Aga_Leming a jaki problem z wędzidłem ma koń?
a jakie proponujecie wedzidło dla folblutki..?
Kobyłka zaciska wędzidło,wgl nie przeżuwa 🙁
mamy obecnei podwójnie łamane oliwke
[quote author=Aga_Leming link=topic=1598.msg1287206#msg1287206 date=1328204781]
Dzięki super poradzie pani z The Horse Bit Bank postanowiliśmy wyprubować Bombers Happy Tonge.
[/quote]
Interesujące to wędziło!
A z czego to jest (w sensie z jakiego materiału)? Ono jest sztywne czy elastyczne?
To będzie wędzidło dla konia o nadwrażliwym języku, podoba mi się 🙂
Daniella_283
Jest to stary sprenger 😉
Mój koń miał mega problem z przepuszczalnością. Przy nabieraniu wodzy najpierw się usztywniał i próbował zadzierać głowę, a potem wisiał i był wiecznie zaparty i twardy. Przy próbach oddawania, delikatniejszego kontaktu natychmiast uciekał do góry, czasem przy nabraniu kontaktu próbował zadzierać głowę i się cofać, blokował się na wodzach. Zapierał się tak ekstremalnie, że mam teraz problemy zdrowotne z dłonią. Na innych koniach podobnych reakcji nie miałam, nawet na koniu, który od mocnego kontaktu sie wspinał, więc problemem nie była moja chamska ręka. Zresztą trener jest codziennie, więc jesteśmy ciągle pod okiem doświadczonej osoby, która mnie i mojej ręki pilnuje.
Wszystko pod względem zdrowotnym co można było sprawdzić zostało sprawdzone - zęby zrobione przez profesjonalistę, siodło ok. Zauważyliśmy, ze woli chodzić bez nachrapnka - jest wtedy luźniejszy, ale z kolei ekstremalnie otwiera pysk i robi z językiem straszne cuda - wystawia na boki, chowa do wnętrza pyska, podejmował próby przekładania. Przy zapiętym nachrapniku nie było tego widać, bo nie miał tyle miejsca na majzlowanie językiem, ale to był tylko zamaskowany problem. Zaczeliśmy szukać innego wędzidła i przerobiliśmy dosyć sporo - najlepszy był Sprenger WH ultra, ale też bezszałowy.
Po długiej rozmowie z panią z The Horse Bit Bank zasugerowała mi, że może to być problem nacisku na język, bo mój koń przejawia klasyczne symptomy. Poprosiła mnie o zdjęcie pyska konia i jak zobaczyła język to powiedziała "olaboga jaki wielki jęzor" 😉 i poradziła kilka wędzideł, które zmniejszają nacisk na język. Przy pierwszym złapaniu kontaktu juz czułam różnicę. Przez te 2 dni mój koń ani razu mi nie zaciążył, ja używam minimalnej siły na ręce, a wcześniej wymagało to na prawdę bardzo mocnego przytrzymania, od razu odpuszcza od nacisku wędzidła, a nie próbuje sie z tym siłować i nie blokuje się na żadnej wodzy. To jest tak jakby koń, który miał 1000 sposobów na unikniecie wędzidła i pracy nagle zaniechał wszelkiej kombinatoryki i skupił sie na jeźdźcu. Modle się, żeby mu sie to nie odwidziało 😉
Wędzidło jest ze słodkiego metalu, który się szybko ultenia - moja testówka już nie jest niebieska, ale metal chyba dalej jest slodki - nie sprawdzalam na wlasnym języku 😉 Wędzidło jest niełamane, jest sztywne - obawiałam się problemów ze zgięciami, ale nic nie zauważyłam puki co, wręcz koń sie zgina znacznie chętniej.
Też chcę takie wędzidło ! Mój koń również ma nadwrażliwy język, nawet przy lekkim przytrzymaniu dosłownie do oka chce go sobie włożyć. Czy to wędzidło jest dostępne w Polsce ? Może jakiś kontakt byś podała, bo pani o której piszesz też jakaś kumata jest !
W PL nie znalazłam przedstawiciela tej firmy. Pani prowadzi sklep The Horse Bit Bank:
http://horsebitbank.com/Ja trochę się boje mówić hop, bo 2 dni fajnej pracy wiosny nie czyni i mam nadzieję, że mojemu koniowi się nie odwidzi to wędzidlo, ale na chwile obecną jestem bardzo dobrej myśli. Powyższy sklep jest bardzo fajny, bo mają chyba wszystkie wędzidła znane człowiekowi 😉, służą radą i wysyłają na 30- sto dniowy test. Bardzo mi sie podobało, że od razu zapytała mnie, czy koń nie ma problemów z zębami. Zanim się zacznie kombinować z wędzidłem trzeba najpierw wykluczyć zęby i plecy - ja to zrobiłam, wsadzałam wielu lepszych ode mnie jeźdźców na tego konia, bo ciągle jednak dopatrywałam się problemu w sobie, a nie w koniu, ale poza moją trenerką ludzie raczej odpadali i mówili, że koń jest bardzo trudny. Po tych 2 dniach mogę powiedzieć, że mamy trochę do przepracowania - przede wszytskim rzeczy nad którymi nie można było pracować swobodnie, bo koń wiecznie był nastawiony na opór i troche moich złych odruchów, których się nauczyłam gdy próbowałam zrobić cokolwiek, aby uzyskać odpowiednią reakcję, która nie nadchodziła niezaleznie od moich starań z siodła.
ja potwierdzam, że tego typu wędzidła "działają" ja takie konie jak opisała Aga_Leming
ja równiez mam takiego konia i długo szukałam wędzidła które on by zaakceptował
ja mam akurat wędzidło firmy mylers, ale jest bardzo podobne: tak samo cienkie i ma ten sam kształt
Przymierzam się właśnie do kupna sztangi Nathe. Ktoś miał dla konia ogólnie gryzącego wędzidła?
Wytrzyma chociaż pół roku? Przetestowałam sporo wędzideł różnego rodzaju i jednak plastik jest najlepszy 😕
piglet gdzie kupiłaś swoje wędzidło?
chetnie bym spróbowała.
Też zanim napisałam do tej pani z The Horse Bit Bank rozważałam wędzidło mylers i nawet pisałam do niemieckiego dystrybutora ( w PL nie ma) co może mi doradzić, ale nie byłam zadowolona, bo tylko potakiwał na to co ja mu pisałam, zamiast powiedzieć coś od siebie, a ja nie szukalam yes mana tylko porady. Miałam już upatrzone wędzidło mylers ale znalazłam jeszcze The Horse Bit Bank i po korespondencji okazało się, że mój typ nie był trafny, bo miał za wysoki port na język, a mój koń ma niskie podiebienie. Dodam od razu, że bombers happy tonge nie jest dopuszczalny na czworoboku, ale m.in. właśnie mylers ma 2 modele dozwolone, podobnie jak New Shule i Informed designs. Ja wziełam bombersa, bo na tym wędzidle podobno najłatwiej zdiagnozować problem, a potem można dalej dumać.
Widze, że nie tylko ja mam taki problem - a myślałam, że jestem jakimś kosmita - słyszałam już od ludzi, że wydziwiam i kombinuje, ale ja zdroworozsądkowo nie mogłam zaakceptować, że koń może sie tak ekstremalnie stawiac i być nastawiony tak negatywnie jeśli nie robi mu sie krzywdy i codziennie pracuje z bardzo klasycznym trenerem. Teraz żałuje, że nie zaczełam wcześniej myśleć o zmianie kiełzna, ale jak już mówiłam - szukałam przyczyn w sobie i w moich brakach jeździeckich + w fakcie, że koń jest z tych cwanych i testujących.
ja mam w spadku po koleżance a ona ściągała z usa...w sklepach w PL chyba nie znajdziesz
jest ono również w tym sklepie co podała Aga_Leming
http://horsebitbank.com/loose-ring-comfort-snaffle-wide-254.phtmlna zdjęciu wygląda inaczej, bo ujęcie jest zrobione od góry ale patrząc z boku jest tak samo wygięte i wyprofilowane jak ten bomber...różni się tym że jest 2 razy łamane ale to łamanie jest bardzo ograniczone( ruchomość tych części jest niewielka) i wędzidło ma "blokadę" która blokuje go dokładnie w takim położeniu i kształcie jak ma ten bomber
tutaj widać jak jest profilowane (nr2)
http://mylerbitsusa.com/comfort_bits.shtml
Aga_Leming a ile wychodzi wysyłka??
To wędzidło myler również mi polecono jako alternatywe 🙂 Widziałam je na niemieckim e-bay ostatnio i jest dostępne także w Niemczech np tu:
http://www.myler-store.de/index.htmlWysyłają do PL - koszt 15 euro i ile dobrze pamiętam.
Sprenger ma tez cos podobnego nazywa się chyba schooling bit, ale nie jestem pewna, czy działa tak samo.
Wysyłka z
http://horsebitbank.com/ wynosi 10 funtów.
schooling bit HS ma ten sam kształt ale jest grube i dla mojego konia odpadało
ja wydałam fortunę na różne sprengery i wszystkie wiszą na kołku aktualnie 😉
ze sprengerów najlepiej pasował mojemu koniowi kk 14mm i to jest najcieńsze chyba jakie sprenger robi a i tak było za grube...przy 16mm mojemu koniowi już język z pyska wypadał bo mu się gęba nie domykała 😁
Mój bombers i ten myler który ma piglet maja 12 mm, ale uważam, że jest delikatniejsze, niż Sprengery które testowałam, mimo swojej cieńkości. Na dopasowanie wędzidła można wydać fortunę to prawda:P Ja już się władowałam w Sprengera WH ultra 18 mm, którego na szczęście udało mi się sprzedać, prawie kupiłam Sprengera WH ultra 16mm. Na szczęście inne wędzidła udawało mi się pożyczać od znajomych, ale, że wszyscy jeżdżą na różnych wariantach podwójnie łamanych to nie mogłam trafić w to co było mi potrzebne, bo wszystkie tradycyjnie łamane wędzidła naciskają na język, a wygląda na to, że właśnie to mojemu koniowi nie pasowało. Cieszę się, że udało mi się znaleźć sklep, gdzie wszystko mogę przetestować, bo wydawanie takiej kasy na kolejne nietrafione wędzidła to wielka lipa. Minusem jest droga wysyłka zagraniczna - gdyby nie to, to można by było na prawdę wiele wędzideł przetestować. Szkoda, że w PL nie mamy takiego banku wędzideł - na pewno by to ułatwiło wszystkim sprawę.
W ramach ciekawostki- wielgachny jęzor mojego konia o który tak się boi😉:
jak odłożę trochę kasy to ściągnę sobie jeszcze tego bombersa, może się okaże, że będzie jeszcze lepszy niż mylers
czy w tym sklepie jest jakaś tabelka z przelicznikiem tych "obcych" rozmiarów na rozmiary w cm/mm??
albo czy gdzieś w necie jest dostępna taka tabelka??
Na stronie tego sklepu nie widzialam, ale tez nie szukalam - ja wpisalam w google przelicznik cm na cale i wyskoczyl mi specjalny kalkulator, ale jeszcze w mailu przypomnialam pani, ze ma mi wsadzic 13 cm do paczki, bo chcialam miec 100% pewności, ale mysle, ze kalkulator mnie nie oklamal. Akurat na tych bomberach jest rozmiar w cm podany na wędzidle tylko ci angole jak zwykle muszą innym utrudniac sprawę i podawać w calach:P
somebody, zapraszam na strone 98 i dalej tego wątku.
Aga_Leming fajnie ze wrzuciłaś fotę-przynajmniej będzie jakaś orientacja, co znaczy duzy język 😉
no dokładnie -nie raz się zastanwiałam jakwygląda gruby język i już wiem 😉
wiecie może gdzie kupię wędzidło oliwkowe podwójnie łamane cyganka ?
ok już znalazłam Stubenna a może ktoś widział sznurki (nie paski) do cyganki oprócz Nathe ?
:kwiatek:
ja mam sznurki z Equipa, na pewno sa na lamri.pl, tylko strona cos nie dziaa
ooo dzięki wielkie bo w google mi nie pokazało jutro sobie dryndę do nich :kwiatek:
bo w x horse 60 dni oczekiwania 😲
A czy ktoś widział wędzidło typu lasso ?
Orientuje się ktoś gdzie dostanę wędzidło 13cm o grubości 14-16mm i do 100-150 zł...? Np. jakieś wędzidełko do munsztuka - busse ma takie rozmiary, ale widziałam te wędzidła tylko w Equiversum i to na zamówienie (choć to, które mnie interesuje, ma 12 mm grubości i to już trochę ała... za cienko). Gdzieś jeszcze coś podobnego można znaleźć...?
Może być podwójnie łamane? Sprenger takie robi.
Wędzidła munsztukowe mają mniejsze kółka 😉
Dramka, Tak, może być podwójnie łamane. Nawet byłabym bardzo zadowolona z podwójnie łamanego. Tylko Sprenger to nie moja półka cenowa. :/
Sankaritarina
Wystarczy zerknąć do naszych ogłoszeń, można spotkać sprengera za 150zł 😀iabeł:
Czy ktoś wie gdzie dostanę wędzidło 2xłamane z czarnego metalu?