gra komputerowa i ty

i okazyjnie Skyrim, ale nie kumam orgazmów na punkcie tej gry  🤔

Bo widocznie nie wychowałaś się na Elder Scrolls... Tu nie chodzi tylko o aspekty techniczne gry (którym nie mam nic do zarzucenia - ciekawa jestem, co masz do zarzucenia Ty?), ale też o historię, wszelakie smaczki i liczne odwołania do poprzednich części.
O cały, cały cudowny świat Tamriel. I tyle.
I nie musisz 'kumać' 😉
Ja patrze na to z punktu widzenia obecnych gier.
Jak na razie główny watek mnie nie rusza, do pobocznych jeszcze nie przysiadłam.
Latam i odkrywam miasta i jedyną frajdą jak na razie jest dla mnie włóczenie się poza ścieżkami i odkrywanie ciekawych miejsc (i pobijanie rekordu ile razy jeszcze zaatakuje mnie smok albo pierdyknięty mag - to oczywiście na plus).
Gra jest dobra, ale ten zachwyt co niektórych "bo to Elder Scrolls i musi być zajebiste" (to nie przytyk teraz do ciebie Hiacynta  😉 ) mnie dziwi i wiem, że przyćmiewa trochę ludziom obiektywną ocenę.
Milla - wygląda na to, że po prostu nie jesteś typem RPGowym. Z resztą z tego co pisałaś w wątku, chyba preferujesz FPSy, czy może grasz we wszystko jak leci?

Piszesz Jak na razie główny watek mnie nie rusza, do pobocznych jeszcze nie przysiadłam.

Co tylko potwierdza moją hipotezę, że chyba RPG nie są twoją ulubioną formułą. Bo właśnie o poboczne wątki się tu rozchodzi, to nie kampania w Battlefieldzie. To czego Ci brakuje w głównym wątku i co tak naprawdę sprawia, że gra jest taka wyjątkowa, znajdziesz właśnie w wątkach pobocznych., vide śmieszne historyjki (Busch, Burza - przeżyłyście już skyrimowe Kac Vegas? 😉), intrygi daedrycznych książąt, problemy zwykłych ludzi, wielkie złodziejskie skoki czy planowane morderstwa, poszukiwania skarbów, przenosiny do innego wymiaru i tak dalej. Nie każdy potrafi się wciągnąć w tak rozbudowanego RPG. Dla nas - fanów serii i nie tylko - przyjemnością jest samo poruszanie się po świecie (Burza   :kwiatek🙂.

Gra jest dobra, ale ten zachwyt co niektórych "bo to Elder Scrolls i musi być zajebiste" (to nie przytyk teraz do ciebie Hiacynta  😉 ) mnie dziwi i wiem, że przyćmiewa trochę ludziom obiektywną ocenę.

Hehe, dobrze, że to nie przytyk do mnie, bo jakby było do mnie, to by znaczyło, że trafiłaś kulą w płot 😉 Ja np. uwielbiam Tyma, ale  jego "Ryś" to gniot nad gnioty. Także jam nie z tych, co ''jadą' na renomie. Nadal czekam na argument, dlaczego Skyrim nie jest zajebisty, w porównaniu do innych nowych tytułów RPG?

Milla - wygląda na to, że po prostu nie jesteś typem RPGowym. Z resztą z tego co pisałaś w wątku, chyba preferujesz FPSy, czy może grasz we wszystko jak leci?

Na chwile obecną mam okazję i gram we "wszystko jak leci" (wiadomo, że nie we wszystko, bo nie raz nie wszystkie twory uda mi się wygrzebać, no i nie testuje gier stricte sportowych)

dlaczego Skyrim nie jest zajebisty, w porównaniu do innych nowych tytułów RPG?

Ale ja nigdzie nie napisałam, że odnosi się to do nowych rpgów ;]
Rozliczam wszystko z 2011 roku i jak na razie Skyrim nie jest moim faworytem.
Ogólnie ten rok uważam za mało udany, bo czuję, jakby wszyscy odgrzewali stare, sprawdzone, kotlety.
Nawet wyczekiwana przeze mnie Alice: Madness Returns mnie nie ruszyła.
Imo w porównaniu do Skyrim więcej frajdy dały mi nowy Deus Ex, Dark Souls, Batman: Arkham City oraz Portal 2.
Dodatkowo mimo wszystko wole klimaty bardziej future a nie fantasy ;] (i to już na zapas wspomnę, nie licząc  Dark Souls, którego grywalność rekompensuje wszystko).
Reasumując, Skyrim nie wywoła/ł u mnie wspomnianych wyżej orgazmów ;]
Deus Ex powiadasz - a koszmarrrrna wrecz grafa i mechanika to wobec tego nie problem? Skoro dało Ci więcej frajdy niż Skyrim, to znaczy, że dalsza dyskusja jest bezcelowa, bo zbyt różne mamy podejście.
A od kiedy grafika robi z gry hit?  🤔
No wybacz, ale Deus Ex utrzymuje średnio-współczesne standardy... (z modami jeszcze szczebelek wyżej).
Mechanice też nie mogę niczego specjalnego zarzucić, do wybranej konwencji jest zresztą dobrze dopasowana :P Zresztą Twoje argumenty są trochę subiektywne w doborze i tak :P Co do reszty, no widocznie mamy inne podejście. Ale cóż takie czasy i co raz mniej graczy docenia fabułę, a woli "ładne" widoki ;]  Dalsza dyskusja jest bezcelowa, tu się zgadzamy ;]
Dodatkowo szkoda, że nie oceniłaś też pozostałych wymienionych przeze mnie tytułów, a nuż ciekawsza rozmowa by z tego wyszła ;]
Dzisiaj kupiłam z gazetka grę Stajnie Marzen za 7,99zł  😀
Ale cóż takie czasy i co raz mniej graczy docenia fabułę, a woli "ładne" widoki ;]

😵

Dodatkowo szkoda, że nie oceniłaś też pozostałych wymienionych przeze mnie tytułów, a nuż ciekawsza rozmowa by z tego wyszła ;]

Pozostałych nie widziałam.

Edit: Ja również nie oceniam wcale gry poprzez porównanie z innymi; ergo, to, że w BF3 można rozpie**olić budynek, to nie znaczy, że Skyrim staje się mniej zajebisty, bo w nim nie można... W moim graniu też chodzi o frajdę i dlatego właśnie nie ma co się spierać. Ty nie kumasz, bo po prostu to nie Twoja bajka - tak jak nie moją bajką jest na przykład literatura fantastyczna. Wolę beletrystykę, fantastyka mnie nie zupełnie nie kręci - czego mój facet za nic nie może zrozumieć 😉
cieciorka   kocioł bałkański
06 stycznia 2012 13:41
ja jestem niegierna 😉
ale wróciłam do porzuconej kiedyś misji bielany: http://www.misjabielany.pl/ i wciągnęło mnie!
gra ala wyjdź z pokoju trochę, ale prostsza- co dla mnie plusem, poruszamy się po prawdziwych bielanach- warszawskich, toruńskich i krakowskich. lepsza od poprzedniej edycji, czekam na kolejną 🙂

można może gdzieś dostać starego pricne of persia?
grał ktoś może w syberię?
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 stycznia 2012 13:48
starego znaczy którego?
cieciorka, ja grałam w obie Syberie.

A stary Prince, to chodzi ci o tego, który wyglądał jak kilka rozmazanych pikseli na ekranie??;D
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
06 stycznia 2012 15:55
Ja też grałam w Syberię 🙂
cieciorka   kocioł bałkański
06 stycznia 2012 18:34
i jak ta syberia? mam jakaś stara płytkę z napisem syberia ll, ale powinna być też druga płytka i nie wiem, czy warto szukać, bo sama nie działa.

stary prince to taki, którym chodzi się jak mario, obawiam się że nowsze będą za trudne dla mnie 🤣
grał ktoś kiedyś w gry taneczne typu Audition lub High Street? Te w wciskanie strzałeczek. Kiedyś grałam w to bardzo dużo, aż bolały mnie palce 😁 Właśnie ściągam ponownie jedną i już nie mogę się doczekać aż odpali (o ile odpali!)
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 stycznia 2012 18:51
Najstarszy jest najtrudniejszy. Ja się najlepiej bawiłam przy Warrior Within, uważam, że miażdży system.
Najłatwiejszy jest PoP z 2008. Nie możesz umrzeć, tylko sobie skaczesz. Grafika powala na kolana, świetne dialogi. Jak dobry film 😀 

cieciorka, Syberia jest naprawdę fajną grą (chociaż jak dla mnie na jeden raz), warto chociaż zacząć, żeby obrazki pooglądać;]
06 stycznia 2012 18:58
Cieciorka, gra fajna, typowo na myślenie typu co zrobić z przedmiotem, który gdzieś znaleźliśmy (na szczęście w necie dostępne solucje jak utkniemy w jakimś punkcie). Druga część Syberii była dla mnie trudniejsza niż pierwsza i musiałam się czasem posiłkować właśnie solucjami z neta bo się poplątałam 🤣 Grafika przyjemna a sama gierka taka klimatyczna
Jeśli chodzi o przygodówki w stylu point-and-click to oprócz Syberii warto też zagrać w jednego z klasyków tego gatunku, czyli The Longest Journey.
Zagadki nie są jakoś wybitnie trudne, a sama gra jest magiczna i ma niesamowicie wciągający klimat. Jeśli komuś spodoba się ta cześć, to warto sięgnąć i po kontynuacje, czyli Dreamfall.
Jeśli ktoś będzie miał okazje zagrać, to polecam również Machinarium oraz serie Black Mirror.
Milla zgadzam się!!! (jak to możliwe! 😉)
TLJ i Dreamfall są super, a Machinarium po prostu cudowne!
Milla zgadzam się!!! (jak to możliwe! 😉)
TLJ i Dreamfall są super, a Machinarium po prostu cudowne!

😉

i p.s
Jeśli kogoś tutaj to zainteresuje...
Jest szansa, że Dark Souls (jeden z hitów roku 2011) wyjdzie na PC'ta.
Wystarczy pokazać, że wystarczająca liczba osób jest zainteresowana tym wydaniem.
W sieci już istnieje oficjalna petycja, można dzielić się linkami poprzez facebooka i inne portale społecznościowe.
Trzymam kciuki, że pomysł wypali ;]
Ściągnąłem sobie grę przez rapidshare (Władca Pierścieni:Bitwa o Śródziemie). I mam problem. Po rozpakowaniu 14 partów są 4 foldery: CD1, CD2, CD3 i CD4. Wstawię screeny z ich zawartością:

CD1

CD2

CD3

CD4

Zawartość każdego z folderów rozpakowałem w nim samym(w miejscu pliku .rar, tj. zawartość CD1 do CD1).

Jak widać w każdym z nich jest zawarty plik .rar o nazwie 'compressed', które także wypakowałem tj. wyżej (na zdjęciach pliki już po wypakowaniu 'compressed'😉.

No i tu mam problem - Zaczynając od CD1 włączam plik setup i klikam instalację, ale pokazuje mi się napis mówiący o tym, że muszę włożyć CD1...i co mam zrobić? Zastanawiałem się nad tym, czy aby nie trzeba wykonać jakiegoś obrazu pliku w deamonie, ale żaden plik mi chyba nie pasuje do deamona. Jakieś podpowiedzi?

Domyślam się, że jest to proste do rozwiązania, ale ja niestety zbyt zaawansowany w tych kwestiach nie jestem, nigdy nie ściągałem z tych stron.

P.S Próbowalem też rozpakowywać wszystkie pliki do z wszystkich folderów (CD1,2...) do 1 folderu, ale nadpisywały się i chyba nic to nie dawało.

Z góry dzięki za pomoc.
13 stycznia 2012 21:13
Musisz użyć wirtualnego napędu cd, ktoś już o tym pisał w tym wątku- są specjalne programy. Ja nie pomogę bo nie używam ściąganych gier więc nie miałam z tym do czynienia 😁
Tyle, że żaden z plików nie jest dobrym partnerem dla deamona w utworzeniu obrazu(wirtualnego napędu).  😉 (tak przynajmniej deamon wyświetla).
pomocy  :kwiatek: szukam gry komputerowej ktora uczy czytaniem nut z pieciolinii i klawiatury, jezeli cos takiego istnieje  🤔

znalazłam przypadkiem  🤔  🤔

http://gryna.pl/gra/gra-na-fortepianie-dla-dzieci,1216.html
Tyle, że żaden z plików nie jest dobrym partnerem dla deamona w utworzeniu obrazu(wirtualnego napędu).  😉 (tak przynajmniej deamon wyświetla).

A przez Dosboxa?
Zainstalowałem, ale nie mam pojęcia jak z tego korzystać...A to nie jest do jakiś strasznie starych gier?
I znowu byle do piątku i Skyrim  😅  nie wiecie może gdzie w grze spotkać "jeźdźca bez głowy" ? Podobno pokazuje się w nocy przy dużych miastach ale na Bogów ile można jeździć po nocach polując na niego  🏇
dziewczyyynyyy ratujcie... zostałam teraz już tylko z lapkiem, stacjonarny komp umarł, a razem z nim moje ukochane Black&White, bo nie mam wejścia CD. I teraz pytanie do Was, jako iż antytalencie techniczno-informatyczne ze mnie, czy ktoś poprowadziłby mnie krok po kroku jak sobie to ściągnąć skądś? Bo ja tego nie ogarniam... a przecież sesja nadchodzi, to trzeba w coś grać :P
18 stycznia 2012 20:06
Carunia, zawsze możesz kupić zewnętrzny czytnik dvd (po usb) ale nie wiem jakie koszta, na giełdzie pewnie nie dużo a w przyszłości się może do lapka przydać 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się