wysłodki buraczane
Gdyby ktoś z okolic Wrocławia/ Świdnicy/ Wałbrzycha kupował większą ilość i chciał odsprzedać ok. 60kg to prosze dać znać- chętnie odkupię taką ilość (no trochę większą tez mogę😉)
o no to super ekstra bo wlasnie o coś takiego mi chodzi, bo Reszka dobrze wykorzystuje paszę teraz jest na 1 miarce owsa na posiłek (3x dziennie) bo tyle wystarczy by miała odpowiednią ilość energii, przy intensywiejszych treningach/skokach/zawodach dostaje więcej bo 1,5 miarki ale wtedy gdy wymaga się juz od niej mniej na drugi dzieļ ją roznosi, szybko się spala. Tak więc chcę spróbować z wysłodkami chociaż w jakiejś części zastapić owies a przy pozostałych karmieniach moze dołozyc wysłodków do owsa zęby dłużej jadła bo też się denerwuje jak juz skonczy a inne konie jeszcze jedzą...
tak jeszcze zapytam moze akurat ktoś sie orientuje gdzie w małopolsce w okolicah Krakowa moznaby dostac wysłodki? a jak nie to chyba sproboje z dodsonowymi na początek bo wychodzi na to, że są wydajne i na troche nam starczą.
katija mój sklep?! Wow, dobrze wiedzieć! hahahaha.
Nie dalej jak kilka postów wcześniej, jeszcze na tej stronie wypowiadała się właścicielka tego sklepu - to tak dla Twojej wszechwiedzącej wiadomości.
Jedyne co mnie łączy z tym sklepem to fakt, że kupuję tam chociażby te wcześniej podlinkowane wysłodki. Kasiulka pytała o niepeletowane z uwagi, żeby nie trzeba było tego moczyć 24h, dlatego wskazałam jej te, bo pomimo, że SĄ peletowane, to proces moczenia trwa o wiele krócej.
Dzięki
Monia ale tutaj rządzi konkurencja 🙂😉)
o no to super ekstra bo wlasnie o coś takiego mi chodzi, bo Reszka dobrze wykorzystuje paszę teraz jest na 1 miarce owsa na posiłek (3x dziennie) bo tyle wystarczy by miała odpowiednią ilość energii, przy intensywiejszych treningach/skokach/zawodach dostaje więcej bo 1,5 miarki ale wtedy gdy wymaga się juz od niej mniej na drugi dzieļ ją roznosi, szybko się spala. Tak więc chcę spróbować z wysłodkami chociaż w jakiejś części zastapić owies a przy pozostałych karmieniach moze dołozyc wysłodków do owsa zęby dłużej jadła bo też się denerwuje jak juz skonczy a inne konie jeszcze jedzą...
tak jeszcze zapytam moze akurat ktoś sie orientuje gdzie w małopolsce w okolicah Krakowa moznaby dostac wysłodki? a jak nie to chyba sproboje z dodsonowymi na początek bo wychodzi na to, że są wydajne i na troche nam starczą.
Tam gdzie pogrubilam to pomyslalabym o sieczce a nie wyslodkach. Sieczka zmusza do dluzszego i dokladniejszego przezuwania paszy, a przy wyslodkach balabym sie ze rzuci sie na to wszystko i zje jeszcze szybciej.
mtl, mój jak widzi, że ma duuużooo w żłobie, to je powoli. Im mniej dostaje tym szybciej je. Nie wiem czy każdy koń tak ma 🙂
LatentPony mój je raczej wolno, jak ma mniej to rzecz jasna zjada szybciej ale jakiejs wiekszej roznicy w "predkosci jedzenia" nie zauwazylam... 😁
Ogólnie mysle o tym ze wyslodki sa raczej "zachecajace" do jedzenia, no ale zawsze kobyla dostalaby wiecej i jadlaby dluzej. Mój dostaje wyslodki tylko w okresie jesienno-zimowym a sieczke przez caly rok. Kazdy kon jest inny, wyslodki czy cokolwiek innego to zawsze cos wiecej niz tylko owies 🙂
monikas123, obawiam sie, ze masz nieaktualne informacje 😀
na spowolnienie jedzenia mozna dac zlob z malym otworem na paszcze. moj wyslodki je raczej szybko. ogolnie je za szybko.
mtl dzięki, w sumie nad sieczką też można pomyśleć z tym, że ona nie je jakoś nerwowo/łapczywie tylko raczej z powodu mniejszej ilości owsa jaką dosaje (bo przy większej ma za duzo energii) je ją krócej niż sąsiedzi obok, więc jednoczesnie jak będzie wiecej objętościowo będzie ok🙂
Magdzior Z wyslodkami jest jeszcze jeden problem - z pewnoscia nie bedziesz na kazdym karmieniu a wyslodki jednak trzeba moczyc i pilnowac zeby byly dobrze przygotowane... Ja na Twoim miejscu na 1-2 karmienia dorzucalabym sieczke, a na 1 wyslodki (nie wiem czy macie 2 czy 3 karmienia). Zawsze mozesz spróbowac i zobaczyc co jest lepsze "dla Was" 🙂
mtl taki jest plan, wieczorne karmienie i tak nalezy do mnie wiec wlasnie narazie chce spróbować wysłodków na kolacje, czy w ogole bedzie jeść, jak energetycznie po nich itd, a sieczka na pozostałe na pewno nie zaszkodzi wiec tez na penwo rozwaze🙂
Wysłodki nie spowalniają jedzenia. Polecam sieczke i taki żłób:
Magdzior, ja zamawiałam z allegro, przysyłali do domu i wychodziło korzystnie cenowo. Aktualnie sama karmię swoje konie i podaję dwa razy dziennie po jednej miarce wysłodków plus jedna miarka owsa gniecionego angloarabowi ok. 160. Proorcje takie, bo jeśli będzie za dużo wysłodków, to zostawia i nie dojada... Dwie miarki mokre wychodzą mi z ok. 1/2 albo nawet 1/3 miarki suchych.
Dramka, nie taki.
taki:
Dramka ok, ale moim głównym celem nie jest wolniejsze jedzenie, odniosłam to tylko do wczesniejszego postu, że większa ilos jedzenia=nico dluzszy czas tez bedzie plusem.
dziunka dzięki, będę obserwowac allegro choc z tego co widziałam to łatwiej tam znaleźć melasowane a ja bym jednak wolała nie.
mam ogromna prosbe 🙇
potrzebuje "na gwalt" namiaru do producenta/przedstawiciela wyslodkow
zalezy mi na korzystnej cenie i transporcie.zamowienie min 1 tona
najchetniej w mazowieckim
wielkie dzieki :kwiatek:
maga2007, w tej chwili wyslodki kupisz tylko od rolnika, ktory mial na nie przydzial. nie kupisz w cukrowni teraz.
zaczyna się posucha wysłodkowa 🙁 Trzeba poczekać do listopada
Mam pytanie.
Chce podawać dla swojej klaczy wysłodki buraczane, ale..
nie wiem jakie, czy te melasowane czy nie, jest to klacz hodowlana, czasami chodząca w siodle, naprawdę czasami, koń zimnokrwisty.
No i u mnie w okolicy nikt nie ma wysłodki dla koni, wszystko mają dla krów, czy mogę jej takie podać?
monikas123, obawiam sie, ze masz nieaktualne informacje 😀
na spowolnienie jedzenia mozna dac zlob z malym otworem na paszcze. moj wyslodki je raczej szybko. ogolnie je za szybko.
oj mam mam aktualne jak najbardziej 😀
mam pytanko,ile max mozna dac wyslodek dla koni rekreantow(do 1,5h pracy dziennie)
bede dawala pierwszy raz.czy konieczne jest namaczanie?
gdzies wyczytalam ,ze nalezy namoczyc,ale tez mozna dosypac suche do max 1kg
czy mozna przedawkowac?
jak to jest z zamiennikiem na owies?
nie wiem czy dobrze zrozumialam"porcja wyslodek to 2 owsa"?tylko suchych czy mokrych?
ja bym suchych nie dawała bo co wrażliwsze konie mogą się zatkać czy coś. Przede wszystkim nie na raz kilogram, przyzwyczajaj powoli!
knieja namocz i zobacz, jak one pęcznieją.. Zwiększają swoją objętość 3-4 razy, dlatego nie ryzykowałabym dawania na sucho.
bede dawala pierwszy raz.czy konieczne jest namaczanie?
gdzies wyczytalam ,ze nalezy namoczyc,ale tez mozna dosypac suche do max 1kg
niemoczone wyslodki = kolka a nawet smierc... 1kg to chyba nawet za duzo jak na jedna porcje 🤔 wyobraz sobie taka ilosc rosnaca w zoladku konia...
Ja jak robię mesz dodaje garść, zalewam siemię oraz wysłodki wrzątkiem, zasypuje otrębami i owsem i godzinkę parze
Na noc zalewam wodą 3 garście wysłodków i na rano mam małe wiaderko pełne. To jest porcja dla 2 koni+kozy jako dodatek do paszy, czyli do sieczki, łuski słonecznika, otrąb, i odrobiny owsa.
ok,
a jak sie ma stosunek owsa do wyslodek?
nasze konie dostaja 4-5kg owsa dziennie
to czy moge docelowo dawac 1kg wyslodek i 2kg owsa dziennie?czy to nie bedzie za malo?
Moje konie dostają po 20 -30 dkg owsa dziennie 😉 Więcej nie jest potrzebne. Chyba, że się startuje w rajdach długodystansowych albo w konkursach CC 🤣 Albo chodzą po kilka godzin dziennie w rekreacji
Czytajac angielskie strony raczej spotykalam sie ze stwierdzeniem zeby uzywac wyslodek jako zastepstwa czesci siana/sianokiszonki... Ja osobiscie podaje wyslodki dodatkowo. I doslownie 2 garstki, bo namoczone to wystarczajaco dla jednego konia. Ogier ktory stoi w stajni gdzie trzymam siwego mial zalecone przez weta 400g wyslodek (wazone jako suche) wiec ja uwazam ze 1kg to za duzo, a juz napewno na jedno karmienie.
Feed 100g/100kg bodyweight per day to horses and ponies as an addition to concentrate feed.
Dla konia 500-600 kg zalecane jest okolo 0.5kg dziennie jako dodatek do owsa/paszy.
ok,
a jak sie ma stosunek owsa do wyslodek?
nasze konie dostaja 4-5kg owsa dziennie
to czy moge docelowo dawac 1kg wyslodek i 2kg owsa dziennie?czy to nie bedzie za malo?
4-5kg dziennie? 🤔
dokladnie tak 4-5kg owsa dziennie w 3 dawkach
nie wiem skad takie zdziwienie?
mowimy o duzych koniach po 600kg masy
wg lektur prawidlowe zywienie powinno sie opierac na stosunku 1kg paszy tresciwej/100kg masy konia dla koni srednio pacujacych
wiec moje dostaja ponizej
nie sa chude,ani przepasione.pracuja standarowo 1h dziennie,bywa sporadycznie ,ze 2h terenu
czyli mowicie ,ze max 0,5kg wyslodkow i do tego polowe dawki owsa?