Ujeżdżanie koni lub poprawa pracy z końmi | cena

Witam!
Mam pytanie do bardziej doświadczonych osób, które za pieniądze ujeżdżały konie lub poprawiały ich prace (szkolenie).
Jaka jest cena, za ujeżdżenie konia od postaw (koń surowy)? Oraz jaka jest cena za poprawę umiejętności konia pod siodłem (koń już ujeżdżony)? Oraz ile mniej więcej jest przeznaczane czasu na 'naprawę' konia za daną kwotę lub też ujeżdżenie go?
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
05 kwietnia 2012 20:22
A ile kosztuje samochód ?albo ile kosztuje naprawa samochodu i jak długo trwa?
Ale to jest ciekawe pytanie.
Wiadomo, że nie da się jednoznacznie podać kwot, bo każdy przypadek jest inny, w każdym regionie inne stawki. Umiejętności i renoma osoby podejmującej się takiego działania też jest czynnikiem wpływającym na cenę.
Sama jestem ciekawa jak się to przedstawia w różnych miejscach i w róznych sytuacjach 😉
ja spotkalam sie z cena 1600 zl miesiecznie (w tym pensjonat) za zajezdzanie lub korygowanie koni.
wszystko zalezy od trenera
Ktoś co chcesz udowodnić przez swoje pytania?

Tristia właśnie sama jestem ciekawa jak to się ma, co do stopnia umiejętności i w ogóle 🙂 wiadomo, że profesjonalne ujeżdżenie konia pod dane dziedziny kosztuje sporo, ale właśnie założyłam ten wątek po to by mieć możliwość orientowania się w cenach. Gdyż dla niektórych to 'sporo' to 1000 zł a dla innej osoby 'sporo' będzie znaczyło 5000 zł.

Losia ja natomiast spotkałam się z kwotą w przedziale 1000-1500 zł ale za właśnie skorygowanie konia (nie był określony czas, tylko było płacone za całą wykonaną robotę), wiadomo, że z jednym koniem może to trwać miesiąc, a z innym 3.. dlatego właśnie pytałam ile jest pobierane i za jaki czas dla porównania 🙂
horse123, odpowiadając na Twoje pytania...
zajeżdżanie konia - 1000 zł + pensjonat,
praca z koniem - 500 zł / m-c + pensjonat.
Czas - wszystko zależy od konkretnego konia i jego właściciela - czego wymaga, co ma być osiągnięte, co umie koń, jaki jest itp.
horse, a Ty chcesz zaczerpnąć takich informacji dlatego, że potrzebujesz pomocy przy swoim koniu czy po prostu z ciekawości?
Ktoś co chcesz udowodnić przez swoje pytania?

sadze, ze tylko to, ze fatalnie zadalas swoje pytanie-mozna kupic auto za 500zl, mozna i za 500 000, przy czym ciagle jedno i drugie, bedzie tylko samochodem. Mozna konia zajezdzic, mozna konia przygotowac i zagrac na czempionaty...i nadal bedzie to tylko "praca z koniem"....mozna oddac konia w trening oszustowi spod znaku PNH i mozna konia faktycznie oddac w trening-przy czym tu akurat cena zupelnie o niczym nie swiadczy.
Ja np za miesiac pracy z koniem biore w tym roku 800+pensjonat+refundacja kosztow ewentualnych startow.
lostak   raagaguję tylko na Domi
06 kwietnia 2012 06:36
horse123
no to masz porównanie😉
praca jezdzca, ktory np byl w kadrze polski lub /i startuje w miedzynarodowych zawodach, ma udokumentowane strarty w zawodach ogolnopolskich i mistrzostwach Polski w tym w mistrzostwach polski mlodych koni, potrafi przygotowac konia od zera do grand prix, bedzie pracowal z koniem codziennie kosztuje od 1000 do 12000 PLN miesieczne i nie porusza sie tylko w lokalnych zawodach tudzież brązowych odznakach, tylko ma wyniki jako jezdziec - ogolnopolskie i mistrzowskie.
a teraz pomyslcie, jak postrzega to czlowiek z boku nie zwiazany z konmi. jakie przedstawic mu argumenty, kiedy zalamany twierdzi (i ma racje), ze wyszkolenie konia kosztuje wiecej niz ukonczenie studiow medycznych😉
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
06 kwietnia 2012 07:04
... a dodoać do tego trzeba jeszcze koszt wyszkolenia jeźdzca,jeżlei chce sam później konsumować konia....
ciekawska masz rację, ale tylko w odniesieniu do konia sportowego. Wyszkolenie każdego sportowca kosztuje krocie... Gdyby policzyć koszty lat pracy, diety, dojazdy na zawody, sprzęt Małysza - też nie dałoby rady zamknąć się w kwocie 3 czy nawet 4 cyfrowej...
a teraz pomyslcie, jak postrzega to czlowiek z boku nie zwiazany z konmi. jakie przedstawic mu argumenty, kiedy zalamany twierdzi (i ma racje), ze wyszkolenie konia kosztuje wiecej niz ukonczenie studiow medycznych😉
masz rację...studia medyczne są stanowczo za tanie :kwiatek:
Jeździectwo to parada próżności i przemysł rozrywkowy...jak aktor zgarnia miliony za jeden film, to nikt sie nie bulwersuje, a to naprawdę ta sama branża...i tak samo jak w reszcie rozrywki, na sukces jednego, który ma przywilej zarabiać swoja pasją, składa się dziesiątki porażek tych, którzy nie osiągnęli nic i skończyli na oprowadzankach, lub niemieckich widłach.

O , ciekawy watek. Pytanie : w ramach pracy z koniem , ile dni w tygodniu i ile czasu w ciągu dnia obejmuje srednio taki  nazwijmy to  abonament miesięczny 800 -1000 PLN  ?
Codzienna praca i opieka (typu karuzela, padok, lonża).
I kolejne - przepraszam - bezsensowne pytanie
1. Jakie są założenia do pracy? (CEL!)
2. Kto pracuje?
3. Na jakim etapie jest koń?
4. czy w cenie jest pensjonat?

Nie da się wycenić tego bez odpowiedzi na powyższe pytania. Inaczej wyceni się pracę zawodowca w drodze np do MPMK. Wówczas pracuje się 6 razy w tygodniu i ukierunkowuje konia na okresloną dyscyplinę. Inaczej wyceni się pracę rekreanta, który ma nauczyć konia względnie odpowiadać na podstawowe pomoce...
Już wyjaśniam, zadając pytanie ile trzeba zapłacić za ujeżdżenie surowego konia, chodziło mi o to żeby nauczyć go podstaw, tzw. rekreacja, nie mówię o skokach itp. Tylko typowe ujeżdżenie żeby można było pojeździć na koniu w 3 chodach, pojechać spokojnie w teren itp. Czyli same podstawy, byle móc wsiąść na konia i pojeździć bez wyczynów.

Mogłam wcześniej bardziej napisać o co mi chodzi bo teraz sama twierdzę, że nie sprecyzowałam pytania, wybaczcie  :kwiatek:

Chciałam się dowiedzieć dla własnej ciekawości ile się ceni za takie rarytasy, żeby samemu konia nie robić tylko oddać go w czyjeś ręce 🙂
horse123 zależy od tego w czyje ręce oddajesz
Zależy od konia
Jednego zajeździsz względnie w miesiąc, z innym po pół roku będzie ciężko współpracować
Znam takich, którzy to za darmo (lub flaszkę) konia "zajeżdżą"... znam i takich którzy ponizej 2000 zł/mc nie zejdą...
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
06 kwietnia 2012 08:46
Jest to najnormalniejsze w świecie pytanie. Nie widzę powodu by się oburzać i rzucać na pytającego z tego powodu. Ale w Polsce jak to w Polsce. Jest to czynnośĆ w wielu wypadkach bezcenna (nie figurująca w cenniku i trzeba zawsze się "dogadywać" ).

Jakoś w takij Danii wiele stajni czy jeźdźców ma najnormalniej w świecie taką usługę w swych oficjalnych cennikach.

Np:

http://www.ridningibalance.dk/site/hesteiridning.html

Tilridning, genoptræning og videreuddannelse
hjemme hos hesten.

ZAJEŻDŻANIE, TRNIENG I SZOLENIE W STAJNI KLIENTA

Pris  CENA

Hesten/ponyen rides 4x ugentligt. JAZDA 4 X TYDZIEŃ

Rytter/udstyr tilvænnelse PRZYZWYCZAJANIE DO JEŹDŹCA I SPRZĘTU
Varighed: cirka 2 uger. OK 2 TYGODNIE
Pris: 2.000kr inkl moms.

Tilridning ZAJEŻDŻANIE
Varighed: minimum 2 mdr. MIN 2 MIES.
Pris: 3.700kr inkl moms pr måned. /MIESIĄC

Videreuddannelse DALSZE SZKOLENIE
Varighed: minimum 1 måneder. MIN 1 MIES.
Pris: 3.200kr inkl moms pr måned. /MIESIĄC

Genoptræning /WDRAŻANIE W TRENING PO PRZERWIE
Varighed: minimum 2 måneder. MIN 2 MIES.
Pris: 3.200kr inkl moms pr måned. /MIESIĄC

Właśnie dlatego, próbuję porównać ceny 🙂 Wiem, że za każdym razem jest inaczej, ale na pewno jest jakaś kwota 'około' ile każdy za to zaśpiewa.
Np. mówiąc teraz o jeźdźcu, który nie jest na poziome jakimś super, ale jeździ w rekreacji i ma znajomość początków ze skokami, więc myślę, że kwota 1000 zł to jakaś podstawa, zakładając np. miesiąc pracy z koniem.

Sama ujeżdżałam swojego konia więc wiem jak trzeba się do tego przyłożyć, dlatego też jestem ciekawa jak to się ceni 🙂
Elu czyli że w całej Danii jest jeden cennik na takie usługi??
tylko w Polsce różnie się cenią??
_Gaga sądzę, że to będzie cennik wybranej stajni. Nie od góry narzucony na wszystkich..
06 kwietnia 2012 08:55
[quote author=_Gaga link=topic=87753.msg1362820#msg1362820 date=1333698648]
Elu czyli że w całej Danii jest jeden cennik na takie usługi??
tylko w Polsce różnie się cenią??
[/quote]

tak jest 1 na cały kraj cena odgórnie ustalona  państwowa 🤔wirek:

ceny są różne. w google wrzucasz "tilridning priser" i se przeglądasz ceny
ElaPe hmm, że tak powiem dziwnie to zrobili, no ale przynajmniej każdy wie ile trzeba wydać za takie usługi. Byłam pewna, że to będzie jakaś wybrana stajnia.. cóż pewnie jeszcze dużo rzeczy mnie zdziwi 🙂
Ja myślę, że w Danii też można napotkać na różne ceny, jak w każdym państwie. A u nas w Polsce na wielu stronach róznych stajni można napotkać w cennikach usługe treningu czy zajezdzania koni.
inna sprawa, że jak laik sobie kupi konia surowego i sam sobie nie umie zajeździć, a chciałby żeby to zrobił ktoś kto się mniej lub bardziej zna, to wydaje mu się, że konia da w trening na max miesiąc i będzie miał konika na super ekstra spokojne spacery w teren, albo sobie poskakać, czy inne rozrywki. Niestety moim zdaniem w miesiąc nie da się surowego konia zrobić do tego stopnia, żeby koń był odpowiedni dla poczatkującego jeźdźca.
A zapłacić komuś 1500zł (niewazne że z pensjonatem w cenie) to przecież są straszne kwoty. A to tylko około 20-25zł za godzinę pracy z koniem. To nie wiem czy dużo. Zwykły trening kosztuje conajmniej drugie tyle.
06 kwietnia 2012 09:05
ElaPe hmm, że tak powiem dziwnie to zrobili, no ale przynajmniej każdy wie ile trzeba wydać za takie usługi. Byłam pewna, że to będzie jakaś wybrana stajnia.. cóż pewnie jeszcze dużo rzeczy mnie zdziwi 🙂

przecież to żart był z ta jedną ceną  - oczywiście że są różne ceny w zależności od tego kto i gdzie takie usługi oferuje - wiadomo np. że licencjonowany ujeżdżacz będzie  o wiele droższy niz zwykły jeździec.
Na własnym przykładzie : nieprawda , ze w miesiąc  nie da się zrobic  konia tak, żeby się nadawał dla początkującego jeźdzca . To jeźdzca nie da się zrobić w miesiąc tak , żeby się nadawał na począkujacego konia . Taka łamigłówka logiczna  🤣.Dlatego pytam , ile takie wynajęte osoby czasu spedzaja z koniem na treningu . srednio , szacunkowo , na przykladzie itp.
I jeszcze jedno  : ja mam po 5 miesiacach pracy z młodą taki dylemat , ze ona jest  o wiele bardziej zaawansowana niz ja , i mam konia ktory juz cos zaczyna fajnie ogarniac , a ja tępak jestem ... to na inny wątek, ale jesli kon progresuje to do kosztów pracy z koniem trzeba dodac lekcje dla siebie , albo zorganizowac sobie pakiet dwa w jednym  🙂

Z opisu powyzej : 1500 PLN , 25 za godzine , to jest 60 godzin w miesiącu , nie no az tak to się nikt raczej nie przykłada😉 Odejmijmy pensjonat , też sporo godzin wychodzi ..
Zakładając, że pensjonat z prawdziwego zdarzenia z infrastrukturą do treningu konia to tak około 800zł kosztuje, to zostaje 700zł dla ujeżdzacza, to godzina dziennie pracy z koniem. A tak naprawdę poświęca sięwięcej niż godzinę, bo tego konia trzeba przed i po jeździe oporządzić.

I to nie jest zagadka logiczna, tylko potwierdzenie tego co napisane wcześniej - nie da się w miesiąc zrobić konia żeby nadawał się dla początkującego jeźdca, bo jeździec często po kilku miesiącach nadal jest początkujący, a koń który ma iśc pod niego musi mieć soildne postawy, żeby taki jeździec trwale dał sobie z nim radę, a nie tylko przez pierwzy miesiąc, zanim koń nie skapnie się, że może sobie po swojemu poprowadzić jazdę.
06 kwietnia 2012 09:47
Po miesiącu koń akceptuje sprzęt, siodło i jeźdźca oraz mniej więcej umie poruszać się w 3 chodach.

I od tej chwili zaczyna sie droga przez krew, pot i łzy czyli  szkolenie takowego konia. Kto się powinien za to brać to chyba każdy wie.
W moim przypadku cena jest rozna, w zaleznosci czy indywidualnie zajezdzam komus jednego konia czy pracuje w stajni na etacie przy kilku koniach. W pierwszym przypadku dochodza do tego koszty dojazdu, oczywiscie pensjonat kazdy wlasciciel konia sam oplaca. W drugim przypadku cena za jednego konia jest nizsza i bez kosztow dojazdu. Praca 5 dni w tyg, srednio na jednego konia 3 miesiace.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się