ABC formalności OZJ/PZJ i startów na zawodach
kolebka, jeżeli koń był juz raz rejestrowany i ne został wyrejestrowany,to nie musisz go ponownie rejestrować,tylko wykupujesz licencję na dany rok.
a jezeli Twój ozj przywiduje jednorazową licencję,to jasne,że to działa 🙂
Witam
Zawody mam 11-09-2011, na zaświadczeniu od lekarza sportowego badania są ważne do dnia 11-09-2011 - czy mogę startować na podstawie tego zaświadczenia, czy juz muszę mieć nowe??
To ja mam takie pytanie...
U nas na podkarpaciu właściwie na każdych zawodach regionalnych pierwszy konkurs to konkurs klasy LL podzielony na dwie serie.
Pierwsza seria A - 60cm i druga B- 80cm, obydwie serie to konkurs towarzystki - tak jest napisane w propozycjach.
Koleżanka chciałaby wystartować właśnie w takim konkursie, ale nie ma odznaki jeździeckiej czy jest to możliwe? Czy wystarczą tylko badania lekarskie i NNW?
Skoro to konkurs towarzyski to osobiście uważam, że tak, jednak nie mam pewności dlatego pytam.
Koń papiery ma - licencję, szczepienia
Nikitaa, tak; możliwe, że jeszcze zgoda rodziców, jeśli niepełnoletnia.
Mam takie pytanko, czy jeśli w maju skończyłam 21 lat to już jestem seniorem czy jeszcze do końca tego roku jestem młodym jeźdźcem? 😡
Patrzy się rocznikowo, także do końca roku jesteś młodym jeźdźcem.
No to dobrze, dzięki za info! 😀
Czy są oddzielne licencje na skoki, ujeżdżenie i wkkw? Czy jest po prostu III licencja i już?
Na każdą dyscyplinę ma się oddzielną licencje.
o to niefajnie :/
dzięki Koniczka,
No trochę bez sensu by było jakby np. za osiągnięcia w ujeżdżeniu mieć podnoszoną licencję w WKKW.
Mam do poprawki jedna część egzaminu na srebro. Zdawałam wczoraj, czyli 28.08., czy mogę poprawić 19.11., czy jeszcze mnie nie puszczą? 🙁
Wg przepisów powinnaś odczekać 3 miesiące i dopiero zdawać, ale u nas z tego co wiem dopuszczali wcześniej. Musiałabyś się komisji zapytać, czy Cię dopuszczą 😉
No właśnie egzamin będzie w tym samym ośrodku. Wcześniej ani później nie ma i tak tutaj z tatą myślimy, że ośrodek mógł wymyśleć to tak, żeby Ci co nie zdali we wczorajszym terminie mieli szansę następnym razem. Pozostaje mi tylko zapytać organizatora, bo do 3-ech m-cy brakuje tygodnia. Dzięki.
To jak tydzień, to wydaje mi się, że Cię dopuszczą spokojnie 😉 Jakby to był miesiąc to jeszcze ale tydzień myślę, że spokojnie 😉 Mimo wszystko jeszcze bym się upewniła. No chyba, że organizator będzie chciał wam pójść na rękę i przesunie egzamin o tydzień lub dwa, ale to może być za duże zamieszanie. Wydaje mi się jednak, że wybierając taki termin zakładali, że będą ludzie na poprawki😉
Mam do poprawki jedna część egzaminu na srebro. Zdawałam wczoraj, czyli 28.08., czy mogę poprawić 19.11., czy jeszcze mnie nie puszczą? 🙁
3 miesiące musi być przerwy pomiędzy zdawaniem odznaki brązowej a srebrnej. Poprawkę możesz zdawać nawet następnego dnia. Tak przynajmniej było 2 lata temu, jak ja zdawałam 🙂
[quote author=Mgławica link=topic=9999.msg1117995#msg1117995 date=1314793955]
3 miesiące musi być przerwy pomiędzy zdawaniem odznaki brązowej a srebrnej. Poprawkę możesz zdawać nawet następnego dnia. Tak przynajmniej było 2 lata temu, jak ja zdawałam 🙂
[/quote]
Z tego co ja pamiętam i wydaje mi się, że tak jest teraz, że poprawki po 3 miesiącach, przerwa między brązem, a srebrem 6 miesięcy, a między srebrem i złotem rok przerwy. Tak przynajmniej było i u nas w regionie na takich zasadach to działa😉 Trzebaby to sprawdzić w przepisach.
w brązie jest taki zapis:
Niezdany cały egzamin lub jego niezaliczona część może być zdawana powtórnie w
najbliższym następnym terminie w dowolnym ośrodku przeprowadzającym tego typu
egzaminy.
w regulaminie o srebrze jest taki zapis:
Niezaliczony egzamin lub jego część może być powtórnie zdawana nie wcześniej niż
po upływie trzech miesięcy, ale nie później niż po upływie jednego roku
[quote author=Ktoś link=topic=9999.msg1118314#msg1118314 date=1314816994]
w brązie jest taki zapis:
Niezdany cały egzamin lub jego niezaliczona część może być zdawana powtórnie w
najbliższym następnym terminie w dowolnym ośrodku przeprowadzającym tego typu
egzaminy.
w regulaminie o srebrze jest taki zapis:
Niezaliczony egzamin lub jego część może być powtórnie zdawana nie wcześniej niż
po upływie trzech miesięcy, ale nie później niż po upływie jednego roku
[/quote]
Jasnowata, czyli raczej nie masz wyjścia jak czekać, bo mogą Cię nie dopuścić. Ale mimo to pojechałabym się zapytać przewodniczącego komisji 😉
Zapytam się.
Jakbym była organizatorem odznak, to próbowałabym rezerwować terminy właśnie co 3 miesiące specjalnie dla potencjalnych poprawkowiczów. Przecież z tego jest jakaś kasa 🙂 Mam nadzieję, że i w tym ośrodku tak myśleli tylko tydzień później było już zajęte 🙂
Powiem Ci, że ja też. Głupotą byłoby dla mnie nie pozwolić Ci zdawać, skoro różnica jest raptem kilka dni. Mam nadzieję, że Ci się uda to załatwić i zdasz 😉 Powodzenia! 😉
Kurdee, myślicie, że jeśli jadę konkurs towarzyski (open) na zawodach regionalnych to mnie ścigną za brak zaświadczenia od lekarza?? Późno się zdecydowałam, że chcę jechać i nie mam jak teraz dostać tego zaświadczenia głupiego... Może ktoś Z WARSZAWY może mi polecić jakiegoś taniego lekarz prywatnego? Czy na Skrze można pójść i od ręki dostać czy wcześniej trzeba się umawiać na wizytę? Ile to kosztuję? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie info 🙁
mi za czasow jak jeszcze byl lekarz w karetce to dalo sie takie jednorazowe pozwolenie zalatwic na miejscu. zadzwon do organizatorow i sie zapytaj czy na open moze byc takie jednorazowe pozwolenie od np lekarza rodzinnego.
jak chodzi o sciganie to scigna na pewno. zaswiadczenie lekarskie to tak naprawde jedyna rzecz o ktora w open sciagaja. ja zawsze robie tu
http://vivamed.com.pl i zawsze daje rade sie w miare od reki umowic (+ nie pamietam ceny 😡 ). lepiej do Pana jak tak na szybko bo nie bedzie scigal za brak badan krwi i EKG. co do skry to nie mam pojecia.
A to teraz nie ma lekarza w karetkach? Bo już mi właśnie ktoś podsunął taką opcję i mi się spodobała 😀 Kurcze kurcze, chyba będę musiała wybulić te 100zł za głupią wizytę 🙁 Ale wtedy wyjazd na zawody już totalnie mi się nie opłaca...
EDIT: Kolejne pytanie - lekarz już jest, ale skąd się bierze te książeczki 🙂?
nie ma lekarza. sa tylko ratownicy medyczni, zreszta ostatnio gdzies byla na ten temat dyskusja. a ksiazeczke powinnas dostac u lekarza, albo w klubie ktory Cie zrzesza 😉
Dzięki, już wszystko załatwione 🙂 Re-volta jak zawsze czyni cuda 😀!
Doszly mnie sluchy, ze teraz koni 4-letnich nie trzeba rejestrować w WZJ jezdzac regionalki? Chodzi o te papierowe licencje podbijane co roku. Podobno do LL nie potrzeba i niby do L tez. Prawda to?