Zakład Treningowy dla ogierow 2012r

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
03 października 2012 10:02
no właśnie ponieśli koszta, ale nawet jakby dostał licencję to czy udałoby sie sprzadać za taką cenę jak miałaby te koszta pokryć i czy by ta licencja miała wpływ na możliwość sprzedaży za znacząco wyższą cenę niż bez.

W sensie że i bez licencji to i tak za podobna cenę pewnie i tak by poszedł.

szkoda państwa Bieńków, bo poniesili nie małe koszta, ale może lepiej że nie dostał tej licencji jako mało typowy w rasie

Dlaczego mało typowy ?

Mnie się ten koń szalenie podoba i nawet kiedyś przymierzałam się do jego kupna niestety warunki finansowe mnie przerosły  😉
Uważam że mógłby być z niego niezły WKKW-ista

A licencja jest zawsze wartością dodaną przy zakupie ogiera. Jak ktoś nie chce to zawsze może wykastrować.
03 października 2012 10:34
A licencja jest zawsze wartością dodaną przy zakupie ogiera. Jak ktoś nie chce to zawsze może wykastrować.

wartością dodaną dla kogoś kto i tak nie planuje robić z konia reproduktora bo ten ktoś na WKKW go np by chciał czy do innego sportu i i tak go wykastruje? Raczej wątpliwe.

ElaPe
Tak wartością dodaną, czemu zakładasz że ktoś go kupi do sportu? Może kupi go właśnie ktoś kto chciałby wykorzystać go w hodowli, albo wykorzystać w hodowli po kareirze sportowej ? Uznane, polskie ogiery chętnie kupują np. Szwajcarzy - dwa z tamtejszych ogierów AA to ogiery polskie 😉 Z polskimi licencjami.
A ogier z licencją nie da rady WKKW pójść, czy czegoś tam innego, jajka za bardzo ciążą czy co?
Ogiery po zakładzie idą do sportu i dopiero wtedy jak są dobre jest nimi jako takie zainteresowanie, no chyba że po ZT kryją po 100-200 zł kobyły sąsiadów z za płota. 
03 października 2012 10:49
no idą do sportu ogiery to wiem, ale czy ta licencja jest jakąś olbrzymią "wartością dodaną"  - bo ogiery kryją masę kobył i jest masa zysku z tego i w dodatku kryjący reproduktor jest w stanie się w sporcie dobrze pokazać - to jest wątpliwe dosyć.

No i dobrze, fajnie że idą za granicę ogiery z licencją. Ale to chyba nie jest jakiś masowy trend że nasze ogiery są masowo wykupywane i w dodatku płacą za nie jakieś olbrzymie kwoty ci szwajcarzy czy kto tam jeszcze.
Jak się młodziakowi podstawi kobyły pod nos to pewnie w sporcie też będzie weselszy jak coś wywącha, ale niektórzy pobierają nasienie.
Na zachodzie ogiery jakoś startują w sporcie i to tym najwyższym
gorzej, jak się ogier po zdaniu licki sprawdzi w sporcie, i potem będą chetni na krycie dobrym materiałem, a tu zonk bo wycięty, albo zakładu nie zdał tak feralnie.
03 października 2012 11:38
to się sklonuje i już jak taki przewspaniały by sie okazał 😉

Jak się młodziakowi podstawi kobyły pod nos to pewnie w sporcie też będzie weselszy jak coś wywącha,

dlatego zawsze przed startem Totilas wąchał kobyły - dlatego był weselszy i wygrywał

Na zachodzie ogiery jakoś startują w sporcie i to tym najwyższym

co ty, to niemożliwe 😲
Justus mi się podoba, fajny koń, szkoda by było jakby nie dostał licki, jeżeli chodzi o typ małopolski nie bardzo jestem w temacie, ale koń sam w sobie ciekawy.

ElaPe Twój post wiele wnosi do dyskusji  😎
03 października 2012 12:02

ElaPe Twój post wiele wnosi do dyskusji  😎

jak to: przecież odnoszę się do twojego bardzo wiele wnoszącego postu o wąchaniu kobył i szokujących informacjach o  występach ogierów na arenach światowych 😎
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
03 października 2012 17:01
Czy właściciel ogiera, który nie zda zakładu może ubiegać się o licencję dla niego w próbach alternatywnych, np przez sport? Czy to już d...pa zbita na całego??
Nie, nieuzyskanie licencji przez ZT nie dyskwalifikuje ogiera z ubiegania się o licencję.
A jak to jest z ogierem, który nie zdobył uznania komisji na płycie po alternatywnej próbie dzielności w sporcie?
ElaPe
Tak wartością dodaną, czemu zakładasz że ktoś go kupi do sportu? Może kupi go właśnie ktoś kto chciałby wykorzystać go w hodowli, albo wykorzystać w hodowli po kareirze sportowej ? Uznane, polskie ogiery chętnie kupują np. Szwajcarzy - dwa z tamtejszych ogierów AA to ogiery polskie 😉 Z polskimi licencjami.

ale Justusowi do AA do chyba sporo brakuje i to nie tylko w typie, ale i rodowodzie?
Zgadza się, ale ja nie miałam jego konkretnie na myśli 😉
a ja tak, fajny koń ale nie do rasy małopolskiej
Zaraz, zaraz. Nie mialam go na myśli mówiąc o Szwajcarach kupujących polskie AA. Właśnie dlatego, że Justus do AA się nie łapie. Ale uważam, że jak najbardziej ma szanse znaleźć dom poza granicami Polski 😉
ale ja nie nie neguje tego, w rasie sp fajny ogier, tylko akurat nie w typie małopolskim i dlatego napisałem co napisałem, szkoda, że do sp nie został ogierem
04 października 2012 07:56
Zaraz, zaraz. Nie mialam go na myśli mówiąc o Szwajcarach kupujących polskie AA. Właśnie dlatego, że Justus do AA się nie łapie. Ale uważam, że jak najbardziej ma szanse znaleźć dom poza granicami Polski 😉

oczywiście że szanse ma - i nieposiadanie licencji w ogóle mu w tym nie przeszkodzi.
Mazia   wolność przede wszystkim
04 października 2012 08:03
Problem polega na nieścisłości w przepisach. Jest określone, że koń który nie ukończył ZT może próbować w następnym roku, ale odejmuje mu się 10%. Tylko nie ma różnicy w powodach nie zdania próby; czyli, jeżeli ogier nie ukończy ZT ze swojej winy (po prostu nie zda) a co innego jeżeli np. zakuleje...
Mazia nie pisz takich rzeczy bo jest regulamin zakładu i wszystko jest dokładnie opisane. Ja tylko jestem ciekawa kto z imienia i nazwiska odpowiada za to niedopatrzenie. Bo sytuacja jest co najmniej przykra.
Becia23   Permanent verbal diarrhoea
19 października 2012 07:43
Wiadomo już coś?
z czym?
deborah   koń by się uśmiał...
19 października 2012 10:04
Perlica, poczytaj wyżej 😉
deborah, no chyba jasne że skoro ma poniżej wymaganego progu to wg przepisów nie może mieć licencji, może ubiegać się po przez próby alternatywne- w przypadku tego ogiera są to czempionaty
deborah   koń by się uśmiał...
19 października 2012 10:57
Perlica, pytanie czy odjęcie mu 10% nie było bezpodstawne jeśli dobrze zrozumiałam
na razie nic nie powiem oprocz tego, ze prawo jest po naszej stronie i wszystko jest na dobrej drodze (tfu, tfu)  😉
deborah, wg regulaminu nie jest bezpodstawne, przynajmniej z tego jak ja rozumiem ten regulamin.
Oczywiście nie życzę Justusowi braku licencji, ale nie powinno się robić wyjątków.
Perlica tu nie chodzi o wyjątki, tylko o wprowadzanie w błąd przez pzhk i wybiórcze odejmowanie niektórym ogierom %. jak tylko bedzie cos wiadomo na 100% to na pewno tu napiszę
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się