Kącik WKKW

Ktoś, tego też nie byłabym pewna  😎, ale to wszystko jest nieważne. Ważne jest to co będzie. Oby wszystkim nam się szczęściło, a przynajmniej - nic szczególnie nie przeszkadzało.
poslodzily sobie dziewczyny, a teraz juz wroca do tematu :kwiatek:
najpierw cytat pisma które przesłałem do PZJ i Komisji WKKW:
W związku z opublikowaniem na stronie PZJ propozycji zmian w
Regulaminie rozgrywania zawodów WKKW, chciałbym skorzystać z
możliwości zgłoszenia do tych zmian uwag.
Z ogromnym niepokojem i wręcz zbulwersowaniem stwierdziłem, że Komisja
WKKW proponuje drastyczną liberalizację warunków dopuszczających
możliwość startu w zawodach rangi CIC* i CCI* w kategorii juniorów.
Chciałbym więc zwrócić uwagę, że system Rezultatów Kwalifikujących
obowiązujący w WKKW, powstał nie bez przyczyny i przez kilka ostatnich
lat bardzo skutecznie pełnił swoje funkcje.
Mam bezwzględne przeświadczenie,że wspomniany system nie powstał
arbitralnie dla realizacji tylko reglamentacyjnego "widzi misję"
działaczy PZJ, a jego stworzenie miało na celu zapewnienie
maksymalnego, bezpiecznego uczestnictwa w zawodach WKKW.
Sądzę że nie ma potrzeby tłumaczenia, dlaczego tylko w tej
jeździeckiej konkurencji, system tego typu stworzony i dlaczego jego
obecność jest w sposób bardzo istotny bezwzględnie potrzebna.
Rezygnacja z konieczności zdobycia RK na poziomie CNC*, celem
uczestnictwa w konkursach rangi CIC*, lub CCI*, uważam za zmianę tyleż
nieodpowiedzialną co szkodliwą!
W roku 2012 Polska będzie gospodarzem Mistrzostw Europy WKKW Juniorów,
a co za tym idzie większa ilość polskich juniorów będzie mieć
możliwość wystartowania, w tej jakże prestiżowej imprezie.
Zatem logiczną konsekwencją tej sytuacji powinno być zaostrzenie, a
nie liberalizacja warunków dopuszczających do startu w zawodach tej
rangi.
Przypominam, że kwestia dotyczy kategorii Juniorów, czyli jeszcze
dzieci,które nie zawsze są w pełni ukształtowane psychicznie i które
nie są w pełni za siebie odpowiedzialne.
Za dzieci odpowiadają rodzice, Ci jednak nie muszą i często wręcz nie
mają, pełnej wiedzy o specyfice sportu który uprawiają ich dzieci.
Można mniemać, że szkoleniowcy którzy prowadzą sportowe przygotowanie,
będąc świadomymi fachowcami danej dziedziny, powinni w sposób
wystarczający gwarantować, że Junior startujący na danych zawodach,
jest do nich wystarczająco, pod względem bezpieczeństwa przygotowany.
Tak jednak też nie jest i być nie może! Szkoleniowiec, często jest
tylko wykonawcą usługi i nie ma żadnych formalnych kompetencji, aby
zabronić nieprzygotowanemu zawodnikowi startu.
Dlatego też doświadczenie sędziów i działaczy PZJ, oraz rola
stworzonego przez PZJ systemu RK, jest absolutnie nie do przecenienia
i jakiekolwiek liberalizujące go zmiany, powinny być przemyślane w
szczególnie staranny sposób, biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, które
są nim regulowane.
Zmiany w systemie RK, który reguluje warunki uczestnictwa na zawodach
WKKW, wynikające z doraźnych i partykularnych celów, uważam za
szkodliwe i będące precedensem demonstrującym, że zasady które
znajdujemy  Przepisach i Regulaminach PZJ czy Kodeksie Postępowania z
Koniem, nie muszą być przemyślanymi regulacjami mającym na celu dobro
dyscypliny, koni i zawodników, a są tylko arbitralnie wymśylonymi
restrykcjami, które dowolnie można zmieniać, w zależności od bieżących
i partykularnych potrzeb.
z poważaniem Wojciech Rowiński

teraz pozostaje mi poinformować, że rzeczone zmiany zostały jednak zatwierdzone...zatem jeżeli w roku 2012 jakiś junior wyląduje w szpitalu, lub koń pod nim straci życie, PZJ nie będzie miał prawa mówić, że nie ma winnych.
PSO tym jak ważne są dobre występy w kategoriach juniorskich przekonało się już większość Europejskich Federacji Jeździeckich, stąd spodziewamy się udziału około 17 reprezentacji narodowych i około 80 zawodników. Wśród nich nie zabraknie reprezentantów Polski. Polska z racji gospodarza imprezy ma prawo wystawić podwójną liczbę uczestników tj. 12 zawodników, w tym aż 3 z nich to reprezentanci LKS Stragony Strzegom. http://equito.pl/content/view/2871/49/
to natomiast fragment z artykułu zamieszczonego już w grudniu 2011...pozwolę sobie zwrócić tylko uwagę, że jeszcze do dziś nie powołano Kadry juniorów na I półrocze, jeszcze nie odbyły sie MP Juniorów, bo odbędą sie dopiero w czerwcu, a już w grudniu Marcin Konarski(odpowiedzialny za zmiany w Regulaminie WKKW) wie że trzech Juniorów z jego Klubu wystąpi na ME które będą się odbywać dopiero we wrześniu! 😤
Ta....., jakoś wygląda na to ,żę  M.Konarski, to pan władca i król polskiego WKKW. Najpierw zmarginalizował zawody rangi regionalnej, wycinając konkurencje na północy, a teraz takie kwiatki. Moim zadaniem zagrywki, czyli RK, dla juniorów powinny być nie tylko w WKKW, ale również i w skokach, może byśmy mieli miej wypadków.Kiedyś tak było, jak nie przejechałeś na czysto 4 x danej klasy, to nie miałeś co marzyć o wyższej. Teraz jak wyjeżdża się na zawody regionalne, to dzieciaki lądują na ziemi, po kilka na jednych zawodach  🙄
Akurat jestem w trakcie procedury rejestracji siebie i koni w British Eventing i poczytałam sobie z grubsza przepisy tutejszej federacji na sezon 2012. Kwestia ilości zagrań wygląda znacznie inaczej niż u nas -trzeba się trochę najeździć tych krajowych zawodów aby zdobyć odpowiednią ilość odpowiedników naszych RK  😉. 

Wrotki, tak to już jest w tym naszym "z lekka" skorumpowanym PZJ- nigdy nie ma winnych, zawsze są tylko wypadki losowe ...
zwracam uwagę, że liberalizacja dotyczy tylko i wyłącznie juniorów, seniorzy nadal (i słusznie) muszą zdobywać RK krok po kroku-ta sytuacja nie pozostawia żadnych wątpliwości, jakie parszywe intencje przyświecały autorom tych zmian 😎
przecież skoro Przewodniczący Komisji WKKW przy PZJ w grudniu napisał, że na ME wystąpi trzech reprezentantów Stragony Strzegom, to żadne "formalności" nie mogą im w tym przeszkodzić 😤
wrotki Twój list (także ten wysłany do jednej z gazte zdaje się) był omawiany na ostatnim kursie sędziowskim, była głośna dyskusja na ten temat-zarówno sędziów, trenerów jak i rodziców dzieciaków startujących w wkkw...tylko kurde co z tego. Być może Marek Szewczyk powie Ci coś więcej, bo ja niestety wpadłam pod sam koniec rozmów.
wrotki aktualnie libelaryzacja dotyczy również sędziów przeszkodowych... sędziować może każdy - nawet Franek spod sklepu... OK póki wszystko idzie dobrze - jak jest coś nie halo zaczyna być pod górkę :-(
Karla🙂, wiesz jaki był morał? (tzn. do czego się sprowadzał): "nie poradzisz nic bracie mój, gdy na tronie siedzi... *" (piosenkę polecam) Coraz częściej używa się określenia "miłościwie nam panujący" i tyle (zresztą nie tylko w WKKW - tzn. "panujący" różni, z tym że to też nie jest pewne 🙂😉. Przecież chodzi o Wymierne Osiągnięcia (tak lubiane przez wrotki 🙂. Podważając "szczególne uprawnienia" XY podważa się Wymierne Osiągnięcia. Tego nie zaryzykuje nikt.
Kto zdobył władzę ten ją ma.
znam relację z tej dyskusji 🤔
w tym roku, po 10 letniej przerwie, mam zamiar uczestniczyć w Konferencji WKKW...te 10 lat temu jako jedyny wystąpiłem przeciwko pochopnej decyzji PZJ, która w efekcie doprowadziła do połamanego kręgosłupa i zgładzenia konia-wtedy też nikt publicznie nie poparł mojego stanowiska i były tylko kuluarowe gratulacje odwagi- sytuacja tym przykrzejsza, że w tedy na sali poznańskiej Woli, siedzieli działacze którzy nazywają się przyjaciółmi Jacka Wierzchowieckiego, a których nie było stać na to, żeby zaprotestować przeciwko jego zdymisjonowaniu, która to dymisja była spowodowana wybujałymi ambicjami.
...mam takie wewnętrzne przekonanie, że w tym roku też będę Kasandrą i bez satysfakcji w odpowiednim czasie będę mógł przedstawić dokumenty potwierdzające, ze ewentualny wypadek Juniora nie był "nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności"
te 10 lat temu sprawca dymisji trenera kadry, sam własnym kręgosłupem zapłacił cenę...dziś jest o wiele parszywiej, bo dziś w imię "trenerskich" ambicji, chce ryzykować kręgosłupami cudzymi!
PS wiesz co halo?...kolejny raz udowadniasz, że uwielbiasz pisać... z tym że nałogowo piszesz zupełnie bez sensu i jeszcze bardziej nałogowo, piszesz w tematach o których nie masz i z racji charakteru, nie możesz mieć najmniejszego pojęcia.
Jak nie mogę jak mogę? Dyskusji przysłuchiwałam się z uwagą - może nie wybitną, bo można było przewidzieć "wnioski o niczym".
co innego się przysłuchiwać, co innego móc zrozumieć, a jeszcze co innego mieć minimum odwagi cywilnej, żeby publicznie przedstawić swoje stanowisko...
powiedzmy że według mnie, nie masz najmniejszych kompetencji, żeby dyskutować o rywalizacji sportowej, fair play i "wymiernych osiągnięciach", choćby dlatego, że ta "wymierność" wynika z równych warunków dla wszystkich uczestniczących.
wrotki, cóż, mistrzem w ocenianiu ludzi to ty nie jesteś. Pewnie dlatego byłeś, jesteś i pozostaniesz "samotnym szakalem" bo do wilka to trzeba trochę klasy a nie huru-buru ciskania się. Ja się do kwestii politycznych nadaję jak wół do karety - np. mam przykry nawyk mówienia prawdy. A jeśli ty naprawdę chcesz coś zmienić - to musisz mieć sojuszników. Masz?
raczej tylko masz nawyk "przysłuchiwania"...co dla ciebie znaczy "prawda", to też nikt nie wie, skoro stać cię tylko na przysłuchiwanie 😂
co do klasy, również twoja opinia najmniej mnie obchodzi-osoby o statusie "żony swojego męża" co najwyżej budzą moją litosć 😁
wrotki, gdybym faktycznie miała nawyk wyłącznie przysłuchiwania się, ech...
W tym wypadku sensu nie było się odzywać, bo całkiem "duzi" zabierali głos z zaznaczeniem, że tak tylko sobie mówią 🙂 Zabrałam głos raz (troszkę pokrewny był temat). Padło pytanie :"A co zrobić, jeśli ABC..." No to odpowiedziałam: "Jak to co? Zgłosić do Komisji WKKW  :jogin:" co, "niewiedziećczemu" wywołało salwę śmiechu  😀iabeł:.
asior   -nothing but eventing-
26 stycznia 2012 18:15
Obojetnie jakie bylyby tlumaczenia PZJ - to, ze teraz juniorzy zeby jechac ME musza spelnic mniejsze wymagania niz na zwykle CCI* jest smieszne. Albo zalosne. Po co wystawiac 12stke przecietnych dzieciakow? Nie lepiej stworzyc team bardziej doswiadczonych zawodnikow, z lepszymi konmi = 4 zawodnikow w ekipie plus 2 indywidualnych?
Asior niech wystawia nawet wiecej.. jesli beda dobrzy i sobie dadza rade.. a nie pchac na sile wszystkich bo jest miejsce..
A zreszta nie raz bylo widac , ze niektorzy mieli wiecej szczescia i oczko zlapali od tych co oczko powinni zlapac a nie zlapali.. i tak sie mleko wylalo, tak naprawde oczko i wkalifikacja to nie wszystko.
Pozwolę sobie przekleić link z "kursów sędziowskich":
hauslitasnie
Swoja opinię wyraziłam w wątku "pierwotnym". Tu... no cóż... wszystkim chętnym i zwolennikom życzę niesłabnącego entuzjazmu  😎
bezczelność Konarskiego nie ma granic! mam nadzieję, że ludzkiej pamięci wystarczy do końca roku, bo powołania do kadry w kategorii Juniorów i MJ to zwyczajna prywata! nie trzeba umieć anglezować, żeby być w kadrze, wystarczy być strzegomskiej spółdzielni...
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
28 lutego 2012 14:10
kto jedzie?
http://pawelspisak.pl/aktualnosci/szkolenie-z-andreasem-dibowskim/

wrotki z juniorką jadą,trochę im zazdroszczę 😉
Wichurkowa   Never say never...
28 lutego 2012 15:18
Kojarzy ktoś ogiera Bekas? Startował ponoć w WKKW?
Kojarzy ktoś ogiera Bekas? Startował ponoć w WKKW?

Są przynajmniej dwa uznane ogiery o tym imieniu - jeden po Arcus (wykastrowany i sprzedany z Bogusłąwic już jakiś czas temu) i janowski Bekas po Divisor xx. Ten drugi trochę startował, ale specjalnej chęci do pracy i startów nie wykazywał 😉 Skończył chyba na poziomie L.

Kurczę, ale fajna sprawa z tymi konsultacjami, chętnie podjechałabym jako słuchacz, ale nie dam rady, może kiedyś  💃
Wichurkowa   Never say never...
28 lutego 2012 15:34
Armara Dzięki,chodzi mi właśnie o tego drugiego po Divisor xx. Dostałam go teraz do jazdy i mam nim zawody jechać i robię rozeznanie🙂
galopada_   małoPolskie ;)
28 lutego 2012 16:24
ja jezdziłam Bekasa zaraz po ZT. Pozniej chodził wkkw, ale niebardzo miał chęć skakac tak jak pisała armara  😁 z tego co wiem to wyłamanie na wyłamaniu  🤣
czy nie wiecie może jak poszedł Łukaszowi Kaźmierczakowi parkur na zawodach w Montelibretti ?
[quote author=Ktoś link=topic=815.msg1320639#msg1320639 date=1330438214]
kto jedzie?
http://pawelspisak.pl/aktualnosci/szkolenie-z-andreasem-dibowskim/

[/quote]

kurczę szkoda że tak daleko i że tak późno się dowiedziałam. Na następne za to na pewno się wybiorę przynajmniej jako słuchacz 😀
czy nie wiecie może jak poszedł Łukaszowi Kaźmierczakowi parkur na zawodach w Montelibretti ?
20 i 16 punktow karnych...raczej bardzo tak sobie.
Wybiera się ktoś do Kwiek w maju ?  🏇
Facella   Dawna re-volto wróć!
18 marca 2012 16:16
kogo widzę 31.03. i 14-15.04. w Jaro?  😀
edit: ja rzecz jasna zamierzam fotografować  😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się