Dopasowanie siodła

tajnaa to się cieszę, bo po dzisiejszej jeździe bardzo chcę je zatrzymać 😍

czaprak nie wyjeżdżał, nic się nie przesuwało?
Czaprak mi troche wyjechał z prawej strony, ale nie dość ze nie zapięłam na żaden rzep to jeszcze go nie poprawiłam po tej stronie, siodłając 😡. Tak byłam zaaferowana, jutro juz postaram sie bardziej skupić 😉.Z lewej strony był ułozony dobrze i tak został. A miałam identycznie przy obecnym siodle-jak zapięłam eskadrona na rzepy to było ok., jak ostatnio załozyłam na szybko bez zapinania to własnie sie tak zdarzyło. W daw-magu czaprak mi wjeżdżał do góry między panele niezależnie czy był przypiety rzepami czy nie.
W tych starszych uzywanych siodłach polecam wymienić włókninę ze środka poduszek/paneli, te stare są zbite, aż kulki się robią. Niedawno wymieniałam i pokazano mi co się dzieje w środku z taką starą watą.
Tu mam jeszcze pare zdjęć:
http://re-volta.pl/galeria/moja/album/2932

Wczoraj założyłam czaprak już poprawnie i było ok. Poza tym z prawej strony miałam popręg zapięty na maksa i już nie dałam rady go dopiąć, a może by sie przydało. Musze w tym tygodniu kupić krótszy.
Co do wymiany wypełnienia to mam wrażenie że końcówka jednego panela z tyłu jest mocniej wypchana. I teraz nie wiem czy te końcówki się tak ułożyły do poprzedniego konia i w związku z tym poczekać i zobaczyć czy pod moim tyłkiem coś się zmieni (nie mam absolutnie wrażenia ze siedzę krzywo) czy należałoby to wyrównać. Z tego co widziałam, to w bardzo wielu siodłach, z takimi przeszywanymi panelami, jest właśnie nieznaczna różnica między stopniem wypchania tych paneli z tyłu, a może jest różnica w ich wielkości 🤔
Ktoś się orientuje, kto oprócz Pana Kostrzewy, godny polecenia, dopasowuje siodła do konia na terenie stolicy i jakie są to mniej więcej koszty i czas? Ew. czy przedstawiciel Devocoux w Polsce robi takie rzeczy i jak to wygląda cenowo oraz czasowo? A także jakie są koszty niewielkiej renowacji siodła? Z góry dzięki za wszelkie informacje  :kwiatek:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
14 lutego 2012 08:58
fioukova, jak kupujesz siodło to większość przedstawicieli przyjeżdża i dopasowuje. Duża część w ramach serwisu po zakupie też coś takiego oferuje. Ale żeby ktoś przyjechał do siodła, które nie kupiłaś u niego to już się duuuuuże schody zaczynają.
Nikt mi nie pomoże?  🙁 (Nie wiem, może zadałam głupie pytanie..jak tak, to powiedzcie  🤣  😉 )
Mógłby mi chociaż ktoś odpowiedzieć na te pytania? :kwiatek:

Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dokładnie co kryje się pod terminem "siodło wchodzące na łopatkę"?
Czy idealnie dopasowane siodło nie będzie w żadnym stopniu 'nachodzić' na łopatkę? (W żadnej fazie wysunięcia przedniej kończyny do przodu) Czy też jest to niemożliwe?
I czy pod hasłem "łopatka" mamy na myśli tylko kość, czy także chrząstkę łopatki??
Rozwieje ktoś moje wątpliwości?  :kwiatek:  😉

Koniczka - siodło kupione od Kostrzewy :/ ale w oryginale pochodzi bezpośrednio od przedstawiciela firmy. Będzie problem?
14 lutego 2012 15:32
Kostrzewa niestety bardzo niechętnie przyjeżdża na kontrole dopasowania.
I niestety po takiej kontroli siodło zazwyczaj w dalszym ciągu nie jest dopasowane.
Dlatego nie chcę, mówiąc szczerze, wzywać Pana Kostrzewy. Mam mieszane odczucia co do jego "profesjonalizmu" w dopasowywaniu siodeł... Chodzi mi o problem z przedstawicielem Devoxcoux w Polsce. Oni w ogóle dopasowują siodła? I jak już, to będę raczej pisać do HB Contact kiedy będą w Warszawie. Myślę, że Bogdan zrobi to jak trzeba 😉 Tylko czy będzie chciał?
14 lutego 2012 15:51
Devocoux dopasowuje siodła i daje radę ich ściągnąć na kontrolę i poprawki.
Oooo, super xD Właśnie o to chodziło. A w cenniku ktoś się mniej więcej orientuje? I czy robią od ręki, na miejscu, w stajni?
ash   Sukces jest koloru blond....
14 lutego 2012 15:52
Pan Byszewski przyjeżdża na kontrolę i ewentualnie zabiera siodło i wysyła do centrali. Nasze właśnie dziś wróciło po 4 miesiącach 😵 Mam nadzieję, że tym razem będzie pasowało na kobyłę!
Ja mam dość nietypowy problem. Mam konia bardzo wykłębionego i okropny problem z dopasowaniem siodła. Nie znacie może jakiś modeli siodeł skokowch, albo wszechstronnych, które by nam spasowały? Jaki rozstaw łęku byłby mniej więcej dobry? Dodam, że ostatnio jeździłam na siodle koleżanki, ujeżdżeniówce i to było jedyne siodło, które na niego pasowało.

w kifferach ( nie wiem czy wszystkich) są wycięte łęki.
Pan Byszewski przyjeżdża na kontrolę i ewentualnie zabiera siodło i wysyła do centrali. Nasze właśnie dziś wróciło po 4 miesiącach 😵 Mam nadzieję, że tym razem będzie pasowało na kobyłę!

Ale to taki precedens czy raczej tendencja? 4 miesiące?  🤔 Nie ma opcji, żebym odesłała siodło na 4 miesiące, bo musiałabym kupić drugie, żeby cokolwiek z koniem robić przecież. Nie będę się przecież wozić na oklep. I jak to wyszło cenowo - mogę prosić pw?
14 lutego 2012 22:20
Ale Devocoux serwisuje chyba tylko siodła Devocoux?
Z terminami w Devoucoux nie jest za różowo. Moja znajoma zdecydowała się na zakup nowej ujeżdżeniówki - przedstawiciel dojeżdżał na pomiar prawie 2 miesiące 😵 No i wszystkie zmiany są robione we Francji, tutaj też jakiekolwiek grzebanie w siodle to 4-8 tygodni, jak dobrze pójdzie.
Ja mam dość nietypowy problem. Mam konia bardzo wykłębionego i okropny problem z dopasowaniem siodła. Nie znacie może jakiś modeli siodeł skokowch, albo wszechstronnych, które by nam spasowały? Jaki rozstaw łęku byłby mniej więcej dobry? Dodam, że ostatnio jeździłam na siodle koleżanki, ujeżdżeniówce i to było jedyne siodło, które na niego pasowało.

a jakie to było siodło?  🙄
Koniczka, ale ja mam Devoucoux 😉 Stąd pytanie o serwis właśnie tej firmy.

quantanamera - oj, to nieciekawie... Chyba jednak uderzę do Bogdana, w takim razie. Nie mogę sobie pozwolić na minimum miesiąc bez siodła.

I ponawiam pytanie o cennik! Ktoś rozszerzał i dopasowywał siodło? BŁAGAM o pw o tym, ile to mniej więcej kosztuje  🙇
15 lutego 2012 08:26
fioukova my dostaliśmy na ten czas siodło zastępcze również Devoucoux.
Tym razem siodło wróciło do nas idealne.  🏇
O cenach Ci nie powiem, bo robili nam to w ramach gwarancji.
Ej, to spoko, jak dają zastępcze. Dobra, to przedzwonię do p. Byszewskiego i się dopytam o szczegóły. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!  :kwiatek:
15 lutego 2012 09:17
Zadzwoń, bo jak znajoma pytała to wychodziły jakieś naprawdę spore pieniądze za korekty siodła. Nie chcę skłamać, bo nie pamiętam dokładnie ile, ale się za głowę złapaliśmy.
Koniczka, nie dziwię się... 260 euro za poszerzenie/dopasowanie siodła, 90 euro przesyłka. Wymiana przystuł też 90 euro...  😵 Koszt wymiany skóry na siedzisku - 500 euro  😲 Ale czas oczekiwania na chwilę obecną to zaledwie 2-3 tygodnie!
15 lutego 2012 09:44
Koszt wymiany skóry na siedzisku - 500 euro  😲 masakra! chcieliśmy właśnie wymienić, ale podziękowaliśmy za tą cenę 😵
z czego ta skóra? z węża chyba ..... strażackiego 😀
15 lutego 2012 11:57
hahhaha

wczoraj rozmawialismy z Panem Byszewskim. Powiedział, że to zastępcze siodło co mieliśmy jest na sprzedaż za 1800.
Ja mówię, o kurde biorę! Za tą cenę to nawet i skokówka może być. Już się podjarałam, a on mówi że to cena w euro 😵 😵
ash - hahaha  😂 ja też na początku, jak z nim rozmawiałam, to miałam nadzieję, że ceny są w złotówkach. I już myślałam, że co tam, robię i nawet nie będę się zastanawiać. A on do mnie, że to euro, tonem jak do blondynki 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się