paszport konia- co i jak?

Jeżeli koń nie jest już przy matce, to będzie NN, i będzie miał paszport zastępczy.
Wygląda na to, że posiałam gdzieś paszport mojego konia 😵 Orientuje się ktoś, czy wyrobienie duplikatu jest jakoś mocno problematyczne? Muszą opisywać konia jeszcze raz, czy mają to wszystko z poprzedniego opisu i tylko wyrabiają drugi papierek?
Będę go jeszcze szukać, ale jakoś marnie to widzę  🙄
Mam pytanie , które od dawna mnie już męczy..

Czym różni się paszport normalnie otwierany ( tak , że się przerzuca kartki normalnie do góry) od tego , w którym kartki przerzuca się jak w książce..  🙄
Sonkowa, W hodowlanym masz kartki do góry, a w sportowym jak w książce 😉
łania Dziękuję.  :kwiatek:

A teraz jeszcze głupsze pytanie. Czym się różni jeden od drugiego ..
Hodowlany to taki zwykły, powinien go miec kazdy koń i jest jeden na całe zycie.
Sportowy wyrabia sie koniom startujacym w zawodach powyzej regionu. Z tym, że tez nie kazdy taki kon bedzie musiał miec wyrabiany dodatkowy paszport sportowy. Cześć paszportów urzedowych (na pewno niemieckie) funkcjonuje jednoczesnie jako sportowe po dodaniu wewnątrz opisu i właściwej adnotacji (tak zwanej wlepki). Paszport sportowy / wlepka jest wazny 4 lata.
A jak go później odnowić .?
Wyrabia i odnawia PZJ.
Od kilku lat te paszporty zwykłe posiadają już strony, na których wbija się rejestrację konia w PZJ, więc nie trzeba mieć już dwóch paszportów.
Z tym, że to konie urodzone po którymś tam roku. Kiedy wprowadzili te "podwójne" paszporty u nas ? Jakos nie tak dawno chyba.
Pogubiłam się już zupełnie.  🙄 Mój koń ma tylko paszport sportowy. Data wydania to 8 września 2008r. Koń jest urodzony w 2004. Więc muszę go ponowić czy nie? Jak tak to kiedy.
Sonkowa, Jest ważny 4 lata czyli do 2012, więc ten rok jest jeszcze ważny. Za rok musisz zapłacić i wysłać do PZJtu, żeby podbili 😉
aha. Dziękuję bardzo!  :kwiatek:
Jak to tylko sportowy ??
Kon musi mieć "zwykły" paszport. Jesli ma PZJ to musi tez mieć zwykły zielony.
Tego co masz PZJ nie musisz odnawiać jesli nie startujesz w zawodach ogólnopolskich.
Sportowy sobie odnawiasz jesli potrzebny Ci do startów.
Sonkowa, twój koń musi mieć jeszcze ten zwykły zielony paszport. Nie musi mieć PZJu, np. jeżeli nie startuje w ogólnopolskich zawodach. Ale nawet na regionalki musi być ten zwykły.
Mam ten zielony PZJ.
Zielony to nie jest PZJ, to jest ten zwykły hodowlany. Z nim nic nie robisz. Raz wystawiony i sobie jest.
Może wstawię zdjęcie

I jak z tym paszportem? To jest ten zwykły czy ten , który trzeba odnawiać .?
Yyyy.... dziwne bardzo. Niewątpliwie jest to paszport sportowy. Nie masz hodowlanego ?? JAk to mozliwe w ogóle ?
A co do odnawiania sportowego. Startujesz w randze ogólnopolskiej ?? Jesli tak to musisz za rok odnowić. Nie startujesz na ZO nie masz potrzeby odnawiac.
Nie , nie startuję.
Mam tylko ten paszport..
No to jak nie startujesz na ZO to paszport sportowy jest Ci zbedny. Czyli. Ten paszport co masz to ten, który trzeba odnawiać, ale Ty nie masz takiej potrzeby.
Natomiast kompletnie nie potrafie zrozumieć jakim sposobem masz sportowy, a nie masz hodowlanego ??
🤔

Mam tego konia 3 miesiące. Odbierał go i paszport właściciel stajni. Jak przywiózł konia dał mi paszport. Pierwszy raz się z takim paszportem spotkałam , ale właściciel stajni powiedział, że to jest normalny paszport tylko , że dla koni sportowych. W sumie zaufałam mu i dopiero dzisiaj jak natrafiłam na ten wątek postanowiłam się upewnić...
Postaram się skontaktować z poprzednim właścicielem i wyjaśnić sprawę..  👀
Jest to o tyle dziwne, że paszport sportowy wydaje sie na 4 lata na podstawie paszportu rzedowego / hodowlanego. Taki paszport służy wyłącznie identyfikacji konia na zawodach (i ewidencji koniecznych zabiegów medycznych itp.)
Według przepisów kon musi posiadac paszport urzedowy. Paszport sportowy takowym nie jest. Teraz co prawda paszport urzedowy jest juz paszportem łączonym hodowlanym i sportowym w jednym na wzór zachodnich.... ale ten wygląda mi na zwykły "stary" sportowy ? Na jego podstawie to nawet konia na siebie nie przerejestrujesz, bo dla PZHK nie znaczy on nic. Zreszta równiez go nie przedłużysz, bo do tego potrzebny jest ten PZHK.
🤔

Zgodnie z Ustawą z dn. 02.04.2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, każdy koń musi posiadać paszport urzędowy, wystawiony przez odpowiedni podmiot prowadzący rejestr koniowatych. W Polsce są nimi: Polski Związek Hodowców Koni, Polski Klub Wyścigów Konnych, Związek Trakeński w Polsce, Polskie Towarzystwo Kuce Szetlandzkie, Stowarzyszenie Hodowców i Użytkowników Kłusaków.

W związku z powyższym, przedłużenia ważności paszportów sportowych koni zarejestrowanych w Polskim Związku Jeździeckim, a nie posiadających jeszcze paszportów urzędowych, biuro PZJ będzie dokonywać z terminem ważności do końca roku 2009.

Z tych zapisków ze strony PZHK wynika, że skoro twój kon ma paszport sportowy niewątpliwie wazny dłużej niz do roku 2009 to w takim razie istnieje jego paszport hodowlany / urzedowy. Tylko dlaczego Ty go nie masz ??
A jeżeli jakimś sposobem ktos gdzies jakies przepisy ominął i ten kon paszportu urzedowego nie ma, to masz problem, ponieważ musisz go wyrobić. Jednak ze wzgledu na urodzenie konia przed 2009 rokiem to nie dostaniesz tradycyjnego paszportu, a troszke inny, z pieczatką "zastepczy dokument identyfikacyjny". Wyrabiasz na podstawie opisu, badać genetycznych by udowodnić pochodzenie itd. itp. (ale i tak masz spore ryzyko, że wpisza NN). Paszport PZJ i jego zawartość dla PZHK nie znaczy nic. Jakby go nie było. Sporo zachodu i kosztów.
Sonkowa, masz folbluta i wszelkie zmiany właścicela konia, ubieganie się np. o wydanie, czy duplikat  paszportu hodowlanego zgłaszasz tylko tutaj: http://www.pkwk.pl/ksiegi.php .
Spróbuję się skontaktować ze wcześniejszym właścicielem i dowiedzieć się czegoś.
Gdyby ten paszport hodowlany był to jak skończy się ważność sportowego to poprostu nic z tym nie robić i posługiwać się tym zwykłym?

On ma w tym paszporcie wszystko. Właściciela , szczepienia , opis..

czeggra1 Czyli w razie nie odnalezienia tego paszportu mam się nie zwracać do PZJ tylko PKWK .?
Jak nie będziesz startować w ogólnopolskich to sportowego paszporu nie musisz odnawiać 😉 Jak masz hodowlany to do niego wpisuje się szczepienia (przy zmianie wet po prostu napiszę kontynuacja prawidłowo prowadzonych szczepien i w hodowlanym będzie wlepiał dalsze). A właściciela też się wpisuję, jak masz 2 paszporty to w obu jest 😉
Paszport hodowlany wydaję PZHK, a sportowy PZJ.

czeggra1 Czyli w razie nie odnalezienia tego paszportu mam się nie zwracać do PZJ tylko PKWK .?

Paszporty hodowlane dla folbluta (  są w bordowej okładce)- tak.
PZJ wydaje tylko paszporty sportowe, a PZHK nie rejestruje i nie wydaje folblutom papierów ( w ogóle nie zajmuje się końmi pełnej krwi angielskiej).
Dla koni pełnej krwi angielskiej nie ma w PL paszportu łączonego ( tj hodowlanego z wkładką sportową). Mając folbluta i chcąc jeździć zawody szczebla ogólnopolskiego musisz wyrobić mu paszport sportowy w PZJ i taki właśnie posiadasz 🙂. Poprzedni właściciel aby wyrobić koniowi ten dokument musiał przesłać PZJ  skany stron paszportu hodowlanego potwierdzające m.in.  tożsamość konia. Czyli ten paszport, którego nie otrzymałaś przy transakcji kiedyś był i możesz otrzymać np jego nr, nr markerów genetycznych konia i w razie potrzeby ubiegać się o duplikat 😀.
Sonkowa, dokładnie. Ten co masz w tej chwili, to możesz schowac do szuflady i o nim zapomnieć. Chyba, że przyjdzie Ci kiedys startowac w randze ogólnopolskiej.
Natomiast musisz miec paszport hodowlany tego konia. Jesli poprzedni właściciel go nie ma, to masz niestety problem, bo bedziesz musiała ubiegac sie o dupliat co wiąże sie np. z koniecznościa udowodnienia pochodzenia. Dzwoń, wyjasniaj. Wraz ze sprzedażą sprzedajacy powinien dostarczyc Ci komplet dokumentów konia, a juz na pewno podstawowy dokument identyfikacyjny.
Czy paszport jest dowiem się jutro. Mam o tyle dobrą sytuację , że były właściciel to znajomy i kontakt z nim cały czas jest. A że ja nieogarnięta to o paszport się wcześniej nie upominałam.  😁

W każdym razie BARDZO dziękuję wszystkim za pomoc.  :kwiatek: Znając życie obudziłabym się we wrześniu jak na jakiś zawodach powiedzieli by mi , że mam nieaktualny paszport i nie mogę wystartować.  😵

I jeszcze raz się zapytam , co z tym paszportem jak jego ważność się skończy? Mam go schować sobie i nic z nim nie robić czy trzeba go oddać?
Ten co masz możesz sobie do szuflady schowac i o nim zapomnieć. No chyba, że przyjdzie Ci kiedys startowac na ZO.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się