Dopasowanie siodła

Powiedzcie mi o czym swiadczy siodlo przechylajace sie mocno do tylu, co sprawia ze przedni lek jest za wysoko?
Za male siodlo? Za duze? Moze to jeszcze cos innego?
novel za wąskie
dzieki za szybka odpowiedz🙂
novel zazwyczaj jest to spowodowane za wąskim przednim łękiem, ale nie można tak uogólniać, może tak samo być spowodowane niedopasowaniem siodła do grzbietu - np przedni łęk może być ok a poduszki tylne za mało wypchane. U mnie dochodzi jeszcze kwestia budowy grzbietu i nawet jak siodło było łękiem dopasowane tył nadal opadał i potrzeba było go podnieść.
Więc najlepiej jakbyś zdjęcia wstawiła.
z dopasowaniem do jeźdźca też chyba mogę się tu wepchnąć? 🙂

mam takie małe porównanie: wintec 500vs i wintec 500wide
oba w rozmiarze 16,5", no i właśnie - albo wide jest sporo mniejszy, albo aż tak mi tyłek urósł  🤣
aaa i zdaję sobie sprawę, że wide leci na tył, czekam na podkładkę podnoszącą.

wintec 500vs

i wintec wide

proszę nie zwracać uwagi na ogólny obrazek, bo oboje jesteśmy po 3 miesięcznej przerwie  😡 (spowodowanej brakiem siodła oczywiście  🙄 )

jest tragicznie, czy jeszcze nie? obawiam się, że jak skróce strzemiona na skoki to tyłek wyleci mi daleeeeeko za siodło  🙁
ae
Jak skrócisz strzemiona to daleko za siodło ucieknie Ci Twoje kolano. I osiodłałabym konia z 2 cm dalej w tym Twoim nowym siodle. Moze wtedy nie leciałoby Ci w tył.
to teraz ja (znowu)
dziś była jazda po przeróbkach siodła w HBC
hmm i tak
lezy fajnie, przylega, położone luzem bez popręgu naciśnięte na przedni czy tylni łęk buja się o milimetry dosłownie
Zalozone na jazde, dopięty popręg leży git. Na jeździe koń luźno fajnie.
Zdjęłam siodło po jeździe i hmmm
te ślady poniżej kłębu (tam wcześniej z byly suche plamy oznaczające siodło za wąskie) teraz są odciśniete ale... sierść na nich jest ułożona pod włos  🤔 Czyli co? siodło pojechało do przodu... Do tego na kregoslupie mała gulka, ktora nie robila się już hoho-niebolesna, znikająca 5min po jeździe
Zwariować można
Dodam, że siodło zostało poszerzone o 2 rozmiary - w tym o 1 na wyrost, bo konisko po poprzednim siodle ma zapadnięte mieśnie przy kłębie. Czyli jednak co mimo grubszego czapraka wsadzić podkładke? Futrzaną albo mattesa correction i wsadzic w niego wkładkę w przednią częśc.

Jakieś sugestie? Jutro chyba zadzwonię mimo wszystko do Bogdana.
Moje ukochane siodło Prestige Green Star nie pasuje już na konia  🙁

Gąbi nigdy nie miał dołów po bokach kłębu a teraz się pogłębiają.
Przypuszczam, że siodło uciska w tym miejscu bo po jeździe widnieją tam wyraźne suche placki, podczas kiedy reszta grzbietu jest równomiernie spocona :/
Dziwne tylko, że przez około 3 lata koń chodził w tym siodle i nie było problemów z bolesnością grzbietu. Nie zwróciłam wówczas uwagi na równomierne pocenie itp. Siodło leżało w równowadze, mi było wygodnie, koń nie protestował. Mięśnie po bokach kłębu były wyraźne- brak dołów!
Czemu w takim razie już siodło nie leży?  👀

Dzis założyłam Freemaxa Dressage- bezterlicówkę. Fajnie- swobodne łopatki koń machał przodami jak nie on, mi tez było przyjemnie, jednak po jeździe przejeżdżając ręką po kręgosłupie Gąbi uginał ciało pod lekkim naciskiem dłoni (szczególnie w miejscu za kłębem).
Nie sprawdziłam jednak tkliwości przed jazdą i nie mogę jednoznacznie powiedzieć czy sprawcą jest Freemax czy nie.
Nie mam pojęcia co robić. Chyba skłaniam sie ku jakiemuś syntetykowi (Wintec, Thorowgood), bo siodła te, jak mniemam, łączą zalety terlicówek i siodeł bez terlicy.
Czekam na uwagi  :kwiatek:
dziś dzień drugi testów siodla po przeróbkach
tym razem z podkładkami
najpierw misiek - a'la mattes. Ale już "na sucho" lezalo tak samo wiec zrezygnowałam.
Dałam Mattesa correction z 1 wkładką w przód i hmmm
ok przodem jest węziej ale... tył się podniosł  😲
w trakcie jazdy pod siodło za łopatką dłoni czy palca nie wcisne ale po tył tak...
Po jeździe, równo spocone pod tylnią częścią siodla a pod przednią w ogole sucho.... Już włosy nie zmierzwione "pod włos" ale w ogole sucho i lekka tkliwośc w tych miejscach... i zaś gulka na kregoslupie.
😵

Dodam że siodło zostalo specjalnie poszerzone o 2 rozmiary ( w tym 1 na wyrost) i ma zmienione całe wypełnienie od spodu.

ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
11 października 2011 20:39
Epikea
może trzeba tylko zwęzić przód takim motylem-żelem.
Ja tak sobie kombinowałam z moim poszerzonym siodłem
i leży najlepiej z "ręcznikiem" z przodu. Jka zapakowałam żel (taki całościowy)
to masakra- cały tył mi się uniósł.
Z ręcznikiem ala motyl tył właściwie był stabilny.
kurka czyli co wychodzi na to że za duzo poszerzylam o te w rozmiary  😵

ms konik o wiem co masz na myśli,  cena takich żeli-motylków lekko mnie powala ale pokombinuję z jakimś ręcznikiem czy innym kocykiem pod sam przód...
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
11 października 2011 21:17
kurka czyli co wychodzi na to że za duzo poszerzylam o te w rozmiary  😵

E tam, za dużo, pfff, będzie się miał chłopak gdzie rozrastać 🙂
A na teraz jakoś trzeba uczynić siodło stabilnym...i będzie git.
Z tym poceniem się jest kurcze różnie. Ja mam siodło ewidentnie za wąskie (opinia fachowca  😍 ), sama też to widzę. Czaprak mi wyjeżdża spod siodła, tył siodła fruwa tzn. unosi się a plamy po jeździe są takie, że cały przód jest równomiernie spocony a tył suchy.
A ja mam problem z tym, że jak obciagam piętę, to strzemie przesuwa mi sie do przodu. Wiem, ze siodło nie jest do mnie zbyt dobrze dopasowane, mam też problem z rozluźnieniem bioder, ale tak myślę o ewentualnej zmianie siodła wiec za wszelkie sugestie bede bardzo wdzięczna. Póki co jeżdżę w tym, bo kobyłce to najlepiej pasuje.Ale muszę przyznać ze latam po tym siodle troche 🤔.p.s.-o pysku prosze nie pisać bo temat jest już przerobiony w innym wątku :kwiatek:

edit. Tak się zastanawiam, czy gdyby podnieść odrobine tył siodła, to nie byłoby lepiej 🤔
po konsultacji via telefon siodło wraca na warsztat do Bogdana 🙂 i będziemy dopychać poduchy z przodu. Oby teraz pasowało

palemka nie mogę powiększyć Twojej foty 🙁
No właśnie nie wiem o co chodzi, ale w innym watku tez nie moge powiększyc jednego zdjęcia 🤔
Ale znalazłam komentarz perlicy w watku o siodłach, że jak noga leci do przodu to może być za duże siedzisko i za długa tybinka. Tybinka to u mnie jest długa, ale tak myślę nad tym siedziskiem 🤔

No to trzymam kciuki, żeby było juz dobrze-w razie czego służę aparatem 😉

Może na tym coś widać będzie, mimo, że łydka z tyłu.
tybinka fakt ciut przydługawa
ale siedzisko wydaje się ok - no może pół cala mniejsze byłoby wygodniejsze ale nei dajmy się zwariować
Tak patrząc na przedni i tylny łęk mam wrażenie ze siodło leci na tył. Ten misiek pod spodem potrzebny?
Wiesz co? Ten misiek jest cienki, podkładka amigo. Ale tez się tak zastanawiałam, czy nie leci odrobine  w tył, dlatego myśłałam, cze nie pomogło by dopchanie poduszek lub podkładka podnosząca tył.
palemka, na początek wyjęłabym miśka. Może się okazać, że będzie wtedy w równowadze.
ale zobacz jak się wkład tego miśka rozjechal pod tylnym łękiem, wszystko wylazło, uciekło na boki
a pod przednim jest
jak masz za dużo pod przednim to automatycznie siodło leci na tył
wyjmij podkładkę i sprawdź co się dzieje

wiesz duzo niedużo cienkie niecienki
ja testując swoje siodło na wszelkie sposoby stwierdzam że nawet wkładka 0,5cm potrafi zrobić spoooorą różnicę
Chyba macie rację z tym miśkiem. Przejrzałam stare zdjęcia, jak mierzyłam siodło bez miśka  przedni łęk był trochę niżej niż tylny. Od razu mówię że na zdjęciu mam nie wydłużone strzemiona.
nooo od razu lepiej 🙂
teraz tylni masz według wszelkich regul prawidłowo wyżej niż przedni 😉
No dobra, to miśka wyciągnę i zobaczę, jak będzie z tą łydką. Czyli siedzisko dla mnie jest dobre, tak?A dla koninki nie jest za długie, bo ona taka drobinka 😉
A tybinka to już chyba musi taka zostać 😎
palemka, mnie się wydaje, że środek tego siodła leży za daleko z tyłu względem prawidłowego miejsca oparcia kolana przy takiej tybince; coś jakby terlica była "od innego siodła" a tybinka - od innego typu. Wygląda na to, że siedzisz w odpowiednim miejscu siodła, ale gdybyś puściła luźno nogi, to do tybinek zostaje hektar. "Obstawiam" dziwną geometrię siodła już "w produkcji".
halo ano właśnie bardzo możliwe ze masz rację, "na luzie" mam tylko taką fotkę.

edit: za waszą radą wyciagnęłam miśka. No i muszę się przyznać, ze noga przestała lecieć do przodu, a w kłusie kolano mam w jednym miejscu, nie czułam żeby mi jeździło po poduszce, tak jak poprzednio, noga jest dużo bardziej stabilna. Tak więc dla Was wszystkich  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:

palemka super, że Ci wygodniej 🙂 koninie na pewno też 🙂

a moje siodło pojechało dziś z powrotem do HBC
trzymajcie proszę kciuki, żeby tym razem pasowało  😵
Epikea miałaś rację, ze nawet taka minimalna grubość podkładki robi różnicę. W dodatku zapięłam je na pierwszą przystułę, która idzie tuż nad klockiem kolanowym (zawsze zapinałam na drugą) i na ostatnią. Może dlatego też siodło lepiej i niżej ułożyło się przodem.
A Twoje siodło kiedy będzie z powrotem? Czy nie wiesz jeszcze?
nie mam pojęcia kiedy będę je mieć
dziś powinno dojść do HBC zanim zrobią i odeślą, nastawiam się na przyszły tydzień
Jak nadal nie będzie pasować to się wścieknę  🙄
jaki rozstaw leku kieffera jest najbardziej standardowy?
waski  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się