ciąża, wyźrebienie, źrebak

armara- nie raz i nie dwa przyczyn nie dojdziemy. Jak u ludzi. Przyroda eliminuje słabe egzemplarze.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
17 listopada 2011 19:08
Armara- może inne badania wyjaśnią przyczyny a z drugiej strony dobra wiadomość, że to nie herpes.

Łinek dziś opisany, zaczipowany a kobył zbonitowany 🙂
Lubię takie niespodzianki  😅
Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
17 listopada 2011 23:36
Słuchajcie, a jak jest z wpisywaniem źrebiąt do ksiąg stadnych? Kiedy można się o to starać ze źrebakiem?
ms_konik
No ja też się cieszę, że to nie herpes, ale chciałabym poznać przyczynę...
Kurczak
Klacze wpisuje się źrebne, przy źrebakach, a ogierki różnie zależnie od rasy, ale szlachetne po pozytywnym odbyciu próby dzielności  w wieku 3-4 lat (ZT), albo później jeśli licencja jest zdobywana przez sport.

Kurczak
Klacze wpisuje się źrebne, przy źrebakach, a ogierki różnie zależnie od rasy, ale szlachetne po pozytywnym odbyciu próby dzielności  w wieku 3-4 lat (ZT), albo później jeśli licencja jest zdobywana przez sport.

To polówki się już nie liczą? Jeżeli tak ,to masakra !!! Przenoszę się do innego związku 😤
titina
Spokojnie, ZT było tylko i wyłącznie w odniesieniu do ogierów 😉
Kurczak- klacz huculską po bonitacji ( czyli po zaźrebieniu lub wyźrebieniu), jak dostanie licencję jest wpisana. Ogiery hmmm po zakwalifikowaniu do części wstępnej, albo na jakiś czas ( do ukończenia 6 rż?) - nie pamiętam dokładnie, a na stałe po zaliczeniu zasadniczej próby. Wszystko w programie hodowlanym jest :http://www.bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl/konie/programy-ochrony ,co prawda to jest program hodowlany, ale z tego co pamiętam tam jest ( nie mogę otwierać plików pdf, wiec nie mogę sprawdzić)
Program hodolwany koni rasy huculskiej.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] na zyczenie wlasne. DO PISANIA PRACY BABO RAZ!
czyli nie do szóstego, a do ukończenia piątego.
No tak i zapomniałam o śmiesznej próbie polowej 🙂
18 listopada 2011 08:46
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi  :kwiatek:

A dlaczego śmiesznej? Dla tego .......że właściciel ma wgląd na trening konia, od początku do końca ?????  Ze nie ma ryzyka, że ktoś Ci zmarnuje konia, że koń się nie nabawi grzybicy? Śmieszna to Ty jesteś !!! Co do samego egzaminu, to nie robi różnicy, czy to klacz po ZT, czy w czasie polówki, jest to subiektywna ocena 3 sędziów oceniających danego konia, w danym momencie, w danej chwili. Tak jak się konisko pokaże ,przez te kilka minut, tak będzie ocenione, TEORETYCZNIE  🤣 😁

Jak dla mnie najlepszą próba oceny wartości konia, jest sport jeździecki, niestety, jest to bardzo kosztowna zabawa(o ile nie są to konkursy na styl, bo te są niewymierne, i nic nam nie mówiące o rzeczywistej wartości konia i jeźdźca, do tego też są subiektywne)
[quote author=marysia550 link=topic=57.msg1191312#msg1191312 date=1321604567]

A dlaczego śmiesznej? Dla tego .......że właściciel ma wgląd na trening konia, od początku do końca ?????  Ze nie ma ryzyka, że ktoś Ci zmarnuje konia, że koń się nie nabawi grzybicy? Śmieszna to Ty jesteś !!! Co do samego egzaminu, to nie robi różnicy, czy to klacz po ZT, czy w czasie polówki, jest to subiektywna ocena 3 sędziów oceniających danego konia, w danym momencie, w danej chwili. Tak jak się konisko pokaże ,przez te kilka minut, tak będzie ocenione, TEORETYCZNIE  🤣 😁

Jak dla mnie najlepszą próba oceny wartości konia, jest sport jeździecki, niestety, jest to bardzo kosztowna zabawa(o ile nie są to konkursy na styl, bo te są niewymierne, i nic nam nie mówiące o rzeczywistej wartości konia i jeźdźca, do tego też są subiektywne)

nie bulwersuj się - nie wiem na czym polega polówka w szlachetnych rasach, ale u hucuła jest to przejechanie trójkąta stępem i kłusem. I o co z tą grzybicą chodzi?
[/quote]
Dziewczyny robiłyście badania markerów maluchom? Powiedziano mi ze mam jakiś druk z pzhk dołączyć do badań. Niestety nie umiem nic znaleźć na stronie. Wiecie może o jaki druk chodzi?
28 listopada 2011 17:50
Może druk pt. zlecenie badania dna czy jakoś tak, gdzieś na stronie powinien być...
Ja się zbieram i zbieram, wet ciągle nie po drodze  😉 a źrebakowi to się boję pobierać :/
o wlasnie to, tylko gdzie na stronie, w jakiej zakladce?
28 listopada 2011 18:10
Powinnaś mieć na stronie Twojego OZHK,
a tutaj np. z warszawskiego są:
http://www.konie-warszawa.pl/readarticle.php?article_id=7
28 listopada 2011 18:11
Do mnie taki druk został wysłany przez związek zaraz po opisie źrebaka. Dostałam go razem z instrukcją a obsługi 😉

ms_konik a paszport dostałaś bez badań?
28 listopada 2011 18:24
ms_konik a paszport dostałaś bez badań?

No coś Ty! Wtedy chyba świat by się skończył!
Łinek jest opisany i zaczipowany a ja zabieram się za wysłanie krwi matki najpierw.

A tak przy okazji to wrzucam kilka zdjęć Łinka, choć czasu mało to się zmobilizowałam
i  trafił się słoneczny dzionek 🙂
(w linkach, bo wgrałam na serwer za duże i już mi się nie chce zmieniać)
http://re-volta.pl/galeria/foto/53950
http://re-volta.pl/galeria/foto/53951
http://re-volta.pl/galeria/foto/53949
http://re-volta.pl/galeria/foto/53965

i taki tam filmik:

EDIT: poprawka linków
28 listopada 2011 18:27
Właśnie tego końca świata się obawiałam 😉
Kurcze podziwiam Was za ten "brak ciśnienia". Ja chciałam mieć wszystko w ręku od razu, inaczej bym chyba zwariowała, ale być może to tylko przy pierwszym dziecku takie cuda się wyprawia  🤔wirek:
No ja nie dostałam takie druku, ale wielkie dzięki oto chodziło :kwiatek:
A u nas fajne jaja, bo źrebak nie ma zgodności z matką  😂 teraz Poznań i Chorzelów walczą razem, bo krew matki w Poznaniu badają a źrebaka w Chorzelowie.

Donia Aleksandra- a druk może na stronie Instytutu? Ja też w związku dostawałam, bo badania były przez nich finansowane.
To na jakiej zasadzie można dofinansowanie dostać?
hmmm za pierwszym razem robiliśmy klaczom przy wpisie do ksiąg ( rasa SP) i choć jedna do ksiąg wpisana nie została to nie kazali zwracać.
w tym roku robiliśmy obowiązkowe badania krwi źrebiętom huculskim, co jest obowiązkowe dla tej rasy.
A huculy się chyba kwalifikują do ochrony ras rodzimych i z tego tytuły dostaliście dofinansowanie. Cóż ja muszę zapłacić 140zł, eh
28 listopada 2011 20:54
U nas też jest dofinansowanie na badanie klaczy przy wpisie (wlkp).
Ale źrebaka już muszę badać na swój koszt 🙁
a masz obowiązek przeprowadzenia tych badań u źrebaka?
Co do hucułów- nie wiąże się to z programem dotacyjnym. Każdy hucuł i kn ma mieć.

ms_konik- a musisz badać tego źrebaka, w jakim celu?
Musze żeby mu rosyjski paszport wyrobić, to  achał tekin
Donia- no tak, jak Ci się ruska zachciało  😎
28 listopada 2011 21:01
marysia550,
no muszę, bo on z inseminacji 🙂
No ja biedna 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się