Pensjonaty w Poznaniu i okolicach

BASZNIA   mleczna i deserowa
03 czerwca 2012 22:01
Julie, dzieki :-)). Ale przyznac trzeba, ze pastwiska maja wade, nachodzic sie trzeba, no, chyba ze sie dosiadzie Siwej ;-). A serio to bardzo sie ciesze, ze jako byly juz klient polecasz :-)). I zapraszamy nieustajaco :-)).
strasznie szkoda że ta Krzywa Stajnia tak daleko...jakby było bliżej od razu bym tam konia wstawiła...a nie znacie czegoś z pastwiskami zielonymi bliżej Poznania ale kierunek północ?
Julie, dzieki :-)). Ale przyznac trzeba, ze pastwiska maja wade, nachodzic sie trzeba, no, chyba ze sie dosiadzie Siwej

Dla niewtajemniczonych: Siwa to rower  😁
Jakbym była koniem, to właśnie tu chciałabym mieszkać  😍

Nic dodać 😉 nic ująć  😉

A jaka opieka nad bardzo starym i w związku z tym bardzo wymagającym szczególnej troski -  koniem  💘
Gdybym była starym koniem, to właśnie tu http://krzywastajnia.cba.pl/ chciałabym mieszkać  🙂
Ktoś mnie na pw pytał, więc wstawiam zrobioną na szybko fote Marianowskiej hali. Niedługo jak będę miała czas porobię zdjęcia całości, ale czekam na ładną pogodę. Tak swoją drogą to nieźle, bo tydzień temu skończyli budować trzecią stajnie a już nie ma w niej wolnych boksów 🙂

04 czerwca 2012 10:51
[quote author=BASZNIA link=topic=208.msg1419377#msg1419377 date=1338757269]
Julie, dzieki :-)). Ale przyznac trzeba, ze pastwiska maja wade, nachodzic sie trzeba, no, chyba ze sie dosiadzie Siwej

Dla niewtajemniczonych: Siwa to rower   😁
[/quote]

Taaaak, Siwa jest jak porządny koń roboczy-na pastwiska wozi, i w teren można jechać, nawet Hubertusa, prawda, Dzieweczka 🙂😉?? I dziekuje za opinie 🙂.

Iza_pokusa, dzieki, milo mi. Obawiam sie, ze nie pomoge, nie wiem o zadnej stajni z pastwiskami, a juz blizej od nas...kiszka.

Jakby ktos chcial cos wiedziec o Marianowie to takze sluze, bylam, widzialam i mam stamtad klienta wiec costam wiem.

Iza_pokusa, dzieki, milo mi. Obawiam sie, ze nie pomoge, nie wiem o zadnej stajni z pastwiskami, a juz blizej od nas...kiszka.

Basznia jaka kiszka? Widziałąm łąki przy stajni w Tomichach, Kicinie i Zamysłowie(wszytskie stajni w granicach 20km od Poznania) i wszytskie były zielone, zadbane i dobrze ogrodzone(nie mniejsze na pewno niż 2h, a jedno miało 6h), więc Iza jest wybór tylko trzeba pojeździc, zobaczyc i się przekonać 🤣 😀
Pozdrawiam Ada 💃 😉
[quote author=BASZNIA link=topic=208.msg1419525#msg1419525 date=1338803465]

Basznia jaka kiszka? Widziałąm łąki przy stajni w Tomichach, Kicinie i Zamysłowie(wszytskie stajni w granicach 20km od Poznania) i wszytskie były zielone, zadbane i dobrze ogrodzone(nie mniejsze na pewno niż 2h, a jedno miało 6h), więc Iza jest wybór tylko trzeba pojeździc, zobaczyc i się przekonać 🤣 😀
Pozdrawiam Ada 💃 😉
[/quote]

dokładnie, jesteście nieobiektywne
W Biedrusku SĄ wybiegi i pastwiska! może nie jest to super pastwisko z posianą specjalnie trawą, ale jest kilka h ZIELONEGO na które wychodzą codziennie konie, na dodatek są tam również krzaki i drzewa, więc konie mogą sie ukryć w słońcu!
W Biedrusku jest super! Bardzo mi się podobało Dodo 🙂
Tak zielono w około i super tereny do jazdy  😍 Aż Ci zazdroszczę, że masz gdzie śmigać i drzeć bryczesy o drzewa 😉

Ale ja zachwalam Krzywą Stajnię w kategorii kameralnych, niedrogich pensjonatów z osobistą, troskliwą i bardzo profesjonalną opieką właścicieli 🙂
Pod tym względem nie mają konkurencji!

Z resztą tu nie o konkurencję chodzi. Stajnie są różne, na różne potrzeby i każdy znajdzie coś co mu odpowiada 🙂
Adek, ok. te stajnie mają zielone pastwiska ale są na POŁUDNIE od Poznania. A ja pytałam o stajnie na PÓŁNOC.
[quote author=Iza_pokusa link=topic=208.msg1420489#msg1420489 date=1338885536]
Adek, ok. te stajnie mają zielone pastwiska ale są na POŁUDNIE od Poznania. A ja pytałam o stajnie na PÓŁNOC.
[/quote]

? 🤔
Kicin i wspomniane przez Dodofon Biedrusko są na północ 😀 🤣
Właśnie apropos Kicina- ktoś może podzielić się swoją opinią? Spojrzałam na mapę i jest to stosunkowo blisko mojego wydziału. I jeśli ktoś ma to nr kontaktowy do właściciela i dokładny adres (może być na pw) :kwiatek:

aby nie być gołosłownym :-)
ale super! trochę daleko to Biedrusko ode mnie.. :/ a jaka cena, tak z ciekawości?
w tej chwili jestem z koniem pod Tarnowem Podgórnym. wszystko jest super, jedyne czego brakuje to właśnie tych łąk...
05 czerwca 2012 12:30
Dodofon, aaa sorry, zapomnialam o Biedrusku!! Ale obiektywizmu to mi nie odmawiaj.

Adek,Dodofon, jesli przeczytacie to co same zacytowalysce, to napisane jest, ze NIE WIEM. Moge nie wiedziec 😉. Kicina po prostu nie znam z polnocnych stajni.

Iza_pokusa, 750 zl Biedrusko. A moze Żydowo? Wprawdzie polnocny zachod, ale niedaleko rejonu, w ktorym masz teraz konia.

A w ogole przyszlo mi do glowy, ze zeby licytowac sie pastwiskami to trzeba by podac ile ha na ile miejsc w stajni przypada, czy jak kto woli jaki areal na jeden boks ( nie na konie, ktore aktualnie stoja, tylko na liczbe miejsc). To by mozna wtedy porownac, bo tak ktos moze miec 10 ha na 50 koni, albo 1 ha na 2 konie 😉.

Dlatego jak napisałam, ja tego nie uważam za pastwiska.
To wybiegi trawiaste.
Dla mnie pastwisko to zaorane pole, położony drenaz, walowane, pózniej dobranie trawy pod końie, ale tez pod glebę na jakiej będzie wysiana. Posianie, nawozenie, koszenie,tak by wytworzyla sie darń.
Dosiewanie, nawadniańie.
To jest PASTWISKO.
To co jest w wiekszosci stajńi to trawiaste wybiegu. Czyli kawał pola, cos urosło, to konie wychodzą.
Teli   Koń to zwierzak. Animal.
Rży i wierzga. Patrzy w dal.
Konstanty Ildefons Gałczyński

05 czerwca 2012 19:56
Julie, dzieki :-)). Ale przyznac trzeba, ze pastwiska maja wade, nachodzic sie trzeba, no, chyba ze sie dosiadzie Siwej ;-).

Świetnie działa, jak się zawołasz "Zgidnyj!" Lecą wszystkie oprócz rzeczonego 😉 Przynajmniej u nas.
05 czerwca 2012 20:01
Dodo, e, to moje tez nie spelniaja kilku punktow 😉. Ciekawe czy jakies w PL spelniaja 😉.

Teli, u mnie dziala zlowrogie " Dalej!". No ale trzeba isc kwaterke otworzyc 😉...
Teli   Koń to zwierzak. Animal.
Rży i wierzga. Patrzy w dal.
Konstanty Ildefons Gałczyński

05 czerwca 2012 21:29
Aaaa, to całkowicie zmienia postać rzeczy 🙂
Tak spełniają prywatne.
Ale to już inna bajka. Znam takie gdzie jest ogrodzone porządnie 8-9h na 8 koni w tym 2 hucuły. Do tego jest lasek w środku.
Wodopój 2 razy dziennie. Bo ustawowo wodę trzeba zapewnić właśnie 2x dziennie.
Ale prywatne to zupełnie inna bajka.
ciekawym faktem jest również to, że mimo super warunków Biedrusko świeci pustką.
ciekawym faktem jest również to, że mimo super warunków Biedrusko świeci pustką.

Bo nie ma tam super warunków - nigdzie tak nie napisałam.
Jak na warunki jakie oferuje to droga stajnia. Za droga.
Poza tym znawcy tematu dokładnie wiedzą dlaczego świeci pustkami, 😉
06 czerwca 2012 09:22
Sucha, ale Dodo pisała o podlewaniu pastwiska, a nie pojeniu koni!! Kto nie daje koniom na pastwiska wody????

A tak w ogóle, to w końcu sa te pastwiska czy ich nie ma w Delcie?

dokładnie, jesteście nieobiektywne
W Biedrusku SĄ wybiegi i pastwiska!

Dlatego jak napisałam, ja tego nie uważam za pastwiska.
To wybiegi trawiaste.

A w ogole to podjudzona tematem pastwiskowym licze swoje metry trawy 😉. Zachecam do tego samego 🙂!
spoko - pastwisk nie ma  - są wybiegi z trawą  😉
wg. mojej definicji nie są to pastwiska - ale wybiegi trawiaste

nie każdy skwer z trawą na jakim biegają piłkarze jest profi stadionem  🤣

Pozdrawiam Ada 💃 😉

Taa. Ja też widziałam kicińskie łąki. Tylko, że żeby tam wypuścić konia to trzeba dopłacić do pensjonatu kilka stów, a koń spędza tam czas sam i szybko wraca do boksu. A zimą koń ma do dyspozycji do wybiegania się 30 min na hali. Wiem, bo widziałam... 🙁
Umknelo mi - piękna hala w Marianowie.
Rośnie bardzo fajna stajnia jak widzę (tez byłam kiedyś oglądać jak hali nie było)
Szkoda jedno ze tam nie ma żadnych terenów do jazdy (są pola, do lasu daleko)
Bo byłoby tam wszystko czego sobie końiarz zamarzy.
Ola_koniczynka ja nie mówie o tej dużej stajni Dominanta Kicin ale o innej bez hali(w Kicinie) ale z piekną stajnią i łąkami wokół.
pozdrawiam Ada 😀
Skoro tak, to przepraszam.  :kwiatek: Znałam tylko jedną stajnię w Kicinie.
Adek a ta druga to na jakiej ulicy znajduje się?
O ile sie nie mylę na kościelnej, jezdzie się tam po tym szlaku do zabytkowych kościołów czy cos w tym stylu 😀 :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się