Zdjęcia Naszych Koni cz.V (sezon 2012)
Najmłodsza w stadzie i jej mamuśka , która dziś pierwszy raz pod siodłem od roku 😉
wątek zamknięty
monia śliczna młoda , ma takie spojrzenie mądre,a mamuśka też niczego sobie 😀
wątek zamknięty
patid1220 młoda ma spojrzenie diabła ale jest grzeczna i bardzo mądra , z Carmen czeka nas bardzo wiele pracy ,nie wspomnę o braku mięśni . Młoda ma 3 miesiące , ciekawe co z niej wyrośnie 😉
wątek zamknięty
I mamuśka i córcia piękne, widziałam na żywo i potwierdzam!
wątek zamknięty
Monia - super!
A ja pochwalę się znów zdjęćmi, bo w końcu chłop był ze mną w stajni.

Mondzioła pięknie przygotowałam do jazdy i co? Moje wymarzone bryczesy podczas wsiadania rozpruły mi się na tyłku 🤔 Dla posiadaczy spodni M.Horse zapraszam do wątku o bryczesach, bo to jakiś koszar... Jednak nie o tym chciałam pisać...
Nasza rodzina się powiększyła 😉 Dziś o godzinie 19😲0 staliśmy się dumnymi właścicielami pięknej klaczy Atsje! 😉

Jestem taaaaak szczęśliwa i małż też, bo to jego wybranka 😀
wątek zamknięty
Amarotsa twój to jest ogier czy wałach ? 😀 tak z ciekawości pytam ^^
wątek zamknięty
100% jeszcze... ogier 😉
wątek zamknięty
jeszcze? Nie mów, że zamierzasz mu to zrobić ;pp!!
Ja wiem, że z ogierami jest problem, bo w wielu stajniach nie przyjmują, gdyż są z nimi problemy ale mimo wszystko ja je uwielbiam*_* są takie temperamentne ^^
wątek zamknięty
Kay'owi jajka służą tylko do informowanie zamieszkujących w stajni kobiet, że właśnie skończył pakować na klatę i zaraz idzie pod prysznic. Jest ogarniętym ogierem, który nie skacze po boksach i nie odwala jakiś dziwnych akcji. Jest głośny, to trzeba mu przyznać, ale ja widzę w tym same plusy. Kay sam informuje pozostałych, że wraca do boksu i prosi o oczyszczenie korytarza. Po prawej i lewej stronie stoją również ogiery. Panowie cały czas mają możliwość wystawienia głów poza boks, powąchania się, skubania. Jednym słowem Dżentelmeni 😉 O wycięciu myślę, bo.. 1 albo teraz albo nigdy, 2 jajka jednak troszkę przeszkadzają w porządniejszej robocie, niestety szybko się chłopak rozprasza.
wątek zamknięty
Racjonalna: Oh moja cudowana koleżanka też tak sie ogierami zachwycała. Kupiła sobie jednego, konik sie jej znudził , czy też raczej przestała sobie dawać z nim rady. Przestał chodzić pod siodłem. Wychodził tylko na padoki na kilka godzin( choć nie codziennie bo jak np padało albo rozwaliła płoty to musiał stać w boksie) , roznosiło go totalnie. Nie wykastruje go bo "jak tak można" ; o Żal na konia patrzeć. Tak by sobie latał z innymi końmi na pastwisku.
Jeśli ogier NIE będzie krył nie ma najmniejszego sensu zostawiać mu jego skarby. Ogiery mają kryć a nie być na pokaz , bo to zazwyczaj sie kończy źle >.< Takie jest moje zdanie.
wątek zamknięty
Amarotsa teraz wiem czemu będziesz częściej w stajni , twój mężczyzna ma nową kobitkę 😜 a ty chłopa 😍 ale sobie dobraliście .
Co do ogiera ,sama musisz się zastanowić , już znajomy pluje sobie w brodę że wyciął , ja mam ogiera i jest głośny , ale jest normalny i wie kiedy kryjemy , kiedy trenujemy a kiedy się bawimy .
wątek zamknięty
Amarotsa - jeszcze raz wielkie gratulacje, klaczka prześliczna. Kay jak zawsze bije wszystko na głowę 🙂 mega cuda masz 😍
wątek zamknięty
Nigna - masz dużo racji w tym co piszesz. Jednak u pewnych osobników wycięcie jaj = wycięciem charakteru i iskry. Fryzy to też specyficzne konie, z natury bardzo spokojne. Ogiery często sobie nie zdają sprawy z tego, że nimi są. Popieram to co piszesz, jednak w przypadku swojego konia mocno się nad tym zastanawiam. Wiem, że to ostatni gwizek, Kary za chwilę skończy 9 lat, ale też myślę co będzie po.. Nie chcę konia bez iskry, wyciszonego do granic możliwości. Nie musi tak być po kastracji, ale może..
Monia - dokładnie tak! Nie chcę żałować podjętej decyzji. Karego jajka jedynie przeszkadzają mi podczas wyjazdów w obce miejsca. Wtedy go hormony troszkę roznoszą. Jednak on jest do opanowania, tylko go klepnę mocniej w szyję i wie, że ma być luz i jest. Muszę to wszystko porządnie przemyśleć, bo po fakcie to będę sobie mogła tylko w brodę pluć jaka to głupia byłam.
wątek zamknięty
Amarotsa: nie mówie tu o przypadku twojego konia ; ) To twoja decyzja. Po prostu po doświadczeniach z koleżanką źle odbieram słowa " uwielbiam ogiery" . Fryzy mają dość spokojne temperamenty nawet jak na ogiery ; ) Znałam kilka co bym nigdy nie powiedziała że pod ogonkiem kryją sie jajka 😀 Ale temperament większości innych ras gorącokrwistych nie jest słodki, a niebezpieczny i nie wiem co w tym można lubić, to że ogier traci zmysły na widok klaczy i dostaje po zębach bo właścicielka chce mieć napakowanego konia( też znam takie przypadki)? Życie ogierów jest ciężkie, a utrzymywanie ich przy męskości "bo lubie ogiery" - głupie.
Oczywiście jeśli jest powód( tak jak np twój: boisz sie że koń straci ikre, w przypadku fryzów jest to częste) , nie ma nic złego w posiadaniu ogiera.
wątek zamknięty
Amarotsa yhh zazdroszczę Ci teraz kolejnego pięknego zwierzaka i graatuluję 😅
wątek zamknięty
Nigna owszem, masz dużo racji w tym co piszesz. Miałam do czynienia w życiu z wieloma końmi i również w tym z wieloma ogierami. Nie spotkałam się jeszcze z czymś takim, że nie mogę sobie z koniem poradzić - no przesadzam, miałam problemy jak każdy na początku. Jeśli już zdecydowałabym się na zakupienie ogiera to na pewno z zamiarem krycia, chociaż także w jakiejś mierze z powodu "tej iskry", którą tracą wraz z wykastrowaniem. Większość wałachów jest jak dla mnie bez charakteru. Oczywiście nie chcę tu żadnemu z panów ubliżać ;p znajdują się i takie, które nawet po kastracji mają charakter bardziej zadziorny niż nie jeden ogier. Ale zwierze to zwierze, mogę tu podać przykład mojego kota, który po kastracji stał się jak maskotka, możesz go męczyć a on nawet pazurka nie wyciągnie ;p
Stwierdzam, że po prostu z moim charakterem i po tylu latach do czynienia końmi, chce konia, który będzie miał tą ikrę.
wątek zamknięty
Dla mnie bez znaczenia większego ogier/wałach/klacz, choć w przypadku tych ostatnich bywa ciężko się dogadać, ale to podobne częste w przypadku dwóch bab. Miałam możliwość nie raz pracować z wałachami i jeśli ktoś dałby mi gwarancję, że i mój Kay będzie taki jak tamci Panowie bez jajek, to ja jestem na "tak" i wiozę karego na stół. Jednak nikt mi takiej gwarancji nie da, a moje dylematy są natury bardzo osobistej. Nie można wrzucać wszystkich koni do jednego worka 😉
wątek zamknięty
Amarotsa Twoje fryzy sa przepiękne, jak Ty to robisz ,że są takie ciemne moja fryzka strasznie latem na słoneczku wypłowiala. Jest prawie gniada 🙄
wątek zamknięty
Ja miałam okazję jeździć na ogierze koleżanki (teraz już Pan Wałach 🙂 ) Młody konik, dopiero ujeżdżany. Podobno dużo osób zwalał... a mnie nie 😵
Został bez jajek, bo stwierdzono, że na ogiera się nie nadaje (w sensie, że kryć i tak nie będzie, bo jest drobnej budowy i takie tam inne pierdoły...).
Mój hucuł wałach a nie jednego konia już "pokrył". Za czepialski też jest 🙂 A pojedź nim gdzieś do obcych koni ! TAAAKI ogier się robi i pokazuje jaki to on nie jest 😁 Ale jest to do ogarnięcia 🙂
Zrobisz co będziesz uważać za słuszne. Znasz tego konia najlepiej i to Ty będziesz wiedzieć co dla niego będzie najlepsze 🙂 Fakt wybór ciężki, ale wierzę, że podejmiesz słuszną decyzję 🙂
wątek zamknięty
Pisze z tabletki, wiec przepraszam za brak polskich znakow. Poprawie jak wroce do domu.
Faza - u nas sa tylko dwa padoki dla ogierow, a ich jest czterech, wiec sila rzeczy nie spedzaja tak duzo czasu na dworze. Minimum 4h na ogra dziennie przypada + co druga cala noc. Panowie sa w dobrej kondycji, wiec mysle, ze nie narzekaja na taki system. Jednak duzo daje suplementacja algami i miedzia z cynkiem od Pana podkowy 😉 Nie derkuje, nie cuduje 😉
wątek zamknięty
Amarotsa, czyli mowisz ze miedz z cynkiem od pana Podkowy dziala? dobrze wiedziec, Gilson wlasnie zaczyna kuracje 🙂
fajne te Twoje fryzy ale ja nadal domagam sie fot z roboty!
wątek zamknięty
kujka - dziala, dziala 😉 Wroce z Hamburga to cos wygrzebie dla Ciebie 😉 Jednak na jakies fajne zdjecia musze poczekac az CIerp1enie przyjedzie. Atsje idzie na lonze, dopiero na jesien sie za nia wezme.
wątek zamknięty

Siwy brudas i nasza jeszcze mało dopracowana komenda" tul" , z dzisiaj ; )(wbrew pozorom nie trzymam jej głowy na moim barku ; Sama ją trzyma) ( mam jeszcze zdjęcie jak siwa mnie obejmuje nogą ale nie udało mi sie tych 2rzeczy połączyć 😀 Pracuje nad tym
wątek zamknięty
monia, młoda wygląda na dużego źrebola 😀 ma coś w sobie
wątek zamknięty
Ja się dziś zdobyłam i też podźwigałam aparat do stajni 😉
wątek zamknięty
Nigna Jak słodko to wygląda ! 💘
patyczaq Nóżki jak ładnie ciągnie do góry 😅
A ja dziś odwiedziłam sklep jeździecki (mamy AŻ jeden :hihi🙂
i mój postanowił poszpanować przed kolegami nowym nabytkiem ! 😂

małe hopki z padoku na padok... 🏇
wątek zamknięty
Nigna Jaka ona słodka 😍 czekam na więcej zdjęć 😉
Martuha młoda jeszcze jest mała w porównaniu do jej brata w tym wieku 😉 Mam nadzieje że wyrośnie z niej piękna klacz .
pampera ma czym szpanować , ślicznie wygląda 😀
wątek zamknięty
patyczaq: jej co to za ogłowie 😍 Zakochałam się w tym opadającym naczółku . JAk cudnie sie prezentuje ten koń w nim <3
pampera : w realu wygląda jeszcze słodziej : d Ona zawsze kładzie mi się na ręce, barkach czy nawet głowie ( ;o ) jak struga ją ktoś : D Zaczyna robić wygibasy szyją, mówiąc "mamo nuuudzi mi sieeee" i żeby udowodnić jaka jest zmęczona kładzie na mnie łepek 😀 Mam plan to wykorzystać następnym razem do zdjęć 😀iabeł: A maska cudna : D
wątek zamknięty
Nigna świetnie to wygląda 😀
patyczaq pierwsze zdjęcie świetne
pampera świetny kolor ma ta siatka, sama bym taką kupiła ,ale na razie nie mam jak jechać do jeździeckiego, chyba że przez neta
wątek zamknięty
W załączniki dodaje naszą próbe przytulenia z nogą ( swoją drogą próba zaufania , bo gdyby siwa chciała to by mi tą noge mogła nieźle pocharatać zabierając swoją ; o ) i kilka z lonży ; ) Hm koń mi zaczyna wyglądać jak baleron ; o Nie lubimy chorować...
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.