Wszystko do twarzy-czyli pudry,kremy etc.
Testowałam bare minerals i prawdę mówiąc jestem zawiedziona. Niby pani mówiła, że nakłada się mało i daje to delikatny efekt, a nałożyła dużo i było widać cały czas, że mam coś na twarzy. Prawdę mówiąc miałam nawet wrażenie, że pory są podkreślone! Brudziło i nie wyglądało naturalnie nawet jak w domu ściągnęłam nadmiar kosmetyku. Jedynie mgiełka matująca mi przypasowała. Test wchłaniania sebum zdały dobrze- poszłam biegać i po powrocie, choć spływało z całego ciała, nie świeciłam się na twarzy.
Dziewczyny wypróbowałam metodę OCM (olej rycynowy + olej z Alterry) i jestem zachwycona 💘 Zobaczymy co moja skóra na to powie na dłuższą metę.
Averis, a nie chcesz spróbować jako bazowego jakiegoś pojedynczego oleju? 🙂 Ja coś Cię zapcha czy podrażni, to z takiej mieszanki trudno będzie wyłuskać winowajcę
a mogę do OMC użyć olejku BD fur mamma?
madmaddie, możesz. Ale, [patrz post wyżej]
cavalleti, dzięki :kwiatek:
cavaletti, szczerze mówiąc miałam zamiar tak zrobić, ale cóż- sklep gdzie miała nabyć olej ze słodkich migdałów. Podobno BD fur Mama jest niezły.
cavaletti, a mogę sobie po prostu olejkiem rycynowym przecierać twarz? Co potem, spłukać, czy zostawić do wchłonięcia?
ja od dwóch tygodni co drugi, trzeci dzień wcieram na noc olejek rycynowy w twarz. Efekt jest super, buzia gładziutka i bardziej "zdrowa" z wyglądu. Mnie nic nie wysypało, odpukać.
cieciorka, pewnie możesz, chociaż sam rycynowy może wysuszać. W OCM to jest fajne, że gorąca szmatka otwiera pory, a gdy dołożysz do tego spłukanie twarzy lodowatą wodą, to skóra potem pieje z zachwytu- przynajmniej moja 😉 Ja muszę trochę zmienić proporcje na korzyść BD fur Mama, bo czuję, że moja skóra jest lekko ściągnięta.
jak będzie wysuszać, to nawilżę w tradycyjny sposób 🙂
Czyli najpierw nagrzać wacik, przemyć i spłukać twarz zimną wodą?
smarujesz twarz mieszanką olei (cera tłusta 30% rycyny reszta bazowa, normalna 20%, sucha 10%). moczysz szmatkę z mikrofibry w gorącej wodzie, kładziesz na twarz i po chwili masujesz. i takie masaże gorącą szmatką 3-4 razy żeby dokładnie zmyć olej i wypływające sebum. potem chlup zimna woda żeby domknąć pory i nawet po tym nie musisz kremu używać.
przestrzegam przed używaniem rycyny solo - może bardzo przesuszyć
No to dzisiaj źle zrobiłam 🙂 Po prostu przetarłam a potem lekko spłukałam. Twój opis to trochę za dużo zachodu dla mnie. Zobaczę, czy mój sposób przynosi jakieś efekty i najwyżej się poddam. I pozostanę przy wacikach. Zresztą jak testowałam gorącą i zimną wodę w wykonaniu mojego kranu, to szału nie było.
cavaletti, zauważyłam coś wręcz przeciwnego 🙂
Ja w sumie używam olejku rycynowego do natłuszczania skórek wokół paznokci i do rzęs- nie zauważyłam, żeby wysuszył mi skórę na powiekach.
jedyne co to pieką mnie lekko powieki jak smaruję rzęsy. Pieką i są delikatnie zaczerwienione. Cała reszta gęby bardzo ok po rycynie.
Ja na szczęście tak nie mam.
zapewne za dużo nakładam.
Mnie zdarzyło się nawalić tyle, że spływał, ale teraz nakładam delikatnie palcami niedużą ilość- wcześniej używałam zużytej szczoteczki po tuszu. Umytej rzecz jasna.
Sposób na idealne dłonie? Zrób komuś peeling 😀😀 mam teraz rączki jak pracą nieskażone. Nawet odciski po wiosłowaniu zeszły 🙂
Zostało nam trochę folii malarskiej po malowaniu kuchni, łatwo więc było zorganizować przestrzeń masażowo peelingową na łóżku :P Tylko peeling solny suchy, więc jednak trzeba odkurzyć, mimo że mieszałam z oliwą z oliwek.
Normalnie nie mogę się namacać własnych dłoni :P
Znalazłam eyeliner!!! Teraz się przekonuję, że jeden mi wystarczy 😉 Powiedzcie, że nieotwarte się też psują :P
cieciorka, nie kupuj kolejnego eye linera. Wiesz, że nawet te nieotwarte też się psują?
Eeeee tam.... przecież jest Duraline 🤣
cavaletti, dzięki 🙂
Scottie, 😤
nie boicie się stosować olejku rycynowego na twarz? Polepsza on porost i kondycję włosów.
melduję posłusznie, że nie wyrosło mi żadne podejrzane owłosienie na gębie 🙂
poczekaj parę miesięcy 😉 pytam z ciekawości, bo brwi mi się po nim poprawiły i zaczęły rosnąć jak szalone
profilaktycznie nie smaruję "wąsika" 😎 najwyżej będę miała bujną grzywkę na czole 😁
Nie wiem czy to możliwe po tak krótkim czasie, ale minęło dopiero 6 myć a moja skóra w końcu ma jednolity kolor. Już nie jest pokryta czerwonymi plackami. Czad 😀
Scottie, płyn do mycia pędzli taki se. W załączniku zdjęcia trzech najczęściej używanych pędzli- po myciu płynem umyłam je mleczkiem...
Może za krótko trzymałam w płynie?
Zrobiłam sobie puder ryżowy 😀 Na razie to tylko test. Matuje, trzyma się. Na razie na twarzy mam taką pizze 🙁 że nie będę jednak eksperymentować
cieciorka, zdradzisz przepis?
Ryż umyć, wysuszyć. Wrzucić do Termomixa, ustawić na tryb 10 i go! Ja wirowałam kilka razy po 10s. Nie dodawałam niczego, bo niczego nie mam- może jak w końcu się zbiorę do zamówienia ze sklepu z półfabrykatami to wybiorę też coś, co uzdatni puder.
Mogę ci taki utrzeć jak chcesz. Tylko serio- nie wiem jeszcze jak skóra na to reaguje tak na prawdę, ale z drugiej strony, prawie nic to nie kosztuje.