Interpretacja zdjęć- koń+jeździec :)
anil22 nie rozumiem? Mistrzem nie jestem a co najwyżej ambitnym rekreantem. Po prostu kłus wyciągnięty jest nie do wykonania dla osoby uczącej się jezdzic w rekreacji na koniu rekreacyjnym. To tak jakbym ja, potrafiąca na łyżwach jechać tylko do przodu zrobiła fotkę na ktorej coś tam kombinuje (np. podskoczyc) i pytala co myslicie o moim axelu 😂 ( tak to się odmienia? 👀 )
Mozii dzięki 😁 no właśnie widać na jakim poziomie jest moja wiedza o łyżwiarstwie 😂
dzieki Ela za rady (moj instruktor wydaje mi komendy: roboczy, zebrany, wyciagniety) wiec dla niego to pewnie jest wyciagniety. i dlatego ja tez tak myslalam 🙂 nie mam za bardzo mozliwosci zmiany
anil22 czyli lepiej zmienić tego ,,instruktora" 😉
dzieki Ela za rady (moj instruktor wydaje mi komendy: roboczy, zebrany, wyciagniety) wiec dla niego to pewnie jest wyciagniety. i dlatego ja tez tak myslalam 🙂
dobry jest 🤣
no więc tym bardziej zabierz się za wiedzę teoretyczną.
A to co on gada to po prostu należy traktować z pewna dozą ostrożności.
Wykrok w kłusie owszem można skracać i wydłużać ale na bank nie będzie to ani kłus zebrany ani też wyciągnięty.
anil22, a tłumaczy Ci chociaż jak to wykonać, czy metoda hasłowa jest również w tej kwestii ❓
na ile to mozliwe to tlumaczy, na ile to mozliwe staram sie to zrozumiec.
na ile to mozliwe to tlumaczy, na ile to mozliwe staram sie to zrozumiec.
to sie go zapytaj jak ty czy inni z rekreacji na koniu rekreacyjnym reprezentującym poziom wyszkolenia co najwyżej P masz wykonać kłus wyciągnięty ktory pojawia się w ujeżdżeniu dopiero od klasy CC
heh w sumie masz racje, moze moj instruktor ma za duze ambicje a male mozliwosci
heh w sumie masz racje, moze moj instruktor ma za duze ambicje a male mozliwosci
raczej wiedzę ubożuchną. Wie że gdzieś dzwnoi ale nie wie w ktorym kościele.
kłus wyciągnięty ktory pojawia się w ujeżdżeniu dopiero od klasy CC
Pojawia się od klasy N.
[quote author=ElaPe link=topic=107.msg1244885#msg1244885 date=1325503720]
kłus wyciągnięty ktory pojawia się w ujeżdżeniu dopiero od klasy CC
Pojawia się od klasy N.
[/quote]
ano tak, przepraszam za omyłkę.
Chciałabym też dodać, że we wszystkich stajniach w których jeździłam kłus wyciągnięty oznaczał szybszy kłus 🤔
I ja też tak myślałam, teraz dopiero zmieniłam stajnie i uczę się poprawnie 'rozumieć pojęcia' 😉
Chciałabym też dodać, że we wszystkich stajniach w których jeździłam kłus wyciągnięty oznaczał szybszy kłus 🤔
I ja też tak myślałam, teraz dopiero zmieniłam stajnie i uczę się poprawnie 'rozumieć pojęcia' 😉
dlatego tak ważne jest by SAMEMU zapoznać się z teoria jeździectwa, miec na podorędziu podręcznik np. Akademia Jeździecka.
Za moich dawnych czasów wynikła kwestia pomocy do zatrzymania. Instruktor upierał się że w zatrzymaniu jeździec ma sie do przodu pochylic "żeby odciążyć zad" 😂
Na szczęście jazda rekreacyjna tam polegała na dośc sporej samodzielności i oprócz komend teras stęp. teraz kłus, galop, przejścia, stęp - samemu się sobie pracowało a instruktor jedynie poprawiał ewidentne błędy. tak więc nic nie stało na przeszkodzie by wykonywać te chociażbny zatrzymania nie tak jak on instruował ale prawidłowo.
anil22, niestety patrząc na Twoje zdjęcia to Ty ani kłusa zebranego, ani wyciągniętego nie wykonujesz. A obawiam się, że i jakość roboczego może być taka sobie.
ale to też wiele zależy od konia🙂 ważne że dziewczyna przyjmuję krytykę a nie kłóci się tak jak wiele nastokoniarek 😁
anil22, niestety patrząc na Twoje zdjęcia to Ty ani kłusa zebranego, ani wyciągniętego nie wykonujesz. A obawiam się, że i jakość roboczego może być taka sobie.
ale ja wstawilam jedno zdjecie z ostatniej jazdy na ktorej cwiczylam zebrany, wyciagniety(szybszy) i roboczy tzn przejscia
Co myślicie o tym zdjęciu ?
O koniu mogę napisać, że to koń bardzo bardzo do przodu. 🙂
O mnie? rekreantka, teraz samouk... 🙁
Napiszcie coś o koniu, ale i o mnie
edit. przepraszam, zapomniałam dodać 🙁
trudno cokolwiek oceniać po 1 zdjęciu.
Co w ogole przedstawia zdjęcie - obniżanie szyji na kontakcie?
Nie mam narazie innych zdjęć.
Jak będę miała to wstawie.
Chciałabym się tylko zapytać jak wygląda koń na tym zdjęciu.
Co poprawić. we mnie , w koniu.
to daj film 10 minutowy.
Ten wątek to wielkie wróżenie z fusów i lanie wody.
Ktoś wstawia ze trzy zdjęcia, widać garba, krzywą szyję i zaciągniętą wew. wodze na przykład. Można do tego dorobić kilka teorii i gotowe. A zdjęcia naprawdę mogą przekłamywać, każdy z nas ma takie na których wygląda jak Gal + Totilas i takie, których wstydzi się nawet oglądać bo pokazuje bardzo niefortunny moment.
właśnie właśnie, filmiki są super, sama bym chciała dla porównania, bo mam taki jakiś stary, ale niestety nie ma komu, nie ma czym 🙄 iPod nowy kręcił fajne, dopóki brat na nim nie usiadł i przestał robić cokolwiek... 🤣 Tak jak sobie przeglądam wątki różne, to na tych filmikach dopiero super widać zmiany, bo i jakość chodów się często mocno poprawia i wszystko, oczywiście, jeżeli zmiana jest nie tylko wyimaginowana przez osobę u której miała rzekomo zajść 😂
equusmoth, prostuj zdjęcia przed dodaniem.
anil22, super, że jesteś chętna poznawać więcej i nie oburzasz się już na nas. Masz prawo się mylić, ale to rzeczywiście nie jest i jeszcze długo nie będzie kłus wyciągnięty. Skąd jesteś? Masz szansę zmienić stajnię? Bo kompetencje instruktora, po tym, co piszesz budzą wątpliwości. Najlepiej będzie jak dopytasz, co ma na myśli, bo może wyrokujemy na podstawie nieporozumienia.
Zebrania tu również nie widzę (nie mówię absolutnie o głowie!), ale wydaje się, że koń nawet nie jest postawiony na pomoce. Może instruktor mówi żebyś wyciągała kłusa i skracała na krótkiej ścianie mając na myśli to, co kenna? Wówczas faktycznie byłoby to niedogadanie 🙂
Na urodziny zażycz sobie jakąś dobrą książkę 🙂
Okej będę prostować.
A i przepraszam, za to , że chciałam zobaczyć waszą reakcję na to zdjęcie 😜
wporzo, nic się nie stało, ale następnym razem nie rób takich głupot 🤔wirek:
Okej, już nigdy tak nie zrobię
Każdy uczy się na takim poziomie na jaki go "stać" i nie ma co się z kogoś śmiać bo jak przychodzi na jazde/trening uczyć się to tam mu powinno być wszystko wyjaśnione (a czytanie to też swoją drogą) i poprawiane powinny być błędy. A że wszyscy uczą jak uczą i jeździ się na takich koniach jakie są to już niczyja wina...
Nie każdego stać by kupić sobie konia za kilkaset tysięcy i jeździć z nie wiadomo jakimi trenerami za nie wiadomo ile...
i wcale nie usprawiedliwia to braku wiedzy teoretyczej i uprawiania fantasmagorii jezdzieckich.
Bo każdy uczy się teorii dajmy na to przychodzi pierwszy raz wsiąść na konia i studiuje tomy książek 😉 Baa późnej nalezało by czytać ale dla mnie jak uczący nie produje się do Ciebie tyle że w książce tyle nie ma to z deka kiepsko 😉
Myśle że się pewnie dopiero zaznajamia z tym wszystkim