strzyżenie / golenie koni

Nie do końca. Bo ogolisz i to co odrasta już teraz i to co wypada bo linieje. Więc przy czyszczeniu i tak będą się sypały takie małe igiełki (krótsze nić 2mm) czyli pozostałość zimówki, a koń będzie dłużej zarastał tą nową, letnią sierścią, bo to co zdążyło już zostać wymienione zostanie mechanicznie skrócone. Ale jakość jako taką wpływu nie zaobserwowałam, ani dodatniego ani ujemnego 🙂 
Dzięki  :kwiatek: Bo mam konia niegolonego, a teraz jak się zrobiło ciepło, to po 10 minutach jazdy jest calutka mokra. To, ze i tak sierść będzie wypadać to wiem 🙂 chciałabym tylko ogolić ją żeby jej ulżyć, bo przecież przy wysiłku taka sierść tylko jest dodatkowym obciążeniem. A bałam się, że mogłoby to jakoś zaszkodzić tej wchodzącej siersci.
Dziewczyny orientujecie się może kto goli w Poznaniu ? Potrzebuje kogoś na już, a Kasia która goliła mi zawsze konie wyprowadziła się 400km z tąd.
czytając poprzednią stronę można dojść do wniosku że golenie poza wymyślonymi kiedyś przez kogoś wzorcami jest zbrodnią, albo że zbrodnią jest golenie nie równo z mieśniami. Uważam, że to jest sztampowe i klatkowe patrzenie na dziedzinę która jakby nie było jest dość twórcza i nie posiada regulacji prawnych. Tak, jak ktoś kogoś uczy to pokazuje mu wzory i tłumaczy żeby jechać do mięśnia. Co wcale nie znaczy, że zdobywając pewne doświadczenie osoba nie może ogolić sobie konia nieco inaczej. Co więcej - czasem odpowiednio zmodyfikowanym sposobem golenia da się ukryć optycznie niektóre wady postawy. Osoby które patrzą na to katalogowo raczej nie powinny się tym zajmować, bo kiedyś ogolą konia z zapadniętymi plecami w klasyczny blanket clip, i będą się zastanawiać czemu wygląda beznadziejnie - w końcu jest zgodnie ze wzorem który ktoś kiedyś jakoś wymyślił... Żenada i brak znajomości tematu.

escada Lansowanie nowych trendów jest fajne i nie mam nic przeciwko temu. Źle odebrałaś nasze komentarze. My nie zamykamy się we wzorach, wyznajemy tylko zasadę żeby panowała przy goleniu jakakolwiek zasada a nie np. brak jakichkolwiek lini czyli tzn podgalanie na słoneczko albo nie wiem jak inaczej nazwać takie niedogolone coś!

To jest dziedzina, w której obowiązują jakieś zasady!

No błagam! Rozmawiamy o goleniu swojego futra żeby się nie pocił czy o dziedzinie sztuki?
Niech sobie każdy goli jak mu wygodnie, jak ma ochotę i wizję, co najwyżej usłyszy że ma dwie lewe ręce, ale nie róbcie z tego wiedzy tajemnej i sztuki godnej Leonardo Da Vinci... 🙄
A ja wyznaję zasadę, ze jak już się za coś brać to robić to porządnie!

I jak zwykle nie my wymyśliliśmy wzorów golenia i generalnie całej tej sztuki, ściągamy z Angoli i do tego w najgorszym wydaniu!

A tak apropo to moje dzisiejsze wypociny:

Chyba niektórzy zapominają po co goli się konie! Dla przypomnienia służy to temu, aby koń się nie pocił. A zostawianie "artystyczne" sierści w miejscach np. brzuch, szyja itp. mija się z celem bo konie tam właśnie najbardziej się pocą! także jeśli masz ochote golić tak swojego konia to nie pokazuj tego publicznie prosze cię bo takie golenie niczemu nie służy!
Też mi szuka, ochapać konia z futra, naprawdę, sztuka i dziedzictwo? 🤣

Każdy się uczy, niektórzy od wejścia golą pięknie inni uczą się po 20 razach równo ogolić i co z tego? To ma być PRAKTYCZNE.
Ogłowie też ma być praktyczne a jednak wszyscy dążą do tego aby było też ładne!
Nie mówię, że można byle jak ale przesadzasz w drugą stronę, to tylko cięcie sierści a nie jakaś bóg wie jaka wiedza tajemna i trzeba się tego uczyć metodą prób i błędów, kupujesz maszynkę i jedziesz a nie się pieścisz bo Ci ktoś powie ze krzywo..
nie chodzi o to żeby ktoś się uczy tylko o to że PRZED golenie należałoby się pierwsze o tym coś dowiedzieć. Może właśnie popatrzeć na wzory golenia. jak i dlaczego się goli. a nie dziś ogole tak a jutro inaczej.
Jak kogoś bawi rozbijanie g*wna na atomy, to i w goleniu koni doszuka się artyzmu i obowiązującego kanonu.

nie chodzi o to żeby ktoś się uczy tylko o to że PRZED golenie należałoby się pierwsze o tym coś dowiedzieć. Może właśnie popatrzeć na wzory golenia. jak i dlaczego się goli. a nie dziś ogole tak a jutro inaczej.

Chyba niektórzy zapominają po co goli się konie! Dla przypomnienia służy to temu, aby koń się nie pocił. A zostawianie "artystyczne" sierści w miejscach np. brzuch, szyja itp. mija się z celem bo konie tam właśnie najbardziej się pocą! także jeśli masz ochote golić tak swojego konia to nie pokazuj tego publicznie prosze cię bo takie golenie niczemu nie służy!

święta racja
I nie chodzi w strzyżeniu o perfekcjonizm - podkreślam po raz kolejny - wiem że każdy kiedyś się musi nauczyć i jest to metoda prób i błędów
jednak wiele osób strzyże byle jak nie wiedząc nawet co niby daje takie a nie inne ostrzyżenie - strzygą byle jak nie trzymając się żadnych zasad
Gdyby choć troche zgłębił temat to choć zrobiłby to mniej wiecej zgodnie z obowiązującymi wzorami
to może ja weterynarzem zostanę i będę operacje przeprowadzać bo aby zoperować np kolkę to trzeba rozciąć powłoki brzuszne i coś tam jeszcze a potem zszyć - po cholerę bawić się w rozbijanie tego na części pierwsze i po cholerę lata nauki i praktyki.
Bezmózgim strzyżeniem koniu też można krzywdę zrobić do cholery
Widziałam przypadki strzyżenia koni na zero w środku zimy - konie stały w stajni angielskiej i nie były ani w treningu ani nawet rekreacją nie można było tych jazd nazwać - hali brak - ot dziewczynka wzięła golarkę i opitoliła konia na łyso a po cholerę to zapewne nie ma pojęcia
koń ogolony bo przecież cała volta strzyże to ja przecież gorszy/a nie będę - SUPER
777 zgadzam się w 100%

Ja jestem czepialska ale nie o detale i perfekcjonizm a o to aby panowały jakiekolwiek zasady!
draskaeb ale sie upierdzieliłaś tych zasad 😵... przejrzałam strone PZJ nawet dressage.pl (bo ujeżdżeniowcy ponoć czepliwi są) wrzuciłam nawet wujkowi Google "zasady golenia koni" i milczy... więc to chyba tylko zasady wymyślone przez Ciebie 😂. Fakt są jakieś tam wzorce, ale modyfikuje się je tak zeby i jeźdżcowi i koniowi było dobrze i wygodnie. Chcesz mieć idealnie wygolonego konia?? - idź na wystawę czy cos... a zawody sa zawoadmi np w skokach i nikt nie wymaga golenia wg "wzoców" bo to nie o to chodzi i w konkursie skoków nie jest to do nieczego potrzebne. Chętnie opłaciła bym Ci dojazd żebyś ogoliła jedną klacz u mnie w stajni. Twoje teorie wtedy by szlak trafił niestety. Dużo dzieciakow ma wzorki na zadach swoich kucykow... temu też jestes przeciwna?? a moze dany wzorek Twoim zdaniem powiniem miec określone wymiary?? 🤔wirek:
joakul, ha ha lubię to! 😁
To już chyba taka domena jeździectwa, że do spraw oczywistych dorabia się szereg zbędnych teorii 🏇

a mnie by się podobał kon ogolony tak jak wyżej... ja rozumiem, ze mój się ruszał, wariował, moja wina, nie spodziewałam sie po emerytce takiej paniki. ale mam bardzo bardzo widoczne linie między cięciami maszynki (nie  miedzy krótka - długa, tylko wszedzie) i mam wrażenie, ze została ogolona bardzo krótko, choć podobało mi sie podejscie dziewczyny i jej robota.

czy istnieje jakies ogólnie ustalone minimum i maksimum na jakie sie goli? jak własciciel powinien to okreslić?
czy w fali tej burzy , pomorze mi ktoś . Błagam  😵
Naciau zalezy o co chodzi??
mam pytanie

czy jak ogolę kobyłkę tak

przy takich temp bez derki mi zmarznie ? codziennie wychodzi na padok

aha i czy taka golarka sie sprawdzi w takim goleniu http://pasi-konik.pl/pl,product,402582,lister,maszynka,do,strzyzenia,koni,lister,pico.html

Moim zdaniem konio nie zmarznie. Nery zasłonięte więc powinno być ok. NIe wiem jaka pogoda jest u Ciebie (u mnie już wiosna na całego) ale ja obecnie padokuję konie które są całe ogolone, bez derek i nie marzną. Odnośnie maszynki. Ja bym chyba nie kupiła nawet do takiego golenia. Jak dla mnie ostrze jest bardzo małe, na dodatek zasilana jest bateriami AA. Maszynka wg mnie jest dobra do golenia wzorków. Ale powinna sie jeszcze wypowiedzieć dreskaeb w koncu jest specjalistka od golenia koni hahahaha
ja bym nie kupowała tej maszynki. nie sądzę, żeby dała radę ogolić, nawet częsciowo, chociaż, kto tam ją wie ;>
dzieki laski ! o to mi chodziło  :kwiatek:

a co do golarki , to coś w podobnej cenie dostanę ? albo troszkę wiecej
za 300 w jula.pl 😉
W sklepie Jula jest również maszynka za 79 albo 89zł (nie pamiętam) teoretycznie do golenia psów, ale myślę że do częściowego golenia byłaby ok. Szerokość ostrza przynajmniej ma taką jak moja stara psio-końska, którą dawałam radę ogolić całego konia.
a podlinkuje ktoś ?bo szukam i szukam i chyba ślepa jestem  🤔wirek:
dziękuje !

jeszcze się spytam , a własnie maszynka dla psów na częsciowe golenie się nada ? na jakie parametry muszę patrzec ? nie bijcie za głupie pytania  😡
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się