NACHRAPNIKI - typy, zastosowania, różnice, spostrzeżenia ...

halo, a probowalas takiego wedzidla? (polecono mi je, ale nie mialam jeszcze okazji sprobowac)
http://bombersbits.co.uk/products-page/horse-bits/happy-tongue-loose-ring-eggbutt/

Moj xx chodzi na skoki w meksykanie, gdyz najlepiej mu pasuje, ale na dresaz (angielskie przepisy zabraniaja meksykanow na zawodach dresazowych) jezdze w angliku bez skosnika + wedzidlo proste - probowalam ze skosnikiem, ale cwaniak uzywa go, zeby sie na nim oprzec i uciec od kontatku 🤔
ikarina, uhm, bardzo chętnie spróbuję 🙂 jak wygram w lotto 🤣 szczególnie taką oliwkę za prawie 80 F.

Rysunek kabłąkowego:
Oooo jeden z naszych hunterow nosi taki 🙂 Szkoda, ze nachrapnik nie jest moj, pozyczylabym 😉
Ehh, ja już załamuję ręce. Nachrapnik polski zły, bo robią się twarde gule na nosie, to kupiłam hanowera i niestety chyba pójdzie na ogłoszenia, bo obciera mi J pod kółkami wędzidłowymi.  😵 Jeszcze mi został meksykański, ale nijak mi się nie podoba, jeśli chodzi o wygląd.
kujka   new better life mode: on
21 października 2012 17:40
jasnowata a szwed/zwykly z jakims futerkiem/zelem pod spodem?
Niby ten zwykły, który miałam, miał miękkie podszycie, ale z futerkiem nie próbowałam. No kłopot jest, kłopot, bo niby mogłabym jeździć bez, ale niestety J lubuje się w otwieraniu paszczy bez względu na rodzaj pracy i jeźdźca.
Nie wiem gdzie zapytac... moze tu? 😀

Co to za ustrojstwo? Zdjecie straszne ziarno, niewiele widac, ale widzial ktos cos takiego?

Dobrze mi się wydawało, że gdzieś trafiłam na to kiełzno ostatnio  😉 :
http://www.equiversum.pl/loesdau-loesdau-kielzno-bezwedzilowe-p-1307.html
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
05 listopada 2012 17:46
OT,ale nie mogę się powstrzymać,siodło za kupę $$$,ale na dopasowanie to już widocznie zabrakło...
Jak prawidłowo powinien być zapięty nachrapnik szwedzki? Ciasno czy raczej luzno?
EL90 2 palce. Taka reguła jest do każdego nachrapnika. Powinny wejść 2 palce.
Czy jakiś posiadacz nachrapnika hanowerskiego mógłby mi powiedzieć jak wypada rozmiarówka (Daw-Mag)?? Jaką długość powinna mieć częśc nosowa jeżeli od kącika ust do drugiego kącika mierząc od góry (po nosie) 😀iabeł: jest 28-29cm ??
Podłączę się do powyższego pytania, tylko, że mnie interesuje jak wypada rozmiar pony. Może ktoś ma i mógłby zmierzyć mi tą część nosową?  :kwiatek:
Pony ma strucelka i gejbi 🙂
Zorilla, ashtray, spóźniłyście się! Wczoraj pozbyłam sie mojego hanowera DM rozmiar cob, ja go używałam na konia z głową mały cob,

Obstawiam ashtray, że cob na Twojego był by za duży, bo na Pamira ten cob mógł by mieć trochę krótszą część nosową. Ja dorobiłam sporo dziurek (żeby ciaśniej było), przy zapięciu tego 'pod brodą', że tak powiem 😉
No właśnie kupiłam coba (innej firmy, nie DM) i dorabiałam dziurki, ale nadal nie leży dobrze. Właśnie przez to, że ta część nosowa jest trochę za duża.  👿 Muszę kupić poniaczkowy rozmiar.
ashtray to wiesz, jakby co  😀iabeł:  🤣 🤣
Haha jeśli nie przeszkadzają Ci dorobione dziurki to chętnie odstąpię.
mój koń ma ogłowie cob, kantary full na ostatnie dziurki są ok, ale do hanovera cob musiałam dorobić po jakieś 4-5 dziurek i w sumie mógłby być jeszcze trochę ciaśniejszy...dobija mnie ta rozmiarówka 😵
klapcio89   Walczący z cieniem...
22 stycznia 2013 18:33
Heh... mam takie głupie pytanko  😡
Chce kupić nachrapnik meksykański ale nie mam pojęcia jak potem doczepić do niego futerko  🤔  😁
Ja dałam do szewca i ładnie poprosiłam o przyszycie. Na drugi dzień dostałam gotową meksykankę z futerkiem przyklejonym które jak zapewniał szewc, nie odleci. I faktycznie, trzyma się już 2 rok ; ) Nwm czemu nie przyszył, ale jak efekt ten sam to nie będę się spierać.
Heh... mam takie głupie pytanko  😡
Chce kupić nachrapnik meksykański ale nie mam pojęcia jak potem doczepić do niego futerko  🤔  😁

Od razu nachrapniki mają przyszyte, chyba ze jest to akurat taki model który nie wymaga futra 😉 (rozeta moze być miękko podszyta skórą 😉 ) A tak to po prostu się odkleja starte futro i przykleja na kropelkę nowe 😀 Ja używam tylko meksykanów i już nie raz wymieniałam futra, bez problemó 😉
ja przyklejam na zwykłą dwustronną taśmę, trzyma się mocno, ale łatwo usunąć jak się znudzi lub zniszczy. Kropelka mam wrażenie, że może popsuć skórę, a taśmę łatwo usunąć oliwką i nachrapnik jak nowy 🙂
szlachta, ale nachrapniki które mają mieć futro, mogą mieć ślady po kleju, bo nie używa się ich bez futerka. Tak jak mówię, są takie nachrapniki do których nie używa się futerka np:

Moon   #kulistyzajebisty
24 stycznia 2013 07:03
A obcinacie potem jakoś to nowe futerko? Jak widziałam w sklepie to te rozety (tzn to kółeczko ze skóry do podklejenia) wydawały mi się ze 2x większe niż powinny.  🤔
Już dawno powinnam futerko wymienić Barbowi, a czaję się z tym jak jakieś dziwadło :/
Moon ja zamawiam z Mattesa, i z tego co wiem można wybrać rozmiar. Nie można takiego kółka obciąć, bo to futerko zacznie wypadać.
Mozna natomiast nieco przystrzyc klaczek (z trudem oparlam sie zeby nie napisac bobra  :hihi🙂
Moon   #kulistyzajebisty
24 stycznia 2013 10:45
xxagaxx, dzięki, no właśnie tak nie bardzo mi się widziało obcinanie. Nic to, napisałam do Dorcysi, bo we wszystkich sklepach internetowych widzę "rozmiar uniwersalny"  🙄

faith, estetyczne wykończenie "fryzurki"  😁
Moon  dokladnie o to mi chodzilo  😁
Moon ja zamawiam z Mattesa, i z tego co wiem można wybrać rozmiar. Nie można takiego kółka obciąć, bo to futerko zacznie wypadać.

Można wyciąć nożykiem ostrym, po lewej stronie ,, wtedy nie rusza się futerka  🙂.
edit.lit.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się