Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
branka, najbardziej wiarygodny- pierwszy dzien spodziewanej miesiaczki. (no i wydalo sie, ze nalogowo czytam ten watek 😁 )
Myślałam, że tylko pierwsze zęby wychodzą ciężko a u nas niestety jest ciężko przy każdym. Teraz coś idzie (nie wiem co bo próba zajrzenia w buźkę kończy się wrzaskiem jakby Filipa ktoś ze skóry obdzierał) i jest porażka. Pół nocy nie spaliśmy, pobudka o 5.30, gorączka w nocy i rano. Jęki, marudzenie i płacze non stop. I na dodatek biegunka i nic nie je. Kompletnie nic. Załamać się można, a z ząbkami jesteśmy dopiero trochę za półmetkiem.
Wstawiam dwie fotki Filipka z jego ukochanych przyjacielem 😉

Muffinka Gratuluje tak cierpliwego kota 🙂 Ja sie strasznie boje o reakcję mojej(właściwie mojego męża) kotki na małego. Najwyżej dostanie eksmisję do teściowej aż mały podrośnie.
demon dzięki 😉
Diadula tak nasz kot jest strasznie cierpliwy w stosunku do Filipa, wprawdzie raz go mocno podrapał ale to dlatego że ja nie zdążyłam zainterweniować a młody podniósł go za ucho 😡 Ale tak to kiedy Filip go nosi czy przytula to kot nic kompletnie mu nie robi. A poza tym sam domaga się takich mocnych pieszczot. Nie ucika przed Filipem a wręcz sam do niego idzie, więc chyba mu to nie przeszkadza.
A wracając jeszcze do bucików. Te które polecała mi koleżanka Emel są strasznie mięciutkie, aż się zdziwiłam że takie słodkie w dotyku 😉 Tylko teraz czy właśnie takie mają być? czy jednak powinny mocniej trzymać nóżkę i mieć twarde "piętki"? Kurcze, każdy lekarz mówi inaczej. Nasza ortopeda uważa że buty muszą mocno trzymać, kapcie polecała nam profilaktyczne mimo że Filip nie wykrzywia nózek. Niby ufam tej lekarce ale ona jest lekarzem starej daty. Młodsi ortopedzi polecają właśnie takie miękkie buty - z jednym rozmawiałam o tym właśnie. I teraz nie wiem kogo słuchać. Bo na chłopski rozum ja wolałabym mieć miękki but niż twardy, ale może u dziecka dopiero rozpoczynającego przygodę z chodzeniem jest inaczej.
Pojadę może dziś zobaczyć te buty ale nie wiem co kupować 😉
Muffinka najgorzej wychodzą chyba kły
A co do butów to jest to nieustanny spór i temat milion razy wałkowany czy lepiej iść w natural czy sztywną protezę zamiast buta😀 . Jak nie wykrzywia to ja bym wybrała natural, mój rehabilitant (Kazia znaczy) też, jest właśnie młody i z nowej szkoły odchodzącej od usztywniania, ustawiania na siłę, wszelkich "protez" i innych sztywnych rozwiązań nie pozwalających nodze pracować.
Dzięki 😉
To jak kły wychodzą najgorzej to ja pierniczę to 😉 Z drzemiki południowej Filip wstał z gorączką 39,5 stopnia 🙁
Hej hej.
Byliśmy dziś na USG. Tak się bałam, a wszystko dobrze. Ciąża trochę starsza, termin na 26 września wyszedł. Maluszek ma prawie 7cm długości, NT w normie, 1.9. Zgodziłam się też na test Pappa, wyniki za 2 tygodnie, ale po tym USG już jestem spokojna i czekam na zdrowego maluszka. W ogóle maluga fikała i brykała, ale też dała się ładnie zmierzyć.
A to zdjęcie:
Ojeja! Boska fota 😍
Super, że wszystko dobrze 😅
Biała super fotka. A 26 września rodził się Filip 😉
Biała śliczny człowieczek 😜
Branka mnie test w dniu spodziewanej miesiączki pokazał tak słabiutką kreskę, że nie byłam pewna czy ona tam naprawdę jest, czy tylko ja chcę żeby tam była. Także najlepiej poczekaj z testem, bo ja nie wierzę, że jakikolwiek pokaże drugą kreskę 6 dni po zapłodnieniu 🤔
Ja robiłam test przed datą spodziewanej miesiączki bo coś mi się pokręciło - pisałam o tym. Robiłam z tego co pamiętam chyba 3 dni wcześniej. Wyszła słabiutka kreska więc zrobiłam jeszcze kilka testów 😉 Każdy był tak samo nie wyraźny. Więc poszłam na badanie krwi.
Ja robiłam test już 23 dnia cyklu i wyszedł pozytywny. Słaba kreska, ale widoczna. Ale test był jakiś mega czuły, a ja mam krótkie cykle i dość wcześnie owulację.
Problem jest jak sie nie ma do końca regularnych cykli 😉 Średnio mam 32 dni, ale zdarzają sie wahnięcia dosyć często. Nawet o 3-4 dni. Dziś mija 37 dzień od ostatniej miesiączki. Jutro planuję zrobić test.
Biała gratulacje, szczególne od Bogdana 😉
Biala a zmienili Ci termin w takim razie ? Tez tak chce 😉 moj poprzedni lekarz nie zmienial a ten zobaczymy. W sobote idziemy na sprawdzenie plci, nikt o tym nie wie, chcemy niespodzianke swiateczna zrobic... Nawet rodzina nic nie wie... Oj ciezko bedzie 😉
Biala z tego zdjecia eksperci raczej moga powiedziec czy chlopak czy dziewczynka 🙂 jest takie jedno amerykanskie forum. A Wy bedziecie chcieli wiedziec ?
Biała - ale cudny dzidziolek 😍
Branka - 👀
Biała super 🙂
Kamakaz pierwsze słyszę co to za eksperci 😉 ?
Bo mi lekarz specjalista w diagnostyce usg mówił że w 12-13 tygodniu pomiędzy nogami jest tylko takie "coś" - górka, która równie dobrze może być łechtaczką i wystającymi jeszcze wargami sromowymi. Dopiero potem to wszystko u dziewczynki się bardziej chowa.
Ja to "coś" widziałam bardzo wyraźnie w 12 tc na 3d i się bardzo zasugerowałam że chłopak, bardzo! A to jednak dziewczyna ha! 😀
Ja mam filmik tylko on trwa aż 20 minut z czego większość jest nudna. Ale chętnie wycięłabym i wstawiła na youtube jak dzidzia "macha" rączką do Kazia 😀 Ale ... nie umiem 😡
Ja myślałam, że mojemu dziecku wszystkie kłyki już wylazły, a wczoraj mnie powitał wampir z zakrwawionym obliczem i zakrwawioną bluzką. Na sczęście nie przeżywa jakoś specjalnie tych zębów.
Ale to spanie, ciągle makabra. Od dłuższego czasu zaczęłam liczyć i śpi 8 godzin na dobę. Noc 7, w dzień 1.
To ja się focią też pochwalę. Co prawda mocno zawstydzony, ale do fleszy niezwyczajny 🙂
Dziewczyny stawiała któraś z was bańki dziecku? Mam te na zimno, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Instrukcję mam, rozumiem, ale nadal boję się że coś schrzanię.
Mała ma taki kaszel, że w nocy spała mi na siedząco na kolanach bo wtedy jej nie męczył. Ja spałam całe 3 godz dzisiaj 😵 Pomyślałam o bańkach bo podobno to dobra rzecz.
agulaj banki to rzeczywiście świetna rzecz o ile wiadomo gdzie dokładnie je umiejscowić. Nie masz możliwości poproszenia o pomoc jakiejś starszej ciotki, sąsiadki? Samej bałabym się jeśli nie widziałam dokładnie gdzie je stawiać.
Niby wiem, że nad i pod łopatkami się stawia i nie na wys serca i nad głównym żyłami, ale chyba bardziej potrzebuję wsparcia psychicznego. Mieszkam na odludziu więc lipa, a teściowa dopiero wieczorem może podjechać, a ja chcę jej to niedługo zrobić, żeby jak najszybciej zaczęły działać.
Te bańki na zimno są duuużo bezpieczniejsze niż te co kiedyś były- spokojnie, dasz radę 🙂
kamkaz: tak, zmienili mi termin, bo to USG jest razem z testem Pappa i muszą wszystkie dane iść do komputera, długość maluszka, czyli wiek ciąży i NT. A co do płci to chcemy wiedzieć, ale nas tak nie pili, więc chętnie poczekamy do 20 tygodnia.
Biała gratulacje, extra człowieczek.
Diadula, jaki wstydzioch 😀
edit: Muffinka boskie foty! A tak się martwiłąś jak z kotem będzie! A tu taka przyjaźń! Super
ana, napisz proszę, którym cetaphilem smarowałaś, bo widzę na stronce, że są dwa i nie wiem o który pytać. On będzie dostępny w aptece? Kąpałaś w krochmalu robionym z mąki ziemniaczanej, tak? Buzię też nim przemywałaś? No i oczywiście jak znajdziesz to poproszę o skład tej maści. :kwiatek:
A tę dietę beznabiałową to jak długo stosowałaś? Do końca karmienia piersią czy krócej? No i taką zupełnie rygorystyczną obejmującą wszelkie sery, masło, zabielane śmietaną zupy, a nawet lody śmietankowe???
Może pytam o rzeczy oczywiste, ale nigdy nie byłam i nie musiałam być na żadnej diecie, a taka beznabiałowa to dla mnie w ogóle abstrakcja - ja uwielbiam najróżniejsze produkty "mleczne" :/
Biala, super, że wszystko dobrze 🙂
Muffinka, super kociak Wam się trafił 🙂
Diadula super fotka 😉
edit: okazuje się że z kupnem butów dla małego wcale nie jest tak prosto. Wczoraj byłam w Emel, Bartku, Ecco, Geox, nawet w daichmanie zobaczyć co jest i NIGDZIE nie było rozmiaru Filipa! Nastawiłam się na te Emel ale nie ma szans. Dziś dzwoniłam do 3 sklepów w Warszawie i nie ma numeru. A młody się poci w zimowych butach. Nie wiem co robić 😉
Muffinka jeszcze zostaje CCC
W miarę fajne buty w przystępnych cenach