Wybory 2011- alternatywa dla PO - PIS

Glosowałam na Palikota ponieważ jako jedyny głośno i stanowczo przeciwstawia się kościołowi w Polsce. I nie bał się wypuścić spota z tłustym księdzem.
A to, czy jego ludzie to rzeczywisty RPP, czy ludzie z łapanki przekonamy się przez następne cztery lata.

Ależ się uśmiałam. "chamski, ostry, agresywny"
Spróbujcie bez czytania zgadnąć o kim mowa  😂
Glosowałam na Palikota ponieważ jako jedyny głośno i stanowczo przeciwstawia się kościołowi w Polsce. I nie bał się wypuścić spota z tłustym księdzem.

bóg zapłać 😁
[quote author=Tomek_J link=topic=62790.msg1153311#msg1153311 date=1318220502]
Wybory za nami - cieszę się, że Kaczyński dostał po uszach. Szkoda tylko, że za słabo - o czym świadczy kolejna porcja nienawiści wysączona w przemówieniu "na gorąco".
[/quote]
Mi się właśnie wydaje, że nie dostał po uszach :-(
I szczerze zaskoczył mnie tak wysoki wynik z dotychczas zliczonych głosów - polityka nienawiści się nie skończy. Kolejne 4 lata będziemy słuchać o Smoleńsku, złych mediach i nagonce na jedyną słuszną opcję polityczną (chociaż jedyna słuszna partia już była...)
Natomiast niski wynik SLD to głosy stracone na rzecz RP - Palikot jak już pokemon napisała - ma rozsądny (w mojej ocenie) plan oddzielenia Kościoła od Państwa - SLD też miało taki plan, ino "nie wyszło" ;-) oby Palikotowi wyszło  🏇
Można odetchnąć. Ale sytuacja nie najlepsza, za mała różnica. Kaczy dostał po uszach, ale będzie kij w szprychy wpychał i jako "jedyny sprawiedliwy" warcholił przez najbliższe lata. Po jego przemówieniu - bezpośrednio po pierwszych wynikach - wydaje mi się  bardzo prawdopodobny nawet ten scenariusz, który przedstawiła w wywiadzie dla Wprost Kluzik-Rostowska. Kaczyńskiego interesuje jedynie cała pula władzy. Nawet gdyby w tych wyborach to PIS otrzymał 37% a PO 30%, to Kaczyński postawiłby koalicjantom warunki niemożliwe do realizacji, przez co i tak to PO musiałaby wziąć odpowiedzialność za rządzenie. Kaczyński pozostałby z boku i "przeczekał" do następnych wyborów. Oczywiscie skupiając się na wszczynaniu awantur i tworzeniu chorych wizji. Ale moim zdaniem on już jest zgrany, PIS powinno wymienić przywódcę.

Rozczarowana jestem tym, że PO bedzie musiała zawiązac koalicje z PSL = Krusy znowu nie do ruszenia

Za sukcesem Palikota stoi Tymochowicz. Zastosowano manewr identyczny, jak z Samoobroną. Najłatwiej manipuluje się grupami niezadowolonych ludzi. Tymochowicz jest mistrzem manipulacji. Różnica jest taka, że obecnie celowano w grupy miejskie. Pewnie tak jest, że w szeregach Palikota znajdą się i wartościowe jednostki, ale generalnie to zbieranina. To z tego wyniknie? Myślę, że jeżeli Paliot oderwie się choć trochę od pokrzykiwania i zacznie robić merytoryczną spokojną robotę, to może się umocnić do następnych wyborów, a jeśli pozostanie jedynie przy treściach prezentowanych w kampanii - to będzie jednorazowy strzał. Jakby nie było mam osobistą satysfakcję, że ktoś kto głosi poglądy antyklerykalne znalazł się w Sejmie 🙂 tylko, że teraz się okaże, czy na gadaniu się skończy, czy pójdą za tym działania.
Ciekawe, że jak podano, gdyby to kobiety decydowały to ponad 50% dostałoby PO, PIS tylko 27% a Palikot nie wszedłby do Sejmu. Czyżby się potwierdzał kobiecy rozsądek? 🙂

Myślę, że jeżeli Paliot oderwie się choć trochę od pokrzykiwania i zacznie robić merytoryczną spokojną robotę, to może się umocnić do następnych wyborów

Też to tak odbieram.  🙂

I moim zdaniem powinno się zrobić w kraju referendum, dotyczące podstawowych zagadnień, które od lat są wałkowane: czy religia ma być w szkole, prawo kobiet do aborcji, związki homoseksualne. ( plus co tam jeszcze trza)
Niechby naród zagłosował i raz na zawsze zakończono by spekulacje na ten temat i zabrali by się kurde do roboty.
Z tym, że nie zrobią tego ( a szkoda), bo partie same by wytrąciły sobie z rąk argument do gromadzenia przy sobie jakiejś tam puli wyborców. I musiałyby zdobywać wyborców w inny sposób- trudniejszy.
Mnie zamurowała obietnica "drugiego Budapesztu".
Ze strony Pana Prezesa.
Jestem starej daty i zamiast Pana Orbana od razu ruskie czołgi zobaczyłam.
Improwizowane mowy nie są mocną stroną Pana Prezesa.  😂
Anaa- o sprawie Barbary Blidy już nie pamiętasz? Ta kobieta nie żyje...

Zlitujcie sie z ta Blida... Postepowanie przeciw niej zaczelo sie jeszcze za rzadow SLD, co oznacza ze nawet "swoi" nie chcieli sie za nia ujac. Wyborcza opisywala afere z jej udzialem jeszcze w 2004r. wcale jej wtedy nie wspolczujac, a "swieta Barbara" obwolano ja, dopiero kiedy trzeba bylo jakos dokopac PiSowi. Jezeli tak wspolczujecie nachodzonym o 6 rano, to sprawiedliwie byloby wymieniac przy okazji nazwiska np Kluski, ktorego antyterrorysci wlekli przez ogrod jak najgorszego przestepce za rzadow SLD, Sumlinskiego (rowniez targnal sie na swoje zycie ale przezyl) - PO, czy z ostatnich czasow tworce "autokomora" aresztowanego o 6 rano przez ABW.
zamiast Pana Orbana od razu ruskie czołgi zobaczyłam.
Dokładnie.

Improwizowane mowy nie są mocną stroną Pana Prezesa.
Amen. To, co i jak szanowny prezes mówi, byłoby nawet śmieszne. Gdyby nie było przerażające.
Cieszę się, że nie jemu się dostały pierwsze skrzypce. Znamienne też były miny panów stojących za PPJK, kiedy się produkował.
Obaj wyglądali, jakby się zsikali w gacie. Szczęścia po nich jakoś widać nie było. Hm, dziwne. Przecież PPJK takim optymizmem siał... że jeszcze czas przyjdzie, czy jakoś... Króla Lwa się naoglądał czy co...?
No i mamy Annę Grodzką . Mnie ona przypomina przebranego Ryszarda Ochódzkiego .
No nic na to nie poradzę.  😵
Jednak mój syn mi wytłumaczył, że transseksualiści będą zadowoleni.
I spytał w czym mi to przeszkadza. W sumie w niczym. Niech tam sobie będzie.
palikot podjal kilka bardzo ryzykownych akcji w tej kampanii. sama jestem w szoku, ze polskie spoleczenstwo tak dobrze to przyjelo. np to:

przejrzyjcie chociaz pobieznie klip jesli ktos nie lubi takiej muzy i sama koncowke. a dla mnie ta koncowka tez ma ciekawy wydzwiek 😉
Ze strony Pana Prezesa.

oglądałam na żywo wieczór wyborczy i mina Kraśki była bezcenna, bo zatkało go jak i wiele osób pewnie
aczkolwiek ładnie próbował wybrnąć z tego
Fajnie Pan Palikot zamiata na koniec tego linku Katiji.
Swoją drogą zaskoczyła mnie ilość osób deklarujących taką niechęć do kościoła.
Przedziwne.
Tania, do kościoła jako zbiorowiska wiernych to nie.
Do kościoła jako zbiorowiska urzędników pana B. - owszem.
To dwie różne rzeczy są 😉
Tania, do kościoła jako zbiorowiska wiernych to nie.
Do kościoła jako zbiorowiska urzędników pana B. - owszem.
To dwie różne rzeczy są 😉

Ja rozumiem. Jednak jeszcze tak niedawno, kiedy żył JP II było inaczej.
Katija fajne, też głosowałam na RP, i jestem z siebie zadowolona🙂 choć nie wierzę, że uda im się zalegalizować 😎
Zawsze to jakaś odmiana.
Swoją drogą zaskoczyła mnie ilość osób deklarujących taką niechęć do kościoła.
Przedziwne.

może miarka bezczelności KK się przebrała?

zobaczymy ile teraz z tych deklaracji pana Palikota pozostanie hasłami na sztandarze, a ile przekuje się w działania 🙄
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
10 października 2011 10:34
Ja jestem szczesliwa ze wkoncu ktos bierze przyklad z innych lepiej rozwinietych krajów. Legalizacja to mały krok, chyba kazdy wie że jest dostepna praktycznie wszedzie i bez problemu mozna ja dostać.
Teksty że to znarkotyzuje dzieci? Błagam! Te które chca to i tak sie narkotyzuja, raczej w tej kwestii nic sie nie zmieni, pozatym rozumiem że " trafka" tak jak papierosy legalnie mozna kupic po 18 roku zycia.

Jeżeli faktycznie RP zacznie wprowadzać swoje założenia to super, jedyne czego nie popieram to in vitro refundowane, bo uważam że to wcale nie pomoże naszej opłakanej sytuacji finansowej kraju.
kermit   Horses horses everywhere ..
10 października 2011 10:42
[quote author=Tania link=topic=62790.msg1153386#msg1153386 date=1318234095]
Ze strony Pana Prezesa.

oglądałam na żywo wieczór wyborczy i mina Kraśki była bezcenna, bo zatkało go jak i wiele osób pewnie
aczkolwiek ładnie próbował wybrnąć z tego
[/quote]

Pewnie zostanę uznana za straszną ignorantkę ale proszę o wyjaśnienie o co chodzi z Budapesztem ?
uwazam, ze w tym klipie powinno byc wiecej o innych sprawach niz tylko legalizacja ziola. ok, niech legalizuja, ale jest wiele wazniejszych rzeczy. jednak decyzja o nakreceniu takiego klipu jest odwazna, a przekaz- to zamiatanie, podoba mi sie.
Zairka, ty, matka, jestes przeciw refundacji in vitro?
10 października 2011 10:49
tak! Takie zabiegi to kolosalne kwoty, jestem realistka i zdaje sobie sprawe jak to obciązyło by budżet Państwa.
Może to brutalne, ale jeżeli nie było by jakis rygorystycznych warunków to byśmy na tym dobrze popłyneli
kermit, o wygraną Victora Orbana na Węgrzech.
tak jak zairka jestem przeciwko refundacji in vitro, to nie jest zabieg ratujacy zycie i bez ktorego ktos bedzie kaleka/bedzie cierpial bol fizyczny do konca zycia itp.
a dragi..aborcja no coz,kazdy wie gdzie i za ile,
dobrze by w koncu aborcja byla legalna i w normalnej cenie -bezpieczna i swiadomie wykonywana w odpowiednich warunkach
wynik wyborow-dla mnie ok, moje sytuacji i tak to przez  najblizsze lata nie zmieni, a ze innym bedzie gorzej/lepiej- co i rusz cos sie zmienia wiec nie ma co narzekac
ja popieram in vitro i nie mam nic przeciwko temu, zeby moje pieniadze na to szly. choc moj stosunek do dzieci i macierzynstwa znacie 😉
Po wyborach - wielkie ufff. Naprawde balam sie, ze dzis sie obudze w IV KaczoPospolitej.
Niestety, mimo kolejnej porazki i wczesniejszej zapowiedzi, ze po kolejnych przegranych wyborach Kaczynski odda przywodztwo, jego ego wciaz pozostaje nienaruszone. To on ma racje, to on tak naprawde zwyciezyl, bo nie ulegl, to on jeszcze wygra i wszystkim pokaze. Litosci. Ten czlowiek chyba naprawde musi miec jakies psychiczne zaburzenia.

Dla Palikota wielkie brawa. Szczerze mowiac, mysle, ze jego Ruch mialby jeszcze wieksze poparcie, gdyby wiele osob - jak na przyklad ja i wielu moich znajomych - zaglosowalo zgodnie ze swoimi przekonaniami, a nie ze strachu, ze jesli nie oddamy glosu na PO, to wygra PiS. Z drugiej strony, biorac pod uwage ewentualna druga fale kryzysu, rzad Tuska jest opcja najbezpieczniejsza. Ale mam nadzieje, ze Palikot wprowadzi nowa jakosc do polskiej polityki. Chociaz nie oszukujmy sie, nie ma szans na spelnienie swoich wyborczych postulatow. Co do in-vitro uwazam jak Zairka, ze nie powinno byc refundowane. U nas brakuje pieniedzy na leczenia raka, leczenie stwardnienia rozsianego, leczenie mukowiscydozy, u nas brakuje pieniedzy na wszystko w sluzbie zdrowia. I o ile rozumiem, ze bezplodnosc i niemoznosc posiadania dzieci jest wielka tragedia, to mimo wszystko rak jest tragedia wieksza i to na tego typu leczenie w pierwszej kolejnosci powinny isc pieniadze.

Co do SLD, wynik wyborow - totalna porazka. A komentarz Napieralskiego, ze przegrali, gdyz byli nierowno traktowani i atakowani przez media - brak slow. Pan Napieralski chyba za duzo sie nasluchal PiSowskiej propagandy.
Też myślę, że referendum w kilku sprawach by się przydało min. legalizacji domów publicznych i marihuany.
Mnie się Budapeszt skojarzył:
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_w%C4%99gierskie_1956[[a]]
a Panu Prezesowi z prawicowym Orbanem.
także jestem przeciwko refundacji in vitro z publicznych pieniędzy, to nie jest zabieg ratujący życie, a są inne potrzeby - leki dla chorych na raka, czy inne ciężkie choroby
ponadto mam w bliskim otoczeniu dziewczynę po już chyba kilkunastu próbach zapłodnienia i widzę, jak można się w to "wkręcić" oczywiście za namową lekarzy 🙄  którzy wciąż utrzymują w niej nadzieję, że następny raz się uda. A kobieta ma już zruinowane zdrowie po tych zabiegach. W końcu udało się rodzinie przekonac ją, że czas powiedzieć stop. A ile to kasy kosztowało 🙄
10 października 2011 11:58
No wlasnie fajnie ze demon poruszyla legalizacje domow publicznych, zupełnie nie rozumiem czemu to sie jeszcze nie stało?
Ludzie to było, jest i bedzie, a czy moralne? To kazdego osobista sprawa. A jakby to zalegalizowac i opodatkowac to ładne pieniazki by wpadly 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się