Ból zębów, leczenie kanałowe, wybielanie i inne cuda.

Petit
Ash podczas jednego zabiegu można wyrywać zęby po prawo albo po lewo, bo jeżeli usuną Ci z jednej i z drugiej strony to nie będziesz mogła otworzyć buzi

Kto Ci to powiedział? Normalnie po zabiegu wyrywania zebów tez nie mozna otwierać buzi jakis czas, bez wzgledu na to czy to jeden zab czy pięć 😉
Jak pacjent chce to mozna mu wyrwac wszystkie 4.

Swoja droga ja 2 miesiace temu miałam wyrywane 2 górne 5 i nie miałam wielkiego dyskomfortu w zwiazku z czymkolwiek, mimo ze obie strony miałam ciut opuchniete.

Co do tego ile trwa zabieg wyrywania 8, to nie wiem jakbardzo musiałyby być skomplikowanie przytwierdzone do organizmu zeby zabieg trwał dłużej niż godzine ( mówie o 4 sztukach ) .
olenka Próbowałam się tam dzisiaj dodzwonić, ale mi się nie udało  👿
Miałaś tam zabieg pod narkozą? I jak się tam dostałaś, ze skierowaniem od lekarza czy w jakiś inny sposób?
Petit,
Obok w zakładzie zaczynałam leczenie ortodontyczne, więc miałam skierowanie. Ale to było 10 lat temu.
Nie miałam narkozy, tylko znieczulenie miejscowe. Gdyby nie przyklejali mi wtedy zamków, to nawet nie czułabym, że coś mi robią.
Petit. a czemu narkoza zamiast zwykłego znieczulenia?
Hypnotize, tak mi powiedziała stomatolog i ortodonta. Wiadomo można sobie wyrwać wszystkie zęby, tylko wtedy nie wiadomo gdzie Cie boli jeżeli zrobi się stan zapalny albo przetoka. Nie będziesz tego wiedzieć bo i tak Cię wszystko boli. Tak słyszałam od kilku lekarzy.

ashtray, po prostu nie znoszę znieczulenia. Jeżeli mam dziurę i stomatolog musi ją oczyścić, to nie biorę znieczulenia, bo nie mogę znieść tego uczucia, źle się strasznie czuje i jestem potem pokaleczona. Próbowałam dwa razy ze znieczuleniem i obiecałam sobie, że więcej razy tego nie zrobię. Wolę przemęczyć się przez 2-3 minuty i zacisnąć pięści.Zresztą nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mi wyrwał zęba a ja na to będę patrzeć... coś mi się w głowie ubzdurało i nie mogę tego przezwyciężyć  🤔wirek:
Wyrywanie 4 osemek na raz to glupota. O ile gorne '8' czesto sa bezproblemowe i po wyrwaniu nie ma potrzeby wziecia nawet jednego Apapu, o tyle z dolnymi zebami baardzo czesto jest problem.

Hypno,
nie porownuj wyrywania '5' do '8', bo to niestety troche inne bajki 😉
kasska, mogłabys rozszerzyc na czym ta problematycznosc dolnych ósemek polega?
Zastanawiam sie, jak dlugo moze sie goić ranka po wyrwaniu.
Pozbyłabym sie jednej z mojej pokaźnej kolekcji radosnych ósemek, bo mi już zaczyna dokazywać. Tylko, ze 5 dni po ewentualnym zabiegu jadę do hiszpanii... nst okazja wizyty u mojego dentysty wypadnie pewno za jakiś miesiąc...  🙄
czesciej sa 'niewygodnie' ulozone,poplatane korzenie, trudniej jest utrzymac rane na dole w czystosci- bardziej niz na gorze wpadaja tam resztki jedzenia. Poza tym lekarzom jest z reguly latwiej wyciagnac 'osemke' czy innego zeba w dol, ze tak powiem 😉 ale to sprawa indywidualna.

pewnie, ze moze sie okazac, ze po wyrwaniu gory i dolu tak naprawde bol nie dokucza tak bardzo, ale niestety najczesciej pare dni trzeba sie przemeczyc. U mnie wyrywanie gory trwalo hm....jakies 30sekund 🙂 przerazona, ze nie mam recepty na ketonal ani zadnych zapasow w domu wrocilam i polozylam sie spac liczac, ze obudzi mnie bol  😁 tak sie nie stalo, nie bylo potrzeby wziecia nawet najslabszego srodka przeciwbolowego. To ze nie mam zeba od paru godzin odczuwalam tylko jezykiem, ktory ciagle pchal sie w miejsce w osemce 🙂

Warszawiakom polecam dr Bernarda Zadroznego, Anin Dental🙂
Zresztą nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mi wyrwał zęba a ja na to będę patrzeć... coś mi się w głowie ubzdurało i nie mogę tego przezwyciężyć  🤔wirek:

Rozumiem. To dość osobliwe przeżycie.
Wczoraj w końcu zebrałam się, żeby pójść do dentysty. Pani doktor obejrzała moje zęby, powiedziała, które trzeba zrobić. Po czym dodała, że dzisiaj to ona nie ma czasu, żeby mi którykolwiek zrobić, a w lutym to ona wyjeżdża na cały miesiąc i może zacząć mnie leczyć dopiero w marcu  😲 Wyszłam zła i rozczarowana, bo naprawdę długo zbierałam się w sobie i moje postanowienie, żeby zęby wyleczyć było bardzo silne, a wychodząc stamtąd opadło mi dosłownie wszystko.
Ashtray powinnaś zmienić stomatologa ;-)
Do mojej dentystki mogę zadzwonić w każdej chili jak mnie coś boli i zawsze otrzymam od niej pomoc.Chodzę do niej od przedszkolaka  😅
Co do  dolnych niewyrżniętych ósemek, to problem polega jeszcze na tym że mogą być one zrośnięte z kością. W sumie to wolę  nie wiedzieć jak to wygląda i jak usuwa się taki ząb. Mam dreszcze jako tym myślę.

Obecnie moje poszukiwania stanęły na placówce stomatologicznej na nowym zjeździe, gdzie można przeprowadzić zabieg pod narkozą. Ale poszukiwania trwają..., bo mam traumatyczne wspomnienie po tym, jak poszłam tam na wizytę jako mały dzieciak z mleczakami, usiadłam grzecznie na fotelu, baba patrzy patrzy i ciach..wyrwała mi mleczaka..myślałam, że ją tam zakrzyczę na śmierć.
Zmieniam, zmieniam. Umówiłam się już gdzieś indziej. Nie boli mnie, więc to nic pilnego. Ale obawiam się, że im dłużej będę zwlekać, to cała moja determinacja i chęci się ulotnią...
Petit. powodzenia w poszukiwaniach.  :kwiatek:
kasska
Pracujac w gabinecie , na prawde nie widze róznicy. Jedyna róznica to szersze otwieranie buzi i gorszy dostęp. Ale jeśli jest dobry chirurg to nie ma z tym problemu.I pacjent przestrzegajac zasad po ekstrakcji nie musi cierpieć. Połowa sukcesu to lekarz i zdjęcie RTG.
O rany..poszłam do ortodontki. Zrobilam rtg.

Rozmowa:
dr- Powinna Pani usunąć czwórki, tak cztery czwórki, żeby było miejsce. Ale Pani ma ścisk w tej buzi, nie wiem czy piątek nie będzie trzeba usunąć.
JA- Jak to? Jak to? Cztery czwórki może jeszcze piątki? Przecież to osiem zębów.
dr- No tak, trzeba by zrobić jeszcze dodatkowe pomiary,wyciski,zdjęcia itd.
Wie Pani, ósemke to ma Pani na pewno do usunięcia i nie ma gwarancji, że nie będzie trzeba usunąć wszystkich ósemek.
JA- Dobrze, to ja dziękuję.  🤔

😵 Poszłam do wielce szanowanej, znanej Pani dr. Wiadomo,że jak wyrwą mi połowę zębów to będzie miejsce, ale to przecież nie o to chodzi.  😵

Petit, ja też byłam u "najlepszych w Krakowie".
Opcji było kilka.
Rwać wszystkie czwórki.
Rwać piątki, w tym jedną dłutować, bo jest zatrzymana.

Moja obecna orto powiedziała, że wszystko załatwi się bez wyrywania.
I wszystko ładnie się prostuje.
Ortodonci idą na łatwiznę.
Pewnie, że łatwiej wszystko zrobić, jak połowy zębów nie ma.

No właśnie, śmieje sie, że może wszystko wyrwać i nosić sztuczną szczękę. Będą zaraz równe i białe...
W poniedziałek miałam wizytę u dentysty, i okazało się, że prawa górna 5  jest do leczenia kanałowego(  5 ma 1 czy 2 kanały?).Ząb został powiercony i chyba zatruty.  6 lutego mam przyjść na leczenie. No i dzisiaj jak opukuję zęba po bokach to mnie boli, i jak leże to czuję jakby pod nim  mnie coś jakby swędziało czy rwało- dziwne uczucie.I nie wiem czy to normalne?? Tak to mnie generalnie nie boli. To uzupełnienie zęba powoli  się ściera (pomimo, że jem tylko lewą strona).

I jak to jest, że płaciłyście robiąc kanałowe na NFZ tylko 40czy 70zł?? Mi powiedział, że od 150zł  😤 i też  lekarz pracujący w przychodni na NFZ.
Na NFZ leczy się tylko zęby od 1-3. Już Ci to pisałam. Za piątkę zapłacisz normalnie, tak jakbyś poszła do lekarza prywatnie.
Tylko dzisiaj znalazłam w necie artykuł, że niby jest bezpłatne. Ehh pokręcone jest to wszystko. Tak tylko chciałam się jeszcze dopytać.
Najważniejsze jest wyleczenie zęba.  😉 Mam nadzieję, że jak teraz mnie boli  to  nic złego się nie dzieję??
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
28 stycznia 2012 04:58
ashtray, Pierwszy raz słyszę coś takiego. Jak jeszcze leczyłam zęby w pogotowiu to 4,5 i dalsze były normalnie, w ramach limitów i opłat NFZ.
Notarialna w ramach NFZ bezpłatne jest leczenie kanałowe od trójki do trójki u dorosłych, u dzieci do 18 r.ż. wszystkie zęby są leczone bezpłatnie. Natomiast wypełnienia na NFZ od 3 do 3 są bezpłatne kompozyty(te białe), ale chemoutwardzalne, a do zębów bocznych amalgamat(srebrne plomby) lub czasami glasjonomer. Dzieciom przysługują najlepsze wypełnienia ze światloutwardzalnymi włącznie.
28 stycznia 2012 10:19
prib, To nie wiem czemu, ale za termoutwardzalne (nie zależnie od zęba) zawsze płaciłam do 30 zł najwyżej. Za najzwyklejsze wypełnienie miałam za friko (też nie zależnie od zęba) nawet jak byłam już pełnoletnia.

Korzystał ktoś z leczenia laserowego? Nęci mnie by spróbować, bo jestem panikarą, a przydałoby się w końcu pójść  😡
Notarialna to rzeczywiście dziwne... ja pracuję właśnie w przychodni gdzie jest podpisana umowa z NFZ i wypełnienia światloutwardzalne są u nas pełnopłatne- oczywiście dużo taniej niż w gab. prywatnych...
Taką samą informację ja również dostałam od kilku przychodni, do których chciałam się zapisać.
Petit, mam aparat od września 2010 i właśnie  ten "ścisk w buzi", pousuwali mi czwórki i aktualnie jest bardzo fajnie 🙂  W moim przypadku, to była "mała" masakra zarówno na górze, jak i na dole. Nie wiem, jak u Ciebie.

Mam pytanie:
Jak... Podnieść (?) dziąsło? Miałam mocno cofnięte przednie dwójki, tyle że na lewej dziąsło jest normalnie, ładnie, a na prawą zachodzi tak, że jednej trzeciej zęba nie widać. Dentystka powiedziała, że spokojnie da się zrobić, tylko, że ja głupia się śpieszyłam, podziękowałam i poszłam. Teraz naszły mnie jakieś wątpliwości, czy czasami nie będzie krwi, czy będzie bolało itp. ( panikara ze mnie okropna pod tymi względami)  😵
Wydaje mi się, że ona może kawałek dziąsła wyciąć.Chociaż głowy nie daję,że u Ciebie będzie tak to wyglądało.
Ja będę mieć coś podobnego robione na kolejnej wizycie, tyle, że z całkiem innych powodów.
Całkiem spoko...
Czyli przed 19.02. -> apteka -> środki uspokajające.
Bo albo zemdleję, albo po prostu ucieknę...
Ale jeśli to tylko kwestia estetyki, to powiedz, że nie chcesz i już.
Co to za problem?  🙂
Raczej kwestia estetyki, tylko jestem rozdarta na pół między moim chceniem, a moim strachem.
28 stycznia 2012 14:14
aga020596, A nie obawiasz się, że przy niektórych lekach uspokajających może ci dentystka odmówić znieczulenia? Byłam świadkiem takiej sytuacji kiedy to jakaś kobitka nie mogła mieć znieczulenia bo brała na stałe jakieś leki.
O_o Nie pomyślałam o tym...
Albo zadzwonię i zapytam, albo po prostu wyjadę komuś (ważna osoba dla mnie) z tekstem " pojedziesz ze mną i potrzymasz mnie za rękę?"   
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się