Dopasowanie siodła

Nigna   Warto mieć marzenia...
23 stycznia 2012 22:21
Jakby ktoś chciał jednak profesjonalnej porady fachowca w sprawie siodła...
w drugiej połowie lutego na dolnym śląsku (okolice wrocławia, jeleniaj góry) będzie Bogdan : )
Zgłaszajcie sie do niego na maila : hwujs@wp.pl
Szukamy osób na podział kosztów

Koszt samego sprawdzenia dopasowania siodła to... tylko koszt dojazdu : )
Dopiero gdy bedzie coś trzeba grzebać przy siodle koszty są do ustalenia ; )
Przepraszam za "spam" ale przynajmniej zgodny z tematem a może komuś się przyda : D
a byc moze moj bład sorki  :kwiatek:

Jak Cie to "pocieszy" to ja wymieniłam na Rudym 3 siodła. W tym jedno przerabiałam zupełnie pod niego i dalej było nie. Po prostu grzbiet wymaga innego kształtu terlicy.
A ile siodlem mierzyłam testowałam sprawdzałam to moje
No ale w końcu trafiłaś chyba na to właściwe 🙂 Ja bym jednak spróbowała to swoje siodło podopychać, bo raczej tego wymaga, tylko muszę jakoś sprawdzić gdzie je dopchać.Pomocy 😵
Palemka
Posyp kreda grzbiet konia i połoz ciemny czaprak, a potem pojeździj z 20 minut, zobaczysz jak Ci sie siodło odbije na grzbiecie.
Hypnotize dzięki za wskazówki :kwiatek:
Czyli tam gdzie się słabo odbije znaczy że nie przylega dobrze, prawda?
Przepraszam że post pod postem, ale pisze go po paru dniach od ostatniego.
Postanowiłam dziś  spróbować okreslić łęk mojej kobyły, przymierzając kilka siodeł,bo jakoś nie daje mi spokoju ta sprawa.
I wygląda to tak:
1) moje ubo-podobno wąski łęk, okreslony przez sprzedającego jako 28, ale to guzik prawda,siodło jest szerokie, mierzyłam na końcach widełek terlicy-wychodzi 32-33cm spokojnie
-przy kłębie nie uciska, leży swobodnie, natomiast odstają panele w dalszej części tybinek,ogólnie w równowadze,

2) passier łęk 29 (tak jest napisane i tak wychodzi z moich pomiarów)
-przy kłębie  dłoń ledwie wciskałam, wiec za wąsko, ale dalej, podobnie jak ubo tybinki też odstawały.

3) jakiś stubben, wymiary podobne jak w ubo 33cm, kreciło się, w dodadtku zsuwało się łopatki , a linia siedziska leciała do tyłu (podobnie jak w innym stubbenie)

4)wintec, łek 29-mega za ciasny, bez równowagi.

Jak dla mnie wychodzi cos pośredniego 31-32, ale w sezonie paswtiskowym moze byc spokojnie 32-33.Tylko nie rozumiem dlaczego panele wzdłuż tybinek nie przylegają dobrze a ni w szerokim ani w waski siodle. Bo stubbeny z kolei to z tego co widziałam to na zwszystkich koniach w stajni leciały do tyłu, mimo ze siodła sa dość szerokie.

p.s. a kredy zapomniałam kupić 😡
przypadkiem natknęłam się w sieci na osławione i elegancko dopasowane spanaldi 😉

współczuję koniowi...

A może ten wcale w nim nie chodził? Może ta laska tylko mierzyła to siodło i też zobaczyła jak super leży, stąd może jej śmiech 😉
a jest taka opcja 🙂, ale, że ostatnio szukam siodła perełki w okazyjnej cenie wiec przekopuje wszystkie europejskie ogłoszenia z dolnej półki, i niestety napatrzyłam się na dużo takich kwiatków, wcale nie zdziwiłabym się jakby ktoś jednak tak jeździł :/

P.S. Ogłoszenie nie mówi czy użytkowane było na tym koniu, a powodem sprzedaży jest to, że zrobiło się za małe.

No to fakt-ciut przymałe 😁
I jeszcze futerko  🙄 Dlaczego wiekszosc osob nie rozumie ze futerko jest dla siodeł za szerokich ?
o matko, Dramka, każdy człowiek nabywa wiedzę w czasie, jeszcze niecały rok temu Ty też pchałaś je pod za małe siodło

kiedyś i osoba ze zdjęcia się tego nauczy  🙄
Nie wkładałam mattesa pod za wąskie siodło.  🙄 I moje siodło tak nie leżało jak na fotce.
oj nie ma o czym mówić, mattes, żel czy inne coś, nieważne
siodło też było za wąskie i całymi stronami tego wątku też nie przyjmowałaś do siebie tego faktu, że należałoby wyjąć podkład

teraz to bez znaczenia jak i to, że "ona ma gorzej, niż miałam ja"

zdjęcie jest z netu, nie ma jego właściciela/autora, nie wiadomo "co autor miał na myśli" i na jakim stopniu wtajemniczenia jeździeckiego się znajduje, więc my i tak mu nic nie uświadomimy jątrząc tutaj
Jest taka roznica ze miałam cienki żel
hehe zaczyna sie po raz kolejny temat temat Dramkowego siodła?
Nie wiem jaka to różnica ze pchałam pod siodło za ciasne żel a nie mattesa i nie dałam sobie nic powiedzieć długi czas. Dla mnie żadna.
Ogłoszenie jest belgijskie, z tego co zrozumiałam to zrobiło się za małe w rozmiarze siedziska, o innym rozmiarze nic nie piszą  😎

ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
31 stycznia 2012 09:15
Palemka- poniższe mnie zainteresowało... gdzie to było napisane?

2) passier łęk 29 (tak jest napisane i tak wychodzi z moich pomiarów)
-przy kłębie  dłoń ledwie wciskałam, wiec za wąsko, ale dalej, podobnie jak ubo tybinki też odstawały.
Na podtybince(przystulicy :???🙂 było napisane-inaczej nie wiedziałabym bo to nie moje siodło.
31 stycznia 2012 09:35
palemka, hmm, ale wiesz, że passier nie ma wybitych rozmiarów łęku.
Ja się przynajmniej z tym nigdy nie spotkałam.
Od spodu siodła jest wybity rozmiar siedziska, model i numer siodła, który nic nie mówi o rozstawie.
No to mam teraz zagwozdkę 🤔 Jeśli będę  miała jeszcze okazję to zrobię fotę.

edit. Nie wiem czy w tym wątku mogę zapytać, ale skoro ma to wpływ jakiego siodła powinnam szukać to zapytam tu: czy pomożecie mi ustalić jaki grzbiet ma ta kobyła-prosty czy lekko łękowaty? Bo sama już mam watpliwości. I czy jest wykłębiona normalnie, czy nie za bardzo?
:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Mam do Was pytanie 🙂. Czy to normalne, że łęk siodła rozszerzył się po roku użytkowania? Wcześniej był na danego konia za wąski, a teraz jest za szeroki 😵
:kwiatek:
Re-voltowicze pomóżcie!  😉
Chciałabym przedyskutować i wysłuchać opinii na temat dopasowania siodła na małe konie w typie prymitywnym (mam niewysokiego, dość krótkiego hucuła).
Być może to kwestia mojego "wymyślonego problemu", ale wydaje mi się, że dopasowanie siodła na konie tego typu tak, żeby nie wchodziło ono na łopatkę to dość trudna sprawa... O ile w siodłach uj. sprawa może jeszcze nie jest jeszcze tak problematyczna, tak wydaje mi się, że dopasowanie siodła VS, które nie wchodziło by na łopatkę konia jest 'niemożliwe'  🙄 (Mówię o siodle 16", czyli dość niedużym). Na tak małym, krótkim koniu nie wiele miejsca pozostaje na siodło między  brzegiem łopatki a ostatnimi kręgami piersiowymi (/żebrami).
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić dokładnie co kryje się pod terminem "siodło wchodzące na łopatkę"?
Czy idealnie dopasowane siodło nie będzie w żadnym stopniu 'nachodzić' na łopatkę? (W żadnej fazie wysunięcia przedniej kończyny do przodu) Czy też jest to niemożliwe?
I czy pod hasłem "łopatka" mamy na myśli tylko kość, czy także chrząstkę łopatki??
Rozwieje ktoś moje wątpliwości?  :kwiatek:  😉

A i jeszcze taki rysunek poglądowy 😉 Wydaje mi się, że ten kościec pasuje właśnie do kuca w typie prymitywnym  😉

10 lutego 2012 18:21
akselka,
Pytanie: czy koń po roku użytkowania może się zwęzić/poszerzyć w miejscu łęku?
Odpowiedź: TAK

Odpowiedź można jeszcze rozwinąć ale uważam ją aktualnie za wystarczającą, zważywszy na Twoje pytanie.
Postudiujesz ten wątek-wszystko będziesz wiedziała 🙂

palemka- na pierwszym przez podniesioną głowę wygląda na nieco łękowaty
a na drugim na zupełnie normalny.
Mam do Was pytanie 🙂. Czy to normalne, że łęk siodła rozszerzył się po roku użytkowania? Wcześniej był na danego konia za wąski, a teraz jest za szeroki 😵
:kwiatek:

Koń mógł sie rozbudować, tak samo poduchy mogły sie uklepać.
Dramka chyba na odwrót 🙂

akselka koń, nawet jeśli dużo pracuje, ale niewłaściwie i/lub ma niedopasowane siodło może to powodować zanik mieśni przy kłębie i jego "zawężenie"

jeśli masz tanie badziewne siodło i/lub mogło ulec uszkodzeniu mechanicznemu, może to skutkować rozjechaniem łęku
Racja  😉
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, dużo mi pomogłyście 😉 :kwiatek:. Już znam przyczynę  🙂.
To ja tez bardzo poprosze o ocenę-jak wg Was leży ten kieffer? Ze swojej strony powiem tak:nie buja się, na tyle ile mogłam sprawdzić fajnie przylega, nawet na wiekszej częsci wzdłuz tybinki  niż w moim obecnym tez przylega, jak usiadę to pod przedni łek wsune 2 palce.
Wrażenia z jazdy- 😍

Mam jeszcze z czaprakiem, jakby coś to dorzucę 😉
fajnie wygląda na moje oko 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się