Siodła z niższej półki, co polecacie?

Wintec🙂 mi sie osobiscie duzo lepiej siedzialo niz w daslo🙂
Wintec mam wrażenie że jest jednak nieco głębszy niz daslo, poza tym ma dłuższe przystuły,co akurat jest bardzo fajne. Potrzebuję siodła do terenów, czasami długich 🙂
A siedziałaś w "cair"-bo do wrażeń z tym systemem jakoś niespecjalnie mogę się doszukać 👀
bo ty go za duzo nie odczujesz, raczej kon na grzbiecie😉
w daslo komplatnie nie moglam znalezc sobie miejsca, dla mnie plaskie jak nalesnik🙂
Ano właśnie tego sie w daslo obawiam. Lubię siedzieć blisko konia, ale tak płasko... 🙁
Dziś przyszło do mnnie Daslo Rimini Pro Light i  po pierwszej jeździe jestem zadowolona 🙂
Zobaczymy jak będzie po dłuższym użytkowaniu.
Mnie było wygodnie i sprężyście 😉
Siodło generalnie jest fajne. Tylko musiałam przerzucić puśliska pod tybinke bo na wierzchu zaczął się lekko ten zamsz na górze poduszki kolanowej przecierać 🤔
Ale siodło ogólnie jest wygodne.
Czy ktoś mógłby mnie olśnić i wskazać mi temat z siodłami, taki ogólny? Wybaczcie ale jestem zbyt okryta niewiedzą o forum.x)  🤔 A wędrując do tematu ja osobiście polecałabym siodła od Equipe do Prestige, oczywiście w granicach zasobów funduszy.
ja najpierw jeżdziła w daslo jakieś pół roku, a potem przesiadłam się w izabelkę i pierwsze jazdy były koszmarne:
w izabelce siedziało mi się płasko, szeroko i twardo, jakbym siedziała na wielkim szerokim stole 🙂
oczywiście kiedy już się przyzwyczaiłam to stała się o niebo wygodniejsza,
po prostu naczytałam się o niej tyle dobrego, że była zaskoczona tą różnica w drugą stronę niż się spodziewałam
Czy miał ktoś może do czynienia z siodłem HUSAR "Gawain" ? Kusi mnie cena, ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii. W tej chwili mam do użytku Winteca 250 i choć naprawdę nie jest źle za taką cenę, to jeszcze nie to, czego szukam :kwiatek:
A do mnie jedzie Wintec 500 🏇. Oby dzisiaj doszło..... 👀
jeździł ktoś w siodle HKM Beethoven?  :kwiatek: jak wrażenia? Link:  http://www.gnl.pl/siodlo-ujezdzeniowe-beethoven-p-9612.html
Informacja Daslo Rimini: Przed niedawnem rozwiazywalam problem Daslo rimini i Pro Light. Widzialam polska wersje Pro Light i czeska wersje Dasla RImini. Siodla od siebie sie odrozniaja, waga, kolorem materialu i przedewszystkim wykonaniem. Pro Light wógóle nie bylo lzejsze od klasycznego Rimini no i przedewszystkiem wykonanie szwów nie bylo az takie OK. Siodla Daslo maja zawsze znaki DASLO. Siodlo Pro Light ma niezgrabnie "wlepiany" znaczek Pro Light. Wybralam Daslo Rimini i jestem bardzo zadowolona, nie wybrala bym Pro Lighta.
A jak sie w siodle siedzi? Mieciutko 🙂, przedewszystki dla konia tez jest mieciutkie. Z mojej strony polecam Daslo RImini dla tych kto decyduje sie miedzy Rimini i Pro Ligth.
SIWA FOLBLUTKA   i jej miedziana arabka
11 stycznia 2012 17:18
Hmmm, my mamy siodło ze znaczkiem Pro Light i nie występuje w nim żadna wada opisana przez Ciebie i żadna inna, mogę polecić je w 100 %. I co dla mnie najważniejsze mega lekkie 🙂. I czy Daslo nie jest przypadkiem włoskie, a nie czeskie?

A teraz z innej beczki, czy widział ktoś po mocno atrakcyjnej cenie Winteca wszechstronnego brązowego 17, z jak najmniejszą ilością zamszu?
Wiem też, że Wintec ma w ofercie specjalne siodło dla arabów, miał ktoś z takim do czynienia?
O właśnie
ktoś może polecić siodło idealne dla arabów? Biorąc pod uwagę ich budowę, ciężko jest coś dopasować - a już mam dosyć szukania i testowania 🙂
11 stycznia 2012 17:30
Ja właśnie mogę polecić Pro Lighta, pierwsze siodło które nie leci w tył. Tylko musiałam wymienić łęk na zielony bo czarny był za wąski. Mogę pożyczyć siodło do testów bo aktualnie mamy 2, ciężko sprzedać w rozmiarze 16"
O właśnie
ktoś może polecić siodło idealne dla arabów? Biorąc pod uwagę ich budowę, ciężko jest coś dopasować - a już mam dosyć szukania i testowania 🙂

wszystkie znane mi araby chodzą w siodłach firm:
daw mag
pleszew
stubben
wintec
prestige
euroriding
freemax
billy cook
...

i nie widzę zadnych problemow związanych z rasą
dopasowuje sie siodła jak na każdego innego konia...
No właśnie jak się fachowców podpytywałam, to odradzali te marki, sugerowali ewentualnie winteca....  zamierzam kupić siodło u Bogdana 🙂, ale czekamy na z terminem realizacji w kolejce 🙂 a wiadomo jaka u nich kita jest 🙂
Siwa folblutka - może bym przetestowała? Miałam isabelkę 16,5, ale jakoś mi w tym siodle było dziwnie.... każdy się zachwyca, że super wygodne, ale ja jakoś się zgrać nie mogłam....

p.s. Epikea - odpowiem już na pw 🙂
a dlaczego odradzali?? jakis konkretny powód?
i dlaczego polecali Winteca?
SIWA FOLBLUTKA, Poważnie? Masz może jakieś zdjęcie siodła na koniu? Jestem bardzo ciekawa 🙂
Daslo czeskie - myślano tym Daslo kupione w Czechach i Pro light sugerowany w Polsce. Nie chodzilo o miejsce producenta. Dla mnie tez wazna waga - i wlasnie Daslo Rimini, które kupilam w Czechach bylo jeszcze lzejsze niz proponowany Pro light w Polsce.

Pisze tylko moje opinie, bo w Czechach wógole nie wystepuje Pro light, tylko u jednego sprzedawcy. A kiedy pytalam jeśli pierwotnym sprzedawca jest firma Daslo to zaprzeczyl. Pono te siodla produkuje jakaś inna firma.

Ale przeciez wszyscy wiemy jakie to jest z produkcja. Przychodzi model i która marka go wykupi ta go ma  🏇

Hmmm, my mamy siodło ze znaczkiem Pro Light i nie występuje w nim żadna wada opisana przez Ciebie i żadna inna, mogę polecić je w 100 %. I co dla mnie najważniejsze mega lekkie 🙂. I czy Daslo nie jest przypadkiem włoskie, a nie czeskie?

A teraz z innej beczki, czy widział ktoś po mocno atrakcyjnej cenie Winteca wszechstronnego brązowego 17, z jak najmniejszą ilością zamszu?
Wiem też, że Wintec ma w ofercie specjalne siodło dla arabów, miał ktoś z takim do czynienia?
11 stycznia 2012 18:27
Zdjęcia nie mam, bo ostatnio molestuję chłopaka, żeby jeździł na oklep w ramach doskonalenia dosiadu, ale zrobię:-)

Ja tak jak Matinka, miałam bardzo duży problem z doborem siodła. Mierzyłam siodła syntetyczne, stubenna, prestige'a, pessoa, daw-maga i wiele innych i nie pasowały ni jak, próbowałam też z podkładkami i ciągle było źle. Koń nie chciał, żeby zakładać jej siodło, zaczęły się różne problemy przy ubieraniu, wspinała się, a nawet zaczęła przygniatać ludzi w boksie (czego doświadczyła nasza forumowa Medziiik). Przy pierwszej przymiarce Pro Lighta koń stał jak wryty, nie ruszyła się nawet o krok i tak jest do tej pory.
Nie wiem jak zachowuje się Wintec na arabie, na pewno w najbliższym czasie będę testować bo chcieliśmy kupić jeszcze brązowe siodełko, a Pro Light takiego nie ma.

Ja mam Daslo Rimini Pro Light i uważam je za świetne siodło (kilka koleżanek pożyczało je ode mnie na jazdę próbną i wszystkie bardzo polubiły to siodło), złaszcza jeśli brać pod uwagę przedział cenowy!
Siodło jest dość "elastyczne". Na początku jak nałożyłam na konia, łęk wydawał się byc trochę za wąski, ale podczas jazdy siodło sporo "obsiadło", jakby dopasowało się do grzbietu konia pod wpływem ciężaru jedźca, ciepła też może i było git 🙂 Koń też nie pokazywał, że mu niewygodnie, także polecam!
11 stycznia 2012 18:43
Emani, ok załapałam tok myślenia, ale  z tego co pisze Trista to Daslo ma również pro lighta  😉 Ja mam z inter api oba siodła, przy najbliższej okazji dowiem się bezpośrednio u nich jaka jest różnica i kto je w końcu produkuje.

Matinka, masz jeszcze tą isabelkę? Mogłybyśmy pożyczyć sobie do testów, ona jest Winteca?
Siwa Folblutka - już nie mam - musiałam zwrócić... długo się zastanawiałam, bo każdy się tym siodłem zachwycał, no i wizualnie też super wygląda 🙂🙂🙂 ale ja czułam w tym siodle jakiś dyskomfort w porównaniu do siodła np. HB czy mojego Passiera - no nijak mi w tym wygodnie nie było... a wsiadałam i na moje araby w nim i na innego konia.... jakaś taka inna i ja jestem 🙂
No właśnie jak się fachowców podpytywałam, to odradzali te marki, sugerowali ewentualnie winteca....  zamierzam kupić siodło u Bogdana 🙂, ale czekamy na z terminem realizacji w kolejce 🙂 a wiadomo jaka u nich kita jest 🙂
Siwa folblutka - może bym przetestowała? Miałam isabelkę 16,5, ale jakoś mi w tym siodle było dziwnie.... każdy się zachwyca, że super wygodne, ale ja jakoś się zgrać nie mogłam....

p.s. Epikea - odpowiem już na pw 🙂

Odpowiedz tu, bo też jestem ciekawa.  :kwiatek:
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
24 stycznia 2012 15:24
więc tak... szukam siodła ujeżdżeniowego, a że do najlżejszych nie należę, chciałabym zapytać które z tych, polecacie? oczywiście wiem, że do marek typu stubben czy daw-mag nie umywają się, ale nie stać mnie na droższe siodło
1. star 2http://pasi-konik.pl/pl,product,2526436,star,siodlo,ujezdzeniowe.html
2. star 1http://pasi-konik.pl/pl,product,5451103,star,siodlo,ujezdzeniowe.html
4. pfiff gino http://www.gnl.pl/siodlo-ujezdzeniowe-pfiff-gino-p-9786.html
5. pfiff new lord http://www.gnl.pl/siodlo-ujezdzeniowe-pfiff-lord-p-1148.html
6. daslo prolighthttp://www.gnl.pl/siodlo-daslo-ravenna-prolight-p-9026.html
lizzy- Z tych co wymieniłaś- tylko Daslo!
Również polecam tylko Daslo! Resztą szkoda obijać konisku kręgosłup.
lizzy   Bo ja na hubertusie gonię stajnie a nie lisa :)
24 stycznia 2012 15:28
kupiłabym winteca, ale nic używanego nie mogę znaleźć do 1000zł  😤
Na allegro szukaj, nie raz widziałam do 1000 dobre ale używane siodło m.in. wintec, daslo czy kieffer.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się