* * * Kolejna tragedia - pożar w Stajni w Brzózkach * * *

[quote author=horse_art link=topic=87639.msg1360332#msg1360332 date=1333525952]
dlatego tez sadze ze akurat to forum to nie miejsce na kwoty konkretne... ale jak musza to muszą ...
[/quote]
mi to od razu kojarzy się z księdzem, który opowiada, że Kowalski dał w tym roku na kwiatki 10 zł, a Nowak 300 zł - Kowalski pójdzie do piekła, Nowak będzie zbawiony... Nigdy również nie spotkałam się aby na stronach wszelkiego rodzaju fundacji ktokolwiek wymieniał darczyńców z pełnymi kwotami wpłat  😲 zatem nie sądzę aby istniał jakikolwiek przpis, który - poza rocznym sprawozdaniem finansowym - nakazywałby stosowanie takich praktyk
moim zdaniem to wysoce nieetyczne - szczególnie kiedy robi to oficjalna organizacja :-(
i szczerze mi przykro, że takie praktyki mają miejsce w tym temacie :-/
no własnie..też sie tak kojarzy... dla nas to bez znaczenia jaka kwota, ale moze ktos tak odebrac, albo bedzie mu pryzkro ze dal malo w porownaniu do kogos innego, a przecież nie mógł więcej... ludzie moga się zrazić - bac sie wplacić mało, a przecież grosz do grosza... hym...wośp też oficjalna organizacja, mają arcy dokładne rozliczenia, a nie pisze publicznie kto ile dał...

derki najważniejsze 135-155 ....
ale ta 125 będzie chyba na ślepego lub kucke  😅

a może ktoś dac nie może ale może się wymienić na coś??? może na mała derke, siodło (głównie wąskie i szerokie), czaprak, kantary .... ???
chyba już moment żeby wiedzieć co na co można wymienić bo na pewno nie pasuje 😉
U nas na forum kociarzowym dane sa podawane w taki sam sposob jak uczynila to tatankas.
Nie widze w tym nic zlego, ani nieetycznego.
Mozna sprawdzic czy pieniadze faktycznie wplynely bez dopytywania w danej organizacji.
A dzieki temu, ze brak nazwisk i nickow, mozna pozostac anonimowym.
horse_art, mam derkę 150cm  padokową (ocieplaną,  nie wiem jakie dokładnie jest to ocieplenie), ale do zszycia z dziurą od wewnątrz  i grubą polarową 165. Chcesz?
[quote author=_Gaga link=topic=87639.msg1360347#msg1360347 date=1333526567]
[quote author=horse_art link=topic=87639.msg1360332#msg1360332 date=1333525952]
dlatego tez sadze ze akurat to forum to nie miejsce na kwoty konkretne... ale jak musza to muszą ...
[/quote]
mi to od razu kojarzy się z księdzem, który opowiada, że Kowalski dał w tym roku na kwiatki 10 zł, a Nowak 300 zł - Kowalski pójdzie do piekła, Nowak będzie zbawiony... Nigdy również nie spotkałam się aby na stronach wszelkiego rodzaju fundacji ktokolwiek wymieniał darczyńców z pełnymi kwotami wpłat  😲 zatem nie sądzę aby istniał jakikolwiek przpis, który - poza rocznym sprawozdaniem finansowym - nakazywałby stosowanie takich praktyk
moim zdaniem to wysoce nieetyczne - szczególnie kiedy robi to oficjalna organizacja :-(
i szczerze mi przykro, że takie praktyki mają miejsce w tym temacie :-/
[/quote]

Gaga od lat współpracuję z wieloma organizacjami psiowymi i nie mów mi jak mam robić,jak nie,co jest etyczne a co nieetyczne.
Podać ci przykład a proszę bardzo.Link do wątku Tołdiego:Psiaka ,którego osobiście zabrałam spod urzędu na starych Policach(na TOZ Police):

[[a]]http://www.dogomania.pl/forum/threads/224246-Wychudzony-na-maxa-Onkowaty-To%C5%82di-potrzebuje-pomocy[[a]]!!!-Brak-40z%C5%82-deklarcji-na-hotel!!

rozliczenie w poście #3-wszystkie wpłaty,kwoty i darczyńcy wpisani-znani

Boksio z niedowładem ze schroniska w Szczecinie,też osobiście go wyciągałam ze schroniska(adopcja na mnie,jako wolontariuszkę SOS Bokserom);

[[a]]http://www.dogomania.pl/forum/threads/205685-Bokser-KING-dosta%C5%82-porsche-i-nogi-ruszy%C5%82y-zbieramy-na-rehabilitacj%C4%99[[a]]!!!

rozliczenie również w poście #3-również wszystkie wpłaty,kwoty i darczyńcy-znani

No i trzecie stowarzyszenie Nadzieja amstaffa ze Szczecina,jestem współzałożycielką:

[[a]]http://www.dogomania.pl/forum/threads/182926-Ratujemy-Szczeci%C5%84skie-ASTY[[a]]!!!-W%C4%85tek-zbiorczy-ps%C3%B3w-%28Nadzieja-Amstaffa-TTB-Szczecin%29

rozliczenia post #3

Trochę doświadczenia mam więcej od ciebie w zbiórkach pieniężnych i prowadzeniu rozliczeń,więc proszę nie pouczaj mnie.Tak jak dla moich psiaków i innych zwierzaków pod opieką każda złotówka się liczy,tak samo dla waszych koni,czy to jest kilkaset złotych,czy tylko kilka.Za wszystkie wpłaty zawsze serdecznie dziękujemy,nie ważne jakiej wysokości,każdy pomaga na miarę swoich możliwości.
1. Żle wstawione, nie działające linki (taka dygresja)
2. Nie pouczam - wyrażam własne zdanie w załozonym przeze mnie temacie
Dla mnie to nieładne i przykre po prostu, szczególnie że nie znalazłam przepisu, który jednoznacznie nakazuje stosowanie takich praktyk.
Ustalałam wcześniej z horse_art, że kwot z powodów etycznych podawać nie będziemy, zwłaszcza że np do mnie trafiły pieniądze od osób które chciały pozostać zupełnie anonimowe i ja tę prośbę muszę bezwzględnie uszanować.
Przykrym jest również poruszanie tego tematu oficjalnie, niestety na moje PW nie odpowiadasz :-(
temat wpłat proponuję na tym zakończyć, bo to nie miejsce na kłótnie , a nie sądzę abyśmy w tej kwestii doszły do porozumienia niestety

Tymczasem - jak pisała horse_art - nadal poszukiwane są derki. Leje, jest zimno, nie pomaga lodowaty wiatr, a konie stoją 24 h na pastwiskach :-(

edit: literówki
tatankas, a czy nie mozna by po prostu napisać notki typu: do tej pory na konto wpłynęły pieniądze od... (i tu podać imiona). Na chwilę obecną na koncie znajduje się taka i taka kwota? Byłoby to chyba bardziej stosowne. Mnie tez nie podoba się taka forma jaką przedstawiłaś (ta z podanymi kwotami) i nie chodzi o to kto ile dał tylko o to, że faktycznie kojarzy się to z księdzem zaglądającym do każdej koperty 
Wczoraj wysłałam paczkę, jest tam też derka 145 lub 155 cm 🙂
ja nie wpłacałam do TOZu i nie obchodzi mnie kto i ile wpłacił. Ale zauważcie, że w ten sposób nikt nie może się do niczego przyczepić. Znane są kwoty , wpłacający mogą sprawdzić, że dotarły, a otrzymujący wiedzą, że wszystko dostaną. Jest ok. Nie bądźmy tacy delikatni.
mam 2 toczki  jakieś stare czy przydadzą się jeszcze? i chyba ze 2 czapraki wycięte może nie piękne ale ... poszukam jakiś bryczesków  niewiem co mam ale będę szukała i paczkę jeszcze w tym tygodniu bym chciała wysłać...może nie jest to jakieś super ale zawsze coś mam tez poprę 140 chyba  i co znajdę dorzucę... jakbyś coś jeszcze potrzebowała możesz na mnie liczyć finansowo obecnie niedam rady,wychodze dopiero z dołka po chorobie konia 🤣
marysia550 zgadzam się z tobą w 100%. Podając kwoty do publicznej wiadomości każdy ma pewność,że jego pieniążki doszły,wszyscy są anonimowi,bo nie są podane nazwiska.Gdy pieniądze zostaną wydane,zostanie wystawiona faktura,która też będzie ogólnie dostępna,zostanie zrobiony skan faktury lub zdjęcie i przedstawione na forum,wydane pieniądze zostaną rozliczone,by każdy był pewien,że zostały wydane na to,na co ludzie wpłacili pieniądze.

Przepraszam ciebie bardzo _Gaga,ale jak bym wpłacała na twoje prywatne konto pieniądze,to wręcz żądałabym,aby wpłata była podana do publicznej wiadomości ,bym wiedziała,że nie pójdą pieniądze do twojej czy do innej kieszeni.I dotyczy się to nie tylko twojego,ale każdego innego konta,na które zbiera się pieniądze.Jak podajesz ogólną kwotę,to nie wiadomo,czy z tego czy z innego przelewu nie znikło choćby po 5zł,kilkadziesiąt przelewów i masz kilkaset złotych.Nie kwestionuję twojej uczciwości,ale czy mało na tym świecie oszustów,którzy wzbogacają się na czyjejś krzywdzie.Ludzie okradający staruszków,tak zwani domokrążcy.Czy nie oglądasz telewizji,nie czytasz gazet.Mnie linki działają idealnie,na każdy temat mogę wejść.Wejdź na jakikolwiek temat na dogomanii,gdzie są zbierane pieniądze na leczenie,utrzymanie jakiegokolwiek psiaka,wejdź na miau,gdzie są tematy kotów,w każdym temacie jest post rozliczeniowy,gdzie podane są wpłaty ,imiona lub loginy osób,które wpłaciły pieniądze i nikt nie walczy o "etyczne czy nie"--działa tak dogo od lat i tak jest pewnie i bezpiecznie,no i na pewno to się nie zmieni.
Tak drogą szukania kompromisu- można powiadomić na priv czy kasa dotarła.
Ja w sumie nie wiem . I tak mi niezręcznie pytać, bo ktoś pomyśli,że mi zależy na autopromocji.
Lub na -dziekuję.
Tania- ale o to chodzi by wszyscy mieli jednakową wiadomość. Żeby wpłacający wiedział, że jego 5 złotych będzie nadal 5 złotymi kiedy dotrze do potrzebujących, a potrzebujący wiedział, że nie dostał mniej niż mu zostało ofiarowane.

Jak to mówią "Kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi".
Tania- ale o to chodzi by wszyscy mieli jednakową wiadomość. Żeby wpłacający wiedział, że jego 5 złotych będzie nadal 5 złotymi kiedy dotrze do potrzebujących, a potrzebujący wiedział, że nie dostał mniej niż mu zostało ofiarowane.

Jak to mówią "Kochajmy się jak bracia, liczmy się jak Żydzi".

I to jest prawda 😉
Będę wysyłać paczkę z Krk, jakby ktoś chciał się dołączyć 🙂
_Gaga,ale jak bym wpłacała na twoje prywatne konto pieniądze,to wręcz żądałabym,aby wpłata była podana do publicznej wiadomości ,bym wiedziała,że nie pójdą pieniądze do twojej czy do innej kieszeni.
Tak - po to zakładałam temat i robiłam zbiórkę przed sobotą, aby sobie dorobić  😵 Przykre podejście...
Jak napisałam - kwot nie podam, bo miałam również wpłaty anonimowe z zaznaczeniem, że mam nie podawać od kogo i ile
i na tym wolę zdecydowanie temat wpłat zamknąć. Więcej już do mnie nie wpływa i wpływać nie będzie.
Jeśli życzysz sobie tatankas wyjaśnień - zapraszam na PW... to nie miejsce na takie dyskusje, czy na kłótnie...

Tymczasem wróćmy proszę do tematu przewodniego, tj aktualnych potrzeb pogorzelców. Wiemy, że brakuje derek. Wczoraj cały dzień padało - w nocy znów był przymrozek. Z pewnością potrzebują teraz derek (jeśli jeszcze ktoś ma jakąś niepotrzebną derkę...  😅 ). Ponadto potrzebne są narzędzia, przyda się też wyposażenie stajni (o tym pisałam na początku - wiadra, żłoby, wieszaki na wszystko (siodła, ogłowia), ba - nawet miotły widły, czy grabie - wszak wszystko spłonęło...).

A podsumowujac dotychczasowe działania re-voltowiczów - na prawdę jesteście wielcy!!!  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek:  :kwiatek: 😅  😅  😅  😅
lostak   raagaguję tylko na Domi
05 kwietnia 2012 07:50
a ja myślę, że to jest wspaniałe jak forumowicze sobie pomagają, to nie jest pierwsza taka akcja.  To nie jest fundacja, którą sie rozlicza, to jest ogromna koleżeńska pomoc, funkcjonuje w tak tragicznych sytuacjach, wiecie dlaczego?  bo sobie ufamy i to od wielu wielu lat.  a poza tym każdy z nas może się w takim koszmarze znależć.  i jestem pewna, ze pomoc nadejdzie.  bo na tym polega spolecznosc.

był pożar? był.  jest potrzebna pomoc? jest.  to zamiast szukac dziury w całym i opowiadać jakie to sie ma wielkie doświadczenie w pomaganiu... po prostu sie to robi.  to nie jest caloroczne organizowanie "zbiórek na..."

gaga jest wielka, ze sie tym zajmuje i chwala jej za to.  jak komuś nie pasuje, jak ktoś zamierza byc mega sluzbistą... idzcie w cholerę, kompletnie nie czujecie tematu.

wróciłam z anglii, więc od dzis zaczynam zbiórke w centurionie.  jesli ktoś z okolic wawy chce zaoszczędzić na wysyłce, zapraszam.  wyślę hurtowo.
lostak, a gdzie należałoby dostarczyć?

05 kwietnia 2012 08:15
lostak, a gdzie należałoby dostarczyć?

kochana, albo na domaniewska, gdzie pracuje, albo do stajni www.stajnia-centurion.pl - jak kom wygodnie.
dzięki, ale wobec tego jednak wyślę sama, trochę "nie po drodze".

Myślalam, że sobie życie ułatwię, bo ja nie potrafię pakować paczek  👿  Niektórych rzeczy w ogóle nie jestem w stanie zapakować  👿 
trusia idź do jakiegoś najbliższego spożywczaka i poproś o karton. Zapakuj do niego rzeczy, jeżeli za luźno dorzuć gazet. owiń wszystko taśmą i idź na pocztę 🙂 mi nawet nie kazali tego kartonu w papier pakować. Pakowanie zajęło mi cała minutę 🙂
wczoraj zniknelam bo stala sie kolejna "tragedia" , w cudzyslowiu bo nie az tak wielka no ale...
pekła rura od wody i jej wielka ilość spadła prosto na mojego działającego włąsnie laptopa, telefon, lustrzanke.
w tel. wszystkie nr kontaktowe, w kompie wszelkie dane firm, fundacji naszej - dokumentacja projektów itd i no i wasze wplaty, dary itd. wlasnie dorwalam pozyczony komputer, ale nie mam tu danych....,
nie no załamałam się..trzymajcie kciuki żeby wszystko działało ...oddałam w ten sam dizeń do serwisu..., baterie wyjełam odrazu praktycznie
:
pogoda dziś ladniejsza - zimno, ale nie pada, zdjeliśmy derki, wywiesiliśmy na płot. bo przemoknięte na wylot 🙁 na dla dużych koni (te 155/165 nawet) nie ma na zmianę 🙁
chcielismy je wstawić do sąsiadów na noc zeby wyschły...ale się nie udało... 🙁
dla duzych polarówki są (po ok, wiec 1- starczy ...) - zakladalam  pod padokowe na noc, tych mniejszych brak (135-145). ale dają rade jakoś...

wlasnie wlazylam karte od tel do innego apratu. bede pod kom., ale nr żadnych nei mam do was 🙁

Słuchajcie, jak się wysyła pocztą np derkę to można ją zwinąć w rulon  ( do środka można wcisnąć np ogłowie, szczotkę czy co kto chce) zapakować w grubą folię ( gruby worek śmieciowy, folia strecz) taśmą zabezpieczyć dobrze i można , ale już nie trzeba papier pakowy na to założyć.
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
05 kwietnia 2012 14:30
Warto wysłać paczkę teraz (jutro?) czy lepiej poczekać na "po świętach" bo na poczcie i tak będzie leżeć? Wolę żeby leżało u mnie w domu niż gdzieś nie wiadomo gdzie na poczcie 🤣
Jak napisałam - kwot nie podam, bo miałam również wpłaty anonimowe z zaznaczeniem, że mam nie podawać od kogo i ile
i na tym wolę zdecydowanie temat wpłat zamknąć.

Jak bym miała zaznaczone,że wpłaty anonimowe,to bym napisała-tyle i tyle wpłacił anonim i osoba,która wpłaciłaby taką kwotę-ona i tylko ona by o tym wiedziała i byłaby pewna,że pieniążki dojdą do potrzebujących.Nie ma wytłumaczenia na to,co robisz,może dla ciebie to uczciwe,bo dla mnie nie,wszyscy powinni wiedzieć ile udało się uzbierać i ile zostało przekazane właścicielom.To,że nie jest taka informacja podawana jest już podejrzane.

ja myślę, że to jest wspaniałe jak forumowicze sobie pomagają

Tak kaj ktoś napisał:"Pomagajmy sobie jak przyjaciele,liczmy się jak wrogowie".Nie ufam bo wielu jest oszustów wszędzie,wolę wszystko mieć przed oczami.Widocznie za długo siedzę w tym,za dużo widziałam,a wy po prostu za młode jesteście.

To nie jest fundacja, którą sie rozlicza, to jest ogromna koleżeńska pomoc, funkcjonuje w tak tragicznych sytuacjach, wiecie dlaczego?  bo sobie ufamy i to od wielu wielu lat.

No jak by nie patrzeć -Toz to w pewnym sensie fundacja i to społeczna,musi się rozliczać.Na dogo ludzie sobie ufają,ale to jest ograniczone zaufanie,bo niestety nawet tam oszuści się zdarzają i to nie rzadko ,mu na tym nie tracimy,ale niestety zwierzęta tak i to dla dobra zwierząt te wszystkie wpłaty powinny być ujawnione,jak nie z imionami ,to chociaż pisze się anonim i z jakiego miasta-kwota.

to zamiast szukac dziury w całym i opowiadać jakie to sie ma wielkie doświadczenie w pomaganiu... po prostu sie to robi.

Sama zaproponowałam pomoc,choć weszłam na to forum przypadkiem,nie znając nikogo i nikt mnie tu nie zna.Chciałam po prostu pomóc.To nie ja zaczęłam tą dyskusję na temat wpłat,na dogomanii wiele osób mnie zna,nikt nie wątpi w moją uczciwość i kompetencje,nikt nie podważa mojego doświadczenia.Tu weszłam,zaoferowałam pomoc,rozliczyłam się jak zawsze wszędzie,włożyłam w to kilka godzin pracy i kilkadziesiąt telefonów.I tak właśnie Gaga mi podziękowała-pisząc,że nie etycznie postępuję i inne bzdury.Chcesz nieetycznego zachowania,jeszcze mogę pokazać ci co oznacza zachować się nieetycznie.No szlag mnie trafia.I nie mam zamiaru przenieść rozmowy na pw,gdy ktoś wciąż mi zarzuty robi na forum.

_Gaga-oby tak dalej,obiecałam pomoc i pomogę,ale już dostaję wiadomości,że to ostatnia taka pomoc tozu,bo zamiast podziękowań za pomoc dostaliśmy opie... za nieetyczność. Masakra jakaś.
05 kwietnia 2012 15:39
tatankas, jak dlugo jestes na forum zeby tak lekko je wartosciowac? miesiac?

ja chyba 12 lat. DWANAŚCIE LAT!!!  To tyle ile ma lat część obecnych tu szczypiorków, rodzili sie jak my tu byliśmy. I znam starych forumowiczów, oni też tu są po kilkanaście lat.  I wiesz co możemy się lubić, nie lubić, zgadzać ze sobą, nie zgadzać.  Ale po tylu latach, akcjach, trochę przeżywaniu kawału czasu razem i sledzeniu co się w naszym życiu pozmieniało - ja im ufam - w sprawach pomocy innym.  Bo nie raz i nie dwa sprawiali sie na medal.

Ty nie widzisz tej spoleczności bo jesteś nowa. 

Jak chcesz, zasobie oddzielny wątek, a tutaj daj nam pomagać.  Koleżanka, która ma tą samą pasję co my, jest w potrzebie.
a ja powiem tylko tyle
to nie TOZ jest tu najwazniejszy! tylko pomoc  stajni,potrzebujacym koniom i ludziom i z wami czy bez da sie to zrobic,re volta juz nie raz to udowodnila i to zanim przedstawiciele tozu tu sie pojawili.
Ohydne jest to jak sie na sile chce zachowac "krysztalowosc" pomijajac to co jest najwazniejsze-pomoc potrzebującym z Brzózek. Jesli takim problemem jest cala ta zbiorka na wasze konto to serio najlepszy wyjsciem jest gaga i jej konto-juz nie raz  udowodnila, ze jest osoba godna zaufania.

Lostak-swietnie to wszystko ujelas! Dobrze, ze juz jestes...
koniaraw   I want to give you kopas w dupas.
05 kwietnia 2012 18:28
.
nie cieżko sprawdzić kim jest koniaraw 🙂

pamietacie ostatnią sprawę ze zbieraniem na "Baśkę" - chyba do końca nikt nikomu nie ufa.
koniaraw   I want to give you kopas w dupas.
05 kwietnia 2012 18:39
Jasne że nie ciężko,ja się nie ukrywam , nie mam powodu  😉

Hm..Może nie że 'nikt nikomu nie ufa' ale..jednak coś w tym jest  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się