DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Ktoś chyba piasał, że Ivett robiła, ale nie mogę się tego doszukać 🙄 Podłączam się do pytania Karino o materiały :kwiatek:
cieciorka   kocioł bałkański
04 kwietnia 2012 17:32
Widek07, znowu super 🙂
Ivett robiła takie rycerskie ma nawet w galerii, ja szyłam amazonkę 🙂
Zastanawiam się, czy gąbka o grubości 1cm nie będzie za cienka na czaprak 🤔? Wcześniej robiłam z 2cm i teraz chciałabym coś cieńszego.
edit:Czy ta gąbka byłaby okey? http://allegro.pl/pianka-tapicerska-gabka-materac-t25-1cm-200-120cm-i2242345405.html - najtańsza jaką znalazłam 😉
moje naczółki 🙂

troszkę się namęczyłam ale warto było 🙂

to ten wstawiony wcześniej na koniu

i nowy pleciony
szlachta,  ten na dole mi się stanowczo bardziej podoba. skąd miałaś skórkę? bo szukam takiej i znalezc nie mogę, choc chetniej bym widziała juz gotowy pasek skórki, który mozna zszyc, wyglądający bardziej jak Lagat
ten cały pleciony jest super! Czekam na zdjęcie na koniu 🙂
skórkę miałam znalezioną w domu, niestety tylko kawałek, ale kupiłam ostatnio rzemyk naturalny, okrągły w sklepie z produktami do wyrobu biżuterii i tez się sprawdzi w naczółku. a splotłam go sama
szlachta,  ale rzemyków, tak szerokich na uszka, nie widzialam...
Sio   nowe wcielenie marchewki
04 kwietnia 2012 18:32
szlachta -ten pleciony jest super
A ja zrobiłam trochę, tylko nie miałam czasu wrzucać 🙂
1.ubranko na jajko dla mojej siostry
2.jajka zamówione przez moją mamę
3.Omen zamówiony przez czardasz - ok. 9 cm w kłębie
4.różowy kociak- ok 9 cm w kłębie
Na allegro sa takie 7mm.
Isabelle, pętelki zrobiłam z kawałka skórki najprawdopodobniej odzyskanej ze starej torebki
szlachta- koniecznie prezentuj fotki na koniu!

Isabelle- ja zrobiłam wypinacze trójkątne z taśmy z kastoramy. Może nie są piękne, ale działają. Teraz aktualnie ( jako, że przez rok funkcjonowały w wersji próbnej, niedokończonej, nie poszywane) przerobiłam je na gog. Ale fotkę mam http://www.photoblog.pl/marysia550/119253783/witka.html . Taśma, dwa karabinki na końcach a między nogami do pasa przypięty pasek od nachrapnika i na nim reguluje się. Nie jest wyjściowy, ale rok spełniał rolę.
marysia550,  ja mogę na upartego uzyc czarnej, ale wolalabym własnie z taśmy. tylko mam wizje juz regulacji

dwa niezależne paski, klamerki do regulacji, cztery karabinczyki. bo z ego co widzę to trójkątne to są dwa niezalezne paski, nie polączone miedzy nogami..
a o to chodzi- tam miałam zawiązane, tak, że się nie przesuwało. Moim zdaniem, jeśli byś chciała iść na łatwiznę to całkiem wystarcza ta regulacja między nogami.
marysia550,  w jakiej cenie kupowałaś taśmę? to była taka parciana jak wodze? planuję zrobic oryginalne wymiary.
Taśmę kupiłam w Castoramie, taką zwykłą, cienką ( coś jak taśma do pastucha) bo to miał być prototyp i miałam na tego podstawie uszyć coś lepszego, ale okazało się wystarczająco trwałe i dobre. Jest ona bardzo tania, ale nie pamiętam teraz ile kosztuje (2-4 zł za metr?)
czy ktoś ma schemat wykonania Pesoa? Wiem, że ktoś już wstawiał, ale nie mam siły wracać i szukać, chodzi o ilość metrów linki i o sam schemat co z czym  🙇
Karino1998 materiały przez neta, w Lublinie jedynie wypełnienie w Beli na Miłej albo ZygZaku na Wojciechowskiej

szlachta noooo mówiłam że ten cały ze skórki będzie cudny!!!! dobra robota
sei   . let's grow old together & die at the same time .
05 kwietnia 2012 06:38
Sio, super! szczególnie podobają mi się żółte ubranka na jajka w kwiatki 🙂 no i oczywiście konik 😉
Sio a mi się też bardzo podoba różowy kotek  😀
Isabelle zrób nalot na szmateksy, za grosze można utrafić jakieś torebki skórzane, z których trzymadełek można zrobić uszy naczółka. Sa już nawet elegancko poprzeszywane wystarczy tylko uciąć odp. długość
Sio
Jaja  na czasie , konik bomba , ale ten kociak SUPER !!!
na koniu 🙂 tylko niestety jest ciut ciut za mały  🙁 model troszkę przygnębiony, przedwczoraj został pogryziony przez małego szetlandzkiego ogiera, który przedostał się na padok do dużych koni.)

(nachrapnik jest źle założony, nie dopięty i sprzączka przesunęła się na pysk, teraz to zauważyłam)
taki delikatny naczółek musi chyba mieć też i delikatne ogłowie, ale fajny .

Dziewczyny, naprawde żadna nie robiła pasa do lonżowania?  🙁
Intryga, widzisz, pas do lonżowania musi być Naprawdę mocny. Nawet sporo kupnych i na pierwszy rzut oka ok, nadaje się tylko do wyrzucenia.
Intryga,  słuchaj, naprawdę chcesz to robić? masz maszynę, która przyszyje poduszki, zamsz najprostszy na poduchy, wypelnienie poduch watą lateksową? chyba, że chcesz zrobić pas do lonżowania z pojedynczej, cieniutkiej, parcianej tasiemki, która rozpadnie się po jednym szarpnięciu głową.

ale tak to, przekalkuluj czy się opłaca, same klamry z rolkami do popręgu kosztują już 40 zł...

wez pozycz pas do lonżowania, przeanalizuj budowę i zrób taki sam?

mnie mąż wiezie z castoramy juz czarną tasmę parcianą na wypinacze trójkątne, chcę zrobić bardzo wielofuncyjne, z dużą regulacją 🙂
Isabelle niestety nie bardzo mam od kogo pożyczyć dlatego pytam. Mam nie potrzebne popręgi, a kiedyś ktoś własnie pisał, że z nich zmajstrował.
Intryga,  jak chcesz miec cokolwiek to wez dwa popregi parciane, z ten "górny" rozetnij po bokach, zrób dziurki, i przypinaj drugim "dolnym", traktując  rozciecia z dzurami(z odprutymi sprzaczkami) jak przystułu, i do gornego przyszyj kółka.

bez poduch jest realna opcja, ze bedzie sie przekrecal. po przyszyciu nicmi kółka mogą się urwać.

po podliczeniu kosztów popręgów, kółek itp to stwierdzam, że bardzo nieopłacalny biznes, i dość niepewny w skutkach.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się