Szumka94 Dzięki :kwiatek:
Kto się wybiera do Rudawki ?
możliwe, że ja 🏇 🏇 🏇 🏇 🏇 (bez koni)
Mam takie pytanie odnośnie ostróg 25mm czy można w nich jezdzić ścieżki i na ścieżkach skakach konkurs skoków ? A wielokrążku można jezdzić ścieżki i skoki? Bo ostatnio jezdziłam w ostrogach i wielookrążku i fajnie bohema chodzi 😜
Jak tam wasze hucki wstawiajcie zdjęcia bo cicho tu 😉
Nie wiem jak jest z konkursem skoków, ale na ścieżce nie wolno mieć ostróg, a kiełzno musi być podstawowe, wielokrążek odpada.
bielanska21 - na ścieżce nie możesz jechać ani na wielokrążku, ani na ostrogach. Skoki na ostrogach jechać możesz, ale nie wiem jak z innymi kiełznami niż zwykłe.
na skokach obowiązują przepisy skokowe, nie ścieżkowe, więc możesz używać i ostróg i wielokrążka 🙂
Dzięki za odpowiedzi :kwiatek: a Na wielokrązku można jechać jak jest zapięte na tym największym kółku? Mam jeszcze wędzidło z wąsami, a może być z wąsami na ścieżce?
wcale nie jest tak jak mówicie, skoki u nas (w Hawłowicach) były z zakazem ostróg, bo tak było w regulaminie i radzę Rudawski regulamin dobrze przeczytać by jaj nie było...
Ja widziałam i na ścieżce i na skokach wielokrążki ( sama zmieniłam tuz przed startem w próbie, bo zapytaniu sędziów), ale inni widać mogą jechać na wielokrążku. Na szczęście ja nie mam problemów więc mi to było rybka. W Sielcu, gdzie widziałam skoki co drugi jeździec miał ostrogi.
Kurczak- jak oceniasz ścieżkę na trudność? 12 koni tylko startowało, to musiało szybko iść 🙂 Jak Farunka?
marysia550 ścieżkę ustawiał Pan Marek Gibała, więc łatwa być nie mogła 😉 Ogólnie przeszkody jak przeszkody, nie było jakiś specjalnie trudnych, ale nie ma też co się oszukiwać, na ścieżkach mamy przecież wykaz przeszkód, których mamy się trzymać i nie są one jakoś specjalnie wydumane. Najtrudniejsza była z pewnością ostatnia przeszkoda-stacjonata. Podajże tylko dwa czy trzy konie pokonały ją bezbłędnie. Ciężki był na nią najazd (po łuku), wys. 70 cm, do pokonania w kłusie (można było wykonać 2-3 fule galopu przed samą przeszkodą) i jako, że była to ostatnia przeszkoda, to konie po prostu nie miały już siły jej skakać. Ścieżka była natomiast bardzo trudna kondycyjnie zarówno dla koni jak i jeźdźców. Bardzo dużo górek, sporo odcinków, na których można było poszaleć galopem, wysoka trwa i podmokły teren, na którym w niektórych odcinkach było sporo kamieni. Trasa była też dość ciężka do zapamiętania i długa (2900m).
Farunka ogólnie poszła lepiej niż w Chmielewie, nie bała się tak bardzo przeszkód. Jedyną, którą musiałam ominąć był wiatrołom, niestety kobyłka za nic nie chciała tam wejść. Niestety jeździec dupa i pomylił trasę 😉 przez co miałyśmy eliminację. Kiepsko też nam poszło z czasem, za nic nie mogłam Farunki rozbujać szybkim galopem, ale na koniec ścieżki już w kłusie okazało się, że kuleje, więc zwalam jej wolny galop na ból nogi i jestem wściekła na siebie, że wcześniej nie zauważyłam, że coś jest nie tak, bo na pewno bym ścieżki nie starała się pojechać do końca 🙁
Ja będę w Rudawce!
A z Chemielewa wróciłam z dwoma pucharami! Za I i III miejsce w próbie dzielności 😅 😅
My z Browarem jedziemy do Rudawki🙂 Treningowo oczywiscie, niech sie chlopak uczy🙂
A wybiera się ktoś na ścieżkę do Boguszynka?
nerunia gratuluję 🙂 Jakoś zupełnie Cię nie kojarzę 🤔
A dawno zadnych zdjec nie bylo to sie wbijemy🙂
Skakalismy troszke szeregów, pozniej troche wyscigow z psiakiem ..🙂 moze sie bedzie podobac
Pozdrawiamy
nerunia Gratuluje 😅
Alisaa Browar fajnie wygląda
Ja jestem załamana wczoraj Bohema skakała prakur 90-100 cm i wszystko było pięknie a ja dzis na nią wsiadam i jade stępem ja do kłusa a ona w kłusie kuleje 😵 Jestem po prostu zła jutro ma byc weterynarz zobaczymy co powie. Raczej do Rudawki już z nią nie przyjade w tym roku 😕chyba ze cos się zmieni ale będe z inną klaczą tylko ze sokólską Ttropiką z zróbkiem 🤔
Alisaa- jak dla mnie koń na duży plus. Jedynie co jeździec go bardzo za pysk trzyma .
nerunia- nie było jak gratulować, bo wyników próby nie było. Masz jakies fotki?
Kto będzie w Gładyszowie? Bo my planujemy wyjazd rodzinny.
marysia550 dzieki, a juz wyjasniac czemu go przytrzymal bo glownie widac to w skoku. Browar mial pierwszy raz ustawiony podwojny szereg i uciekal, musielismy go mocniej przytrzymac i nakierowac. a ze Wojtek sie bardzo skupil na swoim zadaniu to mu pozniej nie oddal wodzy😉 pozostale skoki juz byly "normalne" i prawidlowe. Czasami niestety trzeba matołka przytrzymac mocniej a szczegolnie w te dni jak sobie umysli ze bedzie twardy i zadziorny🙂 ciezko wytlumaczyc jego psychike i ma troche dziwna🙂 to trzeba zobaczyc😀
Ale dziekuje za opinie to wazne🙂
Jeszcze zbey niuniek schudl byloby super, a on koniecznie chce dobic waga do cioci Łezki🙂
Ja bym chętnie pojechała do Gładyszowa, ale w tym samym czasie mamy czempionat źrebiąt, na który chcę zabrać małego. Szukamy stawki hucułków, może ktoś chętny by pochwalić się swoim maluchem? 🤣
Kurczak- ja bym się pochwaliła, ale na miejscu 🙂 Poza tym moje nawet nie opisane są jeszcze, a gdzie tam do paszportu....
Alisaa- popatrz, też na ostatnie zdjęcie w kontekście ręki. A co do odchudzania to...dałam sobie czas przez wakacje odchudzić Funkię i Pelargonię. O ile Funkia jest już w dobrej formie i w sumie zastanawiam się czy niedługo nie zacznie ją źrebak zbytnio wyciągać, to Pelcia ma tak rozepchany brzuch, że ja nie wiem co to będzie.
A co do paszportów, to nie ma tragedii, dzwoniłam do związku i jeżeli koń został zgłoszony do opisu, to to wystarczy 🙂
Ja też planowałam odchudzić moją krowę, ale jakoś nam nie wychodzi. Mam wrażenie, że babsko jest jeszcze większe niż przed wyźrebieniem 😵
Kurczak- planowałaś czy działasz? Bo ja na prawdę nie popuszczam kobyle, dużo chodzi i to nie lekko i efekty minimalne.
marysia550 w sumie, to bardziej planowałam niż działam 😡 Ogólnie baba ma po wyźrebieniu zaburzenie równowagi, jeżdżę z nią dłuuuugo i woooolno, co by kobitka przywykła do nowej figury, ale efekty są minimalne. A miała w tym roku jechać próbę 🙁
Kurczak Jechałam na srokatej Afazji ( pierwsza na płycie i na próbie) i gniadej Perle ( 3 w próbie) 🙂
Był dziś weterynarz i powiedział że Bohema naciągneła sobie mięsień łopatkowy 😵 Normalnie jestem tak załamana że szok 😤 Wiecie może co jest dobre na takie naciagnięcie jakieś maści cos takiego?
bielanska21 zapewne jakieś wcierki rozgrzewające 🙂
bielanska- a weterynarz diagnozę wystawił i nie powiedział co z leczeniem?
nerunia- nie podobna jesteś do siebie na wcześniejszych zdjęciach z Czakrą 🙂 A co u niej?
nerunia już Was pamiętam 🙂 Pamiętam też, że rzuciły mi się w oczy Wasze ochraniacze, na które choruję od jakiegoś czasu 🤣