Kącik Rekreanta cz. V (rok 2012)

epk niet 🤔
quanta w czw cos dostane pod jezdzcem zakladowym i przed pokazem w reku,niestety w skokach luzem nic nie ma,bo starogardzka hala to taka uboga w swiatlo..a szkoda, bo sylwetka w skoku wzorowa 😎 o sile i zapasie Polipotfora nie wspomne😀
wstawie tez litewska klacz, ktora byla druga i ktora no chody ma  😜
wątek zamknięty
Karla
ale super starsznie sie ciesze za was! Pamietam ze pisalas na pw- duzo roboty trzeba bylo wlozyc w ujezdzenie, i sie oplacalo jak widac! Jak najbardziej cie sie nalezy, nikogo nie sluchaj psewdo znawcow i po prostu zazdrosnikow jest duzo, sama co chwile sie przekonuje ze tak naprawde malo na kim mozna polegac. Czekam na zdjecia z niecierpliwoscia 🙂

Klami
tak to jest z ogrami, czasem mozg sie odlacza  🙁 jak tam teraz na treningach?

gryglodor
rodzi twoja siwka juz, bo jakos juz podchodzi termin? bedzie kacikowe dziecko  🏇

milusia
Do pewnych decyzji trzeba dorosnac, niektorzy nie potrafia niestety.
Mi tez to jest pojetne w 100%, zwlaszcza ze sama zroblam doslownie to samo niedawno i mimo wszystkich moich przebojew ze zdrowiem siwego nie zaluje moich decyzji. Bo kazda banalna albo krotka jazda na nim jest duzo wieksza frajda niz nawet najlepij wyrzezbiony trening moim rudym albo Grubym - ktore albo budowa albo charakterem nie byly stworzone dla prawidlowej pracy.
Siwy sie powieksza, strasznie sie cieszy ze trafilam do Ilony, to byla super decyzja, mimo welu watpliwosc, szkoda tylko z tym zdrowiem tak wszystko nie uklada i zaczyna mniewszystko przerastac finansowo.

Nirv

Ja ci cos napisze. Wiem ze ukochanego konika ciezko sprzedawac, ale jesli wziac sie w garsc i wszystko przeanalizowac, to czasem jest tak ze ten ukochany konik bedzie miec u kogos niz u ciebie. Oczywiscie nie jest to latwe i nie zawsze moze wszystko sie udac, ale fakt jest taki - im wczesniej zrozumiesz ze "bledne kupna" trzeba naprawiac jak najwczesniej - tym mniej bedziesz miala zalu. Jest ten kon za maly dla ciebie, nie wiem co z jezdznoscia bo tu ciezko ze zdjec cos wnioskowac  - czy to kwestja treningu czy on rzeczywiscie ma problemy. Ale jakies zmiany by mogli sie przydac,oczywiscie niekoniecznie drastyczne typu sprzedaz  😉

amnestria

Wcale nie wygladasz na Duszku na za duza, nabierze miesni i bedzie taki maly byczek, wtedy lepiej bedzie ci sie jezdzilo.
Ale tu wiesz zalezy co ci w glowie bedzie siedziec. Mi sie dzialo w glowie, ze kobyla dla mnie za mala, i przestalam miec frajde z jazdy zupelnie. Tylko tu taka roznica ze ona rzeczywiscie jest za mala i to pokazywala w niektorych momentach. Mam mega duzo zali ze sie nie zgramy jak nawet schudne sporo - czuje sie po prostu jak na kucu i dla tego wylacznie ja sprzedaje.
Trzymam kcuiki za wasze zdrowko!

Dzionka
wam kciuki pewnie tez sie przydadza za zdrowie! jak nie urok, to srr... 🙂

Jasnowata
Wez ,rysiki to chyba nie taka zla diagnoza, je zazwyczaj sie wycina i po sprawie, lepiej niz czipy.
Koniecznie bierz innego weta jeszcze konsultuj, zawsze ktorych wet ci konia na laki wyszle , bo co czlowiek to opinia 😉

Deborah
Gdzies mi sie mignal twoj status na fb, i tak pomyslalam olimpijskiego konia mozna jeszcze i do brzyczki wiesz 🙂😉)) Olej burakow, zawiaz wstazke czerwona w ogon, duuuuzo jeszcze sie nasluchasz bo za fajnego konia sobie kupilas  🤣

kate
dobrze to twoje konisko wyglada i chyba fajnie chodzi? , szkoda tej emerytury troche. I jest szansa ze bedzie sasiadem mojego rudego ?  🙄
wątek zamknięty
milusia, wielki szacun za umiejetnośc podjecia takiej decyzji. Zgadzam sie, że jest bardzo rozsądna. Rudy jest tak fenomenalnym koniem cukierkiem, że z cała pewnoscią znajdzie odpowiedniego własciciela.

amnestria, nie marudzic mi tu !

Arimona, no niestety. Zdaje sobie z tego sprawe, że czasami z ogrami jest tak, że z mózgiem wygra nabiał. Aczkolwiek chłopak przegiął i bardzo zagroził swojej "meskosci". Po zawodach wciąż miał jeszcze załaczony tryb "jestem ogierem" i troche wysiłku trener włożyła w pacyfikacje jego zapedów. Na razie wygląda na to, że mózg mu sie na nowo dotlenił i wróciła moja ogrzasta przytulanka. Ostatni trening przed zawodami był cudowny. Ogr latał i prowadził sie idealnie. Jutro ruszamy na zawody. Zobaczymy co bedzie.
wątek zamknięty
magija21   6 lat + vat :))
30 maja 2012 18:53
milusia
podziwiam cię za podjęcie tak trudnej decyzji. Jedno mogę powiedzieć- pracujcie z Rudzielcem najdłużej jak się tylko da, bo tworzycie super parę!  :kwiatek:

My dzisiaj ujeżdżeniowo, podłubaliśmy kłusy i żucia, dużo pracy na woltach i bez strzemion. Na początku koniczka spięta i z tyłkiem w chmurach, ale w końcu coś zaskoczyło i zrobiła się niesamowicie okrąglutka. Muszę ją pochwalić za galopy. Trzymała tempo, nie uciekała do wewnątrz.
Na koniec trochę łopatek, które już coraz fajniej wychodzą (mnie, bo to ja jestem jeszcze ujeżdżeniowy żółtodziób). Musimy pilnować głowy, bo za bardzo do środka idzie momentami i zadka żeby został w linii prostej.

Jestem baardzo zadowolona, zważywszy na to, że konio na co dzień chodzi pod dziećmi, więc w sumie taki trening to jest dla niej "coś". Fakt faktem, jest dobrze ujeżdżona i mega wygodna. No i miała dobry dzień, bo z tymi klaczami to różnie bywa 😉
wątek zamknięty
Klami

Ostatnio bylam przy rozmowie o zatrzykach hormonalnych - nie jest to koszt kosmiczny (ale oczywiscie nie super tanio tez).
Jesli jest szansa ze bedziecie wysoko skakac, to moze nad tym sie rozwiazaniem sie zastanowic, bo budowe ma calkiem fajna, technike chyba tez, oze by mu sie dalo licensje wynikami zrobic? Zwlaszcza ze mozna strzyknac tylko na sezon startowy na przyklad.
wątek zamknięty
Klami-pogadaj z efka na temat hormonow-bo po co sie meczyc,serio-powiem Ci, ze nie wiem co gorsze -jajniki czy jadra😀
wątek zamknięty
to zamiast się bawić w zastrzyki nie lepiej takiego konia wyciąć?? Ja rozumiem jak koń ma być typowo do hodowli, ale w innym wypadku? Na cholerę się męczyć.
Mam nadzieję że się uda Klami go na wakacje wyciąć i będzie po kłopocie.
wątek zamknięty
Typowo , nie typowo, zawsze mozna wziac pod uwage potem krycia zeby finansowo chociaz troche sie zwrocilo, wlaszcza ze pewnie ma szanse juz ocenic czy to moze byc dobry ogier czy nie.
Ale to oczywiscie zalezy czy Klami chce sie bawic w ogole potem w krycia itd, jesli nie - to wiadomo ze trzeba ciac.  😉
wątek zamknięty
deborah   koń by się uśmiał...
30 maja 2012 19:44
Karla🙂,  :kwiatek: jeszcze raz gratulacje i czekam na fotki 🙂

Arimona, taki też mam plan. a niech gadają....

Klami widzę że już zapomniałaś i ochłonęłaś po damaszkowych ekscesach. JA bogatsza o Twoje doświadczenia już rozważam kastrację Clevera. Jak tylko zacznie fikać jajca idą w odstawkę.
wątek zamknięty
Arimona żeby Kajtosław miał licencję Klami musiałaby oddać go komuś w trening bo musiałby już chodzić spore konkursy... Więc oprócz satysfakcji Klami że ma ogiera kryjącego to niewiele by miała bo nawet by sobie nie jeździła. Skoro zwierz fika już teraz i to naprawdę konkretnie to po kryciu może się dopiero obudzić.

A posiadanie jednego kochanego konisia, tylko po to żeby się go bać i zastanawiać się kiedy tym razem się znów obudzi jest dla mnie bezsensowne.

Ale jak wiadomo to będzie jej decyzja.
wątek zamknięty
rowniez nie widze sensu w trzymaniu ogiera, jezeli nie ma sie zamiaru robic mu licencji i kryc
a juz podwojnie nie widze sensu w trzymaniu ogiera, ktory staje sie zagrozeniem dla otoczenia i dla siebie samego albo w trzymaniu ogiera przez kogos, kto nie potrafi sobie poradzic lub nie ma doswiadczenia w pracy z ogierem.
naprawde jazda konna i obcowanie powinno byc przyjemnoscia, a nie walka o przetrwanie
wątek zamknięty
ciekawska AMEN 😉
wątek zamknięty
30 maja 2012 19:57
ciekawska, słusznie prawisz

ja właśnie rozważam co zrobić ze swoim ogierem. Generalnie powinien iść na zakład, sądzę, że bez problemu go ukończy i dostanie licencję. Pytanie tylko po co? Co mi po licencjonowanym ogierze? jeśli będzie mega grzeczny to niech sobie jajka ma ale jeśli byłby choć trochę niebezpieczny będę kastrowała bez wahania.

Nie wyobrażam sobie żebym miała ogiera z licencją, startowała na nim i pozwalała żeby krył. Szczególnie że nie mam ku temu żadnego zaplecza i mam dość problemów. Nie potrzeba mi jeszcze pilnowania terminów krycia i jeżdżenia do stajni na popołudniowe numerki..
wątek zamknięty
sei   . let's grow old together & die at the same time .
30 maja 2012 20:00
jest tyle naprawdę dobrych ogierów, których nasienie jest dostępne wcale nie w kosmicznej cenie, że taki Kajtek choćby nie wiem jak sympatyczny, fajny itd. nie dorasta do pięt. u ans w stajni (akurat chodzi o araby), ale ogier zostaje ogierem praktycznie tylko wtedy kiedy ma dobry charakter i radzi sobie ze swoimi jajami. jak przestaje sobie radzić to ciach. nie ma zastanawiania.
dlatego też jestem za cięciem ogierów, które albo pod względem eksterierowym itp albo psychicznym nie rokuję kariery hodowlanej 😉

efka, pokaż młodego 🙂
wątek zamknięty
posiadanie takiego jest troche klopotliwe i wymaga mocnego wygimnastykowania nie tylko ze strony ogiera, ale takze jego wlasciciela 😉
fajnie, jak ukonczy zaklad, ale zeby ktos potem kryl, musi sie on dalej pokazywac w sporcie, itd. itd., ale to jest juz temat na inna dyskusje... 😉
wątek zamknięty
30 maja 2012 20:03
sei, dokładnie. ja waham się bo młody faktycznie jest ładny, w dobrym typie, super ruchowo i skacze  w niebo. Wygrał preselekcję do ZT w swoim regionie i ma duże szanse na użytkowanie w hodowli. Tylko kto miałby się tym zająć? ja ze swoją praca firmą i dwójką dzieci? nie ma szans.

wątek zamknięty
Ale nam sie jajowo-ogierowy temat zrobił.
Licencje mógłby uzyskać przez sport myśle, że spokojnie. Tylko szkopuł w tym, że ja 140 i wyżej to jeszcze długo nie pojade, o ile w góle kiedyś. Tak wiec musiałabym dać konia w trening. A koń jest dla mnie, do jazdy, zabawy i startów. Nie do patrzenia jak ktoś inny na nim pomyka.
Ogr na razie jaja zachowuje, bo i nawet nie bardzo mam jak go obecnie ciachnąć, a i z sezonu nie chce znowu wypaść. I na chwile obecna koniec tematu. Szczególnie, że w tak zwanym obejsciu, kon jest istną przytulanka dla dziecka, która w poblizu grzejacej sie kobyły conajwyżej mruknie. Kolec posiadam tylko dlatego, że mam go z wczesniejszych konskich przygód. Problem jesli w ogóle czasami wystapi, to tylko w pracy, bo ma tendencje do ciagłego powtarzania prób zdominowania jezdzca co jest, nieukrywajmy, uciązliwe i kłopotliwe jak co chwila trzeba powtarzać z nim ta kwestie.

Karla, hahaha.... ja tam sie jeszcze nigdy z żadną kobyłą dogadać nie mogłam. Po jajach chociaz wiem czego i kiedy sie spodziewać. :P
wątek zamknięty
Dlatego my prowadzimy kalendarzyk i  antykoncepcje hormonalna😉 bo dosyc mialam jazdy typu- o idzie owulacja z lewego...jeb w lewo😉
znalazlam dwa lipne zdj Poli
https://picasaweb.google.com/118327481768233107490/ProbaDzielnosciKlaczyTrakenskichStarogardGd27052012?authuser=0&feat=directlink#5747840611688171554
https://picasaweb.google.com/118327481768233107490/ProbaDzielnosciKlaczyTrakenskichStarogardGd27052012?authuser=0&feat=directlink#5747840617548089794
wątek zamknięty
Nirv dzięki  :kwiatek:
Gillian trzymam bardzo mocno za Was kciuki, w końcu musi być dobrze, wrócicie do formy!
Anderia już wracamy, dziękuję 😀
sandakanowa dzięki 🙂
Mo.B z tym, że to są zdjęcia sprzed przerwy 😉 , ale mimo to dziękuję i życzę Siwemu duuużo zdrówka  :kwiatek:
milusia trochę szkoda, dla mnie kasztan do dresażu kapitalny, ale ważne, żebyś Ty się z tym dobrze czuła i pracowała z koniem tak, by i jemu było przyjemnie - w końcu znasz go najlepiej. Powodzenia!
baffinka już wyżej napisałam, że nie 😀 To jeszcze z kwietnia 🙂
Karla🙂 świetne wieści, gratulacje!

No, a ja dzisiaj stwierdziłam, że koniec pobłażania koniczkowi, bo mu się w tyłku przewraca. Podeptał mnie trochę dzisiaj, no trudno, widocznie za mało pracuje i mu się nudzi. Zmienimy to 😉
wątek zamknięty
Milusia Uwielbiam Was jako parę, i będę trzymać kciuki za to, żeby wszystko poszło po Twojej myśli. Decyzja bardzo trudna, podziwiam Cię że tak "trzeźwo" ją podjęłaś. Zwiastun to wspaniały koń o złotym sercu, więc pewnie znajdzie się szybko chętny.
Klami Oby teraz na zawodach było lepiej, bo szkoda tracić sezon przez hormony.
Quanta Nigdy nie przestanę się zachwycać Karolem, jest po prostu obłędny  😜 Co do charakteru Skwarka. Jedna z moich dziewczyn też jest taka- widzi zupełnie wszystko, a nawet jeszcze więcej. W dodatku wszystkiego się boi i włącza tryb pt "zrobimy teraz niekontrolowane pseudo-pasaże fucząc na wszystko". Dopiero jak zaczęłam pracować z drugą- oazą spokoju, to zrozumiałam ile daje charakter. Niebo a ziemia. Zupełnie co innego pracować z koniem chętnym do pracy, skupionym i nie widzącym wszędzie potworów. Można nawet wyjechać za czworobok, jak kawałek za nim są włączone zraszacze!
xxmalinaxx Pięknie wyglądacie, gratuluje zawodów. I życzę, żeby Cię już więcej ten piękny łobuz nie poobijał/podeptał 🙂
wątek zamknięty
Zu to w takim razie życzę Wam dużo zdrówka!!! 😉 tak, źrebol zostaje dla mnie, też nie mogę uwierzyć, że to tak blisko! 😉 teraz to już 2 tygodnie!!! już zaczyna się wszystko poluźniać i mówią, że może być to trochę wcześniej... 😉 nie mogę się doczekać, ale z drugiej strony to wgl do mnie nie dociera!! 😉
grast och! 😉 mam taką nadzieję!  🤣
Fantazja trzymam kciuki, aby w pracy i życiu prywatnym Ci się wszystko poukładało! 😉 jak się mój maluch pojawi to na pewno dam znać!
baffinka gratulacje udanych startów! 😉
Aravey ale piękna sesja! 😉 super koń! 😉
xxmalinaxx bardzo fajnie Muskat wygląda!
floo uwielbiam Twojego siwuska! 😉 kapitalny jest!
Dzionka życzę Wam dużo szczęścia i zdrówka i szybkiego powrotu do pracy! 😉
juliadna no, no, no coraz fajniej ten Loluś wygląda! 😉 super!
Wojenka Twoje araby to bym mogła oglądać caaaały dzień!  😜
Jasnowata mam nadzieję, że to tylko chwilowe i niedługo znów Wasza para będzie super współpracować! 😉
milusia podziwiam za bardzo rozsądną i dojrzałą decyzję! trzymam kciuki, aby wszystko potoczyło się po Twojej myśli. 😉
Karla ogromne gratulacje!!! 😉 teraz czekamy na zdjęcia jakieś! 😉
Arimona miło, że pamiętasz! 😉 tak, mamy termin na 15.06, więc generalnie jesteśmy 2 tygodnie przed terminem. generalnie już wszystko zaczyna puszczać, robi się luźniejsze i myślę, że poród zbliża się wielkimi krokami, na pewno napiszę jak coś już będzie wiadomo. 😉 generalnie dziś był pierwszy dzień, kiedy Eneidzia musiała chodzić już sama na padoku, zrobiła się okropna dla innych koni, więc została odłączona od stada, boję się o źrebola, dlatego taka decyzja. na szczęście w stosunku do mnie jest jeszcze miła, ale jak patrzyłam na to co wyrabiała na tym padoku, to maskara po prostu... koń, który mógł kiedyś wyjść na padok z każdym koniem, teraz pierwszy raz doprowadził mnie do stanu, kiedy musiałam wstydzić się za jej zachowanie.... oby jej to szybko przeszło...

Na dobranoc jeszcze jedna Eneidzia:
[img]http://desmond.imageshack.us/Himg204/scaled.php?server=204&filename=dsc0471ps.jpg&res=landing[/img]
wątek zamknięty
Karla  ogromne gratulacje, pokazala babeczka na co ja stac  😀iabeł:
Gryglodor czujesz sie jak druga mama?😀 chyba bym pekla z nadmiaru emocji na twoim miejscu 😉))
Klami nie ma co sie spinac, ogarniesz sezon, bedziesz miala wystarczajaco przemyslen i wnioskow zeby podjac decyzje czy ciachac czy nie🙂

A ja puchne z wczorajszej jazdy🙂😉)) Kobyla po prostu przeszla sama siebie, zeby cholerka Babsztyl jeszcze rowny byl a nie jak sinusoida:P
Taka byla fajna!
wątek zamknięty
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
31 maja 2012 08:28
gryglodor, Dziękujemy :kwiatek: Aaale super!🙂 dawaj koniecznie znać jak coś się okaże i oczywiście trzymam mocno kciuki!🙂
faith, ale ładna kobyłka 🙂 co to za siodełko? Titan II?
wątek zamknięty
Zu: Luxor evolution 🙂 ale bylas blisko 😀 i dziekuje bardzo, strasznie fajnie wczoraj chodzila🙂 :kwiatek:
wątek zamknięty
xxMalinaxx ja ślepa, wybacz  😀 a Ty bierz tego dziada ostro w obroty bo w kulki sobie leci łobuz jeden  😁
Karla🙂 wyrobiła się baba. Masz oko do koni  😀 Gratulacje
Gryglodor dzięki  :kwiatek: trzymam mocno kciuki za szczęśliwe rozwiazanie  😀
wątek zamknięty
A ja chciałam tutaj nieśmiało się wpisać.
Myślałam że po urodzeniu dziecka konie będę oglądać na forum ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno ( znalazłam czas i konia do jady )
Od dwóch miesięcy kiedy tylko mogę jeżdżę do mojej nowej podopiecznej.
Klacz jest oazą spokoju jedyne co by robiła to spała ( również na jeździe )
Wstawiam fotkę i już znikam
wątek zamknięty
Karla gratuluję  :kwiatek: a tak na marginesie czy mogłabyś mi na PW jak coś napisać o antykoncepcji hormonalnej swojej panny 😉
wątek zamknięty
Karla super! gratuluję. Zawsze wierzyłam w "ignamki"  😀
wątek zamknięty
Polipotffór we własnej osobie😀

Pola zdasz?eee no chyba tak

"Przed Państwem córka Ignama, na szczęście głowę ma nieco lepszą niż ojciec a to za sprawą dziadka Araka  (...) jednak  no nie jest to szczyt marzeń" -przewodniczący komisji

Żyra-trak

aaa to  ta trójka ma mnie oceniać? ee to ja nie idę😉

może łeb mam brzydki, ale za to jaki ogon:P
wątek zamknięty
juliadna   siwek czarnogrzywek <3
31 maja 2012 18:04
Jasnowata konsultuj się! obowiązkowo  😀 i koniecznie napisz co i jak 🙂
Deborah po prostu Ci zazdroszczą! I ich wk***ienie zżera że masz TAKIEGO konia!  😜 Pokazuj go!  😍
milusia podziwiam za decyzję  👍 Ja po cichu liczę że zaopiekuje się nim jakiś re-voltowicz 😀 I będziemy mogli jak Zwiastun się jeszcze bardziej rozwija i jest happy z tego co robi 🙂
Karla NO! Takie informacje to ja lubię! Brawo!  😜  Jest piękna! Bardzo kobieca  😍
gryglodor ulala! Ale się cieszę! Siwula się przygotowuje do roli mamusi i ustawia wszystkich dookoła 😀
aszhar o, no to bardzo fajnie 😉
faith to aby takie fajne jazdy były coraz częściej  :kwiatek:

i my w artystycznym "oku" Davy  :kwiatek:
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.