Dopasowanie siodła

Ja się tak zastanawiam, dla kogo produkują tyle wąskich siodeł jak tych wąskich koni jakoś takoś mało jest?? Ciągle ktoś poszerza! 🙂🙂
orientujecie sie moze jakiemu rozmiarowi łęku kieffera i windsora odpowiada łęk srednioszeroki winteca?
orientujecie sie moze jakiemu rozmiarowi łęku kieffera i windsora odpowiada łęk srednioszeroki winteca?

wydaje mi się, choć nie na 100%, że coś około 33-34.
Kiedyś znalazłam takie coś w necie:
Biały 33-34
Czerwony 32
Niebieski 31
Czarny 30
Zielony 29
Żółty 27-28
dzieki! a ja caly czas myslalam ze 31 to w miare wąski łęk  😲
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
21 października 2011 19:02
Chciałabym prosić o poradę.
Poszukuję siodła dla arabów. Najlepiej o profilu wszechstronnym lub rajdowym.
Zastanawiam się czy siodło bezterlicowe nie byłoby najlepszym rozwiązaniem dla klaczy której wszystkie siodła zjeżdżają na szyję i ewidentnie fatalnie się układają?
Czy ktoś w Was poszerzał siodło Prestige w Equishopie, czy efekt jest widoczny i zadowalający?
Pytam bo czytałam o przebojach Dramki i zastanawiam się czy warto wydać tyle kasy na to
somebody, Ja poszerzałam i zwężałam. Różne modele. Zawsze była różnica.
Gdzie najlepiej zamawiać nowego Prestige'a? Który z przedstawicieli tej firmy najlepiej dopasuje go do mnie i mojego konia? Jest w ogóle jakaś różnica między nimi?
Mo B., tylko Equishop 😉 Bo owszem, jest ogromna różnica między przedstawicielami 😉
a moje siodło wróciło od Bogdana i nadal nie pasuje  😵 😵

edit:
dziś ostatnia szansa dla siodła, włożę żel pod spod. Jak nadal będzie źle to się będę ciąć jak nic 🙁
Mam wielki problem, niedawno kupiłam siodło. Dopasowałam je na tyle na ile potrafiłam i mam tylko tego typu dylemat czy ono nie leci w tył?  :kwiatek:

tutaj jeszcze zdjęcia z przodu i tyłu http://re-volta.pl/galeria/album/2500
jeśli ktoś ma inne uwagi dotyczące dopasowania siodła to chętnie posłucham  👀
Czy miarką winteca będę w stanie tak zmierzyć konia, żeby widzieć z jakim łękiem siodła szukać, czy ona jest adekwatna jedynie do łękow winteca?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
25 października 2011 19:18
Epikea
no i jak z tym żelem?

pokora93 owszem zmierzysz ale jeszcze musisz wiedzieć jak to się przekłada
na rozmiarówkę łękową różnych firm.
W tym i innych wątkach siodłowych znajdziesz sporo info na ten temat.
ms_konik dzięki 😉
wanted na moje skromne rekreacyjne oko 😉 to siodło nie leży źle.Twój koń chyba nie jest za bardzo wykłębiony, więc po przednim łękiem jest sporo miejsca, ale sprawdzź jak siądziesz. Jeśli siodło przodem się nie podniesie to znaczy że nie jest za wąskie i że w tył nie leci.Tak mi się wydaje.Poduszki z tyłu tez chyba dobrze przylegają.
wanted na zdjęciach siodło leży fajnie, jednak najlepiej widać po plamach po jeździe, to czy czaprak wyjeżdża itp. za to widoki i tereny macie  😍 😍 😍
z żelem jest lepiej, konisko fajniej i luźniej pracuje

Po konsultacji z Bogdanem sprawdzę jeszcze dziś inną opcję podkładki. Okazuje się, że mój koń powinien mieć duże, płaskie, szerokie i wysokie tylne panele. A Juventus jest w tych panelach mały i są one półokrągłe (klinowe?) Dlatego dziś idzie podkładka pod tył. Will see.

jest szansa, że będzie dziś u nas Palemka 🙂 więc będą i foty 🙂
Bedę, będę 😉
palemka  :kwiatek:
tajnaa   :kwiatek: To się jeszcze przypatrzę jak będzie sprawa wyglądać po jeździe. Wydaje mi się czaprak nam wyjeżdża  🤔. U nas tereny typowo górzyste wiec jest gdzie spacerować i co podziwiać ale za to pogoda... szczególnie teraz nie dopisuje.

edit. co najlepiej zastosować przy siodle lecącym w tył? podkładę z korektą czy napierśnik?
A nas kilka dni temu odwiedziło HB Contact w przelocie. I moje siodło (HBC), które mi się wydawało idealne Bogdan obejrzał, pogłaskał tylko sobie znanymi sposobami, tam dodał, tu wygładził i dziś (pierwsza jazda od wizyty) koń chodził cudownie.
I przykra prawda jest tak, że jak się nie jest profesjonalistą to się widzi tylko mały procent tego co widzi profesjonalista.
Ale najważniejsze, że koniowi super, choć i tak było b. dobrze w porównaniu do tego, co mieliśmy w poprzednim siodle.

A w ogóle to duży plus dla HBC, że jak się wybierają gdzieś w okolicę to dadzą znać i po drodze sprawdzą jak się miewają "ich produkty" - naprawdę profesjonalny serwis.
wanted wydaje mi się, że napierśnik nic nie pomoże na siodło lecące na tył... Prędzej podkładka. Ale niech ktoś mądrzejszy się wypowie  😉
Pytanie najpierw dlacego siodłoleci na tył;
a) jest za wąskie - łęk - poszerzyć
b) jest niedopasowane z tyłu- za mało wypełnienia z tyłu - podkładka podnosząca tył a najlepiej dopasowć i dopchać poduszki
c) leci- zsuwa się - koń ma taka budowę i potrzebna i podkładka i napierśnik
a nas dzisiaj odwiedziła Palemka  :kwiatek: :kwiatek:
i oto foty pokazujące dopasowanie siodła do mnie:

kotbury   Dzięki za informacje na pewno pomoże :kwiatek:
Mam ogromną prośbę do osoby, która orientuje się w rozstawach łęków.
Jaki łęk  Euroriding, Kieffer, Passier, Daw Mag odpowiada 35 Prestige lub 24 Equipe (siodła ujeżdżeniowe)
Mniej więcej, rozmiary zależą oczywiście od modelu:
Daw Mag L
Passier 30-31
Kieffer 3
Euroriding 3/33
Epikea moim zdaniem siodło do Ciebie dobrze dopasowane, tylko koń za mały 😁
Coś tu zamilkło to i ja się poradzę. A więc po monstrualnych problemach z siodłami u mojej klaczy (przyznaję bez bicia, że kiedyś niespecjalnie się tym interesowałam) zdecydowałam się na zakup bezterlicówki w której jeździ mi się A) dziwnie  B) szeroko  C) inaczej  D) powoli coraz lepiej  natomiast mojej klaczy zdecydowanie lepiej. Jednak potrzebuję siodła do skoków - w bezterlicówe się absolutnie nie odważę - ok, jakieś 0,5 metrówki ale my mamy trochę większe ambicję. Mam prestiga silver star z którym przyznam ciężko byłoby mi się rozstać i jestem ciekawa, jak myślicie, poszerzenie coś da? Zastanawiam się, o ile rozmiarów trzeba by było. Siodło stosunkowo nowe - niecałe dwa lata, sporadycznie używane. Fakt iż jest za wąskie olśniło mi gdy zobaczyłam jak się odrywa od pleców konia podczas skoków (zdjęcia z zawodów) oraz fakt, iż przy siodłaniu moja zazwyczaj milutka klacz kręcie się, wierci i usiłuje ugryźć. Może coś poradzicie? Warto próbować je dopasować czy wymienić na inne?

Patrzę, że zdjęcia jakieś większe niż się spodziewałam. Jak za duże to proszę krzyczeć, zmniejszę.
Nie leży tragicznie, wydaje się ze zdjęć, że poszerzenie zdałoby egzamin.  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się