Dopasowanie siodła

Olu, 1) tak, drugie pytanie również: tak.
Agu  :kwiatek: Czy istnieją może inne przyczyny takiej sytuacji >? I czy jeśli przy zmianie sierści plamy nie znikają to zostaną już na zawsze ? Nawet jeśli siodło jest już dopasowane ?
ola8719...., spowodowane jest to zbyt dużym uciskiem, tu nie tylko włosy "ucierpiały" zmieniła się tkanka. białe plamy pozostaną.

inna przyczyna np ugryzienie, czy inne pokaleczenie też może "odbarwić sierść"
OK, to ja poproszę o ocenę  :kwiatek: :

Koń jest wykłębiony, dość chudy i bezmięśniowy :/
dopiero zaczynamy pracę z powodu bolesności pleców (a raczej okolicy kłębu i łopatek) spowodowanej niedopasowaniem siodła i samym siodłaniem u poprzedniego właściciela

wg mojego laickiego oka siodło leży stabilnie, nie buja się na boki alni przód-tył, panele przylegają z tyłu dużą powierzchnią (siodło nie lewituje), ale jest minimalnie za szerokie, wiec wsadziłam cienką podkładkę podnoszącą tył (tylko taką  mam akurat na stanie ), która je troszkę zwęża (po jeździe mieszczą się 2 palce, i mogę przepchnąć bacik)

proszę o opinie czy siodło spełnia wymagania użytkowości, a jeśli nie, to czy jest sposób, żeby je skorygować?

P.S. Siodło to bardzo stara Izabelka, bez cair
wydaje się, że jest ok. Ale dla pewności sprawdź odległość łęku od kłębu i kręgosłupa gdy będziesz w siodle.
witam!
postanowiłam reaktywować mojego starego Huberta firmy daw-mag. Siodło wysyłam do Siodlarza, właściwie wszystko mam nagrane, pozostaje tylko wysłać maila z sugestiami co i gdzie dopchać, by siodło było wygodne dla konia. Klacz jest bardzo szeroka i niewykłębiona, nieco się zmieniła od chwili kupna.... 😁
wrzucam fotki do oceny:
siodło trzeba poszerzyc a nie dopchac, jak bedziesz wiedziała jak lezy szerszy łek, to wtedy kombinowałabym z poduszkami... .
dorzucam fotkę z boku. Kobyła ma bardzo gęstą i długą sierść i trudno na fotkach to przedstawiać 🙁
edit: fotki
edit2: jeszcze jedno foto z boku
Hypnotize, ma rację - siodło trzeba poszerzyć - jest za wąskie. Na zdjęciu z boku widać, jak leci na tył.
Poza tym milion razy było mówione ze wstawia sie zdjecia z dopietym popregiem.

Swoja droga te huberty przy szerszym łeku maja tendencje do wedrowania tyłem w górę i trzeba dopychac poduszki tylne. Ale o ile to musialby zobaczyc ktos po poszerzeniu łeku.
EDIT
Jeszcze dodam ze to siodło jest za duze na tego konia. Aktualnie kon osiodłany na łopatce, jak siodło bedzie cofniete to bedzie lezało za daleko tylnymi panelami.

Btw niedawno słyszałam ze masz znawczynie od dopasowania siodeł w stajni, wiec czemu jej nie pytasz?
sorry za brak popręgu ale zorientowałam się przy wstawianiu fotek na forum 😡  Siodło ma już swoje lata, a chce je przywrócić życiu, bo kulbaka coraz częściej zajęta 🙁
Do siodlarza będę dzwonić, by zorientować się co mogą zrobić. W mailu wrzucę im fotki.
A może macie kogoś sprawdzonego, kto zajmuje się renowacją siodeł??
Hypnotize- ja nikogo w stajni nie mam oprócz swoich koni, więc źle słyszałaś....to przydomowa, prywatna stajnia...
Ponadto wolę mieć opinię kilku osób....
W sierakowicach jest rymarz który wspólpracuje z Daw magiem.Co do samej renowacji siodła nic mu nie moge zarzucic, natomiast o samym dopasowaniu ma srednie pojecie.
Dzięki za info :kwiatek: Uderzę chyba jednak do sprawdzonego siodlarza 😉
przepraszam za post pod postem, nie zauważyłam jak pisałam 😡 a zmienić tego nie umiem 🤬
To ja też sie dorzucę z pytaniem.
Moje siodło leży obecnie stabilnie na koniu, nie buja się, równoawaga też raczej dobra (wstawiałam kiedyś fotki).Jednak zrobiły się białe plamy po obydwu stronach kłębu, po jednej stronie większa plama, po drugiej mniejsza. Sierść wytarła się w tych miejscach po kilku dłuższszych jazdach w samym czapraku no i odrosły białe włosy-dlatego podejrzewam że to nie od ucisku a od wytarcia (siodło za wąskie napewno nie jest).
Ogladając oststnio siodło stwoerdziłam, że ma bardzo słabe wypełnienie poduszek w części środkowej, tuż pod siedziskiem, powiedziałabym nawet że kobyła delikatnie nawet reagowała przy dotyku w tej części grzbietu.
Mam podkładkę amigo, włożyłam  w nią dodatkową gąbkę, tak, aby wypełniała środek i tył podkładki. Siodło wstało tyłem i się bujało, jak siadłam było dobrze, ale na sucho ewidentnie tył nie dotykła pleców.
natomiast jak włożyłam tę gąbkę bardziej na srodek podkładki, to było dużo lepiej, siodło nie bujało się, a jak wsiadłam w nie, to siedziało mi się inaczej-poczułam, że tyłek nie wpada mi gdzieś do tyłu, że siedzę nieco bliżej przedniego łęku.Zastanawiam się nad dopchaniem siodła. Ma ktoś może jakieś sugestie?
wrrr- dzwoniłam do siodlarza- łęku nie poszerzą, mogą tylko z dopchaniem pokombinować 😤 Jak ja nie lubię bezkłębowych szaf 😵 No nic, wyślę im foto na maila 🤔wirek:
kasik, ja mam aktualnie siodło w przeróbce u pana Ryszarda Andersza w Pleszewie . Może za tydzień po nie pojadę.  Nie wiem czy poszerza łęki , ale różne remonty siodeł robi solidnie. Znajoma wymieniała obie tybinki u niego i była bardzo zadowolona . Jego zakład robi siodła dla Holendrów , więc to też chyba świadczy o jakości pracy.
Pytanie: Czy jeśli siodło zjeżdża do tyłu, to znaczy, że łęk jest zbyt szeroki...?
cHYBA ZA WASKI RACZEJ
Kasik
Poszerzenie łeku w Daw Magu kosztuje jakies 100-150 zł. Kolezanka dzwoniła jakis miesiac temu bo bedzie poszerzła swojego Sylwestra.
Hypnotize- dzięki za info :kwiatek: Uderzam do Daw-maga zatem, w końcu to ich wyrób 😁
lira, A siodło też masz od pana Andresza?

palemka, Te gąbki z amigo to podobno jest niespecjalnie fajna rzecz pod siodło, ale to musisz pytać Katiji.
Z logicznego punktu widzenia, skoro koń najwyraźniej obtarł się na tym kłębie, to może... zrobiło się to od "podróżującego" siodła? Albo siodło za mocno się "rozjeżdża" pod Twoim ciężarem?
Może jakbyś wstawiła zdjęcia bez podkładki i z popręgiem, to byłoby więcej wiadomo.
Sankaritarina
Palmka sama odpowiedziała sobie skad sie białe plamy wzieły. Jak siodło nie jest dopchane równo i w panelach sa dołki, górki itp to bardzo szybko mozna sie dorobic takich plam. Proponuje faktycznie sprawdzic jak przylegaja panele na całej długosci grzbietu, mozna to zrobic za pomoca ciemnego czapraka i kredy.
Hypnotize, Poważnie, to od nierównego dopchania paneli? No, no, jakoś mi to nie przyszło do głowy. Choć z drugiej strony... Też w sumie logiczne.
Najwięcej bólów końskich pleców jest z powodu nierównych paneli, szczegolnie jesli jesli sa tam dołki, górki itp.

Dzięki dziewczyny. A jak mam zrobić z tą kredą? Posmarować nią panele czy spód czapraka?Podpowiedzcie mi proszę. szkoda mi tego siodła sie pozbywać, bo i wygodne i ogólnie dobrze lezy na kobyle.
palemka sorki ale jak możesz mówić że "ogólnie dobrze lezy na kobyle" skoro najpierw ją obtarło z tyłu a teraz odwaliło na kłębie tak że aż odrosła biała sierść
coś w nim jest mocno nie tak - może za wąskie może za szerokie, może sie buja
to że jak usiadłas to tyłem się przyłozylo do grzbietu to logiczne bo zadziałał Twój cięzar, ale jak to wygląda podczas anglezowania czy polsiadu?
gąbka malo daje
jezeli juz podkłaska to filcowa - lub inny material ktory się nie ubije
Ale ja nie pisałam że ją obtarło z tyłu. Obtarcie było przy kłębie. Powiedzcie mi jak zobic z ta kredą, to może coś mi sie wyjaśni.
kiedys pisałas ze po terenie z jakąs podkładka zdaje się otarło z tylu
EEE-chyba jakas pomyłka 😉 to własnie po terenie bez żadnej podkładki obtarło ją przy kłębie. Obtarcia z tyłu miała kiedys ale po daw-magu( i też bez podkładki). załamka z tym dopasowaniem.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się