DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Ja stworzyłam dziś i w weekend rajtrok ujeżdżeniowy, miał być ładniejszy no ale nie jest  😀
Ciągnie się tak bo niestety to jest 40 a manekin 36  👿

Wstawki i kołnierz z alcantary, podszewka jest taka mieniąca się na granatowo różowo, guziczki z herbami, a sam materiał jest jakby w plaster miodu ale bardzo ciężko się szył 🙁
robi ktoś futerka pod siodło na zamówienie?
odpowiedzi proszę na PW! 🙂
Isabelle ja kupiłam 8m taśmy, coś na wzór rzemyka, tylko grubsze, okrągłe i lakierowane. c 😀
Hej-- kortina -    wstaw  fotke tego co kupiłaś i ile płacilaś za metr, czy sa rózne kolory?

sasqach - fajnie wykończony na koncach  ten Twój naczółek --podoba mi sie bardziej niz skórzane uszka  😅
Hana na Twoje maleństwo byłby jak znalazł 😉 dziękuje no no  😤
dziewczyny, gdzie kupowałyscie ten rzemien/pasek/linkę? bo nie wiem co wpisac na allegro, albo do jakich sklepów isc w poszukiwaniu?
Na allegro jako rzemyk okrągły.
xxKooniexx   Wprowadzam do doliny łez, teorie sensu życia.
16 kwietnia 2012 16:43
ten drugi chyba nie.
http://allegro.pl/rzemien-rzemyk-skorzany-okragly-3mm-kolory-skora-i2276701705.html tego samego sprzedawcy co pierwszy

Anaa, pochwal się, jakiej szerokosci rzemyków używasz?

ładniejsze wychodzą z cienszego?

czy na full opadający, to 4 metry z kazdej strony (czyli 4x2) i baza złożona z dwóch rzemyków? to chyba 10 metrów na naczółek wystarczy?
Siwa953   przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro.. :)
16 kwietnia 2012 16:58
  🏇 🏇 UWAGA! 🏇 🏇
może by zebrać do kupy instrukcję odnośnie naczółków?
ja się piszę na sklejenie tego w całość ale potrzebuje materiały i chyba najlepiej jak osoby robiące poprzesyłają mi na PW z jakich materiałów, gdzie kupiły,za ile, ile materiału, no i instrukcję robienia bo duży bałagan się zrobił,każdy tylko pyta a w sumie konkretnych odpowiedzi nie ma  😁
zgadzam się z Siwa953, pytałam i nikt nie odp 🙁
Nie uważacie, że nikt dokładnie nie odpowiada, zwłaszcza Anaa, bo to jej pomysł, chce sobie na tym troche zarobić i poprostu nie chce mieć konkurencji? Mi przynajmniej się tak wydaje  😉
hugolina009, tak

Isabelle, różnie 🙂 na zewnętrzny zwykle 1.5mm, na wewnętrzny 4x2 albo 2.5x2 🙂

full opadający to ok 45cm (standardowo), przy duuużej głowie jakieś 48/49 (już z zaczepami).
Ja robię bazę zwykle 50cm a potem to docinam i są wszywane uszka... uszka z każdej strony to ok 3 cm szlufki + zaszycie.
Na tę bazę 50cm wystarcza mi 5 - 6m 1.5mm zwykle. Czyli na 40cm powinno wystarczyć 4-5m + jeśli chcesz zrobić z rzemyka zaczepy a nie wszywać to ok 10cm na każdą stronę (do złożenia na pół i połączenia jakoś/docięcia) na wszelki wypadek 🙂

korsik - pomysł pomysłem ale takie życie 😉 patentu nie mam, jak ktoś chce się bawić to niech sobie plecie przecież 🙂
Siwa953   przyszłość zaczyna się dziś, nie jutro.. :)
16 kwietnia 2012 17:08
korsik -  do tego trzeba mieć jeszcze talent  😂 ja np jak tylko dojdę do kasy to użytkowniczkę Anaa zasypie zamówieniem bo są naprawdę niesamowite  :kwiatek: :kwiatek:
korsik,  Anaa używa techniki filofunowej, i jakby ktos miał dość talentu i pomysłu to by dużo wczesniej juz to majstrował 😉 i wątpię, żeby komuś się chciało poza majtnięciem jednego, dwóch naczółków dla siebie, robic to pod zamówienia 😉 Anaa robi to full profi, z boskimi uszkami z porzadnej skóry, porzadnymi kamykami i idealną linią. jak sie ktoś połaszczy, to sobie zrobi ze dwa naczółki dla siebie i tyle 😉 albo tanią podróbę Any i jej naczółki same się obronią swoją jakością  i poziomem 😉

Anaa, czyli licząc z zaczepami to pojedynczy oplatający powinien mieć okolo 8 metrów (dla bezpieczenstwa), jeśli liczyc 40 cm naczółka opadającego + 20 cm na zaczepy z rzemyka=60 cm całość? czy pojedynczy sznurek oplatający-boczny-powinien miec okolo 4 metrów? czy własnie pojedynczy powinien mieć 8?

która baza wychodzi ładniejsza? 4 mm czy 2.5 mm? masz może jakieś fotki z bliska i z daleka porównawcze? :kwiatek:

eksperymentowałaś z kolorowymi?
Isabelle, nie, nie pojedyńczy - całość. tzn 2 połówki po 2.5-3m 🙂 tzn w Twoim przypadku 2x2m
a zaczepy to nie wiem czy lepiej robić z tego oplatanego czy z bazy, bo nie robiłam...

z 2.5 wychodzi trochę bardziej giętka i zarazem płaska. fotek nie mam ale mogę zrobić w okolicach środy 😉

z kolorowymi nie eksperymentowałam (jeszcze) 😉
nie miałam się czym chwalić ale teraz mam mój haft ręczno-maszynowy  😁
MagBan93   Hennowata rudość :]
20 kwietnia 2012 17:00
Może ktoś próbował coś takiego naprawiać...
Przetarła mi się guma od popręgu i zaczęły wyskakiwać małe białe gumeczki. Boję się, że bedzie ich wyłazić coraz więcej i się w końcu rozleci. Próbowałam zszyć to nicią ale po pierwszej jeździe się rozlazło.
Można to jakoś złapać, naprawić 🤔 rymarz zajmie się czymś takim?
mi naprawiła popręg babka zajmująca się robieniem butów ortopedycznych, dodatkowo zszywa i naprawia takie rzeczy jak tranzelki, czapsy, wytoki itp, ale rymarz też powinien
warto tez zapytać szewca 😉-- bo mnie czapsy naprawił szewc - i to całkiem tanio policzył -w mojej okolicy brak rymarzy.
znowu mam coś nowego moje Pesoa kobyła chodziła dziś w tym pierwszy raz ale nie było żadnych problemów no i komplet fioletowy cały dla mnie  😅
Pad Ivett (jakby trzeba było je reklamować). Oczywiście jest rewelacyjny. Po zmianie sierści myślę, że będzie wyglądał jeszcze korzystniej. Mi tam się podoba taka minimalna różnica w kolorze sierści i padu. Wklejam tu, ale jak nie pasuje, to można przerzucić do szmato czy coś tam, nie znam się. Ale pad w sumie DIY 🙂

edit - zmniejszone, chyba, bo coś photobucket szwankuje pokazuje rozmiar zmniejszony a tu wkleja się takie monstrum  😡
deborah   koń by się uśmiał...
22 kwietnia 2012 21:43
falabana, zmniejsz zdjęcie przede wszystkim 🙂
dora123,  dlaczego to pessoa jeszcze idzie między nogami?  mogłabyś podać długości, których użyłaś? to dwa niezależne sznurki? idzie od srodkowego kółka na pasie, na górze, do zadtylnika na bloczku, w bocznym kółku, na wędzidło i na bloczku miedzy nogami?
dora123,  dlaczego to pessoa jeszcze idzie między nogami? 

Gdzieś musi  😉 Ja z reguły wypinam do kłębu, ale jest wiele możliwości.
mój czaprak, przerabiany w tempie światła ze skokówki na ujeżdżeniówkę (teraz trzeba ponownie wrócić do statusu skokówki  😵 ) logo stajni wykonane haftem krzyżykowym  😉

Pilnie potrzebuję aby dobra duszyczka uszyła mi nakładki że sztucznego futra na pasy do strzemion mojego siodła westowego  ❗

Pasy z jednej strony obcierają mi konia. Siodło jest nowe i pewnie trzeba czasu żeby skóra się "wyrobiła" jednakże dodatkowo pomyślałam że taka nakładka że sztucznego futra byłaby super.

Obwód pasa w miejscu klamry to 18,5-19cm, obwód samego pasa powyżej klamry to 14,5-15cm. Długość ok 40cm. Zależy mi by nakładki były zapinane na szerokie rzepy żeby była regulacja i żeby były ze sztucznego futra coś w tym stylu http://www.amigo-konie.pl/3210.html.

Sprawa jest pilna więc jeśli ktoś tylko może mi pomóc to bardzo proszę o info na pw  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek: oczywiście zapłacę za ich uszycie  :kwiatek:

Dobra duszyczka już się znalazła  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
tengusia a sposob na kij od szczotki do wygiecia skory od strzemion probowalas??
sei   . let's grow old together & die at the same time .
24 kwietnia 2012 19:55
dziewczyny, gdzie kupię w łodzi/warszawie/przez neta flanelę? 🙂
Chcę zrobić czaprak. Nie mam konia (jbc).
Jaki gruby powinien być czaprak? Chce do wypełnienia użyć pianki tapicerskiej, ale nie wiem jaka gruba ma być żebym nie musiała dorabiać podkładki?
Mam polar gruby wiśniowy. Będzie on dobry czy muszę coś dokupywać? Problem z tym, że strasznie do niego się kłaki czepiają.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się