Dobra już wiem czemu jest ślązaczką.
Wujek mi powiedział , Matke ma wpisaną jako nn a była to małopolka ale nie do końca. Sprawa się wyjaśniła , więc klacz jest ślązaczką nowego typu .
I ma pochodzenie jednostronne.
EEE...jak matka jest młp jej to kobyła nie jest slązakiem nowego typu tylko Sp. Z tego co mi wiadomo tylko jakieś konkretne połącznie xx z śl daję ślązaka w nowym typie
asds, jeżeli matka jest NN to wpisują rasę po ojcu.
A jest gdzies moze galeria z tej wystawy w Klikowej🙂????
Sprawa się wyjaśniła , więc klacz jest ślązaczką nowego typu .
I ma pochodzenie jednostronne.
Ślązaczką to ona na pewno nie jest- co najwyżej w typie 😉
...
repka, ale bez prawa wpisu do ksiag?
co wcale nie jest równoznaczne z tym, że koń jest ślązakiem 🙄
a o to Konikowej chodziło. Konikowa, po raz setny - Twój koń ślązakiem nie jest.
repka, ale bez prawa wpisu do ksiag?
Kobyła może do wstępnej trafić, przynajmniej kiedyś tak było.
Konikowa, pisze wam tu co przeczytała w paszporcie klaczy, ma napisane, że jest rasy śląskiej, bo tak wynikło panu/pani z OZHK, który do paszportu konia opisywał. To już dajcie dziewczynie spokój. Przecież wcael się nie musi znać na rasach koni i całym systemie "nadawania" ras koniom.
od 10 czerwca do 30 sierpnia pracowałam z Bandosem.
On jest po prostu boski. nawet dzieciaki na nim mialy woltyzerke..
Osobiście bylam jak pokrył kobyłe. Źrebak bedzie piekny. Nawet już imona wybiera wlasciciel.
super, biorac pod uwage, ze z tego co kojaze to bandos ma nieaktualna licencje.
licencje podobno mial kiedys ale zostala zgubiona.
Tu jest zdjecie tej klaczy. tylko jakis czas temu robione. nie mam aktualnego. na chwile obecna Kaskada jest gniada, szczupła. długie nogi. Rasa SP.
mkijowska15, no moze kiedys mial. ale obecnie nie ma. gratuluje pieknej produkcji.
Konikowa, pisze wam tu co przeczytała w paszporcie klaczy, ma napisane, że jest rasy śląskiej, bo tak wynikło panu/pani z OZHK, który do paszportu konia opisywał. To już dajcie dziewczynie spokój. Przecież wcael się nie musi znać na rasach koni i całym systemie "nadawania" ras koniom.
tak, ale ona upierała się, że jej koń jest ślązakiem. mimo, że dosłownie każdy mówił jej, podając racjonalne argumenty i setki razy wyjaśniając, dlaczego tak a nie inaczej, iż ten koń ślązakiem nie jest.
katija, spokojnie. Z tego co wiem to był wypadek i to dość nieprzyjemny.
kare_szczescie, z opisu mkijowska15, wychodzi inny obrazek 🤔
Co do Bandosa i jego nadchodzącego ojcostwa się nie wypowiadam tylko tyle że z tego co mi wiadomo to był wypadek - tak jak napisała kare_szczęscie. Z powodu zawirowań w pracy mnie nie było w stajni od końca czerwca.
mkijowska
I że się jeszcze zapytam czy dostałaś na zamieszczenie w internecie zdjęć Kaskady zgodę od jej właściciela?
mkijowska
I że się jeszcze zapytam czy dostałaś na zamieszczenie w internecie zdjęć Kaskady zgodę od jej właściciela?
A dlaczego powinna?
(pod warunkiem że zdjęcie jest jej autorstwa)
Jest rasy śląskiej .
Wyjaśnienie ;
- to nie jest mój koń
- Matke ma wpisaną NN dlatego ma wpisaną rase śląską po ojcu
MA POCHODZENIE JEDNOSTRONNE i ma wpis tylko do księgi wstępnej .
4. Do cz´Êci wst´pnej (W) wpisuje si´ klacze, które:
a) sà poddawane ocenie wartoÊci u˝ytkowej,
b) wykazujà cechy charakterystyczne dla swojej rasy,
c) pochodzà co najmniej po ojcu wpisanym do cz´Êci gΠównej ksi´gi i matce bez
pochodzenia ocenionej za typ rasowy na co najmniej 13 pkt. lub matkach innych
ras wpisanych do ksiàg z wyjàtkiem ras: zimnokrwistych, ras prymitywnych
oraz kuców i koni maΠych.
czyli teoretycznie moze tak byc, ale wpis i tak dokonywany jest dopiero po stwierdzeniu zrebnosci lub urodzeniu zrebaka.
Teraz żrebię, które może być uzyte w hodowli ma od razu wpisane w paszprot do której księgi trafi w momencie uzyskania licencji hodowlanej.
repka, o, to nie wiedzialam. w sumie dobrze, wlasciciele nie majacy wiedzy na ten temat nie beda zdziwieni.
A konie, które nie mają prawa wpisu do ksiąg od razu mają na pierwszej stronie wbią wielką czerwoną pieczątkę: "bez prawa wpisu do ksiąg". Nieuczciwi sprzedawcy już nie wcisną kitu tym, którzy niespecjalnie mają pojęcie o hodowli.
Urodziła źrebaka po ogierze śląskim ale nie przyjeła go ;\
Co tam u naszych forumowych ślązaków słychać?
A ciąża u kobyły, którą pokrył jest potwierdzona, czy szczęśliwie obyło się bez ciąży? Jak do tego wypadku doszło?
Ciąża potwierdzona, a o calej sprawie to ja już wolę nie myślęć. Dobrze tylko ze konie całe i ludzie
A ja byłam dziś z moją ślązaczką w terenie i zrobiłyśmy jakieś 35-40 km 💃
Buuu ostatnio w naszym kąciku nic się nie dzieje.Zupełna cisza.
My się w piątek przeprowadziłyśmy i zaczynamy ostro pracować z nowym trenerem 🏇 🏇