Jakie AUTO, czyli czym i dlaczego jeździmy? ;)
Eeee tam, dobry jest 😉 A kupiony był już w tym kolorze od ... mężczyzny.
Nowy wydzior 2,75" + DP 3"

Help!
Są tu jacyś właściciele (obecni lub byli 😉) Jeepa Grand Cherokee? Szczególnie interesują mnie opinie o I generacji. Mamy z TŻ upatrzonego Cherokee z '98, diesel, 152tys przejechane. Ja generalnie jestem w nim zakochana 😁 Oczywiście hak to mus 😀iabeł: Ewentualnie rozpatrzaliśmy jeszcze Mitsubishi Pajero, ale w naszym przedziale cenowym bardziej zachęcający jest Cherokee.
Ktoś gdzieś? 🙇
ja się rozglądam za nowym samochodem, który trochę ukoi ból mojego portfela 🙂
ale przeglądam te samochody i nic 🙁 macie jakiś pomysł na auto nie za małe, które pali "rozsądnie"?
obecnie jeżdżę czymś takim, tylko, że niebieskim:

benzyna+LPG, tyle, że benzyny spala 11, a gazu 17
i nie wyobrażam sobie chyba siebie w jakimś maluśkim peuguocie, a z drugiej strony - nie wyrobię chyba ddalej finansowo. poza tym, dziadek powoli się już sypie.
Macie jakieś pomysły?? Jakieś propozycje samochodów między pożeraczem, a super oszczędnym maluszkiem? luksusów wielkich nie potrzebuję.
Śliczna ta kijanka 🙂
Może Skoda Octavia I? Np. benzynowa jednostka 1,6 pali w trasie przy emeryckiej jeździe między 6, a 7l, w mieście jakieś 8,5. A auto spore, prawie się nie psuje, a jeśli już to części tanie. Wersję w full wypasie można znaleźć za naprawdę śmieszne pieniądze.
abrakadabraś - chyba masz ten gaz zle ustawiony bo wg opisów powinien palic o ok 15 %(? jakoś tak) wiecej gazu niż benzyny...
mój stary renault tak wlasnie palił.... jak coś się rozregulowalo to więcej ale jechała ustawić na stacje i już...
Gaz to zło wcielone. Olać!
jak przejezdzałam za tą sama kwotę co teraz 3x tyle kilometrów to mi sie podobało 🙁
jak nie dostane wczesniej nerwicy z tym parkowaniem i go nie sprzedam (ostatnio wysiadałam 4x sprawdzić cyz walnełam juz w auto za mna czy nie.... na 70 cm odpuściłam bo ile można parkowac-dojeżdżać.... :mad🙂 to w fiata też wstawie gaz ....szybciutko się zwróci...
Jakoś tu cicho... Czyżby wszystko było sprawne? U mnie elektrownia szaleje. Alternator postanowił ładować na jałowym prawie 17V 😀iabeł: Ale żeby nie było znowu tak smutno to pozwalam sobie wrzucić wykresik z hamowni mojego wozidełka (porównanie mocy serii i modyfikacji po Stage I) 😀iabeł:
wszystko sprawne, moje kochane Pajero ma nowy alternator i jest szczęśliwe 🙂 miało iść do sprzedania, kupiec już był, dokumenty do podpisania i ... nie mogłam 🙂 to auto ma duszę, nie oddam nikomu! 🙂
Dwa lata temu miałem to samo 😉
O dziwo, działa! 😁 Lata, smiga, jak mały motorek!
Obudowę lusterka ostatnio kleiłam, bo się komuś nie podoba, że owe lusterko mam. Wygląda paskudnie, ale na tle calości paskuda nawet się tak nie wyróżnia.
Dwo - a wstaw fotkę!!! Ja ostatnio dostałem za friko drugą machę do mojego i tak mi chodzi po głowie żeby ją na rusta zrobić 😀iabeł:
wawrek, Musiałabym mu najpierw zrobić, ale naprawdę nie ma się czym chwalić, ot-jeździdlo. Ma 4 kółka, kolor w porywach srebrny - mat i połysk jednocześnie, naderwane lusterko... 😁
Moment, poszukam czegoś.
Edit.
D*pa, miałam w telefonie, ale wywaliłam ostatnio. Na kompie mam tylko jak miał tłumik urwany 😉
Czy ktoś się orientuje ile kosztuje rocznie OC na matiza z 1999 roku, 800 cm3 dla osoby 20 letniej? Lub 40 letniej? :kwiatek:
Bo lekko zdębiałam ile płaci się za seicento... 🤔
ola_koniczynka, zależy od firmy 😉
Za Tico z 1997 płaciłam 1,5 roku temu ok. 600zł - żadnych zniżek i wzwyżek, w PZU.
Najlepiej chyba podskoczyć do CUK i sprawdzić gdzie będzie najkorzystniej.
tjaaaa sprawne.. Mój ostatnio nie zaregował na wcisnięcie pedału hamulca... 💃 💃
Dworcika właśnie się dowiedziałam - 1850 zł na rok 😵 W MTU.
A ten Matiz to ze złota?
Quendi - jak już jedzie do przodu to hebel najważniejszy.
wawrek - tak jest. dowiadywałam się o ubezpieczenie 8 letniej pandy dla młodego kierowcy. wiesz ile? 3 tysiące.
Ja płacę za swoje 2,2 jakieś 400... Fakt, że mam już maks zniżkę, ale skąd Wy te ceny bierzecie?
Oj psuje sie psuje w moim pasku 👿,turbina poszla,ciagle go zalewa,zawieszenie do wymiany.Czas go pchnac w swiat,chociaz bardzo mi go szkoda,bo jest baaardzo bogato wyposazony jak na swoj rocznik i jakos sentyment wielki mam do niego 💘
pokemon - od dwóch różnych agentów ubezpieczeniowych. Jak jesteś młodym kierowcom, nie ma sensu ubezpieczać samochodu na siebie. To jest koszmar jakiś.
No właśnie. Jakby to był mój tata to płaciłby 900 bez zniżki, a 600 ze zniżką. 🤔wirek:
Eee... ja jako ten "młody kierowca" (wtedy poniżej 25 r. ż., prawo jazdy zrobione w wieku 18 lat, ale mój pierwszy samochód) ubezpieczałam ticolca za jakieś 600zł. W PZU, które nie zawyżało opłat młodym kierowcom. Płaciłam tylko OC.
z moim autem ostatnio jest coś nie tak, a mechanicy śmieją mi się prosto w twarz. nie traktują mnie poważnie.
bo za każdym razem jak do nich zajadę to auto dostaje cudownego uzdrowienia na kilka godzin.
problem polega na tym, że dodając gaz bądź benzynę to obroty zamiast się podnosić spadają i auto gaśnie.
unicorna przybij piątkę! Mój Mieczysław ostatnio doprowadza mnie do szału, a za każdym razem jak jadę z problemem do taty (mechanik) to wszystko jest okej i wychodzę na panikarę..
Czy jeździ ktoś volvo s40? Musimy szybko kupić samochód przejściowy który nie spali zbyt dużo, będzie wygodny i nie rozpadnie się zbyt szybko 😁 😁
Brr... ja niedawno pojechałam do mechanika z samochodem, który w tym momencie był jak najbardziej niesprawny, wiedziałam co mu dolega i co trzeba zrobić (poszła linka sprzęgła) i też mnie facet zlał i jakoś tak potraktował... jak przysłowiową "babę", co to na bank nie wie o czym mówi. Przy odbiorze nieco inaczej patrzył, bo ten samochód obecnie ma ręczne grzanie świec (heh... czas się wreszcie za to zabrać...) i facet nie był w stanie złoma odpalić.
To jest koszmar jakiś.
Można się potargować - mój syn poprosił, żeby sobie sprawdzili, co jeszcze jest ubezpieczone w ich firmie (jakiejś tam) przez innych członków rodziny i zeszło z ponad 2 na 600 zł.
Nie znam danych, które potwierdzałyby racjonalność nienawiści firm ubezpieczeniowych do młodych kierowców - raczej nie potwierdzają - ale od czego korporacje mają niedokształconych pismaków - jak nie od nagłaśniania spektakularnych, choć jednostkowych zdarzeń.
Wg. statystyk częstymi sprawcami wypadków są rolnicy - ale wyższe ubezpieczenia płaci się w dużych aglomeracjach - podobnie, jak częstszym sprawcą wypadku jest osoba mająca stałą pracę, w średnim wieku, a nie młody bezrobotny.
Podobnie - to, jakie są skutki wypadków dla samych uczestników nie powinno mieć znaczenia (a tym argumentuje się - "groźnymi" wypadkami powodowanymi jakoby przez młodzież) - bo w Polsce nie obowiązuje prawo precedensowe i nie ma zwyczaju wypłacania astronomicznych odszkodowań za uszczerbek na zdrowiu/życiu - więc ubezpieczyciela więcej kosztuje niejednokrotnie wypłata z cudzego OC za zdemolowanie jakiegoś rzęcha, który się przy wypadku rozleciał - niż z tytułu groźnego dla życia.
W zeszłym roku przedłużałam OC naszego starego diesla 2.3 i też na początku uznałam, że ktoś tu coś źle wylicza! Na kwitku poprzedniego właściciela stało 500 z hakiem, a ode mnie nagle pani żąda 900! Dłuuugo trwało zanim się pogodziłam z faktem, że inny powiat + inny staż kierowcy dają w sumie taką cholerną różnicę. W tym roku już lepiej, bo 700. Możliwe że za rok (jak nie zapomnę 😉 )to zmienię ubezpieczyciela i jeszcze coś urwę.
Co do rzęchów 😀 , to nasz czterokołowy przyjaciel Volvo 740 TD GL 1989 przeszedł (bardzo rozciągnięty w czasie) remont głowicy i jego serducho zostało wreszcie dopieszczone. Ach jak on teraz mruczy... Do tego dostał nowiuteńkie tarcze+ zaciski w kolorze czerwonym i teraz jak mu się jeszcze wymieni błotnik nadżarty to będzie można pełen lans na wsi robić 😉 Jeszcze oczywiście zostało sporo rzeczy, ale te najważniejsze odbębnione.
A skoro już tyle w niego wsadziliśmy, to nie ma bata, musi nam posłużyć przynajmniej 5 lat! 😉 A skoro tyle ma służyć, to zaczęłam już się zastanawiać nad żółtymi tablicami - wg przepisów w 2014 byśmy mogli się ubiegać o wpis jako zabytek 👀
Chociaż zdaje się jest z tym więcej problemów niż korzyści (poza tym te tarcze były nieoryginalne 😁 więc konserwator by się nie zgodził hehe )