BŁAGAM O PORADĘ 🙂
Adaptuję pomieszczenie gospodarcze na stajnię (taka większa adaptacja..., z wymianą dachy itp.), fotki niebawem.
tymczasem przyszło mi szukać drzwi i natrafiłam na problem. Chcę angielskie zewnętrzne drzwi, grube (4-5cm). Ogólnie - żadna filozofia. A co znajdę jakiegoś "fachowca" który oferuje się to zrobić to daje mi cenę 1000zł + za jedne!!! Jak dla mnie - rozbój w biały dzień 🙂 Jak sobie policzyłam drewno po cenie po jakiej kupuję w tartaku to mi wyszło trochę ponad 100 zł za jedne!!! Wiadomo, do tego jakieś gwoździe, zawias, rama, drewnochron. Ale i tak - 1000 zł? Bez przesady.
Wkurzyłam się i postanowiłam, że sama zrobię drzwi, o 🏇. Znajomy mi tylko wyspawa metalową ramę żeby je osadzić.
Nie chcę drzwi w metalowej ramie, bo mi się takie po prostu nie podobają a wierzę, że bez ramy też mogą być solidne.
Fotki "na wzór" znalezione w internecie: (jak sie znajdzie ich własciciel to z góry przepraszam, ze ich pożyczenie 🙂😉

Te pierwsze wydają się być cholernie solidne!! Takie bym chciała, ale na konstukcji takiej jak te dolne (kwadrat i krzyż w środku)
I teraz pytanie do tych co się znają (tylko się nie śmiejcie! Zobaczycie, że sama takie zrobię jak tylko zdobędę trochę wiedzy 🙂
- to się zbija gwoździami czy raczej skręca jakoś na śruby? Deski muszą być jakoś łączone (jakieś wpusty, jak w panelach) czy niekoniecznie? Wystarczy je złapać tą ramą?
- jak dam deskę 4-5cm, plus te łączące na obramowanie i krzyż w środku to nie będzie za ciężkie dla zawiasów?
- skąd wytrzasnąć takie długie zawiasy? Szukam i jest problem, mam tylko jakies okiennicowe na 30 cm. Jak się w ogóle nazywają zawiasy, które pozwalają otworzyć drzwi o 180 (położyć na ścianę)?
jesli ktoś się zna lub robił kiedyś coś takiego to bardzo proszę o radę 🙂 Moje konisie będą wdzięczne!!!