Maści i odmiany

edzia69   Kolorowe jest piękne!
05 lipca 2012 14:47
Będę robiła dokumentację fotograficzną. Podzielę się oczywiście!!
I ciekawe, czy przekaże potomstwu 😀
dempsey   fiat voluntas Tua
05 lipca 2012 14:50
Dempsey to teraz padniesz, żadne z rodziców nie jest konikiem polskim, ani nie posiada genu bułanego. Wystrzegam się tego jak ognia. Możesz sobie wyobrazić moje zdumienie!!! Źrebaczek to potomek metrowych kucyków!!
Strasznie jestem ciekawa jaka będzie maść ostatecznie.

ha! to faktycznie jakiś tajemniczy gen w paski
No, jeśli po zmianie sierści nie zejdą,to przygotowujcie parking dla fotoreporterów i dziennikarzy 😉
05 lipca 2012 14:56
Za pół roku wszystko będzie jasne, a już na bank po wiosennej zmianie sierści. To Pan Andrzej Sarnowski, nasz poprzedni inspektor wykrakał. Powiedział mi,że jak jeszcze mu zebroida do opisu podstawię to się obrazi i więcej nie przyjedzie. Starał się "wrabiać" w opisy "kolorusów" współpracowników. Nie zapomnę jak Pani. G wykrzyknęła widząc Luksusa [srokato -tarantowaty full kolor] "O matko a co to jest!!". Ciekawe co rzekłaby dziś, heheh.
Pursat   Абсолют чистой крови
05 lipca 2012 15:10
Mój ex Posman ma na zadzie wąskie prążki. Wszyscy kiedyś żartowali, że to od lania w dupsko. 😎

05 lipca 2012 15:20
to może jej jakiś wujek? hehe
faktycznie wygląda jakby batem miejsce w miejsce dostawał,

Augusti Elias i Cazurro II (PRE)

wygląda, jakby sobie czymś upaprał pysk  😂
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
07 lipca 2012 08:39
Oj tam, chłopak się po prostu zarumienił 😁
Pursat   Абсолют чистой крови
07 lipca 2012 09:09
edzia, na całe szczęście jestem pewna, że to nie od bata. Ale z drugiej strony nie mam pojęcia skąd u niego coś takiego... 😉

buyaka, uwielbiam konie z takimi plamami. Kiedyś wrzucałam tekińca z taką uroczą plamką pod jednym uchem. 😍

💘

mój ma taką na zadku:P
Bischa   TAFC Polska :)
07 lipca 2012 12:02
Jakiś kot umoczył łapkę w farbie i wskakując na grzbiet Twojego zostawił ślad 😁
och jej, urocze! Też mi sie skojarzyło, z odciśniętą kocią łapką  💘
buyaka
Odmiana tego Iberyjczyka przypomina mi bardzo og. Acorado II. Właściwie jak to jest, że ta część głowy nie wysiwiała ?
ekuss   Töltem przez życie
07 lipca 2012 23:56
rzeczywiście wygląda jak łapka🙂 taka troche na skos jeszcze ma jedna na brzuchu przy popregu i przy łokciu białe plamki. No ale u srokaczy to nic nadzwyczajnego
Marzy mi się folbut cremello na nasze tarantki 😍 [1500 eu za nasienie....]

eee, jest takie coś???  😲
podaj linka  😀
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
08 lipca 2012 09:02
armara to będzie się nazywać krwawa plama 🙂

Holendrzy wpisują w rodowodach koni jaki typ srokatości występuje u danego konia. Kasztan z ZT Bogusławice ma na pewno wpisane Sabino vos.

Serio? Ja się nie znam, ale z tego co się słyszy to Holendrzy niesamowicie zapierają się przed określeniem, że w KWPNie jest jakikolwiek dolew srokacza i konie opisują jako malowane kasztany. Srokaty ogólnie postrzegany jest jako kosiarka-zabawka, a nie koń sportowy i dlatego nie chcą w ogóle dopuścić myśli, że ktoś mógłby nazwać ich konie srokatymi.
Ale dodaję - nie znam się, mówię co usłyszane z 3-ciej ręki i dlatego się dziwię 😉
08 lipca 2012 10:05
[quote author=edzia69 link=topic=1848.msg1451233#msg1451233 date=1341391356]
Marzy mi się folbut cremello na nasze tarantki 😍 [1500 eu za nasienie....]

eee, jest takie coś???  😲
podaj linka  😀
[/quote]
a proszę bardzo, jest ich kilka na świecie, ale ten ma pierwsze palone źrebięta trakeńskie

[quote author=edzia69 link=topic=1848.msg1438337#msg1438337 date=1340360218]

Holendrzy wpisują w rodowodach koni jaki typ srokatości występuje u danego konia. Kasztan z ZT Bogusławice ma na pewno wpisane Sabino vos.

Serio? Ja się nie znam, ale z tego co się słyszy to Holendrzy niesamowicie zapierają się przed określeniem, że w KWPNie jest jakikolwiek dolew srokacza i konie opisują jako malowane kasztany. Srokaty ogólnie postrzegany jest jako kosiarka-zabawka, a nie koń sportowy i dlatego nie chcą w ogóle dopuścić myśli, że ktoś mógłby nazwać ich konie srokatymi.
Ale dodaję - nie znam się, mówię co usłyszane z 3-ciej ręki i dlatego się dziwię 😉
[/quote]
Kto Ci to powiedział? Samber słynny holenderski ogier był srokaty i jego obecność w rodowodzie nawet niekolorowego konia to sam zaszczyt.
Wpis sabino vos czyli kasztan sabino widziałam w holenderskim paszporcie na własne oczy.
Kilka słów o ogierze Samber:
http://www.chevaldecouleur.fr/en/index02.php?2007/07/08/4-samber
Co to za maść ?  :kwiatek:

08 lipca 2012 12:49

Konik ze zdjęcia Koniczynki jest moim zdaniem srebrny.

Edytowałam mocno, bo odpowiedziałam tu na post z tematu o kucach, poplątały mi się okienka. treść zamieściłam w kucach, tam gdzie powinna być.
Konik ze zdjęcia Koniczynki jest moim zdaniem srebrny.

Tak myślisz? W paszporcie ma jasnobułany, ale nie do końca jestem pewna czy jest to poprawne.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
08 lipca 2012 13:12
a jak rodzice?
ma pręgę grzbietową oraz pręgi na nogach?
Klacz miała wyrabiany na nowo paszport, nic nie wiadomo. Wiek, pochodzenie - NN. Ma lekką brązową pręgę na grzbiecie. Brak pręg na nogach.
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
08 lipca 2012 13:25
Źrebaków nie dawała?
Chyba że to srebrno-bułana.
Podobno z siwym ogierem dała 2 siwe źrebaki. Inne źrebaki nie są udokumentowane.
Mała Ghaniola może się pochwalić odmianką w kształcie serduszka  😅
Tylko " Awwwww" mi się na usta ciśnie  💘

a proszę bardzo, jest ich kilka na świecie, ale ten ma pierwsze palone źrebięta trakeńskie

wow!  😍
może nie jest moim ideałem skokowym ani ruchowym, ale maść...  😍
albo taki

fakt, faktem, że za 1500 euro (bo tyle kosztuje, tak?) można mieć naprawdę dobrego skoczka czy dresażystę,
ale palomino mają jednak coś w sobie  🙄
masz może ofertę stanówki? bo nie mogę znaleźć  😡

A orientujesz się może jak z opisem u nas takiego źrebaka?
Da się przezwyciężyć z panią Cuber czy walka z wiatrakami?
edit. mówię o klaczach sp, wlkp czy młp 🙂
Miyako   聞こえる昨日の叫びが。
10 lipca 2012 20:32
cremello, perlino i buro-cremello wpisują jako izabelowate.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się