na lokatach.
Amarotsa... Pięknie to ujęłaś...  Nie mogę nazwać mojego jednego rudzielca hodowlą fryzów... Zupełnie się na nich nie znam, stąd moje pytania...
Hoduję konie skokowe i wiem, że nie zawsze najważniejszy jest rodowód, choć pełni on istotną rolę...
ztartaku- piękny zwierz, pozazdrościć.... Było na co popatrzeć....
Aan kosztuje ok. 700euro, z wysyłką nasienia i z weterynarzem cena rośnie do 3400zł... Dla mnie to wysoka cena, ale sie na fryzach nie znam...

Cena jest do duzej negocjacji, o czym hodowcy w Holandii( i nie tylko ) doskonale wiedza, generalnie da sie to zamknać w kwocie duzo nizszej niz ta przez Ciebie podana, jak na fryza- ogiera stb- to nie jest zbyt drogo

No i czy zasadnicze znaczenie ma cena nasienia ogiera?

To juz Ty sama, w odniesieniu do obu wypowiedzi musisz zdecydować.
Zadalas mi konkretne pytania, staram sie na nie odpowiedzieć maksymalnie obiektywnie i  o ile potrafie najpelniej...

Chciałam róznież zapytać, czy w ocenie koni rasy fryzyjskiej najważniejszy jest rodowód? Bo Twoja ocena wyłącznie opiera się na rodowodzie, nie na samym koniu, tak się mi wydaje...

od razu przypominam ze mowie to z pozycji osoby ktora GO NIE WIDZIAŁA!!!!

Wydaje mi się ze powyższe jest wystarczająco wyraźnie napisane. TAK, oceniam rodowód konia i uśrednione oceny jego potomstwa( DOROSŁEGO, zaznaczam to co jury powiedzialo o Marengo, nie ma tu nic do rzeczy ). NIE Twojego źrebaka, bo po pierwsze nie widzialam go na oczy( a na  zdjęcia czekam  😀), a po drugie ocenila go komisja ktora bardzo szanuję, uważam za bardzo fachowa i właśnie obiektywną, nawiązując do Twojego pytania o znaczenie rodowodu w ocenie (tak, są sędziowie dla których rodowód konia ma znaczenie przy ocenie)....

Twoje pytanie o wyniki jak to się wyraziłaś "naszego ogiera", jest o tyle kłopotliwe, ze siłą rzeczy klęka ciut obiektywizm.  😀
Do tego nieporównywalna, jeszcze do niedawna, była jakość klaczy matek dostępnych krajowym ogierom, w porównaniu z ogierami np w NL a wyniki, coz, sa dostepne publicznie i każdy moze z nich sam wyciągać wnioski  😉

Amarotso- Norbert jest  bezdyskusyjnie swietnym reproduktorem a to jak wyglada ma mniejsze znaczenie, choc z mojego punktu widzenia to co napisałas czyta sie raczej : "nowoczesny ogier w dlugich liniach" 😀 No i przedpiersie to akurat nie jest jego najbardziej rozwinieta cześc ciala...

Rodowód jest bardzo ważny jak chcemy zająć się hodowlą , ale niestety albo stety nie każda klacz ster będzie dawać ster dzieciaki , może tak być że klacz stb będzie dawać premiowane wysoko potomstwo .
No wiadomo.... fokken is gokken 😉

A tym czasem na stronie związkowej jest relacja z przeglądu.
Dobrze ,ze mnie omijaja zapedy hodowlane bo mi sie z tego co widze podoba kompletnie cos innego niz to co czesto jest w typie 🙂 , nie dotyczy to rudego ogierka bo jak widze jest w typie moim i tych co sie znaja wiec w tej jednej kwestii sie zgadzamy 🙂 . Pewien Panicz z Moreny skradl moje serce i az sie tego boje bo skoro tak mi sie spodobal to roznie moze byc z jego kariera hahaha nie mniej jednak wroze mu swietlana uslana klaczami do krycia 🙂.
HKFzMoreny - Ja wiem, że to się mówi "Nowoczesny ogier w długich liniach" ot napisałam prostym językiem  😉 A co do jego przedpiersia, to nie wnikam na jakiej podstawie ci ludzie uważają, że ma jak doklejone. Sama uważam Norberta za rewelacyjnego ogiera i reproduktora, jego potomstwo w dużej ilości powala mnie na kolana i sama jestem w 80% zdecydowana kryć nim swoją klacz. Jednak najpierw pojadę zobaczyć go z bliska i mam nadzieję, że w ogóle będzie to możliwe. Nie śpieszę się, mam czas. Aktualnie badam Tsjerk'a i Adel'a potomstwo, ale to już tak z sentymentu bardziej  😉

Wczoraj rano zakładałam po raz kolejny konto na forum ZHKFwP i nic...

Wawrek - lecę oglądać i czytać!

Anett - Trzeba zacząć od tego, że aby klacz otrzymała tytuł Ster to trzeba mieć też sporo szczęścia. Jest sporo klaczy bez tego tytułu, a które na jego posiadanie zasługują. Rodowód jest ważny, ale nie zapominaj, że czytać rodowody trzeba się nauczyć, a to nie takie hop siup jakby się mogło wydawać. Trzymając się pewnych zasad zawsze wyhoduje się fajnego, poprawnego fryzika, a przy odrobinie szczęścia nawet bardzo fajnego. Hodowanie w wysokim procencie inbreed'u i inne zaawansowane hodowlane akrobacje pozostawmy lepiej profesjonalistą.

KarolaLiderowa - ale w hodowli nie chodzi o dogadzanie wszystkim w koło na siłę i przekór własnym upodobaniom. Zwierzęta z pewnych hodowli są tak specyficzne, że wprawione oko z marszu jest w stanie stwierdzić z czyich rąk dany osobnik. Jeśli tylko Twoje konie są doceniane i masz grono odbiorców lubiących  typ, który hodujesz to wszystko jest w porządku.

Jak się ma Lidosław?
Lidoslaw ma sie swietnie tylko na widok lonzowanika robi mine -hmmm szkoda ze nie moge zwymiotowac bo bym go calego ZARZYGAL ze znudzenia, no nie przepada za ganianiem w kolko 🙂
Mysle ze od poniedzialku bedzie dam dane step i klus w siodle to cos nam sie odmieni w zyciu stajennym
Pewien Panicz z Moreny skradl moje serce i az sie tego boje bo skoro tak mi sie spodobal to roznie moze byc z jego kariera
Sugerujesz ze go zjemy Tobie na zlosc  😜????

wroze mu swietlana uslana klaczami do krycia 🙂.

Mam nadzieje ze jednak nie, co to za życie dla ogiera...

Amarotsa: Norbert to potomstwo Tsjerka...

A z tego co widze to na forum jestes, wiec chyba sie udalo "tą razą"...

Wiem, że Norbert to potomstwo Tsjerka, ale kryjąc nawet w bardzo podobnej kombinacji nie ma się pewności wyhodowania takiego Norberta II. Doskonale wiesz, że to dużo bardziej skomplikowane.

Jestem na forum! Kurka, a ja czekałam na jakiegoś maila z aktywacją.

HKFzMoreny sugerowalam bardziej,ze skoro mi sie podoba to moze sie srednio podobac innym bo ja gust fryzi mam marny 🙂 ale gdyby naszla Was chec zjedzenia go to ja sie pisze na smakowita szyjke 🙂
A o jakim sobie tak przyjemnie gadacie ?? To może i ja się dopisze do konsumpcji !!! 👀
No ten czarnuszek taki hmmm Odyn sie chyba nazywa ale moge sie mylic co do imienia , szyjka moja  🍴
Udkiem nie pogardzę. Mam nadzieję, że mięsiste  😁

KarolaLiderowa - dziś o 11 chwila prawdy. Trzymaj kciuki!  😉
Dajcie mu chwilkę podrosnąć to zjemy to co się wytnie 🙂
A to ten czarnuszek  😍 Oooo..  i teraz jest co pojeść , trzeba pilnować bo sami zjedzą  🍴 😁..

KarolaLiderowa - dziś o 11 chwila prawdy. Trzymaj kciuki!  😉

a co to za przełomowa godzina 11  ❓
no i oczywiście nawiedził mnie pech nie z tej ziemii i nie udało mi się dotrzeć. w sobotni wieczór złamało słup zaraz obok domu, i prądu nie było do poniedziałkowego póznego popołudnia :/ a oczywiscie chłop zostawił zapaloną lampkę w aucie i padł akumulator, więc nie było jak go w niedzielę naładować. ecchh, no cóż, ominęło mnie wiele czarnych ciastek, liczę, że może uda się przy kolejnej nadarzającej się okazji 🙂
A ja rozglądałem się za Tobą, serio.
naprawdę myślisz, że bym sama nie przylazła? nawet mężowi pokazałam Twoje zdjęcia i kazałam się rozglądać za tym osobnikiem 😉 ale świat zadecydował inaczej, liczę, że się uda mi pooglądać fryzyjskie perełki wcześniej niż za rok 😉 jutro odwiedzamy najpewniej warszawę(chyba, że znów nam coś się stanie, co przy wrodzonym pechu jest możliwe), i być może uda się skonkretyzować termin budowy większej ilości boksów, co przynagli poszukiwania kobyłki 😉
No to ja chcialam Wam przedstawić " moją" ukochaną perełkę Sanne , trochę jest duża bo ma 170cm w kłębie albo 168cm🙂 8-latka, na której śmigam w Klubie Jeździeckim🙂 to my🙂 ja oczywiście wychodzę masakrycznie na zdjęciach🙂 aktualniejsze zdjęcia będą po Hubertusie🙂 jak pogoda dopisze😉
Amarotsa trzymam kciuki  😀
Sstokroteczkaa a coś więcej o dziewczynce po kim jest ?startujesz na zawodach ?
Wszystkim chetnym na Dodko- goryla:
Po primo, on ma swoich ludzi i oni maja pierwszeństwo.
Po drugie primo( a co!) kastracja na wiosne planowana, nie podniecac sie.
Po trzecie( tez primo,  :emoty327🙂 bestia jest fotogeniczna  o czym swiadczy min. wygrana w konkursie Phryso...

Mialam sie spytac Isabelle o wrazenia, a tu taki zonk, ale i tak bywa... coz w zimie tez mozna jeździc, zwiedzac i gadac. Powodzenia.
A czemu to ma byc kobylka??? Pytam z ciekawosci...
... bo wawrek kazał 😀iabeł:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się